Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz moha21 #62194 üzenetére

    Az nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a feszültség, kisebb az áram, csökken a veszteség, hiszen ezért vannak nagyfeszültségű távvezetékek, vagy épp emelt feszültségű USB-szabványok is már manapság.

    Ezzel szemben áll a biztonság, a kettő között kellett kompromisszumot találni.

    Viszont 230-240 V már a levegő íváthúzásának korlátait feszegeti (a szinusz csúcsát kell nézni ilyen szempontból), sőt utóbbi át is lépi, ha 325 V-ot veszünk határnak. Ez pedig már szigetelési problémákat vet fel, meg egyébként is veszélyesebb az átlagfelhasználókra, ha még feljebb akarnánk lépni.

    Mint ahogy vannak 3-fázisú ipari csatlakozók, a fázisok között még több a feszültség (gyök3-szoros), de azoknál komolyabb a szigetelés is.

    Mindamellett két idézet a linkről:

    Jeff Gilman, Navy Electrician, extensive experience in electro-mechanican field.
    Updated Dec 27 2017

    Back in the early 20th century Edison experimented extensivly to find the ‘sweet spot’ voltage for incandescent lamps. That is, most lumens vs filament life. He settled on 110 volts as the best compromise given the state of the art on filament design.

    Sandor Köves
    Answered May 3, 2017

    The reason why the US has the 110V system was a patent dispute between Sir Thomas Edison (for 110V DC power not a good idea) and Nikolas Tesla (220V AC - easy to change voltage, lower current) Tesla was the better expert, but Edison was the better businessman and had better lawyers . He won.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák