Új hozzászólás Aktív témák

  • domerator

    veterán

    válasz Razzul #232593 üzenetére

    Hali
    Na itt vagyok a lightning kontra usb-c témában.
    Tapasztalat: a lightning csatlakozás 1-1,5 év alatt sem vált annyira lötyögőssé egy i7 esetében, mint az usb-c fél év alatt egy Note8 esetében.

    Felépítés:

    A lightning csatlakozás szerkezetileg összesen 2 részből áll: a dugó ami egy erős fém keret, az elején az érintkezők kivágásával, ebbe fullosan műanyaggal kiöntve az érintkezők. Az aljzat szintén egy szerkezeti egység, egy műanyag keret, amibe a dugó belemegy és az tartalmazza az ellenoldali érintkezőket. Ennél egyszerűbbet nem lehet kitalálni és a nagysága abban rejlik, hogy csak ennek a 2 résznek a méreteit kell betartani pontosan a gyártáskor és ha eltalálták, akkor nagyon sok használat után sem fog lötyögni. Az aljzat anyaga elméletben szinte bármilyen vastag lehet, szóval igen nagy feszítő erőket is képes lehet kibírni. A lightning csatlakozás a maga egyszerűségében zseniális! :R

    Ezzel szemben az usb-c aljzat közepéből kiáll egy baromi vékony műanyag lemez, amin vannak az érintkezők. Ezt körbeveszi az összedugott csatlakozás esetén az usb-c dugó belsejében levő műanyag keret, amin belül szintén az érintkezők vannak, ezt körbeveszi a dugó külső fémborítása, amit körbevesz az aljzat fémborítása. Agyrém. Szabványosították a régi printer és egyéb portok miniatűrizálását, csak éppen arra nem gondoltak, hogy egy telefonnál, laptopnál vagy egyéb hordozható kütyünél bizony van minden irányú feszegetés a kábel miatt és ez nem tesz majd jót a csatlakozó bonyolult szerkezetének. Túl sok alkotó elemből áll, amik egymáshoz képest meglazulhatnak (és meg is lazulnak), sőt gyártáskor nem kettő, hanem 4 elem pontos méretét kell eltalálni... na ez nem megy sok esetben, volt olyan usb-c kütyüm, ami újkorában is lötyögött.

    Lehet jönni olyanokkal, hogy "még nem láttam lötyögő usb-c csatit", vagy hogy "én már láttam lötyögő lightning csatit, sőt ettem is", attól a fizika még fizika, az usb-c sajnos egy rohadtul elcseszett konstrukció, abszolút hajaz a nyomorult mikro-usb-re (annak ugyanilyen a szerkezeti felépítése, a mérnökök ugyanazt az anyagot tolták az usb-c-nél is), egyetlen mentsége, hogy szabványosították (szerintem tajtrészegen) és hogy sok mindenre képes elektronika szempontjából, de most nem arról beszéltem. A lightning-ot is lehetne nagyobbra, többérintkezősre gyártani, de sajnos ebben az esetben is győzött az emberi gyarlóság, hogy nem próbálták valahogy szabványosítani, hanem csakazértis megcsinálták az "ellenfelét".

    Itt van pár kép arról, amiről beszéltem:

    Lightning:
    (csak 2 elemből áll)

    Usb-c aljzat:

    Usb-c dugó szemből:

    [ Szerkesztve ]

    Reggae ‘till I die ... iPhone 13 mini, MacBook Air M1, Homepod (sztereó)

Új hozzászólás Aktív témák