-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
Valakinek van ilyen (eredeti, nem koppincs) OMRON E5CB-R1TC tapasztalata?
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #70980 üzenetére
Most az eredeti kottában sem stimmel valami, vagy én nem tudok számolni?
Ezt a 2 x 1L koncentrátumot csinálják meg:
Dissolve 1.38g baking soda in 1L of deionised water — this is your “buffer” concentrate, or “alkalinity”.
Label and set aside.
Dissolve 10.14g Epsom salts in another 1L of deionised water — this is your “Magnesium” concentrate, or “total hardness”.
Label and set aside.Majd ezeket adagolják a leírtak alapján.
WOC Budapest: 48.8g Buffer + 12.3g Mg + 938.9g DI waterHa a magnéziumból valóban 10,14g és nem 1,14g kell abba az 1Les koncentrátumba, akkor az ő receptjeik magnézium értéke is el van cseszve egy tizedessel, vagy nem?
-
SoundON
tag
OMRON E5CC-TQX programozó matematikust keresek telefonos elérhetőséggel.
Sajnos én nem értek hozzá, így egy mindent tudó, minden menüpontot megjárt felhasználó segítségét is szívesen veszem[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Koczó93 #71219 üzenetére
Nekem is volt ilyen párszor. Azt vettem észre hogy amikor elfelejtem és teljesen kiürül a víztartály egy kicsit szenved a gép, na akkor helyrejön. Furán hangzik de igaz
Talán valami fals levegő kerülhet a rendszerbe amitől csörög és amikor nincs vízutánpótlás, akkor kvázi légteleníti magát és helyreáll a béke. Az ezt követő víztartály feltöltéssel és víz bepumpálssal elmúlik az éles hang. Még ha hülyeség is 1 próbát megér[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Nem vagyok feketeöves, de nekem van 15ös és 18as vstm is.
Én szerintem a lyukak hasonló méretűek és számúak, tehát az őrlemény finomsággal kell játszani.
Pont ezért tértem rá a 18as vstre, mert ott nem kell annyira púderre őrölni a tökéletes lefolyáshoz így a kávé sem ég meg feleslegesen. -
SoundON
tag
Szerintem innentől a darálód dönti el. Ha kis szemcseméretnél már sok púder keletkezik akkor keserű lesz a kávéd. Ez főként igaz a hőigényes kávéknál. Olasszal, alacsony hőfokon még elmegy. Nálam a SuperJollynál ez a 15ös VST már nem működik világosabb, hőigényes CM kávéknál. Ezért többnyire a 18as VSTt és újabban az IMS 18ast használom. Ha egy jól beállított EK43asod van akkor a 15ös VST is működhet
-
SoundON
tag
Vegyésztársaktól kérdezem,
hogy világos pörkölésű eszpresszókhoz kinek mi a tapasztalata?
1 liter Nordába hány g Mg koncentrátumot (10,14g keserűsó/1L oldatot) raktok?
És a másik, szódabikarbónás (1,38g szódabikarbóna/1L oldatból) nem kell bele hogy azt a 65mg összes ásványi anyagot feljebb tornázzuk legalább a 75-250mg/L középértéke felé?Nekem eddig ez a tapasztalatom az 1 liter Norda + 15g Mg koncentrátum pancsolással:
- a kávéim a gyümölcsös, savasabb ízek mellett is "kávéízűek" maradnak és több ízjegyet rajzolnak ki
- nem nyákosodik a víztartályom, mint a sima Nordától meg a BWT kancsós víztől -
SoundON
tag
Kérlek segítsetek!
Adott kávéból a bevált eszpresszó receptet (betöltési súly, őrlő finomság beállítás, víz hőfok, lefolyási idő, kijövő súly) hogyan változtatja a meleg párás idő? Tehát még egyszer, ugyan az a kávé, pörkölés, zacskó.
Merre fele kell elindulnom a paraméterek korrigálásban, hogy az eddigi tökéletes kávé helyett most ne vékonyabb, szőkébb, kevésbé ízgazdag eszpresszót igyak?ui:
Gondolom a kávézósok is jobban tudják, hogy a reggel hűvösebb, szárazabb időben beállított paraméterek után a hőségre, párára hogyan reagálnak. Egy speciality helyen nem kérdés hogy a reggeli és a délutáni vendégeknek is ugyan azt az eszpresszót szeretnék elkészíteni ugyan abból a kávéból. -
SoundON
tag
Hát szerintem a PAZAR egy nagy SZAR!!!
De lehet hogy én is csak kifogtam a Parci féle döglött kávét másik felét amit most már az őrlőbe is beleraktak.
Mivel többen írtatok róla gondoltam 25kmt megér egy jó presszó, hogy odaguruljak. Hát ez nem érte meg!
Szóval miután bementem és azzal a varázsmondattal kezdtem hogy szeretnék inni egy finom presszót a 'barista' kislány megkérdezte hogy az olaszosból vagy a gyümölcsösből. Én a gyümölcsösből kértem és meg is kérdeztem hogy milyen fajta. El salvador, citrusos mondta. Én boldogan bólogattam hogy szuper lesz.
Na itt már tutira értenie kellet volna hogy egy érdeklődőnek nem szúrhatja ki a szememet valami gyenge lötyi presszóval mert ha nem is vagyok szaki de egy kávézás iránt érdeklődőnek azért csak villantok egy nagyot.
A gépparkot látva is nyugodt voltam hogy megérkeztem.
Amikor elővette a szimpla kart leesett az állam, mert ilyet La Marzoccoba téve még sosem láttam.
Elég gyorsan le is jött, szőkén, vastagon, így egyre jobban csavarodott az arcom elfelé, mert se crema se vastagság, se olajos savasság, se semmi nem látszódott a La Marzocco pohárban, de még mindíg úgy voltam vele, hogy majd ízre tuti megjön minden. És jött az első szürcsölős korty...
...emlékeimben úgy él, hogy kábé ilyesmi szart ihattak drága szüleim a szarvasi eduscho párossal '95 környékén amikor már Bécsből érkezett a 'jó kávé'.
Hogy a kávé pocsék szar volt az egy dolog, de hogy miután fizettem azt sem kérdezte meg hogy hogy ízlett a kávé az meg a vendéglátást minősíti.
Járjon oda aki ezt szereti. -
SoundON
tag
Gaggia Classicnál kinél mennyi a max kijövő víz mennyisége persze kar nélkül. Pl 1 perc alatt kinél hány gramm vizet nyom ki a pumpa? Gyanús lett nálam valami az űrgaggián, ezért kérdem.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #73313 üzenetére
Köszi a gyors választ! Akkor nálam valami beszart mert 30sec alatt csak 75ml víz jön ki a dimmert maxra felcsavarva. Mi lehet a baj? Ma már beraktam egy új ulkát és próbából a dimmert is kihagytam de ez így is csak 75ml vizet ad 30sec alatt. Érdekes hogy a nyomasmerő ennek ellenére is 9bart mutat.
-
SoundON
tag
Na most sikerült megnéznem. A gőzcsapon keresztül szépen jön a víz, tehát ahogy mondtad vagy a 3járatú vagy a szűkítő szart be. Hogyan tudom tovább szűkíteni a kört? Tehát hogy tudom eldönteni hogy a 3járatú vagy a pipacsőbe szerelt szűkítő a hibás? Melyikkel mit kell tennem? Például hogy tudom le ellenőrizni meg tisztítani a 3járatút?
-
SoundON
tag
Miután egy zsír új pumpa után egy zsír új 3járatút is belevettem és semmi nem változott a gyenge 75ml/30másodperc átfolyáson, gondoltam nincs mese, szét szedek mindent.
Egyszerűen nincs magyarázat!!! Elvileg ez ugyan az a zsír új CADY Trade es fej 3hónap elteltével...
És mindez úgy, hogy nem belehugyozok, meg aksivizet öntök bele, hanem patika Nordát meg Flowban csapolt tudományos vízzel etetem.
Most vagy elraboltak az ufók, bekameráztak és röhögnek rajtam vagy nem értem...[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
-
SoundON
tag
Én nem tudom mi volt ez, de valami nagyon nem kerek...
1x volt citromsavazva, 6 hete, hiszen akkor is csak 1,5hónapos volt a bojler, a fej, a pipacső a minden és Nordával volt használva.
Kb flexxel és kromofággal kellett volna nekiesnem hogy ennyi idő alatt lejöjjön a zsír új króm.
Na mindegy, már túl vagyok rajta és most minden jó. -
SoundON
tag
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #73375 üzenetére
...lehet, de szerintem meg ha egy zsír új fej, vastag gyári krómozását ez az 1alkalmas, 30perces, 60C fokos, savazás tette volna tönkre, akkor mi lenne mondjuk 3év alatt, megeszi teljesen a gépet, vagy mi?
Kábé úgy kezdünk beszéli a citromsavazásról mintha kromofággal mosnánk az autókat.
Ha ennyire durva lenne, akkor nem használná mindenki ezt kíméletes tisztításra.
Amúgy meg mindíg megkóstolom a citromsavas oldatot mielőtt beviszem a gépbbe és még életben vagyok.
Ez a 3evőkanál valóban viszonylag erősen savas folyadékot csinál 1liter vízből, de ennél kevesebb meg kábé citromos tea kategória lenne.cotagg: köszi, szerintem ott lehet nálad a pont, hogy 'forrásban lévő víz' mert ameddig állandó túlmelegedéssel küzdöttem, szinte állandóan 98-104C fok körül lehetett a fej és a bojler is, bár nekem még ez sem magyaráz meg ekkora pusztítást, de legalább valami minimális indokot adhat
-
SoundON
tag
Szerintem is 3 evőkanál körül van a normálisan, de már működőképes töménység, ami ezek szerint kb a Senseo ajánlás fele. Persze nem tudom hogy abban milyen anyagú alkatrészek vannak.
Én továbbra is azt gondolom hogy a 3 evőkanál citromsav alatt csak laza citromos tea amivel csak símogatjuk és untatjuk a gépet. -
SoundON
tag
nem kell messzire menni, itt a fórumon rákeresel és látod hogy mire alapozom.
2014 és 2018 között sem nagyon változott ebben semmi. van aki 1 van aki 2-3 evőkanállal tolja a citromsavat, van aki mindezt 0,5liter vízhez, van aki 1,5literhez, van aki szerint sok a 3 van aki szerint semmit nem ér 1kanál, van aki 1,5órát basztatja vele a gépet van aki csak 2perc alatt átengedi stb stb
mindenki úgy csinálj ahogy akarja.
de én a 3ban hiszek -
SoundON
tag
annak meg kifejezetten örülök hogy a keserű norda 6,7, mert az kávé nagyon finom vele
-
SoundON
tag
Az a vicces hogy ha azt írtam volna hogy még nem savaztam akkor az lett volna a baj, így meg az a baj hogy savaztam 1x
Mint amikor egyszer az a baj hogy nyuszikán nincs sapka, másodszor meg az hogy miért van
Tök mindegy hogy milyen vízzel használtam és mivel savaztam így nem nézhet ki normál esetben egy 3hónapos gép ha minden kóser.
Az eddigi egyetlen értelmes lehetséges indok cotagg-tól jött, mégpedig hogy a hőfok körül lehetett a probléma. Nálam pedig teljesen szarul működött a pid, így folyamatosan forráspont körülre vagy fölé melegítette a vizem.
Szerencsére ezt az ordas elbaszást már megoldottam, így most tökéletesen működik minden és soha nem megy a beállított 95-96fok fölé a bojler hőmérséklete, így a víz sem serceg, bugyog benne.
És mivel most ismét zsír új mindenem, fej, pumpa, 3járatú, remélem egy darabig tényleg semmi bajom nem lesz az ürgaggiával amikkel persze azóta is brutál jó kávékat csapolok...persze több magyarázat is lehet, de most csak ezt írtam le
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Akkor kezdünk egy húron pendülni
Mert én is csak megérteni szeretném hogy miért lett hányinger a zsír új űrgaggia 3hónap alatt és én sem a citromsavazásra gyanakszom elsősorban, ezért írtam, hogy ebből a szempontból tök mindegy milyen víz és milyen sav érte a gépemet, persze mindez norda, flow, citromsav tengelyen maradva, ahogy azt az elején is írtam.És bár még mindíg nincs objektíven igazolható tettes, de a témát itt ezen a ponton kimaxoltnak érzem
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #74173 üzenetére
Nem titok! Aki eddig megkérdezte annak elmondtam, de akkor most közzé teszem:
Nálam az volt a gond, hogy annyira kezdett el lefele csalni a hőelem amennyire meleg volt a gép belül. Ez azt jelentette, hogy minél inkább emelkedett a gépház hőmérséklete, annál kevesebbet mutatott a hőelem a pidnek, ami így folyamatosan feljebb és feljebb melegítette a valóságban a bojlert, miközben a pid kijelzőjén a beállított és a pillanatnyi hőmérséklet meg se moccant, tehát úgy tűnt minden a legnagyobb rendben és atom biztos és állandó a hőmérséklet.
Amikor az eredeti OMRON E5CC T QX3A5M 001-est is megvettem és még így is ugyan ez volt a jelenség na akkor lett elegem és jártam a dolgok végére. A hibajelenséget az OMRON Magyarország fejlesztő mérnöke fejtette meg nálam, mert én egyáltalán nem értek sem a kávéfőzőgépek szereléséhez, sem az elektronikákhoz.A hibát az okozta hogy a hőelem egy csokin keresztül volt bekötve ami melegítés hatására ezt a csalást okozta.
Ezt mindenki lepróbálhatja ha leveszi a gépház tetejét és egy hajszárítóval elkezdi melegíteni a csokit, már akinek ezzel a megoldással lett bekötve a hőeleme.
Az is lehet hogy egyes rosszul hőszigetelt hőelem kábelek is ezt okozhatják, de ezt nem tudom, nem próbáltam. -
SoundON
tag
válasz Elekellek #74181 üzenetére
Én hiszek a jó minőségű PID, jó minőségű, hőszigetelt vezetékű K hőelem párosításban.
Sokak szerint ez a leggyorsabb, legpontosabb hőmérséklet mérési eljárás.
Csak jól kell bekötni
Az Omronos szaki szerint ilyen E5CC k hőelem párosítással dolgoznak a KFKIben is részecskeméréseknél.
Vagy igaz vagy nem. Én tuti nem cserélem le ezt a párosítást. -
SoundON
tag
válasz prandris #74175 üzenetére
A rövidtávú, csapolás közbeni hőstabilitást valóban a rézbojler oldotta meg, ahogy korábban is írtam.
Ennek ellenére azzal küzdöttem, hogy a bekapcsolást követő 30.percben még jó, de a bemelegedést követően már hibás volt a hőelem mérése így a pid működése, ami folyamatosan, szépen lassan emelkedő valós hőmérsékletet eredményezett. Tehát a hosszútávú hőstabilitást a csoki kiiktatása, a hőelem közvetlen bekötése hozta. -
SoundON
tag
Melyik a legjobb kés ha jól látom 1 fázisú 50Hz-es Mazzer SJ E-hez eszpersszó tartományban?
33M? F64 EVO? K30(átalakítással)? SSP 64mm espreso/brewing?
Cél hogy őrleményfinomsággal lejjebb is tudjak menni ha kell.
18as VSTig alapvetően jó vagyok a gyári 33M-el, de 15ös VSTbe daráláskor már kezd keseredni a kávé, gondolom az őrlemény púder része miatt. Ezt szeretném kiiktatni, vagy minimalizálni.
A találgatásokat, előző kommenteket én is olvastam, tehát olyanoktól kérdezem akik próbálták/használják is ezeket. -
SoundON
tag
KERESEK eladó, bejáratott LIDO E-T kézi őrlőt alu színben,
továbbá szintén használt SSP eszpresszó késeket SJhez.
Ha valakinek mindkettő eladó az csomagárat is adhat,
de ha van aki lebeszélne bármelyikről is, az se tartsa magában -
SoundON
tag
Mazzer SJ porszívós, késleszedős takarítás után teljesen elmászott az állító tárcsa számozása, vagyis a kések közötti távolság.
Már többször takarítottam ugyan így mégsem tapasztaltam ilyet.
Eddig 2,3-2,5 között daráltam a presszóhoz, most meg 1,9-2,2 között jön ugyan az az őrlemény finomság.
Ez hogy lehet? Kell ezzel foglalkoznom vagy szokjam meg így?
Valakinek hasonló tapasztalata volt már?[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #75457 üzenetére
Nekem azért fura ez, mert eddig soha nem volt eltérés tisztítás előtt és utáni tárcsaállás között.
Szerencsére továbbra sincs semmi gyanús hang vagy bármi ami jelezné hogy probléma lenne, de
három dolog miatt ezért nagyon zavar ez:
1. Nem szeretném ha az őrlőnek később baja lenne.
2. Nem kevés kávé van a fagyóban mindenféle klassz tételekkel, amikhez szépen fel volt írva a tételhez legjobban sikerült őrlő állás, ami eddig szépen működött bármikor kivettem 1-1 20grammos pakkot.
3. Ez utóbbit persze újra lehet értelmezni és számolni ha a kések helyzete így a tárcsa állása a további használat során már nem változik.Talán annyi hogy most külön figyeltem arra hogy jó erősen meg legyenek húzva az alsó kést tartó csavarok.
Ettől lehet ez a 2-3 tizedosztásnyi eltérés? Ha igen akkor viszont eddig nem húztam meg eléggé, de ami még szebb, hogy akkor gyárilag sem volt maximumra húzva az alsó késtartó csavar, mert az őrlő vadi új volt és eddig végig szinte huszad osztásra ugyan azokkal az értékekkel dolgozott mint a legelején.Persze szinte kizártnak tartom hogy a gyárból is lazára húzva jött volna ki, így továbbra sem értem mi lehet.
Ha valakinek van erre ötlete vagy pontos magyarázata kérem szépen ossza meg.
Előre is köszi.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #75458 üzenetére
Csak az alsó kés 3 csavarját tekertem ki és vettem le az alsó kést, hogy rendesen át tudjam kefélni. Az alsó késtartót nem vettem le és a felső kést is csak tartóstul emeltem le a rugókról, hogy azt is át tudjam kefélni.
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #75464 üzenetére
Köszi a tippet.
A 0 pontja most szinte pontosan 0,75 értéknél van ezekkel a 33M gyári késekkel. Eddig tudom most maximálisan eltekerni a tárcsát, azaz bezárni a két kés közötti távolságot, ameddig a záró csavar is engedné, tehát ha kitekerem a csavart se tudnám jobban összezárni. Én azt látom, hogy szerintem most 'tökéletes' ez a 0pont ha a csavar záródását veszem alapul. Ezidáig biztos hogy nem tudtam ennyire betekerni és mindig volt egy minimális rés a végpont és a csavar között. Ez talán érthető is ha valóban az van hogy most jobban meghúztam az alsó kés csavarokat, amik így 10ed 100ad milliméterekkel lejjebb húzták a kést, így a tárcsát is jobban rá kell tekerni a teljes záráshoz ami kb 0,2-0,3 értéket jelentett most mínuszban.
Szinte biztos vagyok hogy a kés alá most sem került semmi mert nagyon figyeltem rá. Meg azon gondolkodtam, hogy ha mégis csak alá került volna valami, akkor az az értékeket pont másik irányba vitte volna el. Ha a kés alá kerül valami, akkor az alsó kés feljebb kerül és a 0pont, vagyis a teljes zárás is feljebb kerülne azaz 0,2-0,3 értékekkel megnövelte volna a zárási értékeket.
Persze lehet hogy rosszul gondolom, nem tudom.
Ezen a fotón talán látszik is mennyire koppon van a tárcsa csavar.
Én nem értek hozzá, de azt gondolom hogy ebben az esetben egy teljesen meghúzott késcsavar jobb mint egy kevésbé meghúzott ameddig a menet és a csavarfej nem sérül.
Kérdés hogy szerinted most van jól vagy eddig lehetett jól?
Szerinted szedjem szét és lazábban húzzam meg azokat a csavarokat hátha pont visszaáll az régebbi állapot?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Olasz autó topik (Fiat, Lancia, Alfa)
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Google Pixel 6/7/8 topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Politika
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs