-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #28684 üzenetére
"Nehezen tudom elképzelni, hogy azzal a karocskával megfelelő nyomást tudna kifejteni a készülék" Soldier2 tollabol.
Amire irtam, hogy total egy ligaban vannak a pumpasokkal a karosok (nyomasviszonyok szempontjabol). Gondolom, kifejted a maga teljessegeben, hogy hol vesztettem el a fonAlat. Itt a liga az, ami esetleg felreertheto. Ertsd tartomany. -
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #28701 üzenetére
Ez itt az off topik
@ronin nem kellett pontosítsak (megismételtem magam), mert az első hozzászólásomban is pontosan azt írtam, hogy nyomás szempontjából vannak egy ligában. Ne felületesen olvasd kérlek a hsz-aimat. Akkor néhány totál fölösleges vitát megelőzhetnél.
Ezt már leírtam itt (is talán), hogy feltételezésekkel, előítéletekkel, és motivált beírásokkal már nem foglalkozom érdemben. Erős leegyszerűsítéssel élve, régen az hajtott, h mindenkinél okosabb legyek, ma meg az, hogy mindenkitől tanuljak. A végeredmény szempontjából ez utóbbi sokkal kecsegtetőbb attitűd (talán). Ha ronin úgy érzi, hogy méltó vagyok arra, hogy tőle tanuljak, akkor meghallgatom őt is. De türelmesnek kell lenni (velem is), mert könnyen megtaposom a jegyzeteimet és kettétöröm a tollamat, ha provokálnak, vagy motiváltan belém kötnek.
Ez itt full topik és hosszú lesz :-)
Pumpás vs karos: kimeríthetetlen téma. Nem akarom objektív igazságként feltüntetni azt, amit itt leírok. Ez a véleményem. Szerintem Ronin még nem merültél eléggé bele ebbe a dologba, amikor tényként próbálod rögzíteni azt, hogy egy karos készség (igazából nem gépek ezek), alkalmatlanabb/korlátosabb kávékészítésre mint egy agyonelektronizált pumpás monszter. Szeretem az autós analógiákat. Számomra ez pontosan ugyanez a szitu egy Morgan Super 8 és egy Maybach összehasonlítása esetén. Azzal a különbséggel, hogy mostanában a legszofisztikáltabb pumpások segédelektronikájának egy része pont a pumpa kedvezőtlen tulajdonságait hivatott orvosolni, szabályozni vagy épp egy tisztességes előáztatást lehetővé tenni. Aztán többnyire mímelik a rugós karosok nyomásprofilját :-). Amúgy a karosoknak valamiért reneszánsza van. Állítólag a La Marzocco is küzd vele. A nyomásprofil (rugós) az extrakció szempontjából közel vagy teljesen ideális. Ahogy mosódik ki a párna, úgy esik a nyomás.
Néhány szakmai észrevételedre reagálva:
"ha használtál már Pavonit, és kiismerted, Te is tudod - egy karos géppel soha sem fogsz olyan profilokat megcsinálni, mint amit egy pumpás."
Több is volt (egy maradt, koros darab, lassan ötven lesz). És mindet napirenden használtam. Azt gondolom, kiismertem, de mivel 2 éve, kitúrta a helyéből egy Cremina, azóta a Pavonit ritkábban kapcsolom be. De jól ismerjük egymást, köszönöm.
"Te is tudod"
?! Nem tudom. Sőt az ellenkezőjét tudom 3 hete. Bármilyen profilt, bármikor meg lehet vele csinálni csuklóból. A 9 bar húzása ugyanis egyáltalán nem megerőltető mutatvány ezért nem is remeg egyáltalán az ember keze.A videón a 10 baros "vargabetű" mindössze azért csúszik be, mert a mobil képernyőjét csekkoltam húzás közben, hogy minden jól látszik-e. Mutatványnak nem volt persze rossz, mert köztem és a Cremina között ott terpeszkedett a fotoállvány.
"Más az egész karaktere, és egyiket sem arra tervezték, hogy kőkorszaki mechanika mellett hőmérő, vagy esetleg PID legyen rajta, vagy bármi, amivel kontrollálni lehetne húzáskor a nyomást."
Nem erre tervezték, de minden további nélkül okosíthatók kompromisszumok nélkül mindezekkel. A hűtőkör (a spirál a pohárban) sem kell a nyomásmérő elé, ha nem réz, hanem rozsdamentes a manométered érzékeny része.
"Ehhez persze ismerned kell(ene) közelebbről ezeket a karos gépeket, és tudnod, érezned húzás közben, ahogy remeg a kar, miközben átpréseled vele a vizet a pogácsán, és megtapasztalni sokadszor is, hogy bizony ezeknél nem fog kétszer ugyanúgy sikerülni a húzás, de az erdmény végképp nem lesz ugyanolyan, miközben van valamiféle konstans minőség a kész kávéban is... És mihelyt kiismered a folyamatot, benne a gépet, azonnal felébred benned a felismerés, hogy ezeknek itt a vége, és ezen semmiféle trükkel, elektronikával nem tudsz segíteni. "
A fentieket, ha elhiszed, amit írtam fentebb, akkor tételesen megcáfoltam. Ha nem, akkor meg legyen elég az, hogy homlokegyenest mást gondolok róla, mint Te.
"Téged inkább a folyamat elméleti része érdekel (érdekesek a felvetéseid, és a mérések is, a videókról nem is beszélve! ), csak nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyáltalán le tudsz főzni bármivel is normálisan egy kávét... "
Engem nem hajt a vágy, hogy Téged meggyőzzelek bármiről is. Annyi pozitív impulzus ér (nemcsak a filmek miatt :-)), hogy békében meglegyek az Általad rólam kialakított képpel is. A home-barista-n 1,5 éve írtam az öreg Cremina-ról egy meglehetősen terjedelmesre dagadt témát, ami viszonylag sok érdeklődőt vonzott, hozzászólást generált és felkeltette az Olympia érdeklődését is. Olyannyira, hogy az ügyvezető egy bécsi túráját megtoldotta egy kétnapos magyarországi körrel és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem ismét méricskélni. Ha lenne, akkor küldenek nekem egy új Creminát. Mondtam, hogy ne küldjenek, mert szeretném meglátogatni a gyárat, és így lett. Ott a tulajdonos (Thomas Schätti) várt már összekészített szettel (két plusz fúrható/faragható fejjel, tömítésekkel és a Creminával). Jól elcsevegtünk, közben csináltunk az üzemi Maximatic-jukon (ott azt használják) egy-egy egész elfogadható presszókávét, aztán meg körbevezetett a Schätti-műveken. Szóval most az aktuális Creminát méricskélem. Az a topik is ketyeg. Ha egyszer vége, akkor kilóra megveszem tőlük a ronccsá diagnosztizált, perforált Creminá-t (szerencsére sikerült úgy "behatolni", hogy az eredeti állapot gond nélkül helyreállítható). Mindenesetre eddig még senki nem mért kis karost ezeken a helyeken, vagy ha igen, az eredményeit megtartotta magának. Ennyit arról, hogy mennyire másztam bele a lelkivilágába a kis karosoknak.
De vissza a lényeghez! Karos vs pumpás. SZERINTEM a pumpásoknál a gomb megnyomása/kar billentése után már csak egy tehetetlen szemlélődő vagy. Ha nem volt töki az előkészítés, akkor szopóágon vagy. A karossal számos esetben menthető a shot. Sokkal direktebb visszajelzést kapsz, könnyebben diagnosztizálsz, hogy hol toltad el. A Caravel-ről (azt még tényleg nem ismertem ki) egyenesen azt állítják, hogy szinte képtelenség elrontani vele a kávét. Ebben magam is kételkedem, de majd egyszer lelököm a pultról a Creminát.
Ja, igen. Jónéhány pumpás gépem volt (még 5-6 még ma is, egy a szomszédos CNC műhelyben dolgozik). Azokat is használtam. Sőt van egy nem működő Olympia Dosomat (az első pumpás gasztro Olympia), amit muszáj lesz felújítanom és megtartanom. Karosból jelenleg 2 rugós és négy manuál van. A Caravel-lel még nem "tegeződünk", egy Carimali-t széjjelbombáztam és vár, a többi pedig mindennapos használatnak örvend, így jól ismerjük egymást. Szerintem Ronin, érdemes lenne közelebbi ismeretségbe kerülnöd (közelebbibe az eddiginél) egy karos géppel. Kis figyelemmel a kicsik is totál reprodukálható minőségre képesek. Nekem nem lesz több pumpás gépem, mert nagyon elégedett vagyok velük és az eredménnyel, valamint szeretem a csendet :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Toobee #28697 üzenetére
"A Mahlgut-rol van mar relevans tapasztalatod? HG-One-hoz kepest milyen?"
Őrleményben ua a LIGA. Nekem teljesen jó. A naked húzások tökéletesek. Vannak akik fanyalognak. Egyikük konkrétan mondjuk Versalab tuningban utazik. Birkózásban nagyobb kihívás a HG-One-hoz képest. Világosabb pörköléseknél nehéz tapadókorongok nélkül (nincs mindenütt kerámialapos főzőlap, engem konkrétan épp az vonzott, hogy még épp az a méret, ami befér utazáskor) nehéz vele birokra kelni. Soxor röhög rajtam az asszony. De legyünk őszinték, most egy mulatságos agylövéssel több vagy kevesebb :-)?Voltaképp jó az, ha megnevettetem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #28720 üzenetére
@Ronin. Értem.
Liga. A legjobb exbarátnő (asszony) sem szereti használni a karosokat. Kell hozzá türelem, meg türelem, meg türelem, mint sok más jó/élvezetes dologhoz. A mérés pedig rettenet felgyorsítja a tanulási szakaszt.
@parci az élet elég gyötrelmes bír lenni, ha van egy ilyen visszatérő álma az embernek. De látod van olyan is, aki beteljesítette, eltöltött vele néhány mézes hetet/hónapot, majd elváltak. És boldognak tűnik.Ki van pipálva.
-
Kávé Kálmán
tag
A rogtonzott talalkozo az nehezen johet ossze, mert eleg "tulmozgasos" vagyok. Ertsd sokat vagyok uton. Elotte egy jelzes sokat segitene az ugyon. Mas: 2-3 fonel tobben egyszerre ne gyertek, hogy meg en is beferjek az uzemoriasba. Hulyen nezne ki, ha kintrol kene orditoznom, h mit ne babraljatok, mert attol arcrangast kapnek :-)))). Amugy szives oromest. Telifonom (is) publikus.
-
Kávé Kálmán
tag
Csak érdekességként posztolom, hogy mivel múlatja az idejét egy valamire való hollandus kávébolond:
Ez már a Mk II.:
-
Kávé Kálmán
tag
karos vs pumpás eszmecseréhez (ronin figyelmébe). Tudom, ez is csak egy vélemény (egy napja indult topik pont ebben a témakörben a HB-n - kommerciális gépek):
http://www.home-barista.com/levers/why-are-levers-scarce-in-cafes-in-us-t37455.html
aki, csak a lényegre kíváncsi:
http://www.home-barista.com/levers/why-are-levers-scarce-in-cafes-in-us-t37455.html#p424192
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Manuál karos lélekbúvároknak:
Hőmérsékletek a video képén fentről lefelé:
1. Kazán
2. Dugattyú feletti tér
3. Fej külső hőmérséklet
4. Dugattyú alatti / a "húzás" hőmérséklete
5. és 6. delták
Bocs, most látom, h Fahrenheit :-) (a jenkiknek konvertálnom kellett):
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29113 üzenetére
@szyszko: Kösz :-).
"Kézi daralók (a Mahlgut viszont a videó alapján csalódás, eléggé maga alá piszkított. Hiába, még mindig a Hg One a kézi daralók királynője . "
Cáfolom. Én voltam hüle. 20 őrlésből egyszer nem cseppentettem vizet a babokra, így annál az őrlésnél az elektrosztatikus töltöttség esése után volt egy kis potyadék. Szerencsétlen módon a szerkesztő pont ezt editálta be. Fogtam a fejem én is. Amúgy meg elég visszás, hogy kéziőrlőknél az elektromosságról kell beszéljünk. A HG-1 cseppentés nélkül ugyanilyen tisztátalan :-). A különbség mindössze annyi, hogy a MG-1 nagyobb küzdelem árán őröl ugyanolyan jól. Én legalábbis a húzások optikája, és az eszpresszók íze alapján nem tudok különbséget tenni. A HG-1 egy cirkáló Mahlgut-hoz képest. És ha lehet mondani ezt egy kézidarálóról, komfortosabb vele az őrlés.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29123 üzenetére
Kétségtelen, h a Pharos a legjobb vétel, ha lehet kapni. 1,5 évig nem lehetett. Doug és Barb még a levelekre sem válaszolt az idő alatt, amíg Tajvan és Idaho között ingáztak a Lido gyártása miatt. A Pharos totál el volt hanyagolva. Gondolom, néha az öregnek a ZZ-Top-ba is be kellett ugrania helyettesíteni. Totál stressz lehet az élete. Kész csoda, hogy nem csomóban hullik a szakálla.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29143 üzenetére
Kösz szépen!
Azért ehhez az élményhez Viki, Dóri és talán András is hozzájárulhatott. Elhivatott, kísérletező csapat. Hetente váltogatják a kávét. Eddig a Burundi Kayanza volt talán a favorit, most a Salvador Volcan del Chingo beelőzte (múlt héten is az volt, ma is azt pörköltem nekik). Innen jön: https://www.facebook.com/San-Isidro-Altamira-Coffee-Farms-734989816610920, Az öreg Barrera fiát ismerem, ő kóstolgat a SOURCED végén a legnagyobb átéléssel és hozzáértéssel (egy francia zöldkávé kereskedő beszerzője). Amit ittál, a farm első száraz feldolgozású kávéja. Egy kísérlet, ami elég jól sült el :-). Amúgy a Mesterbike közepesen sötét pörköléssel viszi.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29199 üzenetére
Az EMCL dupla szűrőjébe én 18,5g-ot szoktam rakni. Az ideális tamper mérete 49,5 ha az eredeti a kosár. Tanácsos túlméretest venni, és azt 2 sörért méretre szabatni egy esztergályossal. Kosár átmérője minusz 0,2mm. A legkisebb átmérőt kell mérni (a kosarak nem tökéletesen kör alakúak).
A fej hőmérséklete meghatározó az extrakció szempontjából. Rá lehet segíteni a rugós karosra is bizonyos limitek között.A kiskarosokk rendkívül háklisak a az őrlemény minőségére.
A fej és bojler közötti hőhíd megszakítása teflontömítéssel mindenképp sokat javít a használhatóságon. Ha jó vastagságot találsz, akkor egyrészt kordában tartható a túlmelegedés, másrészt elérhető, hogy bekapcsolva hagyva célhőmérsékeletig (79-82C) melegedjen csak, és ne azon túl. Az aktuuális Cremina fejhőmérséklete1,5-2 óra standby után 80C-ra áll be. Az pont 90+-1C-os extrakciós hőmérsékelet ad. Fontos, hogy a fej, homogénen át legyen melegedve. Az üresöblítés a húzást megelőző 5 percben nem tanácsos, mert kibillenti a gépet, a fejen gyorsan átzubogó víz nem a homogén átmelegítés eszköze. Eredményesebb, ha az előző kávézaccon húzol át vizet, mert az lassan halad át a fejen, harmonikusabb átmelegítést eredményez.
Az előáztatás szerintem extrém fontos.
-
Kávé Kálmán
tag
"Ez azért láthatóan durván megégett,bőrös is a crema stb."
Ne ítélj elsőre! Csúnya (esetenként) és finom. Nem ittál belőle. A video naked lefolyása pl csúnyán messze van az optimumtól. De hát fos az őrlő. Kell még néhány kg-nyi kíntorna, hogy majdnem minden őrlőnek odaverjen. A karosok amúgy nagyon sok szabály(nak tűnő dolgo)t felrúgnak. Pl. egy 50mp extrakció, amit Te esetleg a video hossza alapján égettnek/túlextraktáltnak ítélnél, brutál jó eszpresszót eredményez.
Most nem írom le, hogy jobb :-), de totál más világ a karos mint a pumpás. Nekem megvolt (van) mindkettő, és az előbbi áll közelebb. Nem tudhatom, hogy használtál-e tartósan karost, de szerintem a normákból/dogmákból (kinek, mi tetszik) kiindulva nem lehet véleményt alkotni róluk, vagy a velük, nem gombnyomásra készített italokról, mert csúnyán mellé lőhetünk. Sokkal több paramétert tartasz kézben (a szó szoros értelmében), mint egy komfortos pumpás gépnél.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Világos pörkölésekhez hüvelykujj szabály (ezzel nem mondok itt újat) általában a magasabb hőmérsékletű extrakció. Ehhez vagy a fej hőmérsékletét tornászod/hagyod magasabbra (menni). Vagy egyszerűen a pressostat-ot tekered feljebb. Ha a presso-t feljebb tekered, akkor a fej stand by/egyensúlyi hőmérséklete is feljebb mászik (logikus).
Hallottam már ezt a megállapítást karosokra, hogy nem szeretik az arabikát/világos pörkölést etc. Ha belegondolsz, ebben "vád"-ban nehéz megtalálni a logikát. Arról van szó, hogy a user nem találta meg, de lehet, hogy nem is kereste az optimumot.
Karossal minden hőmérséklet és nyomásprofil reprodukálható, amit egy shot brewer-ral beprogramozol. Kell hozzá kísérletezni. Nem egy plug and play eszköz, amin csettintésre folyik a tökkkéletes espresso, de számomra, sokak számára épp ez a szép benne.
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
"nyomáskapcsoló a szép magyar neve"
Való igaz. Talán a többség így is megértette.
"egyébként csak a nyomásprofilra igaz, amit írsz, a pavoni hőlengése azért nem szabadon "programozható", csak a kezdőhőmérsékletet tudod szabadon belőni, hogy mennyi a fej hőingása adott csapolás közben, az már nem rajtad múlik."
Senki nem állította, hogy "programozható". Ezt szerintem nem tőlem idézted. Kitapasztalható. Kalkulálható. Innentől, ha analitikus lélek vagy, akkor a leghisztisebb Pavoni is kitrükközhető. Az enyém is 67-es (nyomáskapcsoló mentes).
Az extrakció (kivonatolás ) hőmérsékletét döntően a fej határozza meg. Amikor beengeded a vizet a fejbe (a fej relatíve hideg, a víz meg k meleg) az előáztatás alatt ez a két hőmérséklet kiegyenlítődik. Ha rövid előáztatás vagy rögtön elkezded húzni a kart, akkor egy fokozatosan csökkenő hőmérsékleti profilod lesz, mert a hőátadás a fej és a víz között a húzás alatt is zajlik. Ha elég hosszú volt az előáztatásod, akkor a hőmérsékleti profilod egy plató, minimális kilengéssel. Nem programozható. Kitapasztalható. Idő és türelem kérdése csak. Szerintem. A szép naked lefolyáshoz, amúgy se lehet az előáztatást elsumákolni. Melyik 100e körüli kisgépen van olyan szabadon használható előáztatás mint a kiskarosokon?
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29261 üzenetére
"- az normális, hogy melegedés közben csepeg a fejből a víz (cca. 60ml/fél óra)?"
Gondolom, felmelegedés után is. Inkontinencia. Cserélni vagy szilikonozni kell a dugattyún a gumigyűrűket. Már a bojlernyomást sem tartja.
- mire szolgál a képen látható, a fej hátsó oldalán lévő lyuk? És normális-e, hogy amikor lenyomom a kart, onnan spriccel a víz?
Az előbbivel függ valszeg össze. A rugós karosoknál a dugattyú fölötti tér normál esetben száraz zóna (ott a rugó). Az olaszok ezek szerint nem bízták a véletlenre. Hagytak egy lyukat, hogy ha áteresztene, akkor ott távozhasson a szivárgó víz a rugó megfeszítésekor.
Ha szerencséd van két borsónyi szilikonzsírral megoldható.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz nemethsza #29268 üzenetére
Ilyen mértékű áteresztés mellett mindenképpen :-).
Normál esetben nem gondolnám, hogy nagy diffi lenne. De mások a kávépogácsa dimenziói (kisebb átmérőjű és magasabb). Józan paraszti észjárással azt mondanám, hogy ez esetben azonos nyomás valamivel durvább őrleményen bír csak átjutni. Rég volt Baby-m.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29337 üzenetére
Megmondom a tutit. Úgy szoktam :-). Talán azért kerül ennyibe, mert
1. Egy ilyen kis géppel simán odaversz egy agyonelektronizált rémnek is, ha úgy akarod.
2. Ez a gép 40 év múlva is ugyanúgy teszi a dolgát (minden áldott nap), ahogy ma, zokszó nélkül. A monszternek meg lehet, hogy néhány évtizeddel korábban feladták az utolsó kenetet.. A Tiéd 41, ismerem kié volt.
3. A monszterhez kávégépszerelő kell, a Creminákat az emberek otthon tartják karban.
Na, és épp az előbb említettek miatt lett kultusza.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Parci, kint voltam a gyárban és a tulajjal (Thomas Schätti) meg az ügyvezetővel beszélgettünk. Tudom, melyik piacon mennyit adnak el. Az egészet az tartja víz fölött, hogy a Schätti AG úgy tekint rá, mint egy svájci nemzeti kincsre. Gazdasági racionalitások mentén már mindenki más bezárta volna, mert...... kapaszkodj meg!!! nem nyereséges. Látom, hogyan dolgoznak. Érdemes megnézni egy aktuális Creminát és egy Strega-t egymás mellett. A Strega tele van tolva műanyaggal. Riminiben volt módom alaposan megnézegetni. Olcsó a hatása. Nem rossz karos valszeg, de negyven év múlva passé. Mérget vehetsz rá.
Caravel vs Pavoni:
A Caravel sokak szerint a legszebb kávé"gép" a világon (1. generációk). Az a híre, hogy kivételese tehetséggel lehet csak eltolni az eszpresszódat vele. Ha kell a tejhab, akkor kiesik. A Pavoni is gyönyörű gép.
-
Kávé Kálmán
tag
"sok-sok bosszúságot is képesek okozni. a haver a pid-es gaggiával már rég f.ssa a zseniális shotokat, amíg te össze-vissza ingadozol a jó-pazar-kuka shotok között, több éves rutin után is. mert hát szép dolog a "mindent kézben tartasz", épp olyan, mint ma egy ősi zenit géppel fotózni."
Ebben nagyon más a véleményünk. De ez nekem nem fáj :-).
-
Kávé Kálmán
tag
Hidd el (nem muszáj) analitikus vénával, gyorsan kiismerhető minden kis karos. És mindent kézben tarthatsz :-), ha akarsz. Egyetlen komoly hátránya van a rémekkel szemben. Nem tudsz vele 10 espresso-t egymás után gyorsan elkészíteni. Azazhogy tudsz, de elszáll a feje. Ha visszahűtéssel csinálod, akkor minimum 2 percet a hűtőborogatással kell töltened. Nem kell elfogadni a véleményem. Sőt lehet vitatkozni is róla. De elég jó kártyáim vannak. Három hónapja, amikor az időm engedi, méricskélem a Creminá-t. Másfél évvel ezelőtt szintén ezzel töltöttem néhány hónapot(az is a hb került kitárgyalásra). A németül olvasók a kaffee-netz-en találják meg.
-
Kávé Kálmán
tag
Nálam sem lóg bazi sok drót az otthoni Creminámon. Az ahhoz kellett, hogy gyorsan tegeződjünk. A hőmérőszalag nagyon klasszul jelez. És igen 5 fokonként van skálázva, de a váltások a skálák között (azaz kisebb változások 5 foknál) nagyon jól követhetők.
" a második shotnál viszont már kb. fogalmad sem lehet,"
Hidd el, hogy aki figyel és mondjuk egy stoppernél kicsit (tényleg csak kicsit) többet áldoz rá, annak van. Maradjunk abban, hogy Neked stopperrel a kezedben gőzöd sincs. Nem csoda. Hiszen a stopperral bajosan lehet hőmérsékletet mérni.
"mert attól is függ, hogy az elsőnél végül hány ml vizet és mennyi idő alatt zavartál át."
Függ persze, de én nem stopperrel mérek (hőmérsékletet).
"ugye ürül a bojler"
Ennek történetesen kevés köze van a dologhoz, mert a dipper karosoknál (http://www.home-barista.com/levers/profitec-pro-800-lever-w-pid-t36446.html#p414160) a bojlernyomás, amíg a szár vízben van (és van nyomás) annyi vizet tol a fejbe, amennyi hely a fejben van. Azaz relatíve kevés az összefüggés van a bojler töltöttsége és a shot volumene között. Annak van, hogy egy teli bojler nagyobb hőt tol a fej felé a nyakon (fémen) keresztül, mint egy harmadik töltött. De, hát teszek rá, mer' tudom, hány a fóka.
"közben változik a fej hőmérséklete,"
igen, de mér helyettem a szalaghőmérő
"sőt, a bojler is egyre forróbb, hiszen megy a fűtés folyamatosan"
miért??? Elfelejtetted lekapcsolni?
Ha több kávét akar az ember egy - azaz egy - Pavonival csinálni, akkor ne felejtse el lekapcsolni legalább arra az időre, amíg őröl, eloszt, tömörít. Miért fűtsön szegény? Hát hiszen túlforrósodik.
Tényleg nem nagy májerség ez. Nem kell túlmisztifikálni. A sötét plexi az bukón nem azt jelenti, hogy a pilóta nem lát ki.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #29354 üzenetére
Elég nagyot kellett villantanunk, hogy így sikerüljön :-)
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Hoppili! Ez a válasz időközben nőddögélt.
Stopper. A kilépő víz egyértelműen a fej hőmérsékletétől függ (eltekintve attól a szitutól, hogy a delikvens az előtt kezd húzkodni, hogy lefúj a biztonsági szelep). Hacsak nincs mililiterre mindig (MINDIG) ugyanannyi víz a Pavonid bojlerében, nincs egyszer 29, máskor meg 22 fok az otthonodban, a stopper mindig egy "túl közvetett" (egyben pontatlan) eszköz lesz a a hőmérséklet prognosztizálására. Jobb mint a semmi. De csak egy fokozattal. A 100 méteres gátfutást se hőmérővel mérik (hitelesen).
"második körben már kevesebb víz lesz benne, de még járt és pihent valamennyit a fűtőszál, nehéz ilyen körülmények között megint épp 88,5 fokos kilépő vízzel főzni."
A bojler vize állandó hőmérsékletűnek tekinthető. Az őspavoninál különösen. Ergo "csak" a fejet kell kézben tartanod. A Pavoninál nehezebb (nem kicsit) mint a Creminánál, de nem Mission impossible ott sem :-).
Az itt a gebasz Parci, hogy Te még most is a stoppered-be kapaszkodsz. Ereszd el végre :-)!
Na, megyek odapörkölni fiúk és lányok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A klímád is ilyen stabil, mint a filctollal bejelölt nívód? Amúgy az üvegnívó, rettenet becsapós, mert furán közlekedik benne a víz. Ha megdöntöd oldalra a "gépet", van számos esetben, hogy új helyen áll be. Nem vicc.
A fűtéskapcsoló nem játszik Parci. Egy adott állásnál, nyomásnál a biztonsági szelep lefúj. Víz nem melexik tovább (adott nyomás mellett). A Massimo, ezt Te is tudod, prímér a habozóknak vala kitalálva. Használható persze instant melegítésre is. A fej dönt, minden kiskarosnál (amelyiknek ugyebár van, a Caravel kvázi fejetlen).
[ Szerkesztve ]
-
-
Kávé Kálmán
tag
"semmi a fej és a bojler között, az egész rendszer együtt forrósodik, ha magára hagyod"
A fej kitett. Ergo mindig késedelemben és off set mozog.
Fej és bojler víz kölcsönhatása. Kalkulálj azzal mi a tömege a bejövő vizednek, illetve az x fokos fejnek! Nagy a különbség? Nagy. Na, kellő előáztatás mellett mekkora a jelentősége a víz 2-4 fokos ingadozásának? Kb +-0.
Mentem, mer' odaég amagom.
-
Kávé Kálmán
tag
Elárulom, mire megy ki a nagyérdemű szórakoztatása itt voltaképp. Én hosszú gyötrelmes karos évek után rákívántam Parci új szerzeményére, ő meg gyermekkori álmát szeretné a konyhapultján tudni. Most többé kevésbé úriember módjára próbáljuk, közvetve, közvetetten porig alázni a másik vasát, mert egyikünknek sem akaródzik ráfizetni a másik portékájára.
Klasszikus piaci kofák.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"nem tudom, hogy miért, talán kalmár jobban beleásta magát, de a kedvenc pavonim mindig egy szép nagy mosott krátert csinál a kávépogácsára, mindig ugyanott."
A karos az off topik Parci :-)?
Hol van az ugyanott? A kar vagy a bojler felé? Remélem, nem 3 vagy 9 óránál. Próbáld a kart abban a pozícióban, amikor épp eléri a dugattyú a beeresztőjáratot sokkal lassabban mozgatni. Ilyenkor inkább lassan csordogálva telik meg a dugattyú alatti tér vízzel és nem egy "nagynyomású" sugár csapja telibe egy bizonyos ponton a felsőszűrőt. Szerintem ez lehet a gebasz.
-
Kávé Kálmán
tag
Well, innentől csak a triviálisabb hibákra következtetnék, amiket gondolom már ez előtt kiszűrtél. Felső szűrő likai. Felsőszűrőt más pozícióban visszarakni. Vándorol-e a vízmosás? Üresen ereszteni a vizet és nyomot olvasni. Ha így nem mén, akkor karral intenzíven át is húzni. Nehéz/veszélyes persze szemlélni is és húzni, mert a víz az meleg és fröcsél. Nem kicsit.
Segít a vízterítésen, a hb olvastam róla először egy minitopikban pár évvel ezelőtt, itt asszem Ádám (Lagoon) hozta a köztudatba, az Aeropress papírszűrő. Átnedvesítve a szűrőtartóra helyezve aztán szépen mehet fel a fejre. Duplán jó hatású. 1. Egyszerűen képtelenség, hogy utána is vízmosásos legyen a pogácsa, hacsak nem kukacos kávéd. 2. A felsőszűrőd sokkal ritkábban kell puceválni, amit különösen becsülnek az ántik (csavaros) Pavonikat használók. Környezettudatosok egy AP szűrőt átmosva többször használhatnak. Ez persze csak tüneti kezelés, de az eredmény szempontjából, úgy gondolom, tökéletes.
Nem erre a problémára megoldás, de lehet, h vkinek újat mondok. A szűrőtartót akkor érdemes zárni a fejbe, amikor a dugattyú/kar abban a pozícióban van emelés közben (vhol vízszinteshez képest 30-40 fokos szögben), mielőtt a víz útja szabaddá válik. Az emelkedő dugattyú ugyanis vákumot okoz, és a rázárt szűrőtartóban frankón megemelheti/zilálhatja a pogácsát. Ezek Frans videói közt (transzparens szűrők) nagyon jól követhetők. Frans Goddijn-ra kell keresni. A vimeo-n és a youtube-on is ott van.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Hejjj! Az üresoblites a kiskarosoknál nem tanacsos. Közvetlen shot elott kifejezetten káros.
"The important point is that under no circumstances should you try and bring the group of the dipper design up to temperature after it has been sitting idle by embarking on what I call 'open port flushing'. That is to say, by simply moving the lever on the group and allowing water to gush from the boiler unrestricted. This will almost instantly exhaust the thermal capacity of the group as a result of the high flow rate that occurs through the group when no coffee is in the portafilter to regulate the flow. Rapid flushing of water at boiler temperature through the group not only over heats the metal immediately surrounding the bore in the group but also leaves cold spots in the group."
Idézet az ex angol Olympia-disztributortol (http://londiniumespresso.com/blog/how-to-warm-up-a-dipper-design-espresso-machine-group).
A blogbol igazából az sejlik, h Reiss sem tudott a fejben levő plusz járatrol, ami a gyorsabb felmelegiteshez is használható, de ettől függetlenül tanulságos olvasmány érdeklődőknek. -
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29496 üzenetére
Mas! Nem veri telibe a pogácsát (hanem türelmesen var a hengerben, amíg el nem kezded a húzást), ha kellő időt eloaztatsz, amivel egyben temperalod is a vizet. Roppant logikus, és jól prognosztizalhato a kiskarosok viselkedese, csak az ember nem feltetlen gondol rá, mi miért van, mielőtt le nem mėri.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A felsoszuro nemcsak a Pavoninal valtozott, hanem a Creminanál is az évek során. Nem tudom, volt-e olyan periódus, amikor egyezett volna. 1967-ben, a startnal tuti kulonbozott. Viszont, ha a vizteritesed toki (erre visszatérek meg), akkor csak userkulonbseg lehet. Én meg parajelensegeket nem tapasztaltam eddig legalabbis. Előbb-utobb rájöttem, mi, miért történik.
Ha belegondolsz, hogy tetűlassan huzod fel a kar és a víz tényleg csak beszivárog a hengerbe, ergo nem roncsolhatja a pogácsát, akkor a kar lenyomasanal mar nem történhet semmi, ha a vizteritesed kifogástalan. DE uresoblitesnel képtelenség pl azt kiszurni, hogy az egyik lyukon erősebben jön a víz. Szerintem a felsoszurodon a kimosas helyen van egy minimálisan nagyobb meretu lyuk, ami pont elég egy kis krater furasahoz.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29500 üzenetére
Ha utana uresoblitesz, akkor csak a vized fogy. Igy van. Van, aki kave utan fentfelejti a zazzot es kenytelen shot elott uresoblitve tisztitani. Na az kepes frankon kibillenteni a fejet.
Az, h a relative magas homersekletu eloaztatas mennyire gaz, azt kimuvelt nyelvu, tobbresztvevos vakteszttel lehetne csekkolni. En nem erzek negativ hatast.
Minel hosszabb ideig tart az eloaztatas, annal inkabb kiegyenlitodik a viz es a fej homerseklete. Nyilvan van egy esszeru hossz, amit nem celszeru, es nem is erdemes meghaladni. Ezzel szemben minel rovidebb az eloaztatas annal meredekebben eso homersekleti profilod lesz, hiszen az intenziv kiegyenlitodesi fazis a huzas alatt is zajlik. Persze ezt meg az is bonyolitja, hogy a huzas alatt a dugattyu folotti reszbe friss, forro viz aramlik, ami a fejhot ismet felfele tornassza. Ez mar az aktualis extrakcio homersekletet, szerintem erdemben csak nagyon lassu huzasnal befolyasolja.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #29500 üzenetére
"persze lehet, hogy ha bent van a kávé, akkor először az addig a fejbe bejutott temperált víz éri a kávét, csak ez ellenállás nélkül nem látszik."
Lehet, h felreertheto voltam. Eloaztatashoz nincs temperalt vized. Max annyi, amennyi a nyakban levo vekony jaratban pang, de a nyak ertelemszeruen forrobb mint a fej. Felfele mozgataskor a dugattyu alatt levego van (ha jol van beallitva, ha majdnem utkozik a dugattyu a felsoszuron), majd mikor zarod a szurotartot egy kurta ideig pici vakuum keletkezik. Aztan a dugattyu nyitja a bojler fele a csatornat, ahonnan kiszabadul a sarkany, amit a fejnek kell megszeliditeni.
Ja, vissza Reiss irasahoz. 2011-ben o meg arulta a Cremina-t. Csak ennek tudhatom be, hogy azt allitja, hogy 6 duplaig allja a fej az ostromot. Ez egy erosen optimista allitas. Aktiv hutes nelkul ez nem megy.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Automata kávégépek
- Ingatlanos topic!
- Szimpatikusnak tűnik a T Phone új generációja
- Ukrajnai háború
- Mini-ITX
- Galax GeForce RTX kártyák jönnek a szűkösebb házakba
- Vezetékes FEJhallgatók
- Xbox Series X|S
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen