-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Egy picit jobb BBQ setup: Balra pakolod a szenet, és fölé a vizes tálat. Jobbra fent a lapocka, és alá egy alu csepp tálcát amibe a lecsöpögő húsnedvek érkeznek, ez túl tömény szóval a végén ha van benne lé akkor kiöntöd.
Fontos, ne hideg vizet tegyél a tálba, én a vízforralót szoktam áttölteni a vizes tálba, közel két litert, ezt ha nagyon fogy, illik pótolni. A húson legyen kellő zsiradék réteg, sőt ha a belseje egy kicsit márványos, úgy még jobb. Vékonyan! átkened mustárral vagy étolajjal és alaposan rubozod (száraz fűszerkeverék)rá is tapicskolod pl: (só, barna cukor, CHILI!, fűszerpaprika, mustármag, fekete bors, római kömény, koriandermag, borókabogyó, narancshéj, kurkuma, szegfűbors, görögszénamag, gyömbér)= Nem kívánt kihagyható! Lehetőleg durvára őröld őket és ne porrá!
Aztán kb 5 órán át 110-120 fokon elsűdögéled, füstölőfa az első órában számít, persze nem baj ha tovább is van, de a füstös íz kialakulása az első órában történik. Meg a faszén miatt úgy is füstölög később is. Ilyenkor félóránként lehet spriccelni szűrt almalé és almaecet keverékével (1-2dl almalé, 1 ek almaecet) óvatosan, hogy a rubot ne mosd le, de a füstmolekulák jobban tapadnak a hideg nedves felületen.
Mikor a hús felszínén a fedőzsír már szépen repedezik és szépen csordogál a szaftja, a csepptálcába, gyönyörű füstös kéreg képződött, akkor (nem még nincs kész ) szóval akkor becsomagolod Grillfóliába. ( szélesebb és vastagabb is a normál konyhai alufóliánál) Aldiban, Lidl-ben kapható. Van aki dupla réteg fóliát, van aki egy réteg sütőpapírt és egy réteg grillfóliát használ. Szóval becsomagolod és megy vissza a szmókerba(grillbe) újabb 2-3 órára.
2-3 óra múlva, mikor a hús mag-hőmérséklete eléri a 90-92 C fokot, akkor....nem, nem, nem készült még el!
Ekkor kivesszük és egyben félretesszük pihenni kb 30-40 percre, hogy szép lassan hűljön ki. Persze ekkor illik letakarni egy két réteg konyharuhával, vagy betenni egy hőtároló dobozba, esetleg hűtőtáskába, de ne tegyél mellé jégakkut!
Ezután már tényleg jöhet a móka és cafatokra tépjük az egészet. Ha nincs medvekarmunk akkor kézzel-villával... Persze előbb csomagold ki a fóliából. Óvatosan mert elképzelhető, hogy levet engedett amit a széttépett húsra illik visszaönteni.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Új hozzászólás Aktív témák
- Trollok komolyan
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Politika
- Automata kávégépek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Gitáros topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vallás
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- További aktív témák...