-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #18763 üzenetére
Inkább az a baj, ha nincs a felsőszűrő és a pogácsa közt hely.
Így jobb a vízterítés. (ha jól tudom) -
Ábi
tag
válasz tariattila #18815 üzenetére
Miért kínzol !?
Tegnap fogyott el, ma muszály lesz pörkölnöm ezek után!
Naponta más kávét iszunk, de a Sidamo ÖRÖK ! -
Ábi
tag
válasz enterlaci #18844 üzenetére
Annyit beszéltetek erről az "La Marzacco" szűrőről, hogy elzarándokoltam az Ex.be és vettem egy MZ-106-ot. Ha már ott voltam, akkor vettem egy felsőszűrőt is kemény 305 pénzért:
1000-ből lett 2 szűrőm és komolyan mondom érezhető a különbésg a gyári szűrőkhöz képest.
Ami a legszebb, hogy szinte semmi különbséget nem érzékelek ízben a VST-s dupla és a MZ-106-os között.
Megérte a pénzét!
Tersonettel együtt 2500ból megúsztam az updatet!Kösz, hogy ennyit beszéltetek róla!
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #18954 üzenetére
Igaz!
Van vagy 6 féle... -
Ábi
tag
Mazzer Mininél mindegy, hogy takarítás után hogyan teszem vissza a felső kést,vagy érdemes megjegyezni,hogy a 3 rugostagon hogyan állt. Kések kopásánál számíthat?
-
Ábi
tag
válasz zsof Nokia #19132 üzenetére
Saját pöri: Ethiop Sidamo, El Salvador, Columbia Supremo.
Friss gyümölcskosár. -
Ábi
tag
válasz simi.esp.28 #19177 üzenetére
Ezekkel az alföldiekkel csak a baj van...
-
Ábi
tag
válasz tariattila #19185 üzenetére
Egyes vállalkozások úgy gondolják, hogy az normális, ha a másik elől elhalásszák a portékát, rátelefonálgatnak, hogy a saját bóóóótja, köre életben maradjon. Pedig csak az üzletpolitikába kéne gerincet vinni és a vevők is nagyobb bizalommal fordulnának oda, plusz az elvtelen módszer nélkül lenne korrekt bevétele és visszatérő vevők.
A kávéipar is nagy maffia, ahol a korrekt kicsik csak hosszútávon tudnak minimális nyereséget realizálni. -
Ábi
tag
válasz bbuffy #19390 üzenetére
Én meghagytam a dosert, csak kibeleztem és egy vékony hajlékony műanyag lapból képeztem egy tölcsért ami pont összeköti a daráló nyílását a dózer kimenetével. Ez egy 12,5 cm sugarú félkőr lap.
Nem kell csattogtatni és semmi nem marad a doserben, mert folyamatosan lecsúszik a karba. -
Ábi
tag
-Pacificaffe Pacificaffe
-PACIFICAFFE - MONSOONED MALABAR
5000 Ft alatti jó kávék!(Kinek,mi a jó?)
Nekem a Kenya AA is kijön 5000 Ft alatt, ami iggen csak JÓ!
Pedig az az egyik legdrágább alapanyagom itthon.
Ethiop Sidamo, ami az egyik kedvenc pedig 2900ból kijön magamnak pörkölve.
Megéri? Naná!!!!!Ja, és garantáltan friss, mert nem éli meg a 2 hetet sem.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz ronin s8 #19670 üzenetére
Mivel a családomnak pörkölök, így ez a része megfizethetetlen.
A karácsonyfa felállítását sem számolom bele a vásárláskor a fenyő értékébe.
Egyébként az egész kávézás deficites, ha azt nézzük, csészétől a zaccig..., de hamár költ az ember, azt tegye úgy, hogy közben fejlessze képezze is magát és minél kevésbé legyen kiszolgáltatva hobbija másnak.
(ez csak az én véleményem, ettől még mindenkit normálisnak nézek) -
Ábi
tag
válasz ronin s8 #19686 üzenetére
Te jó ég!
Rohadtul elbeszélünk egymás mellett és pont te sajnálod le a másikat!
Az miért is baj, ha van az emberben ösztönös kiváncsiság, tenni vágyás.
Nem szól minden a pénzről!
Én elsődlegesen kíváncsiságból, hobby szándékkal vágtam bele a pörkölésbe (az csak hab a tortán, hogy meg is éri)!
Szakértelem hiánya?
Szerinted a mai pörkölők hogy kezdték? Eszedbe se jutott, hogy ők is kicsiben Gene, hottop stb.?
Vagy ők is kultúra nélküli, semmit nem értékelő emberek voltak?
Én valahogy többre tartom azokat, akik maguk is megpróbálkoznak dolgokkal, minthogy otthon üljenek és mindent mással csináltatnak, mert miért emelnék fel a hátsójukat, meg különben is csak piszkos lenne a kezük.
Jobb szétválasztani a dolgokat, mert nagyon félreérthető volt ez a commented. Jóformán minden magyart lesajnáltál, kulturálatlan ügyeskedőnek tituláltál.
Ez most így jött le, és ezzel sem kell egyetérteni. -
Ábi
tag
válasz lagoon79 #19689 üzenetére
Ha van szagelszívód akkor a Gene OK. Szagelszívó híjján kell venni hozzá egy 1m-es flexi alu csövet és kivezetni a konyha ablakon és szólhat a rock and roll. A szomszédok max pirított kenyér illatot fognak érezni.
A Hottop beteríti a teret pernyével, akár mit csinálsz. Annak külön szoba kell.Pár pörkölés után tényleg jókat lehet pörizni, viszont folyamatos tanulást, gyakorlást igyényel a dolog, ha jól akarod csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Sok a tévhit és a félelem a pörkölésről.
Jó lenne egy olyan kávés összejövetelt tartani, ahol mindkét oldal megismerkedhetne a pörköléssel, kezdő és haladó pörkölőkkel. Kitisztulhatnának dolgok a fejekben. -
Ábi
tag
válasz Polarstar #19692 üzenetére
Összességében kevesebbet költök kávéra, mint 1 éve éseközben egyszerre 3-4 féléből választhatok csapolás előtt.
Nem nagyzolásnak szánom, tényleg ez a helyzet.
A pörkölő, mint egyszeri 5-10 évre szóló kiadás nem drágább újonnan, mint egy komolyabb 64-es síktárcsás őrlő, amit ki újonnan, a többség használtan, de megvesz ha elkapja a gépszíj. (márpedig, akik itt vagyunk nagyrészt ilyenek vagyunk), akkor miért bűn, ha valaki szán erre is?
Én 80-ért vettem, kár lett volna kihagyni.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz ronin s8 #19696 üzenetére
1. Direkt egy nagy cég 2 kávéját tettem partiba 5000 Ft-ig.
2. Nem zöld árakat írtam, hanem otthoni pörkölt árat:
Brando zöld+25%, amit elveszít pörkölés során+ max 200 Ft áram.Mert kis hazánkabn számlával ennyiért tud akárki pörizni otthon tudásszinttől függetlenül. Persze lehet 5000 Ftos pörkölt Kenyád is mosogatólé, de nem azzal kell kezdeni a tanulást és kész. Nekem csak az első pörim lett rossz, de az is egy gyenge robis blend volt.
Nekem, mint fogyasztónak akkor is 3000 alatt kijön a Sidamo olyan pörköléssel, ahogy szeretem és ez a fontos. Étréket teremtek, aminek hasznát a családom látja, issza.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy bajom lenne mások Kenyájával. Bár Covim soha nem fog kijönni vele.
Egy lehetséges alternatívát írtam le, mert erről szól a fórum.
A kóstolás pedig nagyon fontos, ha jól akarsz pörkölni, ezért szoktam kisebb, nagyobb cégek kávéit kóstolni referencia képpen, de nem kilószám.
Írtam, 80-ért vettem a gépet kb 60-értékben van itthon zöldem,16 féle, fajtánként 1-3 kg, ami min 1 évig elég is lesz, nincs vele több bajom, enni nem kér, nem romlik meg 3 évig.
Ha 6000 Ft/kg minőségi árat nézem, amennyiért korábban vettem a kávét, akkor a havi 2,5-3 kg fogyasztásunknál már kapásból 180.000 Ft/év jött ki. Pusztán matematikailag már megérte megvennem, mivel a pörkölő és a min 1 évre elég 16 féle zöldem nem került ennyibe.Nem költöttem többet 180-nál és több mint 1 évre van kávém a családnak és 5-10 évig működőképes gépem, ami ellát egyre jobb minőségű kávékkal, mivel idővel (gyakorlással, tanulással) fejlődik a pörkölési technikám is.
Hobbynak indult, mert hajtott a kíváncsiság, de a költségvetést is csökkentette úgy, hogy nem csökkent a minőség.
Értem mit akartál írni, de nem értetted szerintem én mire gondoltam.
Szóval tisztelek mindenkit, aki mer belevágni akármilyen indokkal új dolgokba, ami értéket teremt, ezért nem nézek le egy pörkölőt sem aki az anyagárra profitot tesz.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz -HajTömeg- #20463 üzenetére
Ennek a kis "aranyosnak" a nyomaival szinte minden kávébabban (zöld) talákoztam.
Nem kivétel sem szeged, sem más forgalmazó...
Ezzel együtt kell élni.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz -HajTömeg- #20468 üzenetére
Leginkább a szúbogár járatához hasonlít kicsiben.
-
Ábi
tag
-
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #20547 üzenetére
3+3=6 marékban volt ennyi. Kereskedőt váltottam,de akkor még nem ezért. Az újnál is találtam,de változó mennyiségben. Pl az afrikai tételekben( KenyaAA,Sidamo) szinte 0%,de Santosokban már gyakori vendég. A kommunikáció fontos része a kereskedelemnek,az én érdekem is hogy ne "szemetet" kapjak.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs