-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Peti...(16v) #75577 üzenetére
elég rendesen... 11 kávét ivott
kapott tippet amúgy, megosztom: az ilyen kicsi otthoni pörkikkel érdemes kipróbálni, hogy úgy lövi be az ember a mennyiséget, hogy maximum 9-10 perc alatt elinduljon az első reccs (ami után érdemes legalább 3 percig tartani még). magyarán, a gyári 250 gramm (gene) vagy 400 gramm (behmor) helyett, hát, sokkal kevesebbel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Csápájev #75602 üzenetére
kicsit gyanús innen monitor mögül, a fotelből távokoskodva , hogy csatornásodtak azok a shotok. olyankor szökik fel hamar a pogi hőmérséklete és kell egyre lejjebb mászni a hőfokkal -- mert úgy amúgy a 80 fok elég vékonykának tűnik. persze a kávé világában minden is lehetséges.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz sz.zs. #75605 üzenetére
végülis bármi lehetséges, miért ne lehetne finom akár 80 fokos vízzel is. túl rég ittam ezt a kávét ahhoz, hogy emlékezzek rá.
én 90,5 fokra raktam be a gaggiát, gyakorlatilag fixen (nem emlékszem, hogy mikor piszkáltam utoljára, az elmúlt hónapokban biztos nem).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75795 üzenetére
sokkal pontosabb lenne, ha azt írnád, hogy a pid-del tökéletesen beállítható a csapolás kezdő hőmérséklete.
hogy utána mi történik, az ugyan függ részben a fűtőszál teljesítményétől, de egy sor másik dologtól is. a "pid+erős fűtőszál" nem old meg nagyjából semmit a csapolás alatti hőingadozásból.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75786 üzenetére
"Az új GC semmiképpen. De a régi sem. A Lelitek jó kis gépek, sárgaréz bojlerrel, minőségi alkatrészekkel.
Az Anna (Anita) bojlere pl. két és félszer akkora mint a régi Gaggiák bojlere de még mindig nagyobb 50 ml-rel mint az új GC-é. "nagyobb = jobb, kész-passz. ne írj már le ilyeneket, mert valaki még komolyan veszi!
segítek: tök más egy dupla külső fűtőszálas, nagyon gyors reagálású, kis víztérfogatú bojler, mint egy nagyobb víztérfogatú, lomha másik. egyszerűen más az elv, amivel a hőstabilitást el kívánják érni. nyugodtan vegyen valaki "minden van már 57-eshez is" lellittet, de ne ilyen hibás érvek mentén. egyébként egy régi gc-nél csak akkor jobbak ezek a szegedi vasak, ha a régi gc-hez hozzá sem nyúlsz. de még akkor is véleményes.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz GAgyiXyXy #75824 üzenetére
ugye az egész onnan indult, megint, hogy milyen fasza az xy cucc, hiszen a bojlere nagyobb a gc-énél. ez vagy szándékos ferdítés vagy csak hozzá nem értés, nem tudom, de ilyenkor mindig szólni kell, hogy ez olyan, mintha valaki az autókat a benzintankjuk mérete alapján akarná rangsorolni, megfejteni.
a többi, amit írtál, akár érdekes is lehetne, hiszen tapasztalat, kár, hogy mellétetted ezt a kéretlen reklámozást.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75842 üzenetére
szerintem kicsit fingfűrészelünk most épp , de: általában folyatni kell jó sokáig azt a csapot, hogy tényleg hideg legyen a hideg, mert a házban lévő vezetékben lévő víz felmelegszik jobban. ha kávégépbe készülök tenni, nyilván ezt nem várom meg. ha meg verával/nordával etetem, nem rakom be a hűtőbe és kész.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75846 üzenetére
minden alkalommal tisztába tettük. figyelj, nekem volt silviám (audrey-m) is. meg gaggiám is. szerinted most gaggiát nyúznék, ha azt tapasztaltam volna, amit ilyenkor mindig dezinformálnak, miszerint a nagyobb bojleres gép jobb és kész?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75850 üzenetére
a régi gc-ről, az új vacak lett.
audrey = silvia (fej és bojler tekintetében).
a gaggia a rézcsővel (és pid-del, de az szerintem minden gépre "kell") ezektől mind jelentősen ellép, egyszerűen atom hőstabil egy dupla erejéig. ezen felül a vízterítése, ami még fontosabb is, mint a hőstabilitás is jó. az ergonómia szubjektív, de abban is jó szerintem nagyon. viszont a kávé minőségét ez a két dolog befolyásolja, a hőstabilitás és a vízterítés (meg a nyomás/vízhozam működése a csapolás alatt).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #75854 üzenetére
"A vízterítőt ki lehet cserélni másikra"
ki, rosszabb vízterítésű gépeknél el is szokott fogyasztani a hardcore user 3-4 fajtát, mielőtt feladja. én megcsináltam ezt a silvanóval és a dalla cortével is.
a rézbojlereseknél (pedig milyen nagy! és réz!!) most írta fragola, hogy miért nem jó ötlet rézcsövezni. eleve jellemző rájuk az emelkedő hőkarakterisztika csapolás alatt (a rancilio kisgépek talán kivételek, ezt nem tudom), ha ehhez képest még forró vizet is kap, pláne az lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #75864 üzenetére
így van, ezért tudja egy csövezésre alkalmas gép csövezés után hozni a sokkal, sokkal drágább gépek hőstabilitását. hirtelen nem is tudom, hogy ha nem a gaggia lenne így pimpolva, akkor mi az a következő gép, ami ugyanilyen jó alap lenne rá.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76072 üzenetére
érdekes kérdés ez, mert szerintem a pogácsa felszíne csapolás után nézegetve csak felszínes (bocs ) infót ad: sok múlik azon is, hogy a háromjáratú pontosan mit csinál, marad-e víz rajta a csapolás leállításával például.
mindenesetre én sem töltöm úgy, hogy szárazon koppanjon a felsőszűrőn, nálam is ott a vízréteg. olaszpresszó cikkeit olvastam anno.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz cotagg #76192 üzenetére
kíváncsi leszek én is a tapasztalatokra. azért a második videón a csavarfej elég szépen kóvályog. tudom, tudom, nem az számít, hanem a tengely, de látványra picit ijesztő. meg én amúgy is szkeptikus vagyok az ilyen új, mindenverő csodacuccokkal kapcsolatban (nem te állítod ezt, de a gyártója igen), ahol láthatóan sok megy a dizájnba, anyagokba.
ugyanakkor jó lenne egy kompakt, kúpos, nem pangós daráló, az biztos. milyen késeket használ? kony egy fázisú? vagy italmill?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #76207 üzenetére
azért ebben egy kony kés van. ha pontos is lenne a cucc, akkor ez egy kony (max. tartósságra nem), de nulla pangóval. a sette más szint, biztos népszerűtlen leszek ezzel a kijelentésemmel, de az én szememben az egy kényelmesre húzott iberital. nem is túl acélos minőségi kontrollal...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz cotagg #76229 üzenetére
annyi például kiderül belőle, hogy nem a kony kése van benne, hanem "food grade, 70%-kal tovább tartó bla-bla". szóval az italmill, ennyiből ráismerni. persze ki lehet cserélni a kony-éra.
a 330-as fordulatszám amúgy nem túl alacsony? meg a 240 voltos dc motor nem rizikós? nem volna jó, ha ívet húzna a konyhában. (igen, tök hülye vagyok az áramhoz, elismerem)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bluesfan #76287 üzenetére
őrlő és őrlő között nagy különbség van, nem feltétlen a síktárcsa vagy kúpos kés a döntő. úgy értem, azonos fajtájú késeknél is nagy eltérés van két különböző őrlő között (extrém példa, de: mazzer mini versus ek43).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz GAgyiXyXy #76366 üzenetére
szerintem mindenki elhiszi, hogy érzésed szerint akkora hatással nincs az ízre a daráló.
lehet, hogy olyan kávét iszol, ahol tényleg nincs.
lehet, hogy rosszul érzed.
lehet, hogy adott két daráló között tényleg nincs akkor különbség.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #76375 üzenetére
így van, ez csak a legutóbbi komment, amin hat és fél órán képtelen voltam abbahagyni a szemeim könnyesre kacagását, de előtte is folyamatosan mentek a hasonlók, és valljuk be, ami ennyire vicces, az századszorra is vicces. próbáltam én is felérni a humorkolosszushoz, de belátom, hogy ehhez kevés vagyok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Nibiru #76377 üzenetére
a kúpos daráló picit megengedőbb a pontatlan gyártással szemben, mint a síktárcsás. ha ez utóbbinál nem tökéletesen párhuzamosan futnak a tárcsák, megette a fene az egészet. úgyhogy ilyen értelemben igen, a kúposok talán picit kevésbé kockázatosak lennének, de:
- komolyabb késsel, késprofillal nincs igazán megfizethető kúpos daráló
- síktárcsásból jóval nagyobb a kínálat, a használt is
- a fenti eszmefuttatás csak egy elmélet, aztán nézz meg egy iberitalt és egy mazzer minitén amúgy drukkolok ennek a nisé zérónak, mert a legjobb dolog lenne a világon, ha lenne egy kony-val egyenértékű őrleményt adó, de otthonra tervezett cucc 200e ft-ért. sok, sok, de igazából nem. egyszer kell kifizetni, és onnantól a havi akár 10 ezer forint kávé mind jobb lesz.
de akit nem riaszt el a nagy méret, egy fragola-féle zm késes royallal örökre kipipálja ezt a témát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76386 üzenetére
a második fele szerintem vakvágány.
van egy tengely, amit forgat egy motor és van rajta egy kés. tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy a tengely nem imbolyog, a motor meg bírja. akkor marad egy fordulatszám és a kés(profil). a mazzer kicsi darálóinál talán állandó a fordulatszám, úgy rémlik.
szóval, ha bírja a motor (és a tengely), akkor más hátrány szerintem elvi síkon nincs.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76389 üzenetére
na de minden kést a saját (darálója) kerületi sebességéhez terveztek, máshogy nehéz volna. ha a mini (58 mm) és a mini-e (64 mm) fordulatszáma azonos, akkor egy minibe rakott mini-e kés pont ugyanolyan lesz, mint a gyári mini-e, HA a motor bírja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz balage0000 #76396 üzenetére
ehhez szerintem kell egy hibás biztonsági szelep és nagyon maximum a műanyag kupakos pavoniról tudom elképzelni. a régebbi, igazán pöcsös-dögös gépeknél ugye ez még fém.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz qvik27 #76468 üzenetére
az a vicc, hogy lehet, hogy pont, hogy segít az eltolt fej, épp azért, amit fragola írt legutóbb: a fejbojleres, 3,5 dl-es gépeknél elég magas a vízhő a bojlerben, a gép pedig csapolás közben egyre melegebb vizet ad ki. ezt tapasztaltam a silvanóval én is, pedig ott még az opv is úgy volt megcsinálva, hogy melegvizet dobjon el!
de ezek a kisgépek mind elég egyszerű konstrukciók, végtelen energia azért nem ment a hőstabilitásba. egy rézcsövezett gaggia ezekhez képest tényleg űrközpont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #76486 üzenetére
nekem az a vízterítő már nem volt meg (addigra valaki elvitte a gépem ), amikkel előtte próbáltam, azok közül egyik sem volt igazi, bár már ott is sok javulás volt a kiinduló állapothoz képest. jó kis gép az, a mai napig hiányzik a kényelme, de az is igaz, hogy az űrgaggia kezelhetőbb csapolásilag.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
le sem merem írni, de vagy 5 évig csapvízzel etettem a kávégépeimet -- igaz, egy-két havonta vízkőtlenítettem is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
végül én is rászántam magam egyre. egy ideje ezzel, valamint hifis50 barátja szuper keverőjével csinálom a kávékat, szóval az előkészítés fullos. nincs még nyitott karom sajnos, amivel igazán látnám a különbséget, így kénytelen vagyok a kifolyócsőrben látott lefolyásra és az ízre hagyatkozni. ééééés... dobpergés... picit javult.
szóval az egyik tapasztalatom, egyelőre, mert még korai bármit nagyon tudni, hogy a robur egész pöpec őrleményt ad vudu nélkül is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Air 3 Fly more Combo FMC drón +Garancia +Care Refresh biztosítás 2025.09.03-ig
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- DJI AVATA Pro-View Combo drón (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- DJI Air 3 FMC RC2 drón +Garancia +Care Refresh +ND Filterek +USB töltő