-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Van egy barna QM 0650, amit eladnék.
A gép szétszedve, tisztítva, szilikoncsövek újra cserélve.
Egy-két horzsolás látszik rajta (lásd képek), amúgy teljesen jó állapotban van.
Jár hozzá kar, utángyártott dupla szűrő, gőzkar, eredeti dupla tálca (másik felére az eredeti QM örlő passzol) meg egy műanyag vicctamper és adagoló kanál.Az ára 40e Ft, vagy gőzkar nélkül 35e Ft
(+posta, vagy személyesen Győr)Képek: [link]
-
zolnagy
őstag
válasz Peti...(16v) #38258 üzenetére
A gőzkarra már lecsapott más, sorry...
-
zolnagy
őstag
Van valakinek tapasztalata a Compak K3 örlővel?
-
zolnagy
őstag
Annyi szó esik mostanában a Pharos örlőről, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy azt vegyek itthonra...
Jelenleg örlő nélkül vagyok és gyorsan kéne már valamit vennem. Nagy méret nálam nem jöhet szóba, ezért a motorosok közül is max. Mazzer Mini/ Fiorenzato F4 méretig néztem. Csak napi 1x dupla ristretto mennyiség lenne vele darálva, hétvégén 2x, szal nem nagyüzemben használnám.
Látom, nem csak az USA-ból, hanem UK-ból is lehet rendelni, ráadásul itt a szállítás ingyen van és ugye vám sincs. A vége azért mégis ~115-re jön ki, de talán gyorsabban itt van: [link] -
zolnagy
őstag
válasz tariattila #38595 üzenetére
Ránéztem és már azt írja: "sold"
Fogott egy madarat... -
zolnagy
őstag
Győr, Széchenyi tér, Pascucci. Tökéletes dupla risztrettot kaptam. Semmi különleges, klasszik blend, de jól elkészítve, ahogy kell capuccinos csészébe. Ez most életmentő volt
-
zolnagy
őstag
válasz pacuha69 #38961 üzenetére
Mindehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az is szempont, hogy a felsőszűrő mennyire nyúlik le a szűrőbe. A volt Brasilia Ladynél pl. jobban, mint a Gaggiaknál. Így a Brasilianál a18g-hoz is kicsi volt a 24,5 magasság. 26,5 ims pont jó volt hozzá (a fent említett b70 2t... típus)
-
zolnagy
őstag
Felteszek egy körkérdést. Ki hogyan használja az örlőjét? Tartotok kávét a babtartályban vagy az üres és minden adagot külön mértek és őröltök? Ha ez utóbbi, akkor milyen trükköket kell ahhoz bevetni, hogy kinyerjétek a betöltött mennyiséget (pofozgatás, többször ráindítás ...stb)? És term az örlő típusát is adjátok meg. Azért érdekelne, mert én eddig mindig az utóbbi módon csináltam, hogy ne öregedjenek a babok a tartályban (legtöbbször napi 1 dupla fogy csak).
A Kaffenetzen viszont egy vélemény szerint mindig kéne lenni babnak a tartályban ezeknél az örlőknél, hogy felülről nyomja a babokat a késekhez. Szerinte az ilyen egy adagos örléshez kézi örlő az ideális.
Köszönöm a véleményeteket előre is.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz ronin s8 #39174 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ!
@ronin, nagyobb forgalomnál, de akár több adag egymás utáni készítésénél én sem mérlegelnék előtte. De itthon egy adag készül az esetek 99%-ában, így vhogy megmaradt ez a dolog.
@3418, én ezt a felülről nyomást talán a kúpos késeknél látom életszerűnek. A tárcsásnál valóban a centrifugális erő működik.
@levytee, igen a kúposnál számít a gravitáció, ezért működik
@And06, igen e miatt csinálom én is
@simi, túlzottan nincs nagy különbség a végeredményben e szerint, gondolom Te is ezt vontad le, ha adagonként darálsz A filces megoldás jó ötlet, lehet megcsinálom én is.
@Surda, igen én is így vettem észre. Inkább mindig lezárom és beteszem a spájzba sötétebb, hűvösebb levegőre.
@Parci, ezt volt alkalmam látni is nálad Mindenesetre nem tűnik egy vészes manővernek.
@soldier2, igen azt gondoltam, hogy a kézinél nem kell. Ilyen felhasználásra mondhatni ideális, Ezért is agyaltam rajta. Motoros darálónál ezek szerint kötelező vmi trükk, ha az ember nem szeretne pangó örleményt inni. A simi féle megoldás most első blikkre szimpatikus.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39199 üzenetére
Ez is milyen jó ötlet. Jól látom, hogy van rajta egy O-gyűrű? Gondolom azzal tömít (mint a QM gépek)
-
zolnagy
őstag
Igez ezt írtad
Egye
nlőre én még nem találom a helyes beállítást. Eddig két húzást csináltam. Az elsőnél az előző kávéhoz beállított daráló ennél túl durva lett, így 5 barral, gyorsan jött le. Ez ránézésre szép, de van benne vmi bántó kesernyés íz. Másodikra örlőállítás után 9 barral normál lefolyással jött, de megégett (2. kép) ua a kesernyés íz, de intenzívebben.A képek: [link]
Most új a darálóm (síktárcsás) is és azt tapasztalom, mint amikor tőled elhoztam a silvanot. Azaz a nálad a síktárcsás örlőhöz belőtt pid hőmérséklet itthon a bezzera kúpos örlőhöz kevés lett (min 5 fokot emeltem, hogy jó legyen). A kávé ugyanaz volt. Most ugyanez van, csak fordítva. A bezzerához képest csökkenteni kell a hőt. Pl. spicy italy 85 fokon is éppen nem ég meg és ugye a silvanonak ez a legalja (ráadásul az eltolás is 0, így ez tényleg a min)
Hmm, asszem próbálgatnom kell még az örlőt más általam ismert kávékkal is. (pár Kapucziner be fog figyelni)[ Módosította: Parci ]
-
zolnagy
őstag
Quamar Q50S bennragadó őrlemény teszt: [q50]
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39559 üzenetére
Én speciel arra voltam kíváncsi, hogy a betöltött 16g-ból mennyi jön ki mindenféle piszkákás nélkül, és mennyi marad a csőrben. Lehet a teszt erős kifejezés rá. Mindenki olyan következtetést von le róla, amilyet akar.
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39577 üzenetére
Ezt a késbeállítást hogy kell elképzelni?
Tehát tegyük fel, hogy elkoptak a kések és kicserélném az újra. Kicsavarozom a régieket, kitisztítom a helyüket és becsavarozom az újat. Hogyan lehet itt valamit állítani? Tényleg érdekel, mert nem tudom elképzelni.@simi, én danettinél vettem valamikor [ezt], bár ez órával együtt van...
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39584 üzenetére
Így már értem, köszi.
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #39852 üzenetére
Ami szép, az szép.
-
zolnagy
őstag
válasz Bazsee71 #40350 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy nem minden kávénál működik a reneka. Van, aminêl nálam se lehetett finom kávét készíteni vele, míg a gyári vagy vst szűrővel jó volt. Az tény, hogy a tigriscsíkok karakteresebbek vele, szebb a kávé kinézetre, de ízre kotánt sem így van. Viszont volt olyan kávé, amiből ezzel sikerült több ízt kihozni. Ha jól emlékszem, ezek világosabb, nem klasszik kávék voltak.
-
zolnagy
őstag
válasz Illesvik #41092 üzenetére
Az új Quick Millek thermoblokkja fele, harmada a régi 0650 thermoblokknak. Ez kávékészítéshez már nem hiszem, hogy elég hőstabil lenne. Gőzöléshez elég, ha két adagot gőzölsz. Ez tapasztalat, ilyen thermoblokk van a Silvanomban is, de ott kizárólag gőzöléshez. A kávéhoz egy ~3,5 dl-es rézbojler van itt.
Tehát én ez alapján kizárólag ezt az oldalt nézve ezt találom minimumnak: [link]
A Silvanos tapasztalatból úgy gondolom, hogy ez belülről kb. ua, mint egy Faema Family, Brasilia Lady.
A Silvano valószínűleg a külön thermoblokkos gőz rendszerével több, no meg a beépített pid szabályzóval.Ennyi pénzből viszont valószínűleg nem ezt venném, hanem egy új Rancilio Silviát kb. ugyanennyiért, mert egyrészt jobban tetszik, másrészt azzal pozitív tapasztalatok vannak többektől.
Ha sokat gőzölsz, akkor viszont sokat ér a Silvano külön gőzegysége. Persze én azt sem venném meg újonnan.
Az enyémet se vettem volna meg, ha nem adta volna Parci féláron. -
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #41104 üzenetére
Na ez új info, én csak a thermoblokk méretéből indultam ki.
Nem volt még ilyen új QM gépem (most is egy piros 0650 tart hazafelé, valahogy sosem tudom ezeket otthagyni, ha meglátok egy jó állapotút)
Neked volt most a közelmúltban ilyen, ha jól emlékszem. Milyen anyagból van itt a fej?(a réginél ugye egybe volt öntve a thermoblokkal). Itt is O-gyűrűvel tömít a szűrőben, tehát ehhez is az egyenes falú szűrők használhatók, mint a réginél? -
zolnagy
őstag
Alternatívák a témához: [link]
-
zolnagy
őstag
válasz bajnokpityu #41465 üzenetére
De miért kéne pisztolyfúró? Fel-le kell mozgatni...
-
zolnagy
őstag
Azért ezek a leértékelések csak kamu leértékelések. 400 eur körül máshol is megkapod a variot akció nélkül. [például]
A nemox lux szerű isomac se hiszem, hogy érne eredetileg 456 eur. Az így "leértékelt" 179 eur ár kb reális.
A fiorenzato F4 nano meg pl drága is az oldalon, máshol olcsóbban meg lehet kapni.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Nana
Azért néha megfordult a fejemben. De többet úgy nem adok el gépet, hogy nincs meg az utód és nem használom párhuzamosan a kettőt egy kicsit.
Az igazság az, hogy a silvano valóban nem szép gép (nekem, a most szerzett piros 0650 sokkal szebb szvsz), de marha kényelmes használni. A 1,5 perc alatt felfűtő gőz is jól jön, ha csak forró csokira kapcsolom be a családnak. Szal ez egy hosszabb folyamat, de gondolom Jolti se most tervezi váltani -
zolnagy
őstag
válasz looser #41758 üzenetére
Nekem a Kávélaborban készítettek egyszer Rok kávét. Azért ott is meg kell küzdeni az eredményért, ha elfogadhatót akarsz. A vasat először "át kell mosni" forró vízzel, hogy átmelegedjen. Majd jöhet az éles használat. Az eredmény jobb lett, mint vártam. Persze elmaradt az igazi eszpresszótól, de hasonló. Direkt ugyanabból a kávéból kértem, mint amiből előtte espressot ittam. Jól hozta azokat az ízeket, csak kicsit hígabb, gyengébb volt. Azért aki pides gépet használ, felmerül benne, hogy itt hogy tudod szabályozni a hőmérsékletet.
Sztem ezt úgy lehet ennél megoldani, hogy ha már megvan ugyanaz a rutin minden készítésnél, akkor egyszerűen a vizet kell különböző hőmérsékletre melegíteni és utána mindent ugyanígy csinálni mindig. Más lehetőség sztem nincs.
Szóval, ha jót akarsz inni abból, akkor az is pepecselős. Akkor már tényleg a brikka a legegyszerűbb, ha a podot, kapszulát nem nézzük. Vagy egy automata. De ez már nagyon sokszor és időnként újra előjön. A vége meg az, hogy kinek a pap, kinek a papné
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs