Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    [link]

    Ezt a kapcsolást építettem meg, de nem igazán akar működni.
    Ma jobban volt időm és méricskéltem kicsit a kapcsolás körül.
    Az első, ami nem szimpatikus, hogy az 555-ös tápfeszültsége, az ellenállás után mindössze 2,5V körülire adódik, asszem 3V alatt nem is működik, így ez már nem stimmel.
    Aztán méricskéltem tovább a feszültségeket a tekercsek környékén és feltűnt, hogy az 1mH-ris tekercsen keresztül nem mérek feszültséget, aztán megmértem az ellenállását, ami végtelen értéket mutatott, szakadt ! :U
    Mikor élesztettem a kapcsolást, egy 45W-os ízzón keresztül kötöttem az akkura, ha valami nem stimmel, akkor legalább a FET ne füstőltjön el.
    Az ízzó vagy 10-15 másodprec után parázslani kezdett, ekkor levettem róla a kapcsolást, az 1mH-ris tekercs nagyon forró volt, szinte ízzadt a külseje, gondolom, ekkor szakadhatott meg.
    Ezt kicseréltem és tovább szemlélődtem.
    Találtam egy forrasztási hibát, egy fals összeköttetést az IC 5-ös és 4-es lába közötti vezetősávon, ezt megszüntettem.
    Az IC tápfeszültsége ezek után sem változott, maradt a 2,5V körüli érték.
    Elkezdtem mérni a FET lábainál és szemből nézve a középső és a jobb szélső lába között mindkét irányban 1,2ohmot mértem, míg a bal szélső és a középső között 1,5ohmot, mindenfelé átereszt üzemen kívül.
    Nem tudom ez normális e? :U :U

    A FET lábkiosztását sem tudtam először, mivel az adatlapjában ezt nem találtam, csak képtalálatokban találtam olyat, ahol fel volt tüntetve a FET fotóján az egyes lábak jelzése, e szerint feliratos oldallal szemben nézve GDS a sorrend.
    Én nem az IRF9Z34-eset használom, mivel azt nem tudtam beszerezni, hanem IRF9540-eset, ami áram és feszültségben kicsit többet tud, a lábkiosztása elvileg ugyanaz.

    Aztán kivettem a FETet és így is mértem tápfeszültséget az ICn, de ekkor kicsivel magasabb volt, 3,5V körül, de még ez is kevés szerintem az 555-ös megfelelő működéséhez.
    A negatív tápfesz vonalon az alkalmazott ellenállás 390ohmos, a leírásnak megfelelő.
    Nem tudom, hogy az IC fogyaszt ennyit, és azért ilyen kicsit a feszültség, túl nagy az ellenállás, vagy pedig még mindig valami fals dolog van a kapcsolásban, esetleg már tönkre ment az IC, amit nem hiszek a 390ohmos ellenálláson átfolyó minimális áram miatt.

    A FETnek hogyan kellene viselkednie önállóan, és az áramkörben ?
    A megtalált lábkiosztás megfelelő ?
    E szerint a középső kellene menjen a + tápra, a bal szélső a tekercsre és a jobb szélső az 555-ös kimeneti lábára. Jól gondolom ? :U

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák