-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Nem, mert a Mucca express alumínium. Indukciós tűzhelyen nem működik. Alátéttel használható. Más, hasonló eszközt én nem ismerek.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz handrash #53925 üzenetére
Az alapján ami pénzt, paripát fegyvert rá áldozott, anyagilag biztosan nem érné meg, hiszen a daráló árának többszöröse lenne a ráköltendő összeg, és annyiért már van más. Abban a mini millben csak a késpár és a műanyag ház változatlan.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #53965 üzenetére
Cold brewhoz csakis Casino Mocca
Brikka: a pukkanás titka a megfelelően durva szemcseméret, és az, hogy semennyit sem tömörítsünk rajta (sem piramis, sem kocogtatás, semmi, csak egy késsel lehúzod a fölösleget). Nekem így már túl híg volt tavaly, ezért nem volt pukkanás, de úgy jobban ízlett a világosabb pörkölésű Malabar. A szilionzsír a súlyszelepre a pukkanás előtti szivárgást akadályozza meg, de bármennyire keveset tettem, leragadt a szelep, később nyitott és csak féloldalasan, így nem robbant egyáltalán. Abbahagytam a kenegetést, pár ml kifolyik előre, már nem zavar.
Kávé: a brikkához nekem a klasszikusabb kávék váltak be leginkább, a világos pörkölések annyire nem jöttek be. A robusztás keverékekekt nem próbáltam, idén tervezem majd nyaralás alatt (Locavore?)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Agostino #53998 üzenetére
A Baratza Sette nem az, ennyit egy nap után ki merek jelenteni. Cserében tényleg 0 a retenció, és egyelőre úgy tűnik nem is mászik el a beállítás. És a külső kés forog, akárcsak a Combatnál.
Deadzone: a hőfok fontos,és jobb helyeken állítják is a kávéhoz. Az igaz, hogy az extrakciót nem csak ezzel kell emelni. A legutóbbi Darálóban épp erről ment az eszmecsere.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #54011 üzenetére
Teljesítményben kb ugyanazt hozza mint a többi kiskúpos az iberitaltól a Catlerig. Ma végre belőttem a lefolyást mindkét darálón, holnaptól indul a vakteszt sorozat. Amiért a hype van az nem a kiemelkedő darálási minőség, hanem a valóban 0 retenció, amit a Vario csak ígért. Egyébként 3 programozható időkapcsoló, manuális start-stop, fokozatmentes állítás, a gyors oda-vissza állítás lehetőségével akár filter és espresso között, és egy picike kúpos kés. Holnap berakom a képeket, meg egy hosszabb "első benyomás" írást.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #54033 üzenetére
Milyen kávé? Mennyi víz. A rossz kávé hátrányait jobban kihozza a brikka mint a sima kotyesz, de jó kávéval minden csak nem keserű.
Ezzel kapcsolatban megosztanám egy téli tapasztalatomat. Egy bolti (ajándék) kp pörkölésű kolumbiai kávét vittem szabadságra. Készült belőle brikkával a hegyen, mukka expressel szüleimnél, seherezádéval anyóséknál. Csak a seherezádés volt ihatatlanul keserű. Aztán kevesebb vízzel eltűnt a keserűség és jöttek a savak ott is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #54041 üzenetére
A 49 mm-es lehet bukta, bár ha beindul akkor ki is jöhet nullába. A gond az, hogy 4 db 49mm-es szűrőm van otthon, és az 4 féle méret. Amit adtam méeretnek, Electra szűrő abban kicsit, a gyári szűrőbe pontosan talál, de az hulladék, csak azért tartom, mert állítólag az eredeti szűrője. A Strietman kosarában már elég rendes játéka van, kb 0,2 mm kéne még, hogy tökéletesen illeszkedjék. Az új Pavoni kosárba meg üresen nagyon passzentos, de kávéval annyira megszorul, hogy sokszor ki venni is csak jelentős erőfeszítéssel lehet, és közben a pogácsa persze sérül. Szóval az egyetlen szűrő amibe tökéletesen talál, az hulladék, a többibe valamiért nem jó. A van rá érdeklődés én csak úgy látok arra esélyt, hogy adni kell vele a Pavoni 49 mm-es szűrőt (+1800 ft) ami jó minőségű, vagy a user felelőssége, hogy jó-e a méret. A lefolyásra egyébként nincs hatással az a minimális méreteltérés, a Strietman kosárral használom (ott a legnagyobb a különbség) és csak a szűrő oldalára felragadó kávé zavaró, de az aeropress papírral nem jelentős gond.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #54052 üzenetére
Érdekes. Ugyanúgy csinálom, csak csapvízzel keserűnek nem mondanám, de Pacific kávékkal nem próbáltam, ennek ellenére nem hiszem, hogy ott a hiba. Vsz csak a brikka ízvilága nem az eseted.
Meander: nem is gondoltam, hogy negatív felhangal használod a hype-ot. A sok hasonló kis kúpos között az ember ha figyelmet akar, akkor kell valami, amit a többi nem tud. Csúnya szóval kell egy "selling point". Ez itt a pangó őrlemény szintje lenne. Hogy mik a hátulütői, azt igyekszem kideríteni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #54054 üzenetére
Csak kipróbálásra van nálam, "tuggyukkitől" első benyomás van, meg pár fotó, este beteszem.
Parci: nagy baja, hogy műanyag, de nem is mazzerek ellen indul csatába. Catler/Vario sokkal inkább célkeresztben van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
A 130+ az inkább 119+. Persze ettől még sok a műanyag. A kicsit nagyobb kés hatása az ízre vsz minimális, vagy érezhetetlen lenne. A masszívabb felépítés jó lenne, ez igaz. De ha nem mászik el a beállítás, én nem félek attól, hogy otthon elromlana pár év után. Keresek majd képeket a belsejéről, kíváncsi vagyok a részletekre.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Igazából az sem mindegy, mert a műanyag öregszik, fakul, és többnyire reped is egy idő után a feszülésnek kitett helyeken (sarkok), míga fémet ha lelakod újrafényezed, és megy tovább. De az más árkategória már.
Baratza Sette 270:
Lehetőségem nyílt kipróbálni és egy darabig használni ezt a sokak által várt, a cég által "AZ" otthoni darálónak szánt őrlőt. Még nagyon az elején tartok az ismerkedésnek, de pár kezdeti benyomást azért megosztok a fórum olvasóival. A designt nem kell bemutatni, valószínűleg a legtöbbünk már találkozott vele, kicsit kilóg a szokásos daráló designból, engem leginkább egy "7"-re emlékeztet. A dobozban megtalálunk mindent ami a használatba vételhez szükséges (daráló, babtartály, edényke az őrleménynek, amire szerintem semmi szükség, annyira jól működik a karba őrlő funkció, tápkábel, 2 imbuszkulcs és 2 alátét). Mivel elég sok kritika érte a darálót a kések minősége miatt, és azt kell mondanom, nem teljesen alaptalanul, a legelső dolgom volt a kések kivétele és lefotózása, amit a szemcseméret állító gyűrű elfordításával egyszerűen megtehetünk. Mint alább a képeken is látszik főleg a kés tetején több benyomódás, élhiba is látszik, szerencsére az alsó rész ami a darálmányért felel az hibátlan, és borotvaéles. A kések elrendezéséből adódóan a pangó őrlemény gyakorlatilag "0", azaz a HG-1 és a Combat szintjén van (a Combattal ennél is több a közös vonás, de ezt később), szerintem ez ennek a darálónak az a tulajdonsága ami miatt érdemes ezt választani a hasonló árú darálók közül. A kések visszahelyezése után kb 0,5 kg döglött kávét daráltam le, legalább részben bejáratandó a késeket (a cég kizárólag otthoni használatra, max napi 1 kg kávé darálására ajánlja a gépet azt is 5-10s-os egységekben, ami a fotókon is szembetűnő tetemes mennyiségű műanyag alkatrészt látva nem csoda, így nem volt megoldható a kések gyors bejáratása, holnap folytatom). Ebből a kávéból sajnos nem sikerült espressot készíteni amit elsősorban a ki tudja mennyi ideje a szabad levegőn való döglődésének tudtam be. Sajnos a fél kg "bejáratás" után próbált közepes pörkölésű AVX Etióp Yirgát sem tudta elég finomra darálni, így előkerült az imbuszkulcs és az alátét a dobozból, és kb 3-4 perc múlva a kettőből egy alátétet behelyezve 5. fokozaton sikerült befullasztani a Creminát. Kb 100g kávé elpocsékolása árán sikerült beállítani a megfelelő szemcseméretet, és egy elég korrekt espressót elkészíteni (a lefolyási idő rendben volt, 15g:30g 30s alatt de a hőfok megtalálására már nem maradt idő). A szemcseméret állítását az elődhöz (Vario) hasonlóan 2 lépcsőben oldották meg. A középső kést magába foglaló részt forgathatjuk két gyűrű segítségével, a felső számozott a durva állítást teszi lehetővé és fokozatos (1:31) az alsó, kisebb tárcsa fokozatmentes és a finombeállításban segít (A-I-ig skálázott, a visszaállíthatóság megkönnyítése miatt). A daráló másik érdekessége, hogy a Combathoz hasonlóan a külső kés forog. Hogy ennek lesz-e hatása az ízre az jó kérdés, a későbbiek során remélhetőleg kiderül. Csatornásodásnak nyoma sem volt, ami anno a vadi új késekkel a HG-1-ről sem volt elmondható. Az első benyomás mindenképp pozitív. Kicsit sok a műanyag alkatrész, de otthoni használat mellett nem valószínű, hogy pár év alatt tönkremegy, és ha valaki szeretne több féle kávét fogyasztani párhuzamosan (ami az adagonként fagyasztás évében (Matt Perger ha nem tévedek) nem annyira abszurd ötlet mint pár éve lett volna) azoknak jó választás lehet, hiszen nem kell kidobni semennyi kávét, fokozat állítás után rögtön a megfelelő szemcseméretet produkálja (elméletileg, a gyakorlatban való kipróbálásához még sok idő kell), és erre ennél olcsóbban csak kézi darálók képesek, sőt motorosban csak az EG1, Monolith, Combat, Titus tud hasonlót, amiknek az ára többszöröse a kis Sette árának.
Amint már említettem a karba őrlés kiválóan működik, semmit nem szór mellé, ilyen szempontból köröket ver a HG-1-re is. Videó: [link]
Képek: [link][ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
Azok a kések erre lettek kitalálva kézzel hajtva is 15-20 perc a kg kávé. Számolhatod 1g/fordulattal, bár a gyorsabb forgás miatt lehet kicsit kevessebbet darál meg fordulatonként, de az 1 perc/500g akár valós is lehet. És fogadni mernék, hogy nem volt meleg az őrlemény a végére sem. A kis Sette már 10s után is érezhetően melegebb kávét ad ki magából.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #54213 üzenetére
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy senkit sem érdekel, hogy milyen hőmérsékletű víz érkezik a kávépogácsára, ha az eltérés a pidhez képest stabil (az az elenyésző kisebbség akit mégis érdekel meg beállítja a pidet, hogy ne a mért hőmérsékletet mutassa, hanem annál x fokkal többet, vagy kevesebbet, ezt ki kell mérni).
A kérdésedre van (vagy legalábbis készül) válasz, ha jól tudom egy usa beli mérnök csoport gépe érkezik hamarosan a piacra, 2 változatban. Az olcsóbbik azt tudná amit te szeretnél, a drágább modell meg meg van bolondítva nyomás és áramlás profillal is. A név nem jut eszembe, de biztosan beugrik valakinek, valamelyik darálóban is volt róluk szó. Sajnos nem szépségdíjas termék egyik sem.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #54226 üzenetére
Megvan. Decent espresso a neve. 1000 $ a kisebbik modell, 2000$ ugyanaz, csak mindenféle profilozós megoldással. A design nagyon nem jön be, de az eredményre kíváncsi vagyok. Csak egy nagy gond van vele. Napi 2 presszóra két gép? Minek. (Megvan, kell venni még egy kecót, és akkor van már meg tudom magyarázni minek még egy kávégép )
[link]Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Még lehúzással is messze a legolcsóbb gép ennyiért. A tabos megoldás nekem sem jön be, de itt inkább a Parci mint a Tobee által felsoroltak miatt nem. Kicsit fölöslegesen "hitech"nek érzem, a 4-5” meg szvsz elég amire itt kell, és ekkora felbontásra a 720p is bőven elég. A gondom inkább az, hogy nem hiszem, hogy saját oprendszert írtak volna, az android ezen a hardveren meg vsz akad. De amire kell, arra azért vsz elég így is. Ami miatt nem foglalóznám le, az az, hogy nem tudni, lesz-e belőle valami. Kicsit sok a bukó, ha kamu az egész.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Még pár dolog: kávégépet ennyiért 10+ évre veszünk, beletehetik a legmenőbb tabletet, 2-3 év múlva dzsunka lesz.
Érdekes, mert a gépösszehasonlító táblázatban a "+" változat semmivel nem tud többet. Eddig úgy volt, hogy a DE lesz a sima T3 szerű gép, a profilozást csak a DE+ tudja majd.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Ha készítenék valami nagyonk.vajót, amit senki más nem csinált, én sem hoznék nyilvánosságra részleteket. Igaz a reklámvideóm ennél jobb lenne Most komolyan, kalmár a "Naked"-nek profibb videót hozott össze, pedig csak egy skalpolt szűrőtartó, nem egy gép.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
És tömik az automatába szaporán -persze ettőlmég Paljocnak eladó a kávé, azén kolégáim nem voltak ennyire könnyen kaphatók.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Espressora hozza a kötelezőt (kis kúpos) viszonlag alacsony retencióval mint "selling point". Tegnap szétkaptam újból, pofozás, meg mindenféle varázstrükkök nélkül 1g volt kiseperhető belőle. Filterre nem próbáltam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Ez kötelező, egy ilyen helyen (a várakozás). Sajnos vagy barista van vagy pincér, a kettőt vsz nem tudja eltartani a kávézó, és így megnyúlik a kiszolgálás. Így fordulhatott elő, hogy amikor egy hasonló felkapott helyen kértem egy filtert (én is kirúgtam a hámból, meg nem akartam meginni a presszót, míg a feleségem forrócsokija kihűl), párom egy forró csokit, meg némi sütit. Más rendelés nem nagyon volt, de viszonylag sokat vártunk a két sütire, majd egyszer csak megjött a filter, és 10percnél több idő kellett mire megjött a forró csoki. Nem írok helyet, mert elég általános a jelenség, szinte bárhová mész ez van. A filter a maga nemében jó volt, de továbbra sem veszélyezteti a Creminát a V60.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Igaz, de Devla nem épp classic cuccal tol klasszikus espressot filter kávéból. Ennek ellenére egy próbát megér, de ne reméljük, hogy hozzuk a Mina/EK/Devla trió szintjét
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Rendo84 #54549 üzenetére
Ezt az érjük el a felsőszűrős dolgot már akkor sem értettem, amikor Gaggiám volt, majd megmondják a többiek a tutit, de Ha nem ízlik a kávéd 18g-al, akkor töltsd 15-el. Van olyan aminek jól tud állni ha kicsit túltömik, van aminek nem. Én egyszerűen wdt után lehúzom a fölösleget, lemérem mennyi marad, és legközelebb annyit töltök azzal jónapot. Mióta a Fragola féle palmtamp van annak a mélységét sem állítom gyakran, bár van némi hatása, de minimális (sokkal fontosabb, hogy egyenletes a felszín, és a pogácsa homogén) - ha olaszos és világos pörkölés között váltok, ott persze van változás, de két világos pöri között nem szöszölök.
Ha 17-18g-ból készítesz (egy normál szűrőnek rendes kávéval ez nem gond) és túl tömény miért nem állítasz a darálón? Könnyen lehet, hogy azzal megoldanád a dilemmádat (milyen darálód van, és mi a "minőségi kávé" nálad).A kar középre húzhatósága meg csak optikailag fontos. Ahogy a tömítés öregszik úgy tudod egyre tovább húzni, ahogy ellaposodik. Vannak tömítések amik hajlamosak megkeményedni az öregedés részeként, ott lehet az ok, hogy nem tudod annyira ráhúzni. Ez azért veszélyesebb, mert ha nem kapja el a karom rendesen, a nyomás ledobhatja a kart, ronda nyomot hagyva a gépen, és takaríthatsz is. Pár 100 ft-os tétel, nem érdemes rajta spórolni.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #54554 üzenetére
Pro és kontra lehetne vitázni arról, hogy elérje-e a felsőszűrőt nedvesen a kávé, de fölösleges. Mondhatni az ideális az lenne ha épp csak hozzáérne, de ezt belőni lehetetlen. Ha nekinyomódik, akkor nem tudnak duzzadni a szemcsék, az sem jó (nem egy világos pörkölésű kávéval szívtam, amíg nem olvastam valahol, hogy menjek lejjebb a kávé mennyiséggel, és ez varázscsapásra szűntette meg pl a Casino moccás kávékkal a szenvedést), ha meg nagy a rés, és a pumpa bevágja a nagy nyomású vizet az szétmossa a pogácsát (ezt kiküszöböli az előáztatás). Mindenki csinálja ahogy neki jólesik, nincs itt kőbe vésve semmi.
Ha viszont fekete levesként indul meg crema nélkül és csak a végén lesz némi világos crema rajta, az a kávé már öregecske szerintem.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz mdav88 #54561 üzenetére
Nem hiszem, hogy érzékelhető lenne a különbség az őrlők között ilyen téren. Némelyik lazább, levegősebb őrleményt ad, de wdt után már nincs különbség. Ha csak darálsz egy edénybe akkor van, mert a szemcsék közé szorult levegő mennyisége változó, de a tömörítés ezt megszűnteti.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #54592 üzenetére
Az (hazai) átlag "presszókávé" (de utálom ezt a kifelyezést) készítéséhez nem kell különösebb gyakorlat, beállítás. Bemegy valami... kijön a gépből valami ....150ft lesz kávéhoz bármi jó Ezért is kéne tudni milyen kávét tervez használni, ahogy Fragola is írta.
Hogy hasznos is legyek: ha megvan a gép, és be kell állítani, keresd meg Fragolát privátban, nála megbízhatóbb (és elfoglaltabb) szerelőt keresve sem találsz. Talán gépet is tud, egy kérdést megér.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz adriankoooo #54596 üzenetére
Ezt elfelejtettem egy nap alatt
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #54602 üzenetére
Szerintem inkább ogre (Shrek)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Rush77 #54626 üzenetére
Fagyasztás: ha nem tudod adagonként fagyasztani, akkor inkább ne tedd. Amint kiveszed a fagyóból pár nap alatt vége. Ha nem megy a fagyasztás adagonként akkor a lehető legkisebb adagokban fagyasztás nélkül tárold (47ml mézes üveg a gold standard a fórumon, de visszazárható kisméretű, többrétegű zacskó ugyanúgy megteszi (kvx-en láttam ilyent). Persze ha 250g-os visszazárható kávés zacskóból kinyomod a levegőt és lezárod az sem a világ vége. Ahogy ne tartsd:
1. Darálóban
2. Fém design kávésdobozban
3. Nagyméretű csattosüvegben
4. Olyan helyen ahol jelentős mennyiségű levegőt zársz a kávé mellé
5. Vákum csomagolás (gyorsabban távoznak a gázok a szemek belsejéből (erről azért megoszlanak a vélemények)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz meander #54644 üzenetére
Az őrleményt meg kell mérni, hogy pontos legyen a mennyiség. Az, hogy fagyasztás előtt kiméred és úgy fagyasztod, vagy egyben fagyasztod és darálás előtt a fagyos zacskóból méred az szinte mindegy (+1 fagyasztó nyitás). A fagyos szemek egyben fagyasztás esetén óhatatlanul több párát kapnak a kelleténél hiszen minden nyitásnál van kondenzáció. Az, hogy ez mennyire érződik, azt ki kell próbálni. A zacskókat azért említettem, mert ami kávékat említett, fogalmam sincs, hogy simítózáras csomagolás-e? +1 a fagyasztva darálás mellett. - nem feltétlenül neked válasz, hanem csak a témához szól
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
válasz sturmanek #54685 üzenetére
Gratula. Kitartást a további kísérletezéshez.
