Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz zeix #39704 üzenetére

    Nem vakítás, de ami híderősítőnek van gyártva, vagy házilag készítve, annak szerves része a végfok előtt beiktatott fázisfordítás. Valamilyen módon, mivel többféle trükk is van erre, akár az egyik végfok kimeneti jelét felhasználva is, noha ez nem túl szép megoldás, hiszen már eleve tartalmazza egy végfokozat torzítását.

    Ha a két végfok azonos fázisban dolgozik, akkor a kimenetek között ideális esetben (azonos jelszint, azonos erősítés) 0 V a feszültségkülönbség, a hangszóró néma lenne. Ezért kell az egyik oldalon 180° fázisfordítást végezni, így a két kimenet egymás ellen fogja "tépni" a membránt.

    Gyakorlatban a jel nem egyforma, mert például sztereó, ezért hallható (nem híderősítőnél) a jellegzetes különbségi jel, amikor például valakinek megszakad egy fejhallgató csatlakozásnál a test, a két betét pedig sorosan a két végfok kimenete közé iktatódik. Ha ilyenkor a balanszot szabályozzuk, hangosodik, középállásban a leghalkabb.

    Egyébként, ha van 2 db 4Ω terhelhetőségű erősítő, azt hídkapcsolásban 8Ω-mal szabad terhelni, ekkor a teljesítmény összeadódik. 4Ω esetén a teljesítmény már négyszereződne, a végfokok szempontjából pedig ez olyan lenne, mintha egyenként 2Ω-mal terhelnénk.

    Amelyik hídvégfok fel van készítve 4Ω terhelésre, az eleve úgy van tervezve, hogy egyenként 2Ω-ot elvisel.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák