Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz kelna91 #63702 üzenetére

    Az volt a konklúzió, hogy a DR-05 bemenete minden esetben átmegy az előerősítőn, és a jelszintállítás csak ezután történik, aminek csekély értelmét látom, de így működik.

    Mióta világ a világ, vagyis az elektronika hőskorától kezdve:

    Előerősítő --> hangerő- /hangszínszabályzó ---> teljesítményerősítő.

    Alacsonyszintű jelforrások feszültsége egyre jobban közelít az erősítőfokozatok saját zajfeszültségéhez, illetve egyéb lehetséges zavarokhoz.

    Tehát így a hangerőszabályzó leosztja az előerősítő saját zaját is. Ha nem így lenne, akkor viszont direktbe kapná a végfok, de ezt meg lehet figyelni sok esetben, amikor hasznos jel nélkül feltekerjük a hangerőt, úgy megnövekszik a zaj, ami a normál használatban már tényleg zavaró.

    Mivel esetedben a bemenet impedanciája 25 kΩ, lehetne osztót képezni úgyis, hogy a bemenetre sorosan kötsz próbára mondjuk 100 kΩ-ot. Tehát így ötödére osztódna le a feszültség, hátha az már elég lenne.

    Nagyobb impedanciákon ez már nem lenne járható út, ráadásul az sem mindegy, hogy a kábel elején vagy végén iktatjuk be az ellenállást.

    Végén, vagyis a bemenetnél jobb, mert úgy a kábel meghajtása még alacsony forrásimpedanciával történik, ez pedig a zavarérzékenység és az RC aluláteresztő szűrőhatás miatt számíthat (forrásimpedancia --> kábelkapacitás).

    Egyébként természetesen lehet osztót képezni 2 db ellenállással is, csak amíg van egyszerűsítési lehetőség, lehet próbálkozni másképp is.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák