-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Ez egy vélemény, az enyém ahogy mindig elmondom. Túlzó kategorikus kijelentéseket se teszek szerintem, mindig próbálok óvatosan fogalmazni. A Flairrel kapcsolatban se egy hét után nyilatkoztam. Ez a dolog is megint csak a te felmérésed miatt jött elő, de szívesen beszélek róla. Tőlem függetlenül is sokan jutottak egyébként hasonló véleményre itt is és máshol is. Nincs két egyforma shot persze, nagyon sok a változó egy pumpásnál is. Ezekről amikről én beszélek eléggé kimaxolt gépek. Amiről én tudok nyilatkozni azok az általam használt gépek és az én ízlésem. Az meg, hogy kinek mi a jó megint tök szubjektív dolog. Pont ezért kell több féle kávét inni, több helyen. Nagyon vakon lehet otthon magában az ember. Viszont amikor a mindenki által dicsért és a szerintem is nagyon jó Roastopus Starfisbe belekortyoltam tegnap és tudom, hogy ezt otthon is elő tudom állítani akkor azért kicsit megnyugszik az ember, hogy annyira rossz nem lehet az irány. Ezért jók az ilyen rendezvények, találkozók, képzések. A dupla nekem a klasszikus 18/19 grammos kosár. A 14 és 15-ös kosár is lehet dupla, ki mit szeret, de azt ketté dobni szerintem már kevés. Egyébként egy teljesen más shot, mert ugyan akkora felület mellett sokkal vékonyabb a pogi.
-
verti1
tag
Ez nekem volt plusz pont, én elvagyok vele, ennyi semmi több nincs a dolog mögött.
Pont most fogyott el két zacsi casmo kávé, a Columbiaival volt 3-4 olyan extra shot, hogy besz@rtam, de az etiop is nagyon zenélt. Én általánosságban beszéltem, hogy jól muzsikálnak a kávék. Lehet szőrözni, hogy egyik jobb másik nem. Mindenki olyan gépparkot válasszon ami az ő ízlésének fekszik, ennyi. Esik persze, de totál nem érdekel, mert jó az ital, elengedtem a dolgot. A starfish-el kiragadtam egy példát amit lehet megint sok irányból nézni, a lényege annyi volt, hogy nem otthon ülök és istenítem magam. Téríteni megint nem akarok itt senkit, csak fórumozok. Annyi féle az igény mint égen a csillag, felnőtt emberek vagyunk majd dönt mindenki ahogy szeretne. Annak viszont örülök, hogy ezekről ennyi info összegyűlt itt. A GC is elindult valamikor régen a sok sok tuninggal és a sok felhasználó igazolta a létjogosultságát, hagyjuk meg ezeknek is az időt. Nem kell otthonra kisgép, se nagy ezzel mi a gond? Elvagyok ezzel mi a baj? Fikázni meg senkit és semmit nem fikáztam. Most is van GC ahogy százszor leírtam, folyamatosan modolva van, probálom minél jobban kisimítani az ulkat, de akarok bele egy szabályozhato opv-t is, hogy lehessen profilozni. A Silvia-ba pl tegnap rakott ismerős fejfűtést, hogy csökkentse a fej külön életét. Szóval ezeket is naponta használom/kóstolom. Nehéz lenne rám olvasni, hogy nem ismerem mind a két oldalt.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz kurtuzov #90220 üzenetére
Az 1mm nem számít szerintem semmit. Azt írja, mind a kettőre, hogy “hexagonal burr”. Mindegyik olyan kb. Kés profilt látni kellene egymás mellett. Ami szembe tűnő az a titán-nitrid bevonat. Első sorban a bevonat keménysége miatt az él tartósságát növeli és súrlódás csökkentő, de a kávé ízére nincs hatással. Egy kávézóban megéri a beruházást, mert nem mindegy gazdasági szempontból, hogy meddig bírja. A fekete kés ugyan az mint a Kinu, italmill, de nem csereszabatos a külső kés, erre ne építsen senki, de kb örök élet otthoni körülmények között bármelyik.
-
verti1
tag
Rakok bele előbb vagy utóbb, le kellene ülnöm és megrajzolni a dolgot, de ennél azért árnyaltabb a dolog. Van benne szűkítő és dugattyús tágulási ami már ad egy előáztatást és lassú nyomásfelépülést. Persze ez nem profilozás, de nem az a szög egyenes durva 9 bar-os profil. Egyébként pár éve még az volt az isten vagy csak nagyon drágán volt más. Minden változik és fejlődik.
-
verti1
tag
A robotnál azért a vízbemerítős módszer a nyerő, mert nem tudod lezárni a kosarat vagy a hengert, kifolyna a víz. A classic flairt könnyű lezárni és a kis tömege miatt gyorsan átmelegszik. Vízforralóval nagyon gyors a dolog. A Pro verziót szokták lábasban forralni vagy gőzölni, nekem macerás csipesszel kihalászni vagy kesztyűvel bohóckodni. Azoknak nagyobb a tömege, tovább tart a melegítés. A classicnál nincs értelme nagyon, mert könnyen, gyorsan melegíthető a vízforralós/öntögetős módszerrel. Egyáltalán nem nyűg a dolog, amíg előkészülsz, méricskélsz, darálsz közben megvan, csak pár mozdulat. Ha lenne a robotom akkor első dolgom lenne, hogy gyártanék egy dugót az aljára, hogy tudjam forralóval melegíteni és első körben fel is raknám a helyére, hogy gőzölje a dugattyút, mert ott megy el a legtöbb hő húzásnál.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
Ha kell egy edény amibe bele rakod akkor az nekem már plusz dolog. Persze a nyél miatt ez a verzió könnyebben kezelhető mint a flairnél. Ha lezárható lenne a henger egy levehető dugóval akkor felöntöd felrakod és melegszik az egész rendszered beleértve a dugattyút is. Ez nekem praktikusabbnak tűnik. Az esetek 90 százalékában elég kétszer felönteni és egy mozdulat az egész. Igen, simán megfogható a szilikonnál. Forró tud lenni, de nem éget, eléggé vastag rajta a gumi. Nagyon pontos méréseket kellene csinálni kellően gyors szenzorokkal, hogy pontosan ki lehessen mérni a dolgot. A robot kosara nagyobb felületű és kevesebb hőenergiát tárol. A fém dugattyún keresztül is gyorsabban leadja a hőt mint a flair kis műanyag dugattyúján keresztül, viszont nagyobb a víztömeg a robotban. Viszont a legtöbb kávé nálam hő plusszos ha 100 fokossal öntöm fel, de talán ezt mondtad a robottal kapcsolatban is.
-
verti1
tag
Peti...(16v)
Ne bánkódj a gyári fém tamper miatt, szerintem használhatatlan. Nagyon rossz a formája és nehezebb a feje mint a talpa. A kosarak között nagy a szórás és nem tökéletesen kör keresztmetszetűek. Viszont a pogi magassága miatt nincs akkora jelentősége pontos tampernak mint egy 58-asnál. A legkisebb keresztmetszetre kell gyártani hozzá a tampert. Sokkal nagyobb jelentősége van a pontos szintnek. A magas pogi és a kis keresztmetszet azt eredményezi, hogy könnyen megbillen a tamper, nehéz szépen szintbe tamperolni és ez egyből büntet a lefolyásnál.
Parci
Azért mondom, hogy van bennük tartalék bőven. Viszont ha Robotot választod akkor a nyomásmérősnél ne add alább. A ízéknek pedig remélem hasznát veszed.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz Toobee #90352 üzenetére
Ez egyelég jó minőségű mazzer kés ami köszörűvel van lesíkolva. Elméletileg nem lehet benne semmi, gyakorlatilag se nagyon. Gyárilag a késtartóban volt kb. 0,07 mm. Annyira kell megcsinálni amennyire lehet. Ha szar az alap arra hiába építkezel. Azért a kés bejlagolásnál ez sokkal pontosabb módszer. Az megint más kérdés, hogy amikor elkezdi harapni a babokat mennyire hullámzik. Ez függ a késtartó anyagától, kialakításától átmérőjétől, és a késsel együtt alkotott merevségtől. Amit te megtehetsz, hogy felszabályozod amilyen pontosra lehet, rendes kést teszel bele és ügyelsz a szerelésnél.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #90357 üzenetére
Hát ez csúcs azért...Bevonatos, SSP...csupa hívogató dolog amitől azt várná az ember, hogy hibátlan ennyi pénzért. Lehet a bevonat lett egyenetlen rajta a gyártásnál.
-
verti1
tag
válasz konzumpro #90517 üzenetére
Nem tapad, ugyan annyira kell söpörni mint a gyári mazzert, pár mozdulat. Van itt olyan fórumtárs aki több mint egy évig használta a szép piros mazzerrn. A lényeg, hogy pár csepp víz kell a babokra akkor nem tapad, anélkül kb. mindenre. Ha nem permetezem akkor a teljesen fém Kinu is terror. Azt aláírom, hogy van akinek nem tetszik esztétikailag illetve a másik jobban tetszik. Viszont olcsó, funkcionális és bárhogy alakítható.
-
verti1
tag
Forgatom a kezemben ezt a travelert, de nem látom, hogy mitől kelt olcsó benyomást benned, de elfogadom. Nem nagyon látom, hogy mit lehetne jobban megmunkálni még rajta. Nem látok sorját, minden szépen megmunkált, pontos rajta. Az pedig, hogy aluminium alkatrészek vannak benne nem jelenti feltétlenül azt, hogy olcsó lenne. A minőségi aluminium drágább anyag mint a gagyi acél. Olcsó benyomást bennem pl. a Hario és a fake kínai koppintások keltenek.
-
verti1
tag
Parci, Kávé Kálmán:
Persze, ez teljesen szubjektív, csak a többi olvasó kedvéért. Az anyagválasztás a Kinu Traveler esetében a súly miatt esett az aluminiumra és az abs-re. Az aluminium amiből készül nem olcsó gagyi. A jó minőségű aluminium a gagyi acél tulajdonságaival vetekszik szilárdságban. A felület egyébkén szálcsiszolt és eloxált. A tengely és a hajtókar korrózióálló acél. Minden felület szépen megmunkált és pontos, nem elnagyolt. A műanyag alkatrészek is szép kidolgozásúak, szépen lekerekített élek. A súly miatt készülnek műanyagból és azért ilyen keskeny pl. a garat.
Nincsen etalon szerintem, max. azt lehet mondani ha elég sok egybehangzó vélemény összejön, hogy xy nagyon jó/ajánlott. Mindenkinél más szempontok játszanak. Olyan nincs ami mindenkinek tetszik vagy megfelel. Akkor nagyon unalmas világot élnénk. -
verti1
tag
Lehet, hogy elbeszéltünk kicsit. Ezért nehezebb a fórumozás mint egy élő beszélgetés. Sok félreértés és flame ebből adódik. Mindenesetre ha a megmunkálás minőségi és rendesen össze van rakva akkor azért nem kellene ezt érezni, de ez tényleg szubjektív már nagyon. Egyéni ízlés kérdése.
Az a perem nem a legjobb, raktak bele egy letörést, de az aljától kellett volna indítani egyértelműen a "lejtőt". A gyűjtő alja egyébként kiszedhető könnyedén egy nagytakarításnál ami jópofa szerintem. A garat viszont nagyon minimál szerintem. Kicsit vehették volna nagyobbra, de ez egy utazós őrlő. Ezért is csináltam a spec tálcát az enyémhez amivel könnyű megtölteni, nem megy mellé.
-
verti1
tag
Eladó egy szép állapotú Gaggia Classic. XMT-7100-as PID, rézcső, OPV rézcső előtt, sioux dugattyús tágulási tartály, réz vízterítő kúpos furatokkal, szilikon szivacs szigetelés, szűkítő(~65ml/10sec vízhozam). Jár hozzá egy gyári kar dupla kifolyóval, IMS 18g-os dupla kosár, gyári szimpla kosár, vakszűrő, gyári és ipari felső szűrő. Megtekinthető 18. vagy 23. kerületben. 120e Ft
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz LazacX #90643 üzenetére
A Commandante inkább egy filter őrlő. A 38- as kés miatt kétszer annyi idő letekerni vele egy duplára valót. Van itt is aki régebb óta presszózik vele, de nagyon szűk tartományban használható red-clix nélkül. Brikkázni bőven jó, de presszohoz lehet nyűgös lesz később. 1z presso Taiwani ami kína, de mégsem.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90773 üzenetére
Próbálkoztam én is dupla kifolyóval. Az alapvető gond az, hogy kicsi a flow nagyon és nehezen megy kétfelé. Inkább csak csöpög. Miből nyomtattad? PLA? Az enyém olyan, hogy előre felrakható a kosár aljára és átfér a furaton, nem kell alulról felrakni, majd leszedni.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90781 üzenetére
PET G-ből csináltuk. Az food safe és bírja a magas hőt. A PLA 60 fok körül kilágyul. 3D nyomott és vékony falú rézcső a kifolyó az enyémen. Az nem viszi el a hőt. Ezek a fent berakott kifolyók egyike se fér át a tartón. Egyébként nagyon határeset a mennyiség, nem sok értelme van ketté dobni. A PRO verzióhoz érdemes lenne ilyesmit fejleszteni.
-
verti1
tag
válasz 72lakiluk #90795 üzenetére
Egy hete van nálam, nagy dolgokat nem tudok mondani, de ez is azt jelenti, hogy teszi a dolgát eddig rendesen. Apróságok vannak vele amik kevésbé tetszenek. Teljesen jól összerakott/megmunkált darab. Aki tervezte annak a menet a kedvenc gépipari kötése az tisztán látszik. Bal menet, jobb menet, finom menet, normál menet nagy emelkedésű. Minden azzal van megoldva rajta, de működik a dolog és olcsón gyártható. Egész pontos, csapágyak és a tengely is jól illesztett, csak egy kis ütés van a késekben, de nem számottevő. Kényelmesen, nagyon finoman állítható. Annyi gondom van vele, hogy presszo tartományban amikor eléggé össze van tekerve, nem olyan finoman kattog a tárcsa mint amikor jobban ki van engedve a kés. Az állító tárcsán apró kis furatok vannak és az apró kattanásokért a házba sajtolt két kis rugós golyó a felelős. Kettő van egymással szemben, de ahogy tekered össze a késeket, egyre jobban feszíti a rugó és nem olyan határozottak a kattanások, de nem vészes és jelölés is segít a tárcsán, hogy hol állsz éppen. A kar hosszú, könnyedén lehet tekerni, a fa gomb kényelmes és csapágyazott. Viszont nyers, én lekezeltem, mert nem akarom, hogy megszívja magát retekkel a használat során. A levehető kar miatt könnyen tölthető, de az állító tárcsa közepén fennakadnak a babok. Lerázhatóak vagy le kell piszkálni ha makacskodnak. A csapágytámok a közepén egy falat képeznek, ketté osztják a teret, lehet úgy tölteni ha nem figyelsz, hogy megtelik az egyik oldala totál. A legjobb ha középre önti az ember rázogatja és akkor szépen eloszlik. Az őrleménytartónak ugyan nincs pereme felül amiben elakadna, de a fenekénél sarkos és hiába ütögeted, nedvesíted a babokat beül körbe egy kevés. Világosnál nem vészes, de sötétnél több marad. A kés aljánál is marad egy kevés ütögetés, rázogatás után is. A késtartó pereméhez ül be körbe. Viszont a dupla végű ecsettel szépen tisztán tartható. Hosszú távon majd elválik, hogy meddig bírja a szilikon markolat ami egyébként kényelmes és cserélhető is ha lesz hozzá esetleg csere darab. Az őrlemény rendben van nagyon szerintem, de két-három kg szecskát azért letolok lehet a torkán, hogy szépen beálljon. Így hirtelen ennyi jut eszembe. Teljesen rendben van ez a kis kézi hajtány, ennyi pénzért pedig pláne, ne legyünk telhetetlenek. Ebben az ársávban én jó vételnek tartom.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90784 üzenetére
Van már ilyen változatom is amiben ez a műanyag szűkítő van. Ebbe lehet rakni PRO hengert is ha kiveszed. Ezek szerint ezen átmegy ez a legkisebb dupla kifolyó, nem próbáltam még. Viszont nekem nem igazán tetszik, sehogy se illik hozzá, nagyon nagy és a fém változat nagyon sok hőt visz el, nem melengetném az biztos. Már a béta verziónál tartok, de még mindig nem tetszik az enyém, kicsit újra lesz rajzolva megint. Majd írok ha jutok valamire.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90816 üzenetére
Ezt írtam, hogy kicsi a flow és inkább csak csepeg. A másik dolog, hogy nem tudod szintbe tartani és dől valamerre. Nem igazán éri meg sok energiát fektetni bele szerintem.
-
verti1
tag
válasz zolnagy #90881 üzenetére
Nem tudom mennyi elemet eszik, csak dicsérték azért írtam. Van még ez a fajta is. Ilyet használtam, ez egész élhető. A tálcára kell tenni, de kicsit lelóg. Mielőtt alá rakod akkor kell nullázni annyi a trükk. Vagy lehet nyomtatni tálca magasítót akkor odafér rendesen. Teli van vele az ebay, de itthon is lehet kapni.
-
verti1
tag
Nekem nagy kezem van, de határ eset a JX-Pro. Egy női kéznek biztos nem lenne kényelmes. Jó fogása van a tekerő gombnak és elég hosszú a kar, de nagyon vastag a háza. A legjobb fogása a kisebb átmérő miatt és támasza a Travelernek van, kicsit a karja lehetne hosszabb.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #91475 üzenetére
A kotyesz egyébként nagyon érzékeny, érdemes rászánni az időt. Jól kell belőni az őrleményt, hogy pont ne túrja szét, de ne is szaladjon át rajta. Mondjuk egy adott kávénál egyszer kell megtenni. Valamint érdemes pöcsölni az előkészítéssel, hogy minél homogénebb legyen a pogi és utána is óvatosan, nem szabad odavágni a tűzhelyre.
-
verti1
tag
A lényeg, hogy ebben a mostani helyzetben aki kávét vásárol az itthon tegye. Az elkövetkező hónapokban próbálja meg mindenki az itthoni pörkölőket támogatni vásárlásával a lehetőségeihez mérten. Majd később megint lehet kintről is vásárolni.
-
verti1
tag
válasz vicces1 #91636 üzenetére
Ez csak részben igaz. Mi ugyan úgy fogunk kávét rendelni ahogy eddig is ameddig anyagilag megengedhetjük. Ha úgy nézzük ez a bevétel eddig is megvolt a kis pörkölőknél. Viszont a heti több tíz kg-os vendéglátóipari megrendeléseik egyik percről a másikra eltűntek. Lehet egy két ember majd rendel pluszban aki szereti a minőségi kávét és eddik kávézóba járt, de nagyot nem tolnak a szekéren. A hasbean egy világ méretű cég, nyilván most mindenki online akar rendelni, mert nem tudja lekapni a polcról stb. Amit mi tehetünk, hogy itthon rendelünk és reménykedünk, hogy a számunkra fontos hazai pörkölők túlélik.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #91765 üzenetére
Megnéznék egy dupla ilyen hosszú lefolyást. Akkor is ilyen szépen ketté folyik? A másik, hogy inkább az ugyan ilyen műanyag kifolyót használnám, mert azt nem kell előmelegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz SteelCowboy #91781 üzenetére
SteelCowboy, coxymaxi:
A köpeny fixen rajta van a hengeren. Persze vissza alakítható bármikor. Nem bonyolítanám a dolgot egy plusz le-föl rakosgatható dologgal. A belseje üreges, van egy zárt légtér ami szigetel. Statikus méréseket végeztem eddig mérésre alkalmas dugattyú hiányában. A sima henger a gyári szilikon köpennyel úgy néz ki nagyjából a második felöntésnél, hogy 87,5 fokra felmegy és onnan esik 85,0 körülire kb. 45 mp alatt. A harmadik körben 91,0 fok maximumra megy fel és esik 89,2 re esik 45 mp alatt. A szigetelő köpennyel a második felöntésnél 90,5-ről esik 89,5-re 45 mp alatt. A harmadik felöntésnél 93-ról 92-re esik 45 mp alatt. Majd akarok méréseket csinálni húzás alatt is, de kell gyártani hozzá dugattyút. Ami egyértelműen látszik a mérésekből és a gyakorlatból is, hogy gyorsabban melegíthető magasabb hőmérsékletre. Nem kell három kör a nagyon világoshoz. Két kör bőven elég és akkor is vissza kell venni hőmérsékletből, nem kell forrásban lévő vízzel felönteni.
-
verti1
tag
Parci:
Ennél jobb nem tud lenni fűtés nélkül. Így viszont két gyors melegítéssel minden evő lett a dolog és stabilabb is egy kicsit. Ami neked kell az a fűtő paplanos/pid-es Flair. De ezt a megoldást inkább valami Robot klónra akasztanám rá.
adriankoooo:
Az egy mágneses konzol. Ha használsz SE app-ot akkor csak oda rakod a telefont és mehet húzás. Csak egy kényelmi marhaság nem több. Gábor csinált róla egy jó videót, majd elkérem tőle.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest