-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz
meander #61950 üzenetére
Készültem rá lélekben, hogy itt sötét kávék lesznek, szóval nem ért meglepetés.
Egyébként a legjobbat eddig Monteriggioniban ittam (igen, a várban, én is meglepődtem), aztán Autogrill, a többi nekem szinte egy kutya. Kivéve azt a pár durván keserűt, aminél már a cukorhoz nyúltam.
Ami jobban zavar, hogy sok helyen forró vízben tartják a csészéket, képtelenség hozzáérni, rettenetesen idegesítő. Pont mint a megszámlálhatatlan kínai...
jolti: Nem tetszik? Pedig nagyon arany.
Amúgy egy Elektra.
-
Bazsee71
őstag
válasz
meander #61950 üzenetére
Még annyi, hogy a Ditta Artigianale baromi jó, kóstoltam több kávéjukat, mind finom, édes volt. A ruandai kiemelkedett közülük, abból hoztam is egy csomaggal.
És akkor egy kérdés is mindenkihez: melyik olasz blendből lenne érdemes hozni haza is? Egyrészt ajándéknak, másrészt otthonra 250-500 grammot. Tudom, mind szén, de csak akad barnakőszén is, illetve otthon nehezen beszerezhető típus.
Holnap után szicília felé vesszük az irányt, ott vásárolnék be, vagy hazafelé Bari/Velence környékén (utóbbiaknál már csak valami nagyobb üzlet jöhet szóba).
-
Bazsee71
őstag
Nem az alacsony fordulat, hanem a túl finom fokozat okozta. Ezen segíthet egy felszabályozás.
GML: Ha a CM702 a kérdés, akkor teljesen jó espressora. Nem tudok itt a fórumon olyanról, hogy kukázni kellett volna.
Celf: Köszi az ajánlást, végül csak elsuhantunk Reggio mellett, egyenesen a kompra. De holnap nekilátunk Szicíliának.
Mondjuk autóval ide többet biztos nem jövök...
-
Bazsee71
őstag
Nálam majdnem egy évig teljesített szolgálatot egy CM702, toltam bele világosat is bőven, de nem tapasztaltam rendellenességet. Itt a fórumon sem olvastam hasonlót.
GML: Számításaim szerint alaphangon 15e a diffi, de ha az tetszik, akkor azt kell venni. A fokozatmentesség szuper dolog, de kezdő darálóra így utólag sem adnék többet egy Graef áránál.
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035 #62399 üzenetére
Mi van a tarsolyodban?
-
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2 #61961 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy holnap indulás előtt belefér pár óra Velence, így az ajánlott kávézó is. Úgy tervezem, hogy a Ditta Artigianale után ott vásárolok még otthonra/ajándékba kávét. A blendeket próbáltad?
Egyébként nagyobb boltokban itt nem jártunk, egyedül egy Auchan franchiseban, mérete ellenére ott volt a legrosszabb a kínálat. De összességében is azt tapasztalom, hogy a szemes felhozatal ezekben a kis üzletekben nem túl erős. Szicílián is csak Lavazzát találtam ami értékelhető, de az meglepett, nem volt még 3 hónapos a pörkölés (ebből nem vettem).
Amúgy a végére rászoktam, hogy tolok egy cukrot ezekbe a sötét kofikba, így sűrű csokis massza mind.Egy benzinkúton ittam tök jó Illyt, azt nem is édesítettem, pedig a felszolgálók 3x elmondták hol találom, azt hitték nem értem mit mondanak. Miután megittam tisztán, elkezdtek faggatni, hogy milyen volt a kávé.
Az AutoGrillnél még mindig megcsodálom a Royalokat, brutál gépek. Na de majd írok egy velős beszámolót, ha otthon leszek gép előtt. -
Bazsee71
őstag
válasz
vTamas35 #62456 üzenetére
Egy rohanós vásárlás közepette vettem pár csomag kávét. Egy 500g-os 4 hónapos Carraro Qualitá Oro-t, egy kilós 2 hónapos Goppion Qualitá Oro-t, és egy kilós 3 hetes Pellini Espresso Bart. Jól sejtem, hogy szüleimnek automatához inkább a Pellinit adjam, itthon pedig a Goppionnal próbálkozzam?
-
Bazsee71
őstag
Én most belekortyolnék, ma a Velencében vett Top Moka kotyogóssal főztem, Lavazza SO őrölt kávéból. Átzubogott a víz az őrleményen, kívánnék valami töményebbet.
Amúgy ez a kis kotyesz nagyon baba, szerintem szebb a kidolgozása (menet, öntvény), mint szüleim Brikkájának, de ízben azért külön világ. Megtetszett a Caffe del Doge-ban, kiváló kis utazós lesz. Soldier2-nek pedig utólag is köszönöm az ajánlást, jó kis kávézó.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Corsair90 #62487 üzenetére
Milyen szűrőt használsz? Milyen kávékkal próbáltad?
Amikor tömörítesz, próbáld meg kicsit finomabban. Szerintem nem kell semmilyen tömítő anyag a mézesüveghez. Ha fagyasztasz, akkor egyből daráld. Ha hagyod melegedni (kondenzáció által szépen elázni), akkor szerintem megette a fene az egészet. A darálódnak biztos nem lesz baja, én is így toltam, már a CM702-őt is etettem fagyasztott kávéval.
Amúgy a PID nélkül tényleg kicsit vaktában lövöldözés, felfűtési fázistól függően kaphatsz keserű és savanyú kávét is.
Szerk.: bacskait által feltett kérdések is rendkívül fontosak, nekem már ki is ment a fejemből.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz
Corsair90 #62494 üzenetére
A 14g-os szűrőbe lehet kicsit sok lesz 16-17g. Ha a csavar gyönyörűen kirajzolódik, akkor esélyes, hogy túltöltötted. Ez okozhat olyat, hogy megrepeszti a pogácsát, ami csatornásodáshoz vezethet, még ha nem is látod. Merre laksz? Érdemes lenne kipróbálnod más kosarakat is.
A tömörítéssel nem tudom tudsz-e nagy kárt tenni, de felesleges annyira nyomni.
Mézesüvegeket használok már pár hónapja, hely hiányában nem a fagyasztóban tárolom. Az általad írt kávék biztos, hogy elvannak 3-4 hétig szobahőmérsékleten, ha még frissen szétporciózod. Nálam jellemzően világosabbak fordultak meg, 2 hét után még semmi gond nem volt.
A PID pedig mindenkinél kicsit más, ott simán ki kell tapasztalni saját magadnak a tartományt. Bár ahogy nézem, a fragolától kikerült gépeknél többnyire egyezni szoktak az értékek, és úgy tippelem, hogy ez így lehet a többiektől kikerült gépekkel is.
BBéci: Azt tapasztaltam én is, hogy egyes kávéknál fagyasztás esetén kicsit finomabbra kellett állítani a darálót. Ettől függetlenül továbbra sem hagynám kiolvadni, maradnék a fagyott állapotban történő darálásnál.
-
Bazsee71
őstag
Na ma reggel már sokkal jobbat sikerült alkotni a kis kotyogóval, csak jól meg kellett tömni. Sőt, megkockáztatom, hogy normál kotyogósból nem is ittam még ilyen jót, pedig őrölt kávéból készült, Lavazza Cereja Passita brazil SO.
Nem tudom mennyire izgatja a nagyérdeműt a kotyogós téma, de pár gondolatot megosztanék az alábbi típusról.
A Caffe del Doge kirakatában szúrt szemet, miközben a kávékat kóstolgattuk. Amúgy is szerettem volna szuvenírt hazahozni, a HeyCafé pedig még kozmetikusnál, így adta magát, hogy kell egy eszköz, amivel a napokban is ki tudom elégíteni a koffeinéhséget, a későbbiekben pedig egy egyszerű kis utazós eszköz lehet. Bialetti Moka Expressben gondolkoztam még, rengeteg üzletben találkoztam azzal is, az itthoniakhoz képest elég jó áron.
Ez viszont eldöntötte a kérdést, kézbe véve minőségibb szerkezetnek tűnt, egyedül a kosara készült - szerintem - kicsit gyengébb anyagból. A menet kialakítása nagyon jó, gond nélkül forog össze az alsó és felső rész. A "felsőszűrő" tömítése szilikon, ez piros pont. Ami nagyon megtetszett, az a szélesebb, vaskosabb talprész. Egyrészt nagyobb felületen gyűjti a hőt, másrészt ha lángra teszem, akkor ott is lehet nagyobb gázon fűteni, nem a biztonsági szelepet és a fogantyút melengeti. -
Bazsee71
őstag
válasz
Rush77 #62507 üzenetére
Én pár hónapja próbáltam, még az induló fázisban. Elég sötétek a kávék, de a minősége jó. A TT8020 egy korrekt olaszos blend. Anno annyit mondtak, hogy idővel mozognak majd a világosabb pörkölés felé is, nem tudom odáig eljutottak-e már. Érdemes felhívni őket, de szerintem filterre alkalmas kávéjuk még nem lesz.
-
Bazsee71
őstag
Egy próbát tettem én is a simítózáras zacskókkal, de azok nem zárnak tökéletesen (nem a zárórész, maga a fólia enged bizonyos mértékű filtrációt).
25-30 ml a szimpla "szabvány", a fórumtárs a leírtak alapján duplával próbálkozik. A gyári Gaggia szűrők egyébként 7 és 14 grammosak (ez is "szabvány"), az a része szerintem rendben van.
A szabvány pedig azért macskakörmözve, mert az utóbbi két hétben azt láttam, hogy éppen maguk az olaszok tesznek a legmagasabbról a szabványra, talán 1-2 kávéról tudom elmondani, hogy az elkészítés közelítette a szabványban foglaltakat.
(Persze szinte mind remek volt, bár Szicílián már toltam a cukrot.)
-
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71 #60103 üzenetére
UPDATE
A Major szabályozása megtörtént, jelenleg fragolánál van a masina. Amíg ott tartózkodik, addig még opció a fényezés.
Kisebb darálót beszámítok (csak kifogástalan állapotút), CM702 lenne a favorit, de még Iberital Challenge is szóba jöhet. Illetve típustól függően Lido is az alku tárgya lehet (Kinut nem írok, csodálkoznék ha valaki most válna meg tőle).
-
Bazsee71
őstag
válasz
soldier2 #62515 üzenetére
A Yirgát próbáltam és a Nero (50/50) blendet. Utóbbi tipikus olasz, de férfiasan bevallom, hogy egy fél tasak cukorral megkínáltam. Egyébként mint desszert, teljesen rákaptam így a kávéra, tömény csoki. A Yirga nagyon érdekes volt, és ez negatív felhang nélkül, csak kicsit nehezen helyeztem el a skálán. Volt egy nagyon tiszta édessége, gyümölcsös ízjegyek nélkül. Keserűséget sem tapasztaltam, de azzal együtt a test is hiányzott belőle. Azóta is töprengek, hogy itthon is furcsa lenne-e, vagy csak ott lógott ki a sorból. Kíváncsiságból hoztam 200g-ot a Rosso blendjükből (100% A), és a kubai SO-ból, az tűnt szemre a legszebb/világosabb pörkölésnek.
Másnak is ajánlom a helyet, arra viszont készülni kell, hogy 2,5-3,8€ egy espresso, kávétól függően.
BBéci: Igénytelent nem írtam, és eszem ágában sem volt ilyen jelzővel illetni, csak a saját tapasztalatomat írtam le.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Cyberslider #62521 üzenetére
Az a Gaggia igazából Saeco.
Sajnos egyik típust sem ismerem, de van a családban Saeco Incanto Deluxe, irodában pedig Jura Impressa 500. Előbbinél számomra pozitív a központi egység kivehetősége, utóbbinál pedig a jobbak az automatikus tisztító funkciók, beállítási lehetőségek. Talán a Jura felé húznék.
-
Bazsee71
őstag
A még el sem indított pörkölő üzemmel elég nagy kamu a zacskón a 'Since 1981' felirat. Legális hazugság, de nem etikus. Viszont tipikus.
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs. #62547 üzenetére
Nana, a dupla az "hivatalosan" 60 ml.
És igen, a duplára is vonatkozik a 25-30s.
A mérést én kezdésnek semmiképpen nem javaslom, nagyon bevisz az erdőbe. Az én gépemen ketten is -10 fokot mértek, mégis ugyanabban a tartományban vagyok jó, mint mondjuk adp gépe. Először csak tapasztalgassa, aztán ha beleborul, akkor lehet méricskélni, mikor már tudja, hogy becsapja-e a műszer vagy sem.
-
Bazsee71
őstag
válasz
beleriand72 #62555 üzenetére
Nem, el kell ereszteni az 1:2 arányt is, és arra törekedni, amint vTamas35 írt. Az 1:2 arány sehol sincs leírva, csak itt többünknek bejött nagy általánosságban.
Egyébként tök jó az olasz szabvány, de gondolom csak valami tesztelési/minőségellenőrzési metódusnál alkalmazzák, mert hogy a hétköznapok során teljesen tesznek rá, az biztos. Szinte mindenhol tovább húzták a kávémat, mint 30s, nem volt ritka a 40-45s sem.
-
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
Elmehetnétek promoternek.
Egy rakat kávé várja most itthon a HeyCafé érkezését, de már most látom, hogy ha jövő hétvégén eljutok a Kék Elefántba, akkor nem tudok majd magamról levakarni egy csomag CasMo-t.
-
Bazsee71
őstag
válasz
sz.zs. #62612 üzenetére
Csak úgy beszúrom: olaszoknál nem nagyon láttam, hogy szimpla szűrőt használtak volna. Ha éppen csak egy kávét kellett csinálni, akkor a másik folyt a csepptálcába.
Szerk.: Még egy röpke gondolat. Itthon, ha egy kávézóban dózeres gépet látok, inkább nem is kérek kávét, mert jó eséllyel döglött. Na a taljánoknál szinte csak dózeres masinát láttam, mindig legalább félig volt, de úgy pörgött minden hely, hogy egyetlen döglöttbe sem futottam bele, pedig a napi minimum kettő volt, ha volt rá lehetőség, akkor 5 is. Pár benzinkúton (pl. az emlegetett AutoGrillnél is) dedikált személy volt a kávés részlegre, persze egy pillanat nyugta sem volt.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Szerintem zsákbamacska, személy szerint nem adnám Bialetti Moka Express alá. De még az Ikeás kotyeszt is előbb venném meg, azzal már van itt a fórumon tapasztalat, állítólag nem rossz.
norkov84: Elég lenyűgöző darabok, fehérben pedig igazán bitang.
Parci: A szupertudományos alapokra helyezett pörkölési profilom csak különleges peremfeltételek mellett alkalmazható.
Egyébként dettó ugyanazt tapasztaltam, hogy laposak lettek a kofik. Szépek, de ízre laposak.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
A Freinél az aromától.
Viccet félretéve, van a szokásos frázis, hogy a kávé is gyümölcs, de a lényeg szerintem annyi, hogy a kávé megfelelő termőterületről származzék, a feldolgozás legyen gondos és fajtának megfelelő, végül pedig a pörkölési profillal hozzák ki a nyers szemekből a legtöbbet. Ha ez mind együtt áll, akkor a savak megmutatják az egyes fajták jellemzőit, ilyenkor pedig kellemes édesség, és különböző ízjegyek tapasztalhatók. Ez most így eléggé konyhanyelven volt, de talán a lényeget átadja.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lovelec Teraka 630Wh 95Nm. Tuningolt Ebike
- JÉZUS EVANGÉLIUMA - bármi megtanulható, ha: akarom-hiszem-tanulom-csinálom-tapasztalom-megértem-élem
- Új Helly Hansen Nordvik 2 ébenfekete gumicsizma (47-es méret)
- Új Givenchy Gentleman Réserve Privée EDP 100 ml
- Touroll S1 elektromos kerékpár (750W teljesítmény, 100 km hatótáv, 7 sebességes váltó)