- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- GoodSpeed: Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók III. PBO - Thermal Limit lvl2
- Lalikiraly: MSI Cyborg 15 - Tényleg Kiborg.
-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz SteelCowboy #87970 üzenetére
Mivel nem olyan pontosan szabályozható és tartható mint egy PID-es gépnél ezért nem kell beleőrülni szerintem. Viszont tized grammozni itt is kell. Nem szerencsés ha túl sok a változó. Sötétebbhez kevesebb hő kell, számolni kell pl. ahogy írtam, hamar bele lehet jönni. A lényeg, hogy ugyan úgy kell csinálni nagyjából az előmelegítést, felöntést. Én világoshoz és sötétebbhez is kétszer melegítem elő a hengert és várok, hogy visszahűljön kicsit a víz a kannában. Ha rendesen bemelegíti az ember akkor eléggé stabil, nem esik sokat a hőmérséklet a húzás alatt. A másik módszer, hogy világoshoz kétszer melegítesz és forrásban lévővel öntöd fel, a sötéthez egyszer és utána öntöd fel.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88037 üzenetére
Köszi, de az már késő.
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #88043 üzenetére
Köszöntem!
-
verti1
tag
A Roastopus Siren nagyon hasít nálam. Édes szilva, cseresznye és étcsoki a végén. Köszönjük szépen!
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #88291 üzenetére
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #88303 üzenetére
Igen, onnan szoktam én is tudni, hogy nem jó helyre tekertem vissza takarítás után, hogy nagyon nehéz tekerni... Én mindig kiseprem az alját és a gyűjtőt használat után, 10 mp. Sima 1"-os lapos ecsettel.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88317 üzenetére
Nem kell 10 percet melegíteni, felesleges szerintem. 10 perc a komplett mutatvány mosogatással a gondolattól, hogy innék egy kávét. A két felöntés 5 perc kb., nem lesz melegebb 10 perc alatt se.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88327 üzenetére
Ja értem...😀 de az meg kevés. 25 perc minimum kell a GC-nek szerintem.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #88338 üzenetére
Én 3 hónap után jutottam erre a következtetésre, nem egy nap után, de tényleg elképesztő teljesítményre képes a Flair. Pides, rézcsöves GC, mazzer késes SM örlő páros és pides tuning silvia mazzerrel nem nagyon ér a nyomába egyelőre. Persze az is lehet, hogy bénák vagyunk az 58-asokkal, de nem hinném. Persze nincs gőz és elsősorban akkor ideális ha egyedül kávézol. Viszont egy cipős dobozba csomagolva ezt bárhol tudja a világon. Egyszerűbb vele nagyon jó kávét készíteni mint a GC-vel vagy a Silviával.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Én is ebben látom a nagy előnyét egyébként, illetve a korlátját a rezgős gépeknek. A kosár egyébként a CL Flairben eléggé kőbaltával faragott egy VST-hez vagy IMS-hez képest. Nagy furatok (igen furatok) vannak rajta. Tolómérővel mérhető szinte az átmérőjük, de egyformák és tökéletesen rendezettek. Viszont ez se számít annyira talán, ahogy a tű pontosan állítható hőmérséklet sem. Tökéletes vízterítés, totál minden ponton lineáris áramlás, nyomásprofil. Ez a kulcs szerintem. Flairhez hasonló kávét csak rotos gépen ittam eddig. Az örlőre viszont kényes. Pontatlanabb örlővel csatornásodik a magasabb pogi ellenére is. Nem olyan a végeredmény. Viszont ez csak az én véleményem.
-
verti1
tag
58-nál egy vékonyabb, kb. 10mm vastag pogid van nagy felülettel, finomabb őrleménnyel. Ott az egyenletes áramlásban a pogi teljes felületén a kosárnak és annak minőségének nagyobb szerepe van. Persze ha egyenletes a szemcse méret és homogén a pogi. A Flairnél a magas pogi egyébként megbocsátóbb szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Kávé Kálmán:
Egész biztos vagyok benne, hogy a sikerhez a Kinu is nagyban hozzájárul, fontos nagyon az őrlő. Az a szép egyébként a dologban, hogy kávét rengeteg módon lehet készíteni. Ahány ház, annyi szokás. Az én elvárásaimnak nagyon megfelel a Flair, ennyi. Gyors, hordozható, tökéletes presszót készít.
zolnagy:
Nem értem mi lehet a gond, de lehet semmi. Jobb a nagy gép és ennyi. Azért a Kinu-s tapasztalatról számolj be itt vagy privátban. Nyomásmérőt vettél már hozzá egyébként?
Parci:
Persze, ilyen szempontból nem összehasonlítható, de abból a szempontból, hogy egy adott géppark, egy adott kávéból mit hoz ki abból a szempontból igen. Elvégre ez a lényeg. Itt minden kávénál megvannak az ízjegyek, nem csak halványan a nyitás utáni első kávékban. A legutóbbi példa pl. a Roastopus Siren. Végig domborított az édes szilva íz, két és fél hét után is megvolt, pedig a saját zacskójában pihent. Ugyan ez a GC-n az első pár kávénál megvolt talán és ellaposodott. De ez tényleg csak az én véleményem, saját tapasztalat. Sok más változó is lehet még a dologban.
mutyi:
Tökéletesen kézben tartható és kontrollálható a nyomás. Hamar ráérez az ember és szépen folyamatosan tudja nyomni a kart.
-
verti1
tag
Parci:
Flair egyértelmű előnye a tökéletes vízterítése, egész pontosan a vízterítő hiánya. Valamint a tökéletes áramlás és nyomás profil. Amit tegnap is beszéltünk. Ez átbillenti a mérleg nyelvét, hiába a durva hőmérséklet szabályozás. Valamint amit Gábor is ír, mindig friss víz, tökéletes tisztaság. A harmadik tényező egyébként ami nagy javulást hozott a Norda lecserélése BWT kancsós vízre. A GC-vel ugye Nordan szocializálódtam. A Flair-nél viszont volt mindig egy enyhe kesernye ami a BWT-vel eltűnt.adriankoooo:
A szilikonos szűrő tönkremenetele 99%-ban user error. Túlságosan bele nyomják előkészítesnél a kosárba vagy a dugattyúval nyomják bele húzásnál. Helyes használatnál amikor széthúzod a hengert akkor a pogi elindul kifelé a vákuumtól és ki is löki a felsőszűrőt. Ha nem akkor is könnyű kivenni.
-
verti1
tag
Parci:
A víz csere a három hónapos Flair pályafutásom felénél volt kb. A leírt "hű-ha" érzés és a különbség a Flair javára az elejétől megvolt, nem a BWT hozta az igazi pluszt. A Norda elhagyásával csak az enyhe kesernye tűnt el. Mindig volt vele egy kellemetlen íz a kávéban és a számban a kávé után. Próbáltam Nordával, MG-s Nordával is, de ugyan az volt. Utána váltottam BWT kancsósra. Szóval volt előtte is tapasztalat. A GC-t mindig filter papírral használom. Egyébként egy PID-es, rézcsöves (OPV a rézcső előtt), szűkítős, tágulásival ellátott darab. Pumpa szabályzó nincs benne. A profil egy lassú felépüléssel kezdődik ugye, utána 9 bar és puff vége. Ez így is több mint az átlag, de nem olyan mint a szabályzóval azt tudom.
zolnagy:
Sajnálom, hogy nem akar össze jönni. Azt tudom felajánlani ha erre jársz akkor ugorj be és húzunk egy kávét. Várom a beszámolót minden esetre.
vilike:
Ki kell próbálni, sokkal több egy utazósnál az biztos. Örülök, hogy így felfutott a téma egyébként, de tényleg nem arról van szó, hogy én most itt meg akarom váltani a világot. Ezek az én személyes tapasztalataim. Ha valaki ilyenben gondolkodik akkor már elég sok infót találhat itt is róla.
-
verti1
tag
Ims kosár van hozzá. Gyönyörűek a pogik, nem csatornásodnak. Gondoltam én is, hogy csak bebeszélem magamnak, meg lila köd, de nem. 😀 Van egy “kontrol csoport”egyébként. Kedves barátom PID-es silvia, szűkítővel, tágulásival, flow control-lal mazzer mini-e-vel. Ő sokkal szkeptikusabb volt a Flair-rel kapcsolatban. Már majdnem vett egyet...😀
-
verti1
tag
Tudom, figyelemmel követtem nálad az őrlő evolúciót. Csak az a Robur...😀 egy hegyomlás volt... Amikor újra kávézni kezdtem akkor nálam szempont volt a hordozhatóság és így jött a Kinu. Műszaki tartalom döntött és a késméret. Nem akartam percekig tekerőlantozni és maximális pontosságot akartam. Előbb volt meg mint a Flair, még vacilláltam, hogy merre tovább gép ügyileg.
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #88452 üzenetére
Kezdem is gyakorolni a Leva profilt a versenyre....
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88480 üzenetére
Igen, három tag az egész pontos megfogalmazás. Első szám teljes körök, utána az egész számok és a számok közti vonalkák. Viszont ez felesleges, úgyis neked kell megtalálni a megfelelő beállítást. Kezdésnek nagyjából tekerd két és fél körülire és onnan finom hangolhatsz majd.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88483 üzenetére
Hány grammot tettél a kosárba?
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88485 üzenetére
Én 16,5 és 17,5 között mozgok kávétól függően. +/- 0,1 gramm nem sokat számít, de +/-1 gramm nagyon sokat. Be kell rögzíteni kávékészítésnél a változókat amit lehet, különben vakon vagy nagyon.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88497 üzenetére
Szerintem tekerd addig amíg jó nem lesz, a számokkal meg ne foglalkozz. Jó lesz az....
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88499 üzenetére
Itt is hárman, három félét mondtunk. Azért, mert valakinek a világ másik végén valamilyen kávéval, valamilyen beállítással jó attól még neked nem biztos, hogy jó lesz. Bazsee egyébként pár napja azt írta, hogy ő 1.8.x körül kezdte újonna a Phoenix-el és mos 1.7.x körül muzsikál. Tekerd bátran...
-
verti1
tag
válasz coxymaxi #88542 üzenetére
Be lehet drótozni. Csinált méréseket Kávé Kálmán és SoundON is innen a fórumról. Fent vannak a diagramok, videók a HB-n. Nyilván nincsenek pontos kijelzett értékek mint egy PID-es gépen. Ha mindent előmelegítesz és lobogó vízzel felöntöd és gyors vagy akkor olyan 93-94 fokos max hőmérsékletről indulsz. Innen lehet lefelé menni a hőmérséklettel. Ha nagyon precíz akarsz lenni akkor kell egy pontos hőmérséklet szabályzós kancsó. De lehet várni is a felöntéssel vagy csak egyszer előmelegíteni a hengert stb.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #88570 üzenetére
Csináltam egy time-lapse videót az én módszeremről. Az első kör kb. 100 sec, a második 60 sec.
Figyelem! Nyugalom megzavarására alkalmas Flair video! Csak erős idegzetűeknek! -
verti1
tag
Nem gondolom, hogy ez mérleg elitizmus. Mint az élet minden területén itt is vannak végletek. Lehet mérni 3000 Ft-os ebay-es mérleggel és Acaia-val is. Persze van közte is pár lépcső. A funkciókat pedig mindenki döntse el, hogy mennyire fontosak neki és mennyit hajlandó kifizetni értük.
-
verti1
tag
Nem is vettem annak.
A lényege ezeknek a mérlegeknek, hogy egybe vannak építve egy stopperrel. Különböző módokban tudod használni. Felrakod a mérleget a csepptálcára, rárakod a csészét, egy pillanat alatt tárázza magát és indítja az stoppert. A másik beállítással rárakod a csészét, tárázza magát és az első cseppnél indítja az órát. De vannak manuál módok is. Okos mérlegek. Van amelyiknek van Bluetooth kapcsolata és különböző appokkal használhatod. Ez egy extra dolog, nem lesz jobb tőle a kávéd csak max. egyszerűbb egy-két mozdulattal a dolgod. Egy kávézóban viszont a sok mozdulat idő ami pénz. Ezeknek a mérlegeknek a Rolls Royce-a az Acaia. Drága (nekünk), de kapsz egy aluminium házat, vízállóságot, beépített akkut, pontosságot, gyorsaságot. Ez alatt árban van még lefelé több hasonló készülék. -
verti1
tag
Flow profilt tud neked rajzolni ami presszónál talán nem annyira fontos mint a nyomás profil. Valamint tudod logolni az adatokat bluetooth-on keresztül. Elsősorban kényelmi dolog igen. Otthon mindenki döntse el magának, hogy megéri vagy sem. Egy kávézóban viszont nagyon hasznos dolog tud lenni.
-
verti1
tag
Bármilyen kotyeszről is legyen szó nagyon fontos az előkészítés. Mivel a víznyomás tömörít ügyelni kell az egyenletes eloszlásra a kosárban. Szépen egyenletesen eloszlatva kell feltölteni a kosarat. Ahogy többen is írták, nem szabad tömöríteni, csak lehúzni a tetejét egy késsel. A szemcse méretet pedig a legfinomabbra kell beállítani amennyire lehet. Azt a pontot kell megtalálni ahol még szépen, egyenletesen átfolyik rajta a víz. Ha túl finom akkor széttöri a pogit a víznyomás, becsatornásodik.
-
verti1
tag
válasz Becenick #89093 üzenetére
Nem kell brutálisan finomra, annyira kell finomra amennyire lehet, ahogy Sic.Transit is írta feljebb. Minden kávénál meg kell találnod ezt a pontot. Ha túl finom akkor gyorsan jön le és több helyen megreped a pogi. Persze ez a véglet, így lehet a maximumot kihozni. Lehet úgy is állítani az őrlőt, hogy kb. minden kávéhoz jó legyen. Olyasmi méret mint a bolti tégla. Valamint figyelj arra is ha ilyen gondosan előkészíted akkor óvatosan tekerd össze és ne vágjad hozzá a tűzhelyhez.
-
verti1
tag
Miért kellene bármilyen következtetésre jutni, hogy a motoros vagy a kézi a jobb? Nem is lehet ilyet kijelenteni szerintem. Mindenki döntse el, hogy neki milyen tulajdonságok fontosak és aszerint válasszon. Ha motorost akar, akkor keresgéljen azok között. Ha tekerő lantot akar , akkor onnan válasszon. A műanyag halomtól a high end termékekig nagyon nagy a választék.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #89203 üzenetére
Mindennek ne üljél azért fel... Ez a kávézás egyébként is hit kérdése szerintem, itt nincs szent írás....
A saját véleményemet tudom csak elmondani neked Mazzer kontra Kinu ügyben. 1 vagy 1.5 évig használtam (nem emlékszem pontosan) Mazzer Mini E-t GC-vel és most egy felszabályzott San Marco van a melóhelyen szintén SJ késekkel, otthon pedig a Kinu. Szerintem a Kinu simán hozza azt a minőséget, sőt jobb nála. Ez az én véleményem, de összecseng azért sokakéval. Nagyon jó és extra finom az állító mechanikája. Pontosan ugyan oda vissza állítható egy takarítás után. Nagyon nagy a szórás minőségben már kéziben is. Egy fém belű Kinu viszont egy atom villanást is kibírna. Már többször elmondtam, hogy szerintem a Kinu titka a pontosság. A Morse kúpos felépítés . Ez biztosítja a tökéletes központosságot a késeknek ami már fél siker, hiszen minden őrlő annyira jó amennyire pontos. Én nem hiszek a cnc-zett házba lazán illesztett mindenféle lemezekkel leszorított késekben és a fröccsöntött műanyagban. Ha veszel akkor 47-es késsel vagy nagyobbal vegyél, mert 58-as kosárhoz őrölni több ideig tart egy 38-assal. Az ember nem szívesen ugrik bele egy 100 ezres kézi hajtányba, de egész biztos vagyok benne, hogy nem bánnád meg. Ez egy vélemény.... -
verti1
tag
válasz adriankoooo #89213 üzenetére
Szerintem az eltérés is a műanyagba “oltott” fém alkatrészek miatt van a Kinuknál. Arra gondolok, hogy miért 1.8.x a presszo tartomány és nem 2.5.x körül mint a fémeknél. Ugyan az a tengely és kés. Szerintem amennyit hozzá tesz egy felszabályozás a mazzerhez vagy bármilyen síktárcsáshoz, legalább itt is annyira fontos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Yettel topik
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- E-roller topik
- Honda topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Call of Duty: Warzone
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest