-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bluesfan
tag
válasz qvik27 #76089 üzenetére
Én is maximális elégedettséggel használom Keresztapper disztribútorát, de a fő előnyét az őrlemény felszínének elegyengetésében látom és nem a WDT-vel való viszonyában. Azt én továbbra is elvégzem(10 sec.) egy egyedi, direkt e célra gyártott, spéci mikrokütyüvel, amivel szinte a pogi teljes keresztmetszetében át tudom keverni az őrleményt egyengetés előtt. Nálam a kettő együtt ad kiváló eredményt.
-
bluesfan
tag
Elkelt [a Parancsnok]
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz GAgyiXyXy #76204 üzenetére
Pont az a bajom nekem is, hogy amelyik cuccon érezhető a minőségi anyaghasználat, az vagy nem otthoni célra való, vagy ha igen, csilliókba kerül. Ez részben érthető, mert a sok innovációval, várhatóan kis szériában készülő, jó minőségű terméknek sohasem lehet konzum ára.
Én nagyon szeretem a Fio Nanot, sőt, mióta fragola tanácsára kicseréltem az antisztati rácsot a Mazzer Miniére, nagyon lecsökkent a (lap)pangó őrlemény is. Mégis tisztán látszik, hogy ez elsősorban egy folyamatos használatra tervezett készülék. Vsz. emiatt nem érdekelte a gyártót a pangó mennyiség és ezért a minőségi anyaghasználat is.soldier2: én sem aggódtam rajta, főleg, mert nem az enyém, minden esetre nem túl impozáns látvány.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
-
bluesfan
tag
A témához kapcsolódva megjegyezném, hogy ugyanaz a kávé nálam is egészen más arcát mutatta amikor a Comandatéval őröltem a babot a síktárcsás Obel ellenében. Az Obel őrleménye egy korrekt olasz blendre emlékeztetett(ami egyébként kimondottan finom volt), míg a Comandante a gyümölcsös jellegét hangsúlyozta ki ugyanannak kávénak. Annyira nagy volt a különbség, hogy kapásból feltűnt és hiába próbáltam többféle finomsággal és mennyiséggel játszadozva közelebb hozni a kétféle ízt, mégsem sikerült. Nem gondoltam volna, hogy ekkora különbséget jelent, hogy síktárcsás, vagy kúpos őrlőt használunk. Persze mondhatjuk, hogy az Obel Junior nem a síktárcsás High-End, de otthon az F4 Nano-val összehasonlítva is ez volt a konklúzió.
-
bluesfan
tag
Akkor annyiban kiegészíteném a székfoglalómat, hogy az általam használt típusoknál jelentkezett ez a nem jelentéktelen különbség. Egyébként annak idején az Ibiről RR45-re váltáskor is érezhető volt a difi a Rossi javára. A véleményem persze szubjektív és lehet, hogy csak a saját, ficamodott ízlésem ihlette.
-
bluesfan
tag
válasz GAgyiXyXy #76297 üzenetére
Nem pontosan így értettem. Leegyszerűsítve kb. úgy mondanám, hogy a kiskúpos Comandatéval a savas ízek voltak hangsúlyban, míg a síktárcsás őrlőimmel kiegyensúlyozottabbnak(lehet, hogy rosszul fogalmaztam az "olaszos" kifejezéssel) éreztem az ízvilágot. Talán ezért is ajánlják a Parancsnokot inkább filteres módszerhez.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz qvik27 #76386 üzenetére
Mindazonáltal, hogy értem ezt a logikát, fragolának volt kísérlete az alapból szintén 58 mm-es Fio F4E Nano-val, amibe sikeresen bele tudta applikálni az F64 (talán EVO) késeit és úgy emlékszem, jól működött a dolog. Talán stereofan kolléga ezzel kapcsolatos gondolatát is ez az eset indította.
-
bluesfan
tag
Tegnap lecsekkoltuk a Bab Kávézót Almádiban. Egy kolumbiai-brazil blendből ittunk egy cortadot, amit aztán én még megfejeltem egy etióp ristrettoval. A blend egy kellemes klasszik ízvilág volt, kis gyümis beütéssel az etióp pedig igazi gyümölcsbomba, engem elsősorban eperlekvárra emlékeztető ízjegyekkel. Ezt sikerült kimondottan jól elkészíteni a barista srácnak. A kávé ugyan rendelkezett kellemes savakkal, mindez azonban a savanyúság legkisebb jele nélkül.
Bár vannak még -valószínűleg a kevés rutinból adódó- hiányosságok( a cortado lassan készült és bizony langyos volt, mire az asztalunkra került), határozottan reménytelinek tűnik a hely.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
-
bluesfan
tag
Akinél még akadnak fehér foltok a tökéletes kávékészítés területén, annak ez a videó segít színezgetni azokat.
Sajnos a mester panyolul magyaráz, így nem értettem mindent az elmondottakból.
Felhívnám a figyelmet a zaccpogácsával történő bemelegítő csapolás, a tömörítéskor kiderülő, kevésnek bizonyult őrlemény mennyiség korrigálása, a szűrőkar minimum 730 N-nal történő ráhúzása, valamint a karra mért, pontosan a kritikus pillanatban történő ütés fontosságára(gondolom a kartömítés még bejáratós).Ha mindent jól csinálunk, meg is lesz a jutalom, kb. 1,5 deci, egyenlőre még pontos home barista definícióval nem rendelkező ital formájában.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz *Mukeey* #77027 üzenetére
A az igazság,hogy a hsz-em nem volt mentes némi szarkazmustól, mert ő nem az eszpresszókészítés helyes menetét, hanem sokkal inkább ennek a Mini Moka gépnek a használatát próbálta bemutatni a maga módján. Mondjuk azt sem biztos, hogy tőle kéne megtanulni.
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz Bazsee71 #77021 üzenetére
Hasonló okból én is vettem egy eredeti VST-t kb. 1 éve. Jó néhány fajta kávéval próbáltam, próbálom, de egyenlőre mindig alul marad a Renekával összevetve. Hiába játszadoztam őrléssel, mennyiséggel, hőfokkal, végül mindig a Reneka maradt talpon. Azok a kellemes felhangok, amik sok kávéban jelen vannak, szinte mindig eltűntek a VST-vel, valamint a Renekával készítettek nálam minden esetben édesebbek voltak. Ez persze erősen szubjektív ítélet és lehet, hogy az eredmény egyszerűen csak ízlés- és gépfüggő.
-
bluesfan
tag
Tapasztalatom szerint nem fejt ki akkora ellenállást a nedves papír, hogy emiatt kéne az őrlőn állítani. Én 2-3 alkalommal is használom ugyanazt a szűrőpapírt elmosva, szárítva. Ennél többször viszont nem érdemes, mert már érezhető mértékben lassítja a lefolyást a kimoshatatlan kávéolaj miatt.
-
bluesfan
tag
válasz horinori2 #78438 üzenetére
Én otthon a Laica kancsóval szűrt vizet szoktam egy üvegbe önteni, amiben egy tasak Oscar vízlágyító van. Ezt a hűtőben tartom és ebből etetem a kávégépet. 3-4 havonta citromsavazom a gépet, de vízkőnek ilyenkor sem látom nyomát. A műhelyben a Bacchihoz ugyanez a szisztéma működik, csak a Laica kihagyásával, mert az alamóniumnak nem jó az enyhén savas víz. A Bacchi réz szelepein jól látható(lenne) a vízkő, de épphogy egy vékony filmréteg alakult ki rajtuk kb. 1 év alatt. Az Oscar egy igen hatékony cucc szerintem.
-
bluesfan
tag
válasz mdav88 #78953 üzenetére
Azért vannak fokozatok. A kiskúposok legtöbbje fogaskerék áttétellel van hajtva, amitől üresen is meglehetős zajjal járnak. A síktárcsások általában direkt hajtásúak, így jó esetben, üresen járatva csak a motor búgása hallható. A bab megrágása viszont zajjal jár, ennek hallható mértéke már a kés kiképzésén és az őrlőkamra akusztikáján, valamint a gépház robosztusságán múlik.
Az eddig általam próbált őrlők közül pl. az F4 Nano a kimondottan csendes típusok közé tartozik és, ha az elektronika nem adja meg benne magát, gyakorlatilag elnyűhetetlen, ezért is maradt ez már majd' 2 éve. Az Ascaso Minihez képest, ami visít, mint a malac a kés alatt, ez egy kifejezetten halk típus. A kézi őrlők sem tudják teljesen némán ropogtatni a babokat, bár kétségtelen, hogy itt a motor csendes, hacsak nem káromkodik, mert nehéz tekerni. Engem pl. a Comandante nem győzött meg arról, hogy presszóra képes lenne kiváltani akárcsak egy F4 Nano-t is, pedig volt egy ilyen elgondolásom, amikor megvettem.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz jana86 #79706 üzenetére
Bár nem hozzám intézted a kérdést, azért megosztom a tapasztalatomat, hátha mást is érdekel. Én kb. egy éve egy Casadio rugós tampert használok, ami egy egyedileg gyártott, 58,6 mm-es rozsdamentes talppal van tuningolva. Szeretem, mert a nyomóerő közel állandó, nem nehéz vele egyenesre tamperolni és semmit sem kell állítgatni rajta. Jelenleg hosszabb pihenőn van miatta a palmtamp.
Egyengetőnek a Keresztapper féle van használatban nálam is.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
-
bluesfan
tag
válasz fragola.6035 #80108 üzenetére
Aluból 14-ért tényleg elég goromba ár.
-
bluesfan
tag
válasz mdav88 #80775 üzenetére
Rozsdamentes az, csak, mint a kolléga írta, látszik hátul a hegesztés. Ez egyébként csupán a kivett csepptálca hátsó élein látható. Nem tökéletes persze, de szerintem abszolút nem zavaró. Az enyém két és fél éves és teljesen rozsdamentes.
Egyébként egy elpukkant gőz szilikoncsövön kívül eddig egyéb javításra nem szorult. Van ugyan néhány tömítésem tarcsiban, de egyenlőre a dobozban pihennek. Még a kartömítése is eredeti.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
Régebben én is a Lidl 3,5 %-os tejjel izzítottam, de nagyon hullámzó a minősége. Pár hónapja átálltam a 3,5-es Mizora. Azóta konstans jó tejhabot tudok gyártani és az íze is jobb szerintem, viszont másfélszer annyiba kerül.
Más:
Ma délelőtt újra betértem a Bab Kávézóba Almádiban. Az etióp ristrettó abszolút korrekt volt, valamint a croissant is nagyon ízlett. Aki arra jár, térjen be bátran. Új infó, hogy e hét szerdától árulnak majd pörkölt szemes kávét is. -
bluesfan
tag
válasz Szabász #80897 üzenetére
A hardverrel és az alapanyaggal valóban nem lehet gond. A klasszikus recept:
Először csak pár mm mélyre merítsd a gőzcsövet és keresd a jellegzetes "papírtépés" hangot. Levegőt kb. kézmeleg állapotig vigyél be, ezután mélyebbre a csövet és egyenletesen oszlasd el vele a bevitt levegőt, amíg el nem éri a 66-68 fokos hőmérsékletet(a kezednek már épp kezd forró lenni). Ha egyszer ráérzel, már menni fog. Persze erre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Egyébként a témának óriási netes bázisa van. Nézelődj a Youtube-on is.
Ja, és mennyiségre a gőzölő kancsót kb. egyharmadig töltsd. Én 3,5 decisben kb. 1 dl-t szoktam gőzölni.
És persze hideg legyen a tej.[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
válasz soldier2 #81082 üzenetére
Hát ez is egy vélemény.
Nálam most épp egy tuning 58,6 mm-es, rozsdamentes talpú Casadio rugós üzemel. Mivel peremes, abszolút könnyű vele a kosár falára merőlegesre tolni a pogácsát, állandó a nyomóerő és még állítgatni sem kell. Csak próbából vettem, de a palmtamp most miatta pihen egy ideje.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen