Új hozzászólás Aktív témák

  • Batman2

    őstag

    válasz qqzs #75009 üzenetére

    Megértem a szándékod, hogy még használni szeretnéd valamire, ne menjen rögtön kukába, viszont az általad leírt tünetek alapján szerintem már enyhén cellazárlatos, a kapacitás vesztés mellett !
    1 hét állásban nem kéne annyit merülnie, hogy belső világítást és még egy-két kisebb fogyasztót ne tudjon pár percig, de akár 10-20 percig is táplálni.
    Gondolom nem régi dízel autóban van az akku, ahol az izzítás megy vagy 1,5 percig a kontroll lámpa elalvása után is, ha nem indítasz, mert az egy kapacitás vesztett akkut már tényleg leszívhat ennyire.
    Tehát ha erről nincsen szó, akkor sajnos ez az akku már energia tárolásra sem lesz jó a lakásban, hogy invertert, vagy valami már kisebb fogyasztót tudjon táplálni rendszeresen.
    Ráadásul az autó akkuk amúgysem jók ilyenre, vadi újként sem, mert nem erre valók.
    Mikor kiépítettem a kis házi napelemes rendszeremet, elsőként egy olyan akkut vettem, amit úgy reklámoztak, hogy gépjármű indító akku, de a fél kálciumos, fél tiszta ólom lemez felépítéséből adódóan jól tűri a ciklikus, tehát kimerítem-feltöltöm típusú használati módot is.
    Sajnos nem így történt, 3 közel teljes kimerítés-töltés ciklust bírt ki, utána már drasztikusan csökkent a kapacitása, és kb. 10 ciklus után cserélnem kellett, mehetett a kukába, mert már semmire sem volt jó !
    Ugyanakkor nekem is van egy 14 éves 95Ah-ás akkum, ami 10 évet volt egy öreg dízel autóban. Ez az akku viszont még mindig nem zárlatos, hosszú időn keresztül (hónapokig) tartja a feszültségét, igaz, ez 14 évvel ezelőtt nagyon drága akku volt, ugyanaz a cég ma már nem csinál ilyen jó akkut, nyilván rájöttek, túl jól sikerült.
    És ezt az akkut még két évvel ezelőtt használtam télen fűtőakkuként ülés fűtéshez a céges autómban, mert nem működött a szivargyújtó aljzata, és azt is bírta, még most is meg van az akku, és működik, csak már csökkent a kapacitása, így már indító akkunak nem jó.

    Üdv.

    Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

Új hozzászólás Aktív témák