Mézespálinka: általában ha lejjebb megyek a hőfokkal, akkor eltűnik a keserű utóíz. Ha mégsem az sanszos, hogy pörkölési hiba.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Ha megy az angol, akkor a home-barista.com oldalon van nagyon jó leírás az espresso alapokról, gyakori hibákról, stb. Sajnos innen linkelni nem tudom, de könnyen megtalálható az oldalon. Ha nem megy az angol, akkor eszpresszo.com, de itt van pár mára idejét múlt dolog is. Ezen kívül olvasd el az összefoglalót, különös tekintettel a daráló részre. Mini mill és hasonló kézihajtányok sajnos nem elég jók, a beugró a Graef 702. Valaki hirdetett egy használt Iberitalt az Index kávéológián pár napja, olvass vissza ott kicsit, az is ajánlott daráló.
+1 a dupla szűrőhöz. Könnyebben jön a sikerélmény az elején, és az sokat számít. A gyári szimpla szűrő elég esetleges eredményt ad, a podoson meg van egy "c" betű, az semmire nem jó.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz radi8tor #54868 üzenetére
Nem azok a klasszikus Paljoc kávé alternatívák - annál is inkább, hogy a Paljoc koffeinmentese az klasszikusabb vonalat képviseli(képviselte). Inkább nézze a Kapucziner/AVX ajánlatát, árban barátságosabb. Vagy Casino mocca, az is olcsóbb a Gardellinél.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Csápájev #54883 üzenetére
Marosvásárhelyről olvastam jó fél éve, hogy készül egy újhullámos kávézó, helyben pörköléssel, profi gépparkal, (3rd wave baristákkal ). Nem tudom lett-e belőle valami.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz echterion #54948 üzenetére
Citromsav nem aszkorbinsav, bár tulajdonságaik hasonlóak. Aszkorbinsav=C vitamin, hőre bomlik, míg a citromsav nem annyira hőérzékeny.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz gregus021 #54981 üzenetére
Rendelj egy kilót és be a fagyóba vele (vagy ha legalább egy része pár napos pörkölés, akkor anélkül is eláll egy hónapot). - arra az esetre, ha nem jönne össze a közös rendelés (általában nem szokott)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Azért french pressel kísérletezésre a CasMo-t erős túlzásnak érzem. Vannak filterre pörkölt kávék a Kapuczinernél is, és ha kb annyira jók a pörköléseik filterben, mint espressoban, akkor kezdésnek bőven elég.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
Kapuczinernél tudsz kérni filter pörkölést (igaz nem kóstoltam, csak a presszóra pörkölt kávéikat, de nem valószínű, hogy rosszabb lenne). Értem én, hogy tanuljunk a legjobbal, mert kizár egy hibalehetőséget de lehetőleg maradjunk a realitások talaján. Persze nem kell velünk egyetérteni, kapott két véleményt, meghallgatja amelyiket akarja (vagy egy harmadikat).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz BlacKSouL #54997 üzenetére
Egy mini millt szívesen kölcsönadok, egyesek szerint használható espressóhoz gyári állapotában (szerintem nem).
Echterion: már a gondolatát is büntetném, a felbújtó esetében megtoldanám a büntetést egy botozással
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Vicces képek
- Megérkezett a legújabb és eddigi legátfogóbb 3DMark teszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Ilyen lehet a Samsung Galaxy Watch7 Ultra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen