-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz meander #63024 üzenetére
Abszolút megertem, ha valaki szereti látni, hogy mi történik. Én nem akarok minden egyes kavenal mindent beleadni, hogy 100%-os legyen, nekem az is fontos, hogy szeressem csinálni. Néha kellhet a 100%. De az megy zárt karral is. De mivel senki sem próbálja ki, majd veszek egy nyitottat és megnezem én. Remélem utána már arra sem lesz szükség, hogy g.cozva legyek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #63024 üzenetére
Nyitott/naked/skalpolt (mindenki találja meg a Magájét :-)) vita: ezek a diskurzusok a legjobbak, egészen odáig, amíg nem folyika vér....
A témával kapcsolatosan sokakban elég erős becsípődések élnek. Sokan halálra frusztrálták magukat vele, de csak mert:
- kávéelőkészítésben nem jutottak egyről a kettőre (nem szeretnek törődni a precíz mennyiséggel, eloszlatással stb., ellenben 0,6 fokos hőmérsékleti különbségek ízre tett hatásáról folytatnak akadémikus vitákat)
- vagy a gépük nem teszi lehetővé a stabil shot-ok (lefolyás) készítését (az előáztatás, még inkább a fokozatos előáztatás majdnem nélkülözhetetlen, a nyomásprofilozás pedig nagyon hasznos segítség), ha 9 bar ugrik a mégoly gondosan előkészített pogácsának, az ott komoly roncsolásra képes (itt nem lényegtelen, hogy mennyi a rés a tömörített kávépárna és a zuhanyrózsa között. Minél kisebb, esetleg 0 annál jobb az esélyünk.)
- szar az őrlőjük
- szar a kávéjuk...... vagy nem szar, de esetleg szélsőségesen világos pörkölésű (nem ideális eszpresszó készítésre), amivel lehet küzdeni, mint malac a jégen. Aki eszpresszóként a világos pörkölést favorizálja, az barátkozzon meg azzal a gondolattal, hogy néha nem fog magyarázatot találni arra, hogy miért néz ki szarul a nyitott szűrőtartós lefolyása.Azt gondolom, hogy "minden egyéb változatlan" mellett, ha csukott szemmel készítenénk és fogyasztanánk, akkor 0 azaz NULLA a különbség. De kevés az ennyire rutinos home barista, azaz néha ki kell nyitnunk közben a szemünket. Ha kinyitjuk, akkor amellett, hogy nagyobb hatékonysággal juttatjuk az őrleményt a szűrőbe azt is látjuk, hogy a skalpolt csapolásunk b@szott jól tud kinézni, és szeretjük is nézegetni. Hogy nem osztja kétté? Pórbléma még egyet csinálni? Nem. Megárt a dupla? Nekem?! Nem. Akkor meg minek is használjak kifolyósat? Hogy takarítani kelljen?! Mosogatni azt nem szeretek. A NAKED ömlengéseim miatt meg - kellő rutin után - nem kell. Ez elég egyértelműen ide billenti nekem (nemcsak nekem) a mérleg nyelvét. Az pedig bizonyított, hogy az ízlelés az nem totálisan objektív valami, a készítés ceremóniája, a közben átélt ingerek befolyásolják az ízélményt (ha a szemünk és az elménk is NYITVA van). Már legalább kétszer linkeltem itt is. Megteszem harmadszor is (Peter Giuliano "tollából". Magukat hardcore kávésoknak vallóknak kifejezetten ajánlott olvasmány ):
http://petergiuliano.tumblr.com/post/57855351075/the-importance-of-ritual-or-the-most-important
Valaki kűggye át Parci-nak is. Nagyon bölcsen ignore list-re tett.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen