-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz jveres #42905 üzenetére
Az a méreg drága OCD szerintem akkor jó ha mondjuk szitálod az őrleményt utána OCD, tamperolás. Nekem a tölcsér adott volt, mert karba őrlök. WDT is szükséges, mert eléggé rögösít a darálóm. Mindenképpen körbe megyek a "rög rémmel" és ahogy tekerem körbe el is húzza a tetejét simára. Ahogy ráteszem a tampert a saját súlya által egyenletesen besüllyed 1-2 mm-t, tehát eléggé homogén az eredmény. Én azt tapasztalom vele, hogy egyenletesebb a minőség, egyforma kávékat csapolok. Egyszerűbb, pontosabb a tamperolás és ehhez nem kellett még egy plusz lépést beiktatnom.
-
verti1
tag
A vizes papír aeropress papír. Anélkül gödröket csinál a víz a pogi tetejébe, gyors volt a lefolyás bármit csináltam. Egyre finomabbra őröltem, hogy lassuljon, de rossz irányba vitte el nagyon a kávé izét. A kávé 07.27-i pörkölésű Kapucziner riói varázs és a negyed kilós zacskó vége volt. Valamit biztos elrontok, minden tanácsot szívesen veszek. Egyébként a videó miatt kicsit elkapkodtam a dolgot.
-
verti1
tag
Van velencei godolások kedvence 08.08 pörkölés. Holnap reggel nyitom, megnézem mit tudok kihozni belőle. A riói varázs előtt malabar volt. Ugyan abban az állásban hagytam a darálót és a riói befulladt elsőre. Mondjuk a Malabart extra finomra kellett őrölni. Próbálom tartani a 2:1 arányt 25 mp alatt, mondjuk a videón ez gyorsabb volt sokkal.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Ebben a minőségben igen. Kell venni 70-es alut. Ha nem három méter kell akkor vágni kell. 800Ft az anyag, 1000-ért levágják. Akkor az esztergályos el megy érte, benzin. Kúpot kell esztergálni kézi szánnal kis gépen, lassan. Utána marni kell bele. Egy 10-est elkérnek érte simán. Egyszerűbb volt megrendelni. Ez sajnos ennyibe kerül itthon, legalább is akit én tudok ennyiért dolgozik ilyen minőségben. Most azt hagyjuk, hogy van akinek van haver, meg a fater drehás és halomban áll otthon az alu anyag, nem kell semmit venni. Nekem is van ismerősöm aki csinált szívességből tölcsért, hegyjuk. Érdemes lenne a német cnc-zett tölcsért, a minőségi drága kisipari daráló garatot és az ingyen munkát lefényképezni egymás mellett. 37 euró volt egyébként postával, nem sokat spóroltam volna. Mondjuk nem kellett rajzolnom...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Tudom, olvastam. Azért mondtam, hogy ismerős más tészta. Ha bemész az utcáról akkor ennyi, itt legalább is. Az abaj, hogy ez mind egyedi gyártás, kevesen vállalnak manapság ilyet, egy-egy darabot. Még kevesebben dolgoznak szépen. Helben is legyen, nem tudok nagyon válogatni. A jó szakembereket meg kell becsülni. A legjobb egy saját eszterga lenne....nagyon bírnám. Most kísérletezek a szimplával, hogy melyik lenne a jó méret. Van egy IMS 6-9 grammos szűrőm abba próbálkozok minden féle átmérőjű tamperral és papírból eszkábált tölcsérekkel valami értékelhetôt elérni. 58.5-el, 58-al, 50-el, 41-el, műanyag vicc tamper két végével próbálkozom valami értékelhetőt húzni. Keresem a legjobb megoldást, hogy egyszer kelljen csak legyártani.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Csak jobbra néző majom van...
Milyen vízterítő van benne és hol jön ki a fejből a víz? Egy képet megnéznék majd róla. Tudom a Gaggia-nak jó a vízterítése, de a classicnál kicsit elrontották a szélére helyezett víz belépési pontal a fejen. A réz vízterítővel nekem mindig csinált két apró gödröt a két közelebbi furatnál. A papírral ez megszűnt, de azért nemhagy nyugogni a dolog. Van egy ötletem a vízterítő átalakításáraá
Az ims szimpla szűrő formája átmenet a gyári és az lm között. Úgy néz ki ennél is a 41- es tamper tölcsérrel lesz a nyerő. Nem mossa szét a pogit annyira mint szélesebbel vagy 58-assal tamperolva.
Szerintem se jó ha felér a pogi, mert akkor megreped és csatornásodik valamint a víz nyomás se egyenletes.
-
verti1
tag
Engem is össze zavart...jó vagyok ilyen csirkének...
A hat furatos a legrosszabb classichoz, fedésben vannak a furatok. Az alu annyival jobb szerintem, hogy kúposak a furatok, lassítja az áramlást. Szerzek egy dörzsárat amivel a réz vízterítőt is fel lehet hasonlóra dörzsölni.
-
verti1
tag
Hogy ne csak off legyen..csináltam három videót. A kávé Kapucziner Velencei gondolások kedvence 08.08 pörkölés. Előkészítés a fentebb leírt módon, de most külön WDT és minden humbuk bevetve.
Dupla filter papírral:
[link]Szimpla filter papírral:
[link]Szimpla filter papír nélkül (anyósom szövegel közben... )
[link]Mindhárom esetben látom a remegést, pöfögést a végén. Nem tudom mi lehet a gond. Vélemények?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz gubabela #42946 üzenetére
Dupla 16.5 grammból készült, szimpla 8.5 grammból. IMS mind a két szűrő. A vízterítő gyári alu, IMS felső szűrő. OPV 9.5 barra állítva órával. Ennél jobban nem tudom hogy lehetne jobban eloszlatni és tamperolni (persze lehet rosszul csinálok valamit) Kis habverővel körbe megyek, utána még hústűvel is WDT-ztem, majd elsimítottam a tetejét. Érzéssel tamperoltam, nem ütögetem se a tamperral, se géphez a kart, nehogy megrepedjen. Nem dagad fel a pogi, ott is kizárt a repedés/csatornásodás. Lefolyás rendben szerintem, mert 24-25 mp alatt dupla mennyiséget kapok. Ez a pöfögés, remegés van amit mondtak már itt. Megnéztem egy jó pár videót és mindegyiken így jött le. Hasonló kar és lefolyóval. Lehet a kar sajátossága vagy magas a 9.5 bar. Van egy röfi karom mindjárt lecsapom az alját... Kell egy naked, mert az mindent megmutatna...
-
verti1
tag
Na erre jutottam estére a délutáni barkácsolás után:
Egy vagy kettő kicsi spriccelés van benne, egész egyenletesen indul, de a végén eltolódik balra. Vagy a vízterítő miatt és a furatok elhelyezkedése miatt. Vagy ferde a gép, de ennyire azért nem. Félre tamperolva nincsen az biztos. Holnap azért ellenőrzöm a nyomást. Mennyi az arany középút egyébként? 9 vagy 9.5? vagy nincs számottevő különbség? A tamper egyébként 58.5 mm-es. Egyébként a kávé isteni...
Elnézést ha valakit unja már a nyűglődésemet...
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #42979 üzenetére
Megpróbálom, momdjuk én lefelé tekertem volna 9 felé, de ezek szerint nem biztos, hogy jót teszek. Inkább legyen kicsit magasabb nyomás és finomabb őrlemény ezek szerint.
-
verti1
tag
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Ez egy 41-es tamper. Van egy kis pereme rádiusszal, hogy a pogi szélét lekerekítse. Az IMS szűrő nem olyan szögletes mint a marzocco féle. Nem lehet szintbe tamperolni hanem kicsit kiáll a pogi teteje. Így szépen lekerekíti és nem sérül a széle amikor leszeded a tölcsért és a víz se mossa annyira szét. A lapos 41-essel összevetve a lefolyás is egyenletesebb, nem szőkül olyan hamar.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #43358 üzenetére
Ez az én tapasztalatom...semmi több...mindenki oda teszi ahova akarja. Nem szándékozok tanulmányt írni belőle és tanokat gyűjteni, hogy igazolják itt bármit, gondoltam ez egy fórum...
-
verti1
tag
PID szabályzóval kapcsolatban segítene valaki? A rendszer telepítése oké. Utána a programozása érdekelne. Én két lehetőséget látok ami igazából három. Sima on/off módban működik ami gyorsabb mint a gyári termosztát, illetve van a PID szabályzás. Itt lehet auto tuning-ot használni ami konfigurálja a szabályzót a szerinte legjobb értékeket beállitva. A másik lehetőség, hogy manuálisan pötyögöm be az értékeket. Ha valami hülyeséget írtam akkor javítsatok ki légyszíves. Elég az auto -tuning vagy érdemes játszani a paraméterekkel?
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
bocs az off-ért...
"Amikor repülőorvosi hallásvizsgálaton voltam"
Szabad kérdezni, hogy mivel repülsz? Hobbi vagy hivatás?
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #43778 üzenetére
Volt osztálytársam/kollégám nagy álma volt ugyan ez. Őt is végül "csak" helikopterre sorozták be, ő is felhagyott vele ha jól tudom...
-
verti1
tag
Gaggia classicba mekkora SSR kell? 25A-es elég?
-
verti1
tag
Gaggia-nál nem próbálta valaki ilyen módon berakni a hőelemet a bojlerbe? Az eleje teljesen lapos a bojlernek és a classicnál a beömlő cső is el van tolva a három járatú miatt. Az Opv-vel szembe, kicsit fölé be lehetne rakni. Bár lehet nem sokat javít. Csak ötletelek.
-
verti1
tag
Ezen az alumínium "marhaságon"megint lehet lovagolni, de teljesen felesleges. A sárgarézben, hogy kávégép alapanyagnál maradjak, ólom van ami a savas környezetben, pangó vízben oldódik. Én még nem láttam vitaminos dobozon az ólmot. Nem kell akkor levegőt se venni szerintem...
-
verti1
tag
GC-be milyen ULKA-t érdemes rakni? Köszi
-
verti1
tag
Nincsen valakinek egy kidobásra ítélt Gaggia Classic, Baby stb. bojlere? Jelképes összegért megvenném szívesen. Szeretnék valamit kipróbálni rajta. Nem fúrnám szét addig a jót.Köszi
-
verti1
tag
Jól látom, hogy fix és az alátétekkel kellene a mélységet állítani?
-
verti1
tag
Expolygonban van IMS ez is tökéletes szerintem. Ráadásul ez direkt Gaggiaba való 68 mm-es a perem távolsága. Az LM 70 mm-es. Én vettem egy jó pár fajta LM szimpla szűrőt és egyik sem tömített rendesen billegett a szűrőtartóban a kosár. Gyagyára kellett húzni a kárt, hogy tömítsen...
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest