Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    Üdv. mindenkinek !

    Készítettem egy LED soros fordulatszámmérő kapcsolást:

    Forrás: [link]

    Ki akartam próbálni 50Hz-es váltórárammal, mint jellel, de az égvilágon semmit sem csinál ! :U

    A táp része rendben van, kap is megfelelően áramot, 20mA-t eszik, ez teljesen rendben, történik is változás a jelre, mérhető különbség az 555 kimenetén, de ha maxra tekerem a potit, akkor is csak 1,08V-ot tudtam belőle kicsiholni, és erre még egy LED sem világít ! :(
    Az a baj, hogy leírás gyak. semmi hozzá, nem tudom, hogy ez a jel nagyság megfelelő e, tehát az 555-ösnél keressem a hibát, vagy a 3914-eseknél !
    Nem tudom, hogy a 3914-eseknek mennyitől kellene mérniük, mikor gyulladna ki az első LED ?

    Osszam el az 5V-ot 20-al és az lenne az első LED kapcsolási feszültsége ? :F

    Ha igen, akkor már kellene világítson LED, mégsem megy egy sem. :U

    Azt sem teljesen értem, hogy ebben az esetben az 555 milyen jelet ad ki egy bemenő impulzusra, vagy szinuszjelre, fűrészfogat ? :F
    Az 555 kapcsolási módjából erre tudok következtetni.

    Mi a működési módja, hogy állít elő az impulzus sorozatból arányos feszültség változást ? :F

    Én elsőre egy nem 50% kitöltésű négyszög jelre gondolnék, hogy azt állítson elő az 555 bármilyen bemenő impulzusra (impulzus, vagy szinusz jel).
    Kicsi bekapcsolt és nagy kikapcsolt aránnyal, tehát a rövid négyszög impulzus megfelelne egy bemenő pozitív impulzusnak, ez töltené a kondit, nyilván minél sűrűbben jönnek a négyszög impulzusok, annál magasabb lesz a kondin kialakult feszültség !

    Bár még ez a része sem teljesen világos, mert a kondit folyamatosan kisütsni is kell, hogy ne töltődjön fel teljesen tápfeszre, mert eben az esetben felfutna a LED sor és úgy is maradna, mindegy hogy van e további bemenő jel, vagy sincs !

    Másik dolog, hogy tudtommal az 555 kimenete totempole, tehát hol a tápfesz pozitív, hol a pedig a negatív pólusához kapcsolja. Ilyen módon megvan ugyan a kondi folyamatos töltése és kisütése, de 50% kitöltésű négyszög jel esetében nem túl sok értelmét látnám, mert a kondin kb a tápfesz fele érték stabilizálódna, és a impulzusok váltakozásának gyakoriságától, tehát a frekvenciától legfeljebb csak a a kialakult fesz. hullámzásának mértéke változna (mint a kapcs. üzemű tápok ripple feszültsége).

    A fűrészfog, vagy háromszög jel esetében viszont nem tudom mi a helyzet, ott nem tudom milyen az 555 kimenete ? :F

    Tehát hogy ebben az esetben is az kimenet alap állapota a negatív tápfesz. (föld) és jel hatására egy pillanatra pozitívra vált, ami tölti a kondit ? :F

    Ebben a kondi kisütése megvan de igen sűrű impulzusokra van szükség, hogy feszültséget produkáljunk a kondin és a tápfesz értékét szerintem el sem tudja érni, mert ahhoz már folyamatos pozitiv periódus kellene.

    Az 555 frekvencia meghatározó (100nF-os) kondijának kapacitása igazából itt változtat valamit, ha egy bemenő impulzusra egy kimenő impulzus van ? :F
    Mit lehet itt a 100nF-os kondival szabályozni ? :F

    Szóval jól gondolom e, vagy hogy van ez a dolog, hogy működik itt egy 555-ös, milyenek a jel alakok ?? :F

    Üdv.:

    Én elsőre úgy gondolnám

    [ Szerkesztve ]

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák