-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ábi
tag
válasz adriankoooo #36792 üzenetére
Kösz a tippet.
Ezek megbízhatóak, nem élnek vissza adataimmal? -
Ábi
tag
válasz Bazsee71 #36811 üzenetére
Örülök, hogy megcsapott a kávé füstje!
Ha van kivezetett szagelszívód, próbáld meg az alatt. Télen a Genevel mindig a konyhában nyomom a szagelszívó alatt és nem fulladunk meg.
Nyugodtan próbáld ki holnap. Kell neki a 3 nap pihi, de így magad is érzed majd a változást.
A mennyiséggel lejebb kéne menned. Pörkölj kevesebbet egyszerre, hogy egyenletesebb képet adjon.
Aztán úgyis Gene, Hottop lesz a vége.
Nem lesz itt zsákszám elfüstölt kávé, csak figyeld a pörköléseid és tanulj. Hamar megtalálod a Neked tetsző pörkölést. -
Ábi
tag
válasz Keresztapper #36845 üzenetére
Szép egyenletes. Én espressonak egy kicsit sötétebben szeretem, még a 2. reccs előtt lekapcsolva.
-
Ábi
tag
Nem leszek ellenálló még 2060ban sem, mert ugyan van feneketlen karom a Bricolettahoz, amit nem kalmár gyártott, de korábban nem olvashattad ezt a kifejezést a hozzászólásaimban. 😉
Azonban, ha a Caravelhez vennék egy kalmár féle NAKED kart, már csak tiszteletből is NAKED csapolásként említeném a folyamatot. Ebbe semmi ellenállóság nincs, pusztán név van nevezve a gyerek.
Az, hogy akinek nem NAKED karja van és mégis így nevezi a művelet, engedtessék meg neki... szerintem. Nem értem a problémát.🙎 -
Ábi
tag
Milyen kávét ittatok ma?
Már csak Grétsy László hiányzik.😜 -
Ábi
tag
Normál postával mennyi idő alatt van itt egy csomag olaszból?
-
Ábi
tag
Megérkezett a szállítmányozó cégtől a számla.
55$ a szállítása és vám a Pharosnak.
A Caravel szállítása volt 55 eur olaszból ...
Jó ez a cég! Tetszik a hozzáállásuk és árszabásuk.
Akinek nem sűrgös amerikából egy csomag, az velük utaztassa olcsóbb vámmal! -
Ábi
tag
válasz fragola.6035 #36998 üzenetére
Ez a digo nem volt rugalmas. 75-ről lement 55-re, de még csomagolást is számolt fel...
Németekkel jobb kereskedni.
A képek alapján tényleg szuper állapotú ez a Caravel, ha valóságban is ilyen lesz, akkor nem bánom. -
Ábi
tag
Ha szereted a manuális gépeket, akkor Pharos.
1. kézi hajtány-reggel nagy előny
2. 68 mm kúpos őrlőmű!
3. örök élet.
4. pangó őrlemény szinte nulla, értsd 0,1-0,2g max.
107.000ből itthon is van.
Tekintve a 68 mm KÚPOS versenytársakat, igazán korrekt választás lehet.
Örleményminőség kifogástalan, kezelhetőség megszokást igényel.
Jövő héten már a pulton lesz, akkor személyes tapaszatlatokat is megosztok.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz Deadzone41 #37019 üzenetére
Tapasztalatról még nem beszélhetek, de azt olvastam a fórumokon, hogy azonos méretnél a kúpos jobban szerepel a síkkal szemben.
Miért?
Nem tudom.
A Pharos esetében az is növeli a konzisztens minőséget, hogy a motoros őrlőkkel szemben 2 ponton "rögzített" a tengely. -
Ábi
tag
-
-
Ábi
tag
PID!
Mondom én is úgy, hogy egy PID nélküli, fejhőmérős Brikolettám van és úton van egy totál manuális 50 éves Arrarex Caravel, aminek pont az egyszerűségében van a varázsa.Az Ascaso gyári hőmérője nem a legjobb. Kicsit rossz a skálázása, mert az espresso tartomány csak 1-2 cm a teljes íven, amin nem a legkönnyebb követni a folyamatot. Pár hónap után ezért is szereltettem PID-t. Emlékszem nekem is sokat esett a hőmérséklet a PID szerint, de az a kazán közepén mért és nem a fejnél, ami a lényeg.
Szerintem kicsit várj ki egy használt, de nem lestrapált példányt fél áron.
Ezek nem autók, itt 3-5 év nem jelent semmit, pláne, ha gondos tulaja volt. Amikor eladod szinte, semmit nem buksz.
Még az 50 éves Caravelek is vígan működnek, és 200 euro alatt nem találsz jó állapotút. -
Ábi
tag
válasz soldier2 #37314 üzenetére
Azért kitakarítottam a gépet, bár tényleg tiszta, vízkő és kosz mentes volt.
A termosztát működik és egész szépen tartható a beállított 93+-3fok. Azért jól jön a húshőmérő.
2 húzásom volt. Úgy emlékeztem, durvább őrlemény kell, mint a pumpásokhoz, de nem.
A joker, vagy finomabb lesz a befutó. 1. Szinte átzubogott, 2. Elment kat. min. cremával.
Reggel folytatom az összeszokást, de már látom, jó döntés volt a Caravel. -
Ábi
tag
válasz simi.esp.28 #37346 üzenetére
Igen, olyan érzésem van.
Most egy időre lenyugszom és barátkozok a jövevényekkel.
Katinak is most tűnt fel a két vásárlás, pedig több mint 2 hónap különbséggel vettem őket. -
Ábi
tag
Első benyomások:
Masszív kis szerkezet, nagy (68 mm) kúpos késsel.
A leírás szerinti 1/2 fordulat zérótól vissza jó támpontnak bizonyult induláshoz.
Utánaállítás sem bonyolult.
Beavatáshoz (Caravel-Pharos) akciós Bravos kávét használok. (vállalom, rossz kávé , de elpancsolni tökéletes, amíg megszokom a párost.)
Ezzel a kávéval, ami nyomokban olajcseppes, sötét pörkölésű, 1 g kb 1,5 fordulatot jelentett.
A 18 g kávét 20-24 mp alatt őrőltem meg közepes tempóval.
Ezzel a sötét pörköléssel nem volt embertpróbáló ellenállás a késeken, nem táncolt el a kezem alól. Világos pöriknél már jobban bele kell kapaszkodnom.2 pozitív tapasztalat:
1. Minden trükközés nélkül 0,1-0,2 g maradt benne. A felső késről egy mozdulattal beseperve a felpattant darabokat és 5-10 mp rázogatással (kalapács és kézszétverés nélkül! )már minden őrlés 0 veszteséggel zárult. Persze kell a cseppentés, mert a statikusságnak is volt köszönhető az első 0,1-0,2 g feltapadt őrlemény.
Az egyenlőre kényelmetlenség, hogy kirázáskor oda kell tartani egy poharat. Hosszú távon szerzek valami passzentos edényt a gumigyűrű közé, vagy a szomszéd szakival kiiktatom a gyári tölcsért a rázogatás nyugdíjaztatására.
2. Na az őrlemény.... , az valami pazar!
Ég veled kavarászás, szitálás. Olyan szinten pereg az örlemény, mint a golyók. Semmi tömbösödés.Tapintásra is új élmény. Pornak nyoma sincs.A Bricolettán még nem próbáltam, de a Caravelen az 54mm síktárcsás Faemához képest intenzívebb ízek jöttek, már ami kijőhet a pancsolós kávéból. Ízekről majd pár hét múlva nyilatkozom, addigra bekopik és saját pörit is ráeresztek.
Nagy a boldogság! Igaz már ellőtem a karácsonyi ajándékomat ezzel, a családi kassza is kong,de a látvány és a produktum mindenért kárpótol.
-
Ábi
tag
Köszi!
Szégyen, de a csészében Bravos van...
Ezzel pancsolok egyenlőre, gyakorlásnak jó.
Próba képpen a Bricolettán is készítettem belőle. Sötét, helyenként olajos szemek jokernél sokkal finomabb fokozatot kér.Créma szinte nulla, pedig elég robis. Nem feltétlenül döglött, mert 2017.09. lejáratú.
Ízről inkább nem beszélek, mert az nem nagyon van, még lassú lefolyásnál se.
Hétvégén elkezdem a saját, jól ismert pörimet is őrőlni és csapolni. Akkor már tisztább lesz a kép. -
Ábi
tag
válasz paljoc #37417 üzenetére
A beömlőnyíláson szerintem nem változtattak. Én pohárból öntöm a garatba a babot és csak ritkán marad fent 1-2 szem, ami szerintem no para.Kb. annyi időt veszít a user a kirázással, amennyit megspórol a kavarászással. Mindamellett persze más procedúra az elektromoshoz képest. Autósok VS. Bringások
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #37420 üzenetére
Az http://coffeehit.co.uk/pharos-manual-coffee-grinder oldalon 285 font, de idén még nem láttam, hogy készleten lett volna nekik.
A nyitottságon van a hangsúly.
Annyit szöszmötölünk egy kívülálló számára a vacak kávéval, akkor egy kis tekerés már nem ördögtől való, pláne ha javít a végeredményen és megtérül fáradozásunk. -
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #37467 üzenetére
B@sszus, a Caravel eltörpül a daráló mellett, mégis amit tud az nem mindennapi.
Így néz ki az egyén is. 😍 -
Ábi
tag
Ma már Cubaval és Sidamoval is megkínáltam a Pharost.
Jobban ki akart fordulni a kezem közül tekerés közben köszönhetően a világosabb pörinek. A cseppentés mellett elég volt neki egy rövid twistelés pofozgatás nélkül a 0 pangó eléréséhez. (Nem tudom mit darált a gumikalapácsos csávó 😆)
A lényeg:
Az 54mm sík Faema a Sidamonál nagyis baracklekvárt ad, Pharos ezt a ízt szétnyitja, több ízjegyet ad.
Az asztalhoz való rögzítést kell megoldani és minden super lesz.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen