-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Hopp, egy Hottop jófogáson.
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #70150 üzenetére
Talán az újabb Behmor-t lehet rommá tuningolni, én most abba az irányba mozdulnék. A Huky jó alap lehet, de hogy logolható/szabályozható legyen, azért az melós szerintem.
adp: Néha én is örültem volna 500g kapacitásnak, szüleim 2 heti adagját az automatába kényelmesebb lett volna letolni. Meg aztán tölthetsz bele 250g-ot is, ha magadnak szánod otthonra. Egyébként az elcseszés esetére nagyon jól jön a rokonságban/barátoknál az automata.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz freaghill #70160 üzenetére
Az utolsót kizárnám, legalábbis nekem semelyik FP nem érne meg ennyit.
"Cuppingra" a kisebbik Ikeás FP-t használom, 12g/200g vagy 15g/250g recepttel. A nagy ehhez szerintem túl nagy, ha csak nem egy egész irodának akarsz egyszerre kávét csinálni. Utóbbira most szerintem a duplafalúval próbálkoznék meg, nem hátrány, ha lassabban hűl.
Ha tejet akarsz habosítani, akkor viszont a nagyobbik FP a megfelelő célszerszám. Szerintem.
-
Bazsee71
őstag
Eladom Technivorm Moccamaster KBGT 741-es készülékemet, mert nem használom, egyedül filterezek otthon. Szépséghibákkal vettem: víztartály fedele repedt, 'szűrőtartó' fedelének széléről hiányzik egy kis darab, illetve a tartójáról egy fül, továbbá a működésjelző LED takaró lemeze és a termosz zárókupakja hiányzik. Működése kifogástalan, kívül-belül kitakarítottam, citromsavaztam. Ára így fix 25 eFt, e hét pénteken Pécsen, jövő héten pénteken pedig Budapest és Kecskemét környékén átvehető, egyéb időpontban pedig Kaposváron. Képeket kérésre küldök, nem bombáznám vele a fórumot.
-
Bazsee71
őstag
Ár/érték arányban a legjobb elérhető masina per pillanat a full tuning GC (ipari felsőszűrő, réz vízterítő, PID, rézcső, nyomásszabályozás/valós előáztatás), viszont ezeket 2015-ig gyártották, így újat ebből nem találni. Innentől kezdve a Te döntésed, hogy ezt választod, vagy inkább egy új készüléket.
Pontosítok, van most a fórumon egy Brasilia Lady is (használt), az is nagyon jó vétel.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Alajos1 #70359 üzenetére
A szimplával szerintem az elején ne bonyolítsd az életed, az adagoló kanál pedig mehet a fiókba, kell egy rendes mérleg.
A rugós tamper mérete kérdéses, a legtutibb a fragola-féle 58.5 mm-es PalmTamp.
Talán nem veszik fejemet azért, ha azt mondom, hogy ha elfogyott a Hausbrandt, akkor próbálj ki pár friss hazai kávét is (ajánlóban találsz listát, de Pall Yotz kávéival kezdenék).
-
Bazsee71
őstag
válasz tony70 #70362 üzenetére
Bocsi, nem igazán értem a kérdést, de hátha beletalálok a válasszal. A PL41EM-hez 57mm-es szűrokosár/tamper kell (58-as az elterjedt), nincs benne se PID, se nyomásszabályozás/valós előáztatás. Illetve a kis bojler+rézcső hőstabilitás szempontjából kedvezőbb.
Alajos1: Igen, nagyon jó eszköz!
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz yazoo1 #70374 üzenetére
Egyedül Renekát használtam sokáig, előáztatással kivétel nélkül gyönyörűek a lefolyások. Próbának vettem egy IMS-t, és egyszerűen bármit csinálok, ferde, rángatózós, egyenetlen a lefolyás. Most egy hete visszaálltam Renekára, és megint békesség van. Hozzáteszem, világos(abb) kávékkal dolgozom.
-
Bazsee71
őstag
Ha valaki Veszprémben járna, bátran ajánlom a Tizen1 kávézót. Tegnap a 42 ruandaiját kóstoltam presszóban, piszok jó volt, nálam top 3-ban benne van.
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #70517 üzenetére
Akkor még nem tudta, hogy mibe keveredik.
-
Bazsee71
őstag
+1 a CM702-re. 30e az edigitalnál.
A Delonghi presszóra nem alkalmas, a Graef igen. Tudom, nyomásfokozós a Dedica, de úgy gondolom, hogy azért ott sem mindegy az őrlemény minősége.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #70755 üzenetére
Miért baj, hogy használatban van? Miért kellene elfelejteni? Még ezek a fogalmak sem mentek át teljesen a köznyelvbe, a víz-kávé arányt meg nem nagyon fogja bevenni a többség gyomra.
Ma reggel pont dupla ristrettot húztam, és ha ezt írom, szerintem mindenki érti, mi landolhatott a csészében. Persze lehetne ez 17,5g/1:2/88°C/9bar/34s, de hát na...
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #70845 üzenetére
Esetleg láttad, hogy mivel/hogyan készült a filter? Múlt héten felöntöttem cuppingra az etióp Guji-t, az fantasztikusan friss-epres, nulla keserűség. A ruandai Nyungwe jóval savasabb (izgalmasabb?) volt, édes-citrusos vonal, szintén nagyon jó. Presszóban húzom most a filter pörit: vékony, de édes-gyümis. Ez most egy elég jó kör.
-
Bazsee71
őstag
válasz Koczó93 #70873 üzenetére
Mondjuk a Darálót olvasva kissé kételkedem, hogy CasMo ajánlás lenne a Fio, de érdekelne, hogy mi is az igazság. (Na meg melyik, mert van kis és nagy sík késes, kis és nagy kúpos...) Eléggé ütnének az új gravimetrikus őrlői, ha világos pörivel is domborítanának. Ki kellene próbálni...mindet.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
Ugyanaz a kávé, sorban 6 cupping tál, és csak a Mg tartalom változott, semmi más. Gyógyszertárban lehet venni magnézium-szulfátot (keserűsó), abból 10g-ot oldasz 2 dl desztvízben, ezt adagolva pedig g-onként 5 mg/l-rel növeled az adott víz Mg-tartalmát. Az optimumot 150 környékére mondják. Norda ideális alap, mert a puffere (talán CAOH) az optimális (Colonna, BH szerint) tartományban van. Az biztos, hogy 300 mg/l-nél már érezhetően nyomta el az édesség a savakat/ízeket, de pl. laikus barátomnak az jött be igazán.
Ez a sor megvolt pufferrel is, az is baromi érdekes, ahogy a semmilyentől mész a karcosig. Azzal itthon nem próbálkozom, kicsit bonyolultabb a kémia, meg a sorban az alap Norda is teljesen jó volt nekem.
yazoo1: Bármilyen kávét tehetsz bele, és tényleg csak ízlés kérdése, hogy készíted magadnak. Én a csöpögős, sziruposabb italt szeretem abból is (már amennyire lehet, mert a mostani 42 etióp Guji pl. nagyon vékony, de bejön), míg adp-nek inkább az 1:3 arány jön be. Ki kell próbálni, és abban a tartományban kísérletezni, amelyik bejön. Az előáztatás nagyon hasznos/kell hozzá, de az fragola tuningja nélkül nem nagyon megy.
WiZARD: Nem tudom mi a jó megoldás "ipari" használatra, vízlágyító patronok/tornyok esetén sajnos folyamatosan mászkál a víz ásványianyag tartalma a használattól, szabályozni sem lehet, eléggé lutri. Persze most mondhatni hightech-ről beszélünk, mert egyébként - érthető okokból - ezzel sokan nem, és nem is akarnak foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #70895 üzenetére
Desztvízre inkább az volt a tapasztalat, hogy mivel nincs puffer, ezért karcosan savas, ízre viszont vékony, mert nincs ami oldjon.
A keserűsóról mindenkinek ez villan be elsőre, de jelentem, 4 hét használat után is tünetmentes vagyok.
WiZARD: Hát igen, a TWW is opció, de amíg ilyen "egyszerű" a hétköznap a Nordával, addig itthon maradok ennél. Illetve, szerintem gyógyszertárból is összeollózható lenne egy ilyen adalékcsomag.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
holistik coffee roasting: csak top kávék, csak filterre
-
Bazsee71
őstag
válasz looser #70910 üzenetére
Ez így viccesen hangzik, meg jópofa, de azért nem sorolnám egy kategóriába a dinamikus tápkábellel. Főleg, hogy itt a különbségeket egy laikus is kottázni tudja. Ha meg ott a pulton egy több százezres/milliós géppark, akkor talán nem bűn belőle kihozni a maximumot, főleg egy filléres kis odafigyeléssel.
And06: Itthon top a CasMo, és nemzetközi szinten is felső kategória, de azért lássuk be, hogy ha kitekintünk, akkor azért van még mozgás felfelé. Én örülök, mert ha ebbe bele akarunk tekinteni, akkor nem Norvégiából kell kávét rendelni, hanem lesz hazai pörkölő is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz looser #70915 üzenetére
Nincs sértődöttség, csak gondoltam ne bagatelizáljuk el a témát.
Egyébként valahol meg lehet húzni a határt, hogy miért lehet érdemes otthon küzdeni, és honnantól fanatizmus. Az olasz presszót megcélozni józan gondolat, míg a világos már tényleg kőkemény technikai sport, nem ismer kompromisszumot. A kettő közti különbség talán olyan, mint egy rock koncerten pár hamis hang, vagy az operában. Előbbinél senkit nem zavar, utóbbinál meg elrontja az egészet.
And06: Kutatást nem végeznék, arra ott a gugli, csak pár saját tapasztalat: da Matteo, Fuglen, Colonna. Sok tényezős, sok apró momentum, közülük csak egy pár: jobb/különlegesebb alapanyag, spécibb tárolás, konzisztensebb folyamat, egy fokkal jobb pörkölési profil. Azért is fogalmaztam úgy, ahogy, mert semmilyen körülmények között nem írnám le a CasMo-t, de a szemellenzőt sem szeretném felvenni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.