-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
ebben mindig jók voltak, kényelmes cucc és a sette aztán tényleg fullos kényelmi oldalról. de megér ez +80e ft-ot? (persze én nem dumálok, annyit költöttem darálóra, amiből kétszer is kijött volna az első, aproneten vett használt autóm )
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz weinmaker #56168 üzenetére
nemtom, fater imat lux darálója teljesen normálisan használható. kell neki két pofon, amikor végzett , meg ugyanúgy műanyag, de 30-40e ft-ért ez még emészhető. 120e ft-ért amúgy sem ilyen settét vennék újonnan, hanem valami masszív cuccot használtan. egy super jolly f64 evo késekkel valami 95e ft volt fragolától, felszabályozva. én tudom, hogy mit választanék...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56237 üzenetére
tényleg, a la san marcóknál (sosem volt olyanom) jól láttam, hogy ilyen műanyag rovátkákba ugró pöckös módszer van?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #56268 üzenetére
biztos, hogy sikerült megtalálni a presszó tartományt? amikor a roburt kiraktam a pultra és nekiálltam kávét főzni, sokáig nagyon hülye eredmények jöttek: befulladt, vagy ilyen vizes vacak jött le. az eszpresszó tartomány végül jóval arrébb volt, ami vizes vacak lejött korábban, az meg azért jött le, mert sikerült csatornásodnia a pogácsának és ott már átjött a víz (amikor meg sehol sem tudott, akkor fulladt be).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #56345 üzenetére
általában odáig lehet viszonylag határozottan kijelenteni ezt a hőfok dolgot, hogy nagyon sötét pörköléshez, pláne, ha robuszta is van benne, ritkán jó a túl magas hőfok. világos pörköléseknél jellemzően kell a magasabb hőfok. de ezen belül aztán minden ér, próbálgatni kell, kialakul egy idő után a rutin.
ha keserű ízeket kapsz és minden hőfokot végignéztél már, akkor próbáld meg kicsit aluloldani a kávét: durvábbra darálsz, gyorsabban jön le, értelemszerűen nem is lesz olyan komplex, de hátha keserű sem. az is valami
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
találtam itthon egy caravelt (kösz és bocs, mgy -- cserébe dzsuvátlanítottam és úgy adom vissza hamarosan ), úgyhogy végre tudok kávét inni! kicsiket, savanyúkat, bizbasz szűrővel szerencsétlenkedőset, de kávét!
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
oké, de "maroktamper" van már a piacon, itthon is. oszlató is. ergo a forradalmi részt nem értem. praktikusnak praktikus. szívesen kipróbálom én is egyébként, csak hogy itt válaszoljak, ha van dalla corte méretben. ugyanakkor az állandó térfogatú kávéval nem értek egyet, nekem nem ez a tapasztalatom, hogy bármi is az alapanyag, azonos térfogatra gyúrok. a casmo kávékat például relatíve finomra "kell" őrölni, a fajsúlyuk is nagy (világos pöri), ahhoz, hogy ugyanodáig érjen a szűrőben tömörítés után, mint mondjuk egy saját pörkölésem, kéne belőle vagy 20 gramm a szokásos 18 helyett. na, akkor meg le sem jönne.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
általában súlyra csinálom, 18 gramm. de nem mindig, mert vannak a tipikus fajsúlyúnál jóval kisebb (szárazra, "túlpörkölt") és jóval nagyobb (még nedves, "alulpörkölt") kávék. szóval néha akár 19 gramm is lesz a 18-ból, néha meg 17,5.
de még ezzel együtt is állítgatom a fragola-féle maroktampit elég gyakran.
persze, tudom kontrázni is magam: aminek végképp nincs nagyon nagy jelentősége, az a tömörítés erősségének utolsó 10-20%-a. magyarán, egy fix magasságú eszköz is jó lehet az esetek 99%-ában, mert legfeljebb picit jobban vagy picit kevésbé kell megnyomni. nem nagy ügy, a pogi tökéletesen sík, szinte mindegy, hogy ott volt-e plusz 1-2 mm vagy sem.
ezzel együtt sem mernék fix magasságú eszközt venni, mert lehet, hogy egyes, nagyobb térfogatú kávéknál végül nem tudom rendeltetésszerűen használni.
egyébként meg ne sértődj meg, senki sem az eszközt kritizálta, csak a mellé körített forradalmi, világújdonság, örökre megváltoztatja a kávés világot stb. marketinget. az eszköz valószínűleg tök jó, írok majd privátban, szívesen kipróbálom, mert hiszen miért ne?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #56427 üzenetére
"Nem tudom miben lenne mas egy ennel magasabb kategorias orlo."
hát abban, hogy jobb lenne
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56431 üzenetére
kár, hogy kihalnak ezek a szép, régi szakmák. suszter, esztergályos stb.
igazából sokkal jobban szeretném még azt a világot, amikor tizedennyi dolog, tárgy van, azokat viszont javítjuk, életben tartjuk. jobban értékelnénk őket, de globálisan a környezetünknek is jobb lenne.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Gravity1234 #56433 üzenetére
masszívabb, pontosabb, jobb az őrleménye. hogy azoknál a kávéknál, amit és ahogy te iszol, ez tényleg számít-e, arról fogalmam sincs.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
a cipődet kidobod, ha elkopik. a számítógépedet nem javítják. a hűtődet, mosógépedet, lassan az autódat sem. úgyhogy azon felül, hogy eggyel kevesebb tárgy eggyel kevesebb kidobnivaló, valóban, nincs igazad, jellemzően nem erre tart a világ.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
háztartási gépeket nem javítanak és nem is úgy tervezik, hogy tartós legyen. a kis lakás oké, és mondom, bizonyos szintig tudsz minimalizálni, de a gyártók és a szemlélet egész más. hogy mást ne mondjak, régen minden ilyen dolognak arculata, formaterve is volt, ma eldobható szarok. maradjunk annyiban, hogy a két dolog egyszerre igaz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56452 üzenetére
miért, meander kony-ja eladó?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56454 üzenetére
na, kíváncsi vagyok, kony-ról még nincs fórumos tapasztalat. te elég sok darálót használtál már, helyezd kontextusba!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #56461 üzenetére
de ezüst....
a 3 fázis miért előny? a fordulatszám-szabályozhatóság miatt?
ja, látom, közben oda is írtad. én megvenném, ha nem lenne robur, de én mindent megvennék, ami jó és még nem próbáltam, tudod
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #56467 üzenetére
(83 mm amúgy)
900 wattos motor van az egyfázisúban, egy szörny, egész egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ne bírná el. hacsak nem zöldet darálok vele. de nem fogok. de tovább megyek: szerintem nálad erősebb az egyfázisú motorja
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
zm késes darálóról van már újabb infó? antalóczy kitudorkodta már? (nem, nem hallgatok podkesztet) vagy máshol nyúzták? öl a kíváncsiság
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na... elég erős a forradalmi hév, de mindig érdemes lassítani és végiggondolni, pláne amikor már napi szinten találunk fel spanyolviaszt, hogy vajon miért nincs még az a dolog, amit épp feltaláltunk. sokszor, az esetek 99,99%-ában az a válasz, hogy azért, mert van jobb/használhatóbb/logikusabb megoldás. nagyon ritkán az, hogy a 7 milliárd emberből egész egyszerűen még senkinek sem jutott eszébe. persze ilyen is van, és ha az ötlet még jó, piacképes is, valamint jól és jókor vezetik be, lehet belőle valami.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
most hívott faterom, hogy a neki adott casmo honduras danny moreno - aminek a múlt havi példányából én csak citromlevet tudtam csinálni - akkorát zenélt nála otthon a qm 0650 + imat lux kombón, hogy maga alá engedett. azt is mondta, hogy az én hondurasom is nagyon jó volt , de hogy a casmo azért jóval összetettebb, zamatosabb.
tanulság..?
ja, még: kapott egy világosra pörkölt sidamot is tőlem nemrég, ott elsőre olyat húzott belőle, hogy szintén azonnal felhívott, elképesztően virágos illat és ízek is, teljesen kész volt. aztán hamar befingott a kofi, a végét már egy saeco odea kapta meg cappuccinóba
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ja, és még némi caravel tapasztalat: nem leszünk jóban mi már soha. mgy gépe van nálam, marha rég adta kölcsön, még azelőtt, hogy vettem egy sajátot. az enyémmel ellentétben ez nem engedi a vizet fent, ha tökig felhúzom a kart (de mintha lenne is hozzá plusz egy palást elem a dugattyú köré), viszont cserébe nem igazán tudom masszív ellenállású pogácsán át kávét húzni. ha "befullad", akkor is annyira nyúlós érzetű a kar, simán le tudom tolni az aljáig, de ha elengedem, visszamegy félútra. mintha nem is víz, hanem levegő lenne benne. a pavonival ehhez képest van 13-15 baros csapolás is, két tonnával kell lógni rajta, hogy lejöjjön.
biztos mindenre megvan a magyarázat és ki lehetne hozni többet is a vasból, de két caravel után nekem ennyi elég. a pavonit összességében stabilabban tudtam használni. milyen szerencse, hogy az maradt meg a családban
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #56529 üzenetére
szerettem volna nagyon, mert kíváncsi voltam, de közben a dc lelépett... nem akartam, hogy ledögöljön, ezért a két zacsi egyikét faternak adtam. a kolumbiát nyúzzuk mi.
amúgy világosat ÉS homogént pörkölni nem egyszerű a gene-nel azért. de jó alapanyagból rossz kávé nem lesz...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Projektor topic
- Filmgyűjtés
- Mobil flották
- Autós topik
- Megérkezett Magyarországra a Samsung új OLED gaming monitora
- Hisense LCD és LED TV-k
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- RAM topik
- További aktív témák...