-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
Amúgy pont az űrgaggia gőzölésen agyalok, mert a feleségem még mindig tejjel issza a reggelit, viszont én nem akarom szétcseszni a jó kis rézbojlert a gőznek kijáró 130-150 C fokkal.
Szerintetek van lehetőség valahogy felpimpelni a gőzölési körét ennek a GCnek?
Bele lehetne tenni pl egy Baby Twin gőzbojlert (thermoblokkot) ami talán bele is férhetne ha lemondok a böhöm nagy felülről beleöntős fekete műanyag víztölcsérről. Persze biztos más is van még amit át kellene variálni, de hát nem tudom mert nem értek hozzá...
Szóval van rá esély hogy használhatóan be lehet építeni egy BT thermoblokkot egy GCbe?
Vagy ez teljesen ördögtől való?[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #77883 üzenetére
Én csak 2-3 hónapja kezdtem el használni a Naked kart, így sohasem tudtam mi történik a portafilteren belül.
Meglepődtem, mert én is azzal szembesültem, hogy a tartály felől indul a lefolyás és szinte a másik felére el sem jut a kávé. Elsőként arra gyanakodtam hogy biztosan elmászott a vízszint, mivel már állítható lábakra cseréltem az ÜRGC talpait. Gyorsan le is ellenőriztem, de azzal minden rendben volt. Én sem jöttem rá miért volt ez...
...de közben az SJről átálltam Lido E őrlőre, valamint mélyebbre állítottam a PalmTampv2est. Azóta minden rendben. Szépen egyenletesen a szűrőkosár szélétől indulva de gyorsan a teljes felületről kezdődik a lefolyás ami kezdetben 2-3 centrikusan elhelyezkedő sugárral indul de szép lassan összeáll egy sugárrá.
Nem tudom mi lehet ez, miért szűnt meg, de nálam már nincs ilyen probléma.Ja igen és VST 15 meg VST 18 szűrőkosarakat használok.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #77898 üzenetére
Szerintem is a karba őrlés lesz a megfejtés...ott lesz a hiszti tárgya.
Ma próbából bekapcsoltam az SJ Et, ami fixen pozicionáltan karba őröl, na ott megint féloldalasan indult a lefolyás, de legalább spriccelt is
Azután a kézivel mentem neki, ami meg kiskanállal átpakolós és ott megint gyönyörű lett a lefolyás.
Pedig ugyan az a kávé, ugyan az a mennyiség, kb ugyan az a szemcseméret, ugyan az az eljárás, középre boronálás, OCD, majd Palm Tamp.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #78135 üzenetére
Aztaaa...ha ezek egy megúszhatatlan kézi őrlő teszt első pillanatai,
akkor az eredményeket is izgatottan várnám
Akár egy publikált linket, akár egy privátot. -
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #78141 üzenetére
Ezek a digók 'csak' a nyomásmérő dugattyúdra dobtak control C control Vt,
vagy a teljes SE Profileres rendszerre?Amúgy meg ha már 3ember az utcán tüntetésnek minősül, akkor 7őrlő a pulton is tesztelésnek,
szóval igen is szeretnék valami olvasnivalót ezzel kapcsolatban is -
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #78166 üzenetére
Köszi köszi a kimerítő leírást
Ha már őrlőteszt, az illetékes Polgár Jenőtől kérdezem hogy a LIDO E T milyen késekkel van szerelve?
Bár teljesen mindegy, mert brutál szép őrleményt ad és ez a kávé ízében is visszaköszönSzóval tényleg csak kíváncsiságból kérdezem. Olvasni hogy a LIDO 2ben 48mm Etzinger kés van.
A LIDO E Tben is ugyan ez van?
Én nem tudom hogy mit és hogy kell mérni, mi a névleges méret, de én ezeket mértem:
a belső, forgó kúp külső íve 30mm
a fix külső gyűrű külső íve 40mm.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Aki szereti a 'friss húst' és a Mikulásnál is jó kapcsolatai vannak
ANNAK ELADÓ EGY SZINTE ÚJ, 1,5ÉVET OTTHON HASZNÁLT
MAZZER SUPER JOLLY ELECTRONIChttps://www.jofogas.hu/budapest/Elado_Mazzer_Super_Jolly_Electronic_86723119.htm
És mivel ez a Jófogás butítja a képeket, az alábbi linken rendes felbontásban is meg lehet nézni:
http://gofile.me/3jAt7/vpBzi3kif -
SoundON
tag
Hát igen, nekem most jobban bejön ennek a kézinek az őrlemény minősége a világosabb, hisztisebb speciality baboknál
Persze abban is biztos vagyok hogy műszakilag a MAZZER az egyik legjobb minőségű őrlőgép!
Ráadásul ez az SJ zseniális abban is, hogy a takarítást követő 3-4 örlés után már szinte nem tart vissza kávét.
Azaz beteszek 20grammot kiveszek 20grammot! -
SoundON
tag
válasz troszti #78899 üzenetére
Az állítható szintező talp saját ötlet és saját gyártás. 3in1
A gumi talpnak van egy fém belső pereme, amibe menetet vágtam.
Itt tudod megvenni:
https://elimex.hu/termekek/4006/adam_hall_-_ah-4904_-_gumilab_25x15mm_5_mm?catid=765
Mivel csináltam ellendarabot, fixálja is a gépet, így nem kell fogni miközben le-fel teszem a kart.
Olyan használati érzés mintha egy ipari monstre lenne
És úgy csináltam meg, hogy ezt a mérleget is be tudom tenni a csepp tálca alá, ami így nem csak hogy szárazon megússza , de még helyet is megtakarítok a kar alatt, így nagyobb csészéknél is tudok mérni kijövőt.
Korábban már írtam róla, de itt egy két kép.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Peti...(16v) #78990 üzenetére
1000-1500Ft / 2liter
-
SoundON
tag
válasz sz.zs. #78989 üzenetére
Szerintem teljesen jó ez a DMes víz. Én azt néztem hogy ez labor minőség, ami nem mindegyiknél van.
Én is régóta Norda+MGvel főzőm a presszókat, de most volt időm kicsit kísérletezni ezzel is
A Nordaval az a baj a nálam sokkal okosabbak szerint, hogy teljesen random az összetétele 30-80TDS között, ennek tartalmáról már nem is beszélve.
A PH-t mérve meg kicsit savasabb mint az ajánlott SCA ajánlott 6,5-8,5.
Én ezért tértem most át a DMes vízre, mert abba annyi puffert teszek hogy legalább 7meglegyen, mert azelőtt bizony ezeket mértem savasság-lúgosság terén.
A középső négyzetet kell nézni, az a PH. -
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #79220 üzenetére
Én a Lido ET-t talán októberben vettem, azóta is nagyon nagyon szeretem, de én csak presszókat iszom.
Talán annyi változott, hogy kb 1 de lehet 2 jelzéssel is beljebb került a 0pont, szóval már bekopott az Etzinger kés.
Mondjuk egy jó nehéz, tömör, 2100méterről érkezett kenyánál bizony tényleg sportos a kézi hajtány, konkrétan beszarok a tekeréstől, de a végén a kávétól is[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #79227 üzenetére
Az a Gikirima az nálam is jól sikerült még úgy is hogy már a fagyóból kóstoltam vissza a Holistik Kenya után.
Na ez utóbbit a "filter only" kirekesztés ellenére megvettem magamnak presszóra. Rögtön a Flows premier cupping után, mert ott nagyon ízlett. Hát 12naposan nagyon nem találtam sehol sem a megfejtést presszóra. Szerencsére a második 100as zacsit megtartottam és pihentettem. Kb 6hét után ismét nekimentem, de extrém finomra őrölve, extrém kevés 17grammal, 15ös VSTben, 48grammra húzva. Szép lassan, türelmesen. Az első 25másodpercben kb semmi nem történik, de utána a Naked lassan elkezd izzadni, majd csordogálni és nagyjából 30másodperc alatt ki is adja ezt az 1:3as italt.
Elképesztő finom ízeket és szájbarát savakat találtam érdekesen édes szegfűszegre hajazó fűszerességgel.
Ezek után félve és csakis magamnak, de kijelentettem, hogy presszós vonalon a Lido ET a szegény ember EKja[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Először arra gondoltam megírom hogy ünnepek alatt nem leszek partner felesleges kötözködésben.
Ha jóindulattal olvasgatnád mások posztjait akkor nem tudnád azokat félreérteni így nem kellene mindent pontokba szedve megmagyarázni.
De a békesség és az ünnep jegyében ezt most kedvesen megteszem"extrém kevés 17grammal"
Itt a 17gramm az extrém kevés, mivel mostanában 20-21grammokkal készítem a dulpa kávémat. És mivel én mondom, ebből következik hogy ez egy szubjektív, saját szokásokra és tapasztalatokra alapozott kijelentés. Tehát nem általános igazságként kezelem hogy a 17gramm kevés, mert tudom hogy van itt bőven olyan aki 14ből készíti az olaszosat, de a kenyából kiderülhetett, hogy amiről én beszélek az nem az.
Ez a 17gramm ilyen finomra őrölve a 15ös VSTben képez annyi térfogatot amennyi jó a presszóhoz. Nekem jó. Szerintem jó. Mivel régóta térfogatra megyek kávé függő hogy melyik kosarat veszem elő, és azt mennyire erősen tömörítem. Tehát hogy az adott kosárba mennyi gramm megy azt maga a kávé dönti el. Én azon belül már csak a tömörítés határain belül jászom a mennyiséggel."Ezek után félve és csakis magamnak, de kijelentettem, hogy presszós vonalon a Lido ET a szegény ember EKja "
Elkezdhetnék felsorolásba kezdeni, sőt szkanderezhetnénk is ebben, hogy ki milyen őrlőket próbált de szerintem teljesen felesleges. Én a végeredmény oldalról közelítettem meg a dolgot. Ráadásul "magamnak" tettem ezt a kijelentés, hogy felesleges kötözködésnek ne legyen célpontja.
Szóval a végeredmény felől megközelítve az van, hogy sok tapasztalt szakember mondja hogy a filter kávé presszós elkészítését szinte kizárólag csak EKval lehet megugrani tökéletesen. Nekem egy nagyon világos, nagyon kemény és tömör "filter only" kenyai kávéval sikerült mindez, mert a végeredmény egy elképesztő finom, neves kávézókhoz képest is finom, nekem finom presszó kávé volt. És bár tudom hogy van sok őrlő a világon, azt is, hogy biztos van az EKn kívül is olyan ami ezt megugorja, de nem gondolom hogy van ennél sokkal olcsóbb őrlő ami képes erre.piiiisz
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Kávé Kálmán #79270 üzenetére
)))
Én is azt látom hogy hol az a baj hogy sapkában van az ember hol az hogy miért nem.
Vannak eberek aki nem nagyon szeretnek előremutató dolgokat csinálni, meg megosztani, de annál jobban szeretnek mindenbe, tényleg mindenbe belekötni. Sokszor a helysírásról több komment íródik mert azon lovagol néhány ember, de amikor annyit kérdezek hogy ki milyen kávés irodalmat javasol, na erre a kérdésre konkrétan senki nem írt semmit. Szerintem ez mindent elmond... -
SoundON
tag
Nem a védekezés agresszív hanem a kérdés az!
Lehet én fogalmazok nagyon rosszul:
Általában a 18as VST szűrőt használom, amibe általában 20-21gramm megy bele.
Amikor úgy ítélem meg hogy egészen finomra kell őrölnöm a babokat akkor veszem elő a 15ős VST-t amibe meg általában 18gramm megy bele, de volt már hogy nehéz baboknál 19et is elnyelt ez a 15ős VST.
Ezért írtam hogy extrém kevés 17gramm, mert a 21hez képest exrém kevés, ráadásul egy nehéz kenyai babnál a 15ös VSTben is inkább lötyögős kevés volt az a 17gramm Holistik Kenya.Ahogy írtam a végeredmény felől közelítettem meg a EK-ET párhuzamot, nem az általam birtokolt őrlők arzenálja felől és azért írtam hogy szegény ember EKja mert szerintem nincs olcsóbb megoldás hasonlóan jó minőségű őrleményre. Ráadásul nem is saját őrlőparkból és tapasztalatokból indultam ki, hanem abból hogy van szerencsém rendszeresen látogatni Budapest top 10 eszpresszós helyeit. Heti szinten kb 10 kávét iszom jobbnál jobb helyeken. Mindenhol figyelem mi mivel készül. Ugyan azt a babot viszem haza is, amit ezeken a helyeken meg is kóstoltam brutál őrlőkön, brutál gépeken. Nekem ez a kiindulási pont, nem az otthoni gép otthoni őrlő.
De mivel bevállaltad hogy kihívsz az őrlő szkanderra, így vállalom tudva a végeredmény kimenetelt és elkezdem felsorolni:
Hario Skerton (saját dupla tunningggal), Graef 702, Graef 800, Lelit Fred, Lelit PL72, Mazzer SJ E és most a LIDO ET.BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY NEKED TÖBB ŐRLŐD VOLT MÁR!
TE NYERTÉL!
És tényleg pííííísz van a részemről!
De nagyon jó lenne ha a rendszeresen fellángoló szájkarate helyett az ízek meg a tapasztalatok megosztásába fektetnénk több energiát itt a fórumon és nem abba hogy miként tudjuk megcáfolni más szubjektív tapasztalatát.
Ha ebben tudsz segíteni akkor többet lehetne itt tanulni, köszi
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
És csak leírtad de én nem is kérdeztem, hogy milyen őrlőid voltak.
És veled ellentétben nem kérek számon senkitől semmit. Nem gondolom hogy minden kijelentés mellé szkennelni kellene mindenkinek a Mennyi Presszót Főztem Le, a Milyen Őrlőim Voltak vagy a Mennyit Pörköltem igazolványát.
Nem egy könyvet írunk itt aminek minden egyes szavába vagy kijelentésébe bele kell kötni. Senki nem kőbe vésett 1x1nek tekinti az itt leírtakat.
Házigazdaként én biztos a nyelvészkedést és a felesleges kötözködést moderálnám és nem a tapasztalatok élmények megosztását, főleg úgy, hogy egy topiktársnak írtam mindezt, de hát különbözünk.De szerencsére találni itt bőven hasznos hozzászólásokat is ezért járok ide.
Részemről itt befejezve.
Nálam béke van! Píííísz
-
SoundON
tag
válasz Csápájev #79285 üzenetére
Kedves Csápájev és Peti...(16V)
Először is Parcival ezt a kérdést már lezártam, tehát őt nem kívánom a kérdésbe újból belekeverni, de ha Ti megszólítottatok a témában akkor válaszolok.
Hozzáteszem én sohasem lesek mások kijelentéseire célpontként. De ha valaki engem annak tekintve betalál és mindezt teljesen értelmetlenül, akkor arra válaszolok. Még az is lehet hogy határozottan, de ez nem meglepő ha valaki a semmiből egy "miaf@szról beszélsz te hülye gyerek tockossal" kapcsolódik be egy beszélgetésbe.
Szerintem egy ilyen fórumon nem leszólni, meg egózni, meg okítani kell egymást! Főleg nem házigazdaként flegmán kijelentve kérdezni ha valamilyen okból nem tetszik egy adott ember szubjektív hozzászólása. Ha már minden képen hozzá akar valaki szólni, akkor értelmesen cáfolja meg a másik kijelentését konkrét dolgokkal, jelen esetben más ugyan ilyen tudású és ennél olcsóbb őrlő nevével. Ne pedig azzal kapcsolódjon be egy beszélgetésbe hogy amit mond valaki az hülyeség, vagy túlzó, vagy megalapozatlan.
Rég nem az őrlőről szól ez az egész, hanem a stílusról. És sajnálatos ha ezt a pikírt stílust pont egy házigazda
tolja.Amúgy meg nyelvtanilag teljesen helyesen, vesszőkkel elválasztva és érthetően fogalmaztam meg amit írtam, szóval igen is nagy adag rosszindulat és kötekedésre való hajlam kell ahhoz hogy félreértse valaki. Akinek írtam az nem értette félre. Vagy ha igen, akkor azt kulturáltan magában tartotta.
Ha egymás után olvassátok érezhetitek hogy míg az egyik egy kávézásba teljesen belecsavarodott újonc topiktag lelkes, szubjektív élmény leírása egy kávéról és egy őrlőről, addig a másik egy egyszerű, kijelentő kérdésbe bújtatott szimpla b@szakodás!
Na innen indult ki az egész. Ezt nem én vittem el rossz irányba... a többi meg jött magától.Remélem ezzel már tényleg abbamarad ez a szánalmas lelkizés. Tök unalmas.
AMÚGY MEG BOLDOG ÚJÉVET ÉS MÉG TÖBB JÓ KÁVÉT KÍVÁNOK MINDENKINEK!
-
SoundON
tag
válasz Toobee #79512 üzenetére
Ha egy mondatban kellene válaszolnom akkor ezt mondanám:
Hosszas keresgélés és próbálgatás (Brikka, AeroPress,ROK Espresso Maker) után a Flairben találtam meg magamnak azt az eszközt, amivel otthontól távol, akár konyha és áram nélkül is tudok magamnak értékelhető, sőt nagyon finom igazi speciality eszpresszót készíteni.
Persze van hogy otthon is ezzel tolom, mert nagyon jó.
Ha további infók is érdekelnek légyszi írj privátban.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz beleriand72 #79556 üzenetére
A ROK egyrészt nagyobb, nem lehet szétszedi, és nem igazán szeretem a műanyag alkatrészes dolgokat, márpedig a ROK az az. Ezen kívül mind a youtubeon, mind pedig élőben azt láttam, tapasztaltam, hogy a nyomás kifejtése közben mindenféle random helyről csöpög belőle a víz. Szerintem ez szuper gáz. Nálam ez is kizáró ok volt. Lötyög mindenhol, kicsit gagyi. Ezen kívül saját bevallásuk szerint sem tudnak 5-6barnál többet (ha jól emlékszem) ami persze még akár jó is lehetne, de mégsem az...
Én a brutál sűrű, szirupos, csöpögős, savas, gyümölcsös, édes presszókat szeretem.
Nekem ízre és kortyérzetre is sokkal inkább a FLAIR hozta azt amit elvárok egy jó speciality eszpresszótól és fogásra is precíziós eszköz érzetet ad.De Te vedd a ROKot, biztos van olyan akinek az a jobb
-
SoundON
tag
Kedves vízzel pancsoló Topiktársak!
Érdekelne hogy eszpresszóhoz ki milyen konkrét receptúrát követ, a már jól ismert DIY oldatok felhasználásával. Érdekelne hogy RO vízhez ki mennyit tesz magnéziumból és pufferből.
Ugyan így érdekel hogy NORDA-hoz ki mennyi magnézium oldatot tesz.
Tehát konkrét receptek érdekelnének, az hogy ki milyen kávékhoz milyen vizet készít, mert a linket ismerem:
https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/Kezdésnek én is leírok három receptet amiket már próbáltam CM, BAGIRA és AWAKEN kávékkal:
1. 1L RO víz + 40g puffer + 60g magnézium
2. 1L NORDA + 40g magnézium
3. 1L VOSS + 60g magnézium
(Természetesen DIY puffer és magnézium oldatok felhasználásáról beszélünk!!!) -
SoundON
tag
válasz jana86 #79775 üzenetére
Kedves jana86 és Szabász!
Légyszi figyelmesen olvassátok a hozzászólásokat.
Az előző hozzászólásomat is, amiben benne van a legfontosabb is, ami nélkül értelmezhetetlen az egész.
Azoktól kérdeztem recepteket, akik ezt a kiindulási pontot, tehát ezt a linket ismerik.
De hogy minden érdeklődő képbe tudjon kerülni, az előző hozzászólásba is beraktam ezt a linket, csak el kell olvasni:https://baristahustle.com/blog/diy-water-recipes-the-world-in-two-bottles/
Ebben benne van az is, ami leírja hogy hogyan készül a "Mg" magnéziumos oldat, meg a puffer "buffer" oldat.
Ezekből az oldatokból dogozunk.
Ezeket adjuk grammonként az RO vagy NORDA vagy VOSS vagy bármilyen vizekhez.
Minden 1gramm a "buffer" és a "Mg" oldatokból is nagyjából ezen anyagok 1mg/L hozzáadását jelentik.És itt akkor megint bátorítanék mindenkit hogy írja meg milyen kávéhoz milyen arányú oldatos vizet használtok.
-
SoundON
tag
válasz Bazsee71 #79765 üzenetére
Amúgy pont ezt a témát szerettem volna ismét boncolgatni illetve ajánlásokat kérni jó otthoni elektromosra
Szóval a kérdés azokhoz szól, akik használtak már otthon huzamosabb ideig LIDO ET-t és más bármilyen elektromos őrlőt, ami lehet Mahlkonig, Mazzer, Ceado, Compak, Monolith, Verslab, EG1, Eureka, Fiorenzato, Baratza, Niche, HeyCaffe, Hedone vagy bármilyet.
Melyik elektromos őrlő őrleménye hasonlít a LIDO ET őrleményéhez?
Persze ha jobb az is érdekel
-
SoundON
tag
VÍZ otthoni mixelés
Köszönöm szépen Bazsee71, Szabász, jana86, gregg71, Nibiru Topiktársaknak,
hogy vették a fáradtságot és leírták milyen vizeket csinálnak otthon a presszókhoz.
Az elmúlt hónapok, évek hozzászólásaiból nekem úgy tűnt hogy sokkal többen kísérleteznek, vegyészkednek az otthoni vizekkel. Persze lehet hogy így van, csak éppen a receptek maradtak szupertitkosakZárásként egy ezzel kapcsolatos friss személyes tapasztalat:
Tegnap rákóstoltam a Budapest Barristasban a CM Muchagara kenya presszóra, mert aktuálisan nálam is ez van most. Meglepetésemre teljesen ugyan azt a külsőt, ízt és aromát kaptam, amit itthon is kihoztam belőle
Nem vagyok egy mindennel megelégedő típus, főleg nem magammal, de ilyenkor azért jó érzés tölt el tudva hogy az eszközpark nem éppen azonos sem méretben sem árban:
Budapest Barristas: La Marzocco GB5, Mithos One, BWT bestmax, ha jól tudom
Itthon: Gaggia Classic FRF (Fragola Rezes Fullos, Lido ET, BWT mg2 kancsó friss betéttelMa viszont ugyan ezt a Muchagara kenyát Norda + 20g/L BH DIY magnézium oldattal, majd Norda + 60g/L magnéziumos oldattal is elkészítettem, hogy gyűljenek a vizes tapasztalatok.
Sajnos mindkettőt sokkal rosszabbnak éreztem mint a tegnapi BWT Mg2 kancsós itthoni verziót.
A Norda+20g/L magnéziumoldatos darabokra verte szét a kávét, karcosabbak lettek a savak, eltűnt az enyhe édesség is és kortyérzetre sem volt selymes, de a korábban érzett aromákat azért 70-80%ban hozta, míg a Norda+60g/L magnéziumoldatos ugyan egyben tartotta a kávét, de teljesen lefedte az aromákat, a gyümölcsös savakat sem nagyon találtam már benne, mintha döglött kávéból készítettem volna és az édesség is mattabb, olaszos burokban jött, ami egy CM kenyánál elég fura
Azt tudom hogy a Nordás keverékek valamivel savasabbak mint a BWT Mg2 kancsós itthoni csapvizem. Talán ez is magyarázhatja mindezt, nem tudom.Ennél a kávénál nálam egyértelműen a már majdnem elfelejtett és polc mélyére eltett BWT kancsó nyert!
köszi a kitartó figyelmet
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Igen, amúgy a Flows Holistik bemutatkozáson nyitotta fel az én szememet is Kis Zoli, aki szerint is a környezetre talán kevésbé ártalmas, ha nem egy lebomló, hangzatosan öko csomagolást használ, hanem rendes műanyagot, amit tudatosan kezelve, újra felhasznált állapotban tudunk megtartani, míg a hangzatosan lebomló, szuperzöld csomi szétbomlott állapotban szennyezi a környezete.
Ez utóbbi olyan, mintha a terminátor szétfolyt állapotban felszívódna a szántásban[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz soldier2 #79886 üzenetére
Ugyan azt mondjuk.
Semennyire nem szuperzöld a lebomló (széteső) hulladék, pedig a keletkezésének a szándéka az volt hogy környezet barát legyen. Csak hangzatosnak tűnik, de nagyon nem az.
Amúgy meg nem igazán érdekel ez a környezettudatos kávécsomagolás téma mint felhasználó. Szerintem már azzal többet teszünk a környezetért, ha a közértbe viszünk magunkkal saját zacskót vagy táskát mint azzal hogy a kávét mibe csomagolják a pörkölők. Persze örülök ha a csomaglás nem szennyezi a környezetet.Ha már kávé csomagolás, akkor engem sokkkkal jobban érdekel az a vonal, amiben szintén Kis Zoli volt úttörő.
Mégpedig abban, hogy a pörkölő végig gondolja hogy a kávéjával mi történik miután már megvették.
Az zseniális hogy a Holistik eleve 2x100grammra van szétbontva ami így sokat (2-3napot) számít egy átlag otthoni fogyasztónak, de hogy még a zacsikba oxigén elnyelő abszorbert is tett, hogy a már felbontott 100grammos zacsi is kibírjon legalább 2-3kinyitást úgy hogy a visszazárást követően az abszorber elnyelje a zacsiban rekedt oxigént... HÁT EZ CSILLAGOS5ÖS!!![ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Ahogy már írtam, kicsit jobban is belemegyek ebbe a VÍZ kérdésbe, hátha azért másokat is érdekel, de kiindulásnak felteszem a többek által is használt vizek alap értékeit kiindulópontnak.
Nem vennék mérget hogy labor minőségben teljesen pontos a "műszer", de viszonyításnak biztosan jó.
Persze ott vannak a visszasózások, meg vegyészkedések, de már ott tartok, hogy nem elég hogy mit töltünk be a víztartályba, mert az nem ugyan az mint ami végigmegy a gép alkatrászein és végül kijön a vízterítőn, de ezt majd későbbHa mást nem is nézünk meg elsőre csak a pH szinteket látjuk az eltéréseket.
A közömbös víz a 7,0pH. A savas ennél kevesebb, a lúgos ennél több.
A pH logaritmikus tehát pl a 6,0pH 10x savasabb mint a közömbös 7pH és 100x mint a már lúgos 8,0pH.
A képek sorrenben: 1. Budapest II.ker csapvíz, 2. BWT Mg+ kancsó az előbbi csapvízzel, 3. Norda, 4. Vera2. BWT Mg+ kancsó Bp IIkeres csapvízzel feltöltve
Persze mindenki azt használ amit csak akar
folyt. köv.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Na erre a P&Y Decaf-ra felkaptam a fejem...
Nem is látok az oldalon ilyet.
Mit lehet róla tudni? Milyen eljárással lett lecsökkentve a koffein? Milyen babokból van, blend vagy SO?
Mik az ízjegyek? És végül milyen lett belőle a presszó?
Akár fotó, videó is érdekelne.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz horinori2 #80471 üzenetére
Tegyük fel hogy a mérések jók és minden igaz, akkor ez azt jelenti hogy az összes keménységed kevesebb mint a változó keménységed, ami egy olyan fura helyzet, miszerint az összes kevesebb mint annak egy része, ráadásul sokkal kevesebb...
Konkrétan ez lehet az oka hogy a TDS mérőd szerint eltérőek az érték, de a cseppek mégis ugyan azt mutatják.Egy akvarista srác magyarázza viszonylag hosszan és unalmasan, de a lényeg benne van
[link]Amúgy az RO rendszeredre tényleg rá kellene nézni ha valóban 250 ppm a kijövőd, mert az még visszasózott értéknek is elég magas nem hogy sótalanítottnak.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz horinori2 #80533 üzenetére
Nibiru:
Nem vicc. Van hogy a KH magasabb mint a GH. Ha tényleg érdekel akkor pörgesd át a videót.
Látni fogod amikor elkezd fokozódni a nemzetközi helyzethorinori2:
IGEN "ez a keménység dolog elég összetett"
Talán az egyik legnehezebb téma a kávézással kapcsolatban...
Én is csak most merültem bele és nagyon messze vagyok még az értem kategóriától.Például más értékek vannak amikor csinálsz egy vizet, majd megint más amikor már 1 napja a víztartályban áll, ami a GCnél ugye nyitott, így gazdagon átjárja a levegő ami folyamatosan dolgozik rajta.
Majd újabb nehezítésként megint másak az értékek amikor ugyan az a víz tisztán kijön egy patika tisztaságra tisztított gépből ami a legfontosabb adat, hiszen végül ez a víz érintkezik az őrölt kávépogácsával.
Sokszor mást mutat az elektromos hő kompenzált PH és TDS mérő mint a cseppek és megint mást a tesztcsíkok szóval nem egyszerű.De ami a legfontosabb hogy igen is érződik a kávé ízén amikor a receptek vagy ezek az értékek változnak!
Ezzel a témával elleszek egy darabig
A KH magasabb értékéért az okosabbak szerint sokszor a nátrium-hidrogénkarbonát felel,
ami nátrium-karbonáttá, szén-dioxiddá és vízzé bomlik le.Ezt mutatja a 'LEGO' műszerem egy frissen bontott NORDA víznél:
és ezt egy fél napig asztalon hagyott pohárba kitöltött NORDA víznél:
-
SoundON
tag
válasz Nibiru #80555 üzenetére
40év akvarisztika után biztos jóval járatosabb vagy a témában DE
A GH és KH között igen is van összefüggés,
hiszen a GH (összes keménység) szint egy részét
a KH (változó keménység/alkalinity/buffer/pufferkapacitás) egy része képezi,
tehát a KH egy része igen is befolyással van a GHra.
Visszafele persze nem biztos hogy igaz, de bizonyos esetekben még az is lehet.Ebben csak egyet értünk
De hogy mindez horinori2 topiktárs problémáját érinti e az tényleg más kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz Csápájev #80574 üzenetére
Amúgy ez viccces
Csak az a baj hogy fikázni bárki tud, de érdemben hozzászólni már kevesebben.
Ha valami hasznosat is hozzá tudsz szólni a víz témához kérlek ne tartsd magadba!
Lehet egyedül vagyok ezzel, de én mindenkire és minden témára kíváncsi vagyok.
De ha valamiért mégsem köt le egy téma akkor meg görgetek egyet.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs