-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
válasz kk831228 #601 üzenetére
Bocsi, lemaradt, de szerkesztettem. Mind alá tegyed. Ha fölé tennéd, a friss levegőtől megváltozna az égés, kevesebb lenne a füst, de megemelkedne a höfok.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Franklin offsetben süt, itt neg uds-röl esik szó épp, nem ugyanaz a kettö.
Ráadásul a vendéglős szmokerei tisztán fatüzelésesek. Nincs bennük tűzrács, és a levegö szabályozása a tűztér ajtóval történik.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Én egy szóval sem mondtam hogy felülről pakold a szenet vagy a fát valamit félre értettél. Az alsó oldalsó megoldás tökéletes egy tüzér ajtóval vagy esetleg egy kihúzhatós fiókkal ami maga a tűzkosár is egyben. A felső ajtót a linkelt videóban azért ajánlottam hogy oda egy wokkot vagy más edényt is tehetsz, én biztosan olyanra csinálom a tűzteremet, ha már egyszer van akkor ne csak tüzelésre legyen jó hanem főzésre is
A rács melletti rés szükséges a megfelelő huzatnak, de lehet feljebb is tenni mint ahogy Essejó linkelte de szerintem lent az optimális. Azzal tisztában vagyok hogy alulról kapott levegővel tökéletes az égés, de ez nem egy kohó és itt az a cél hogy hosszan tartsuk a viszonylagos magas hőmérsékletet ezért jó ha oldalt elcsalunk némi levegőt, legalábbis én szerintem.
A tűzkosárban azok a terelő lemezek nagyon szépen hangzanak és ennyi. Én biztosan nem kínlódnák azzal hogy a forró izzó szenet ott kapargassam egyik helyről a másikra sütés közben Az akkor érne valamit ha körben zárt lenne és csak végig menne rajta a levegő, amikor egy cellában leég pótolod a faszenet, a másik szépen begyújtaná. -
gu007
aktív tag
Tudom, hogy nem mondtad a felső ajtót. Én terveztem olyanra de a kosár jobb lesz. Szerintem úgy lesz, hogy a faszén tartó kosár alatt lesz 50 mm ahol kapja a levegőt és le tud hullani a hamu. Amúgy szerintem faszénnél nem számít annyira a magassága a kazánnak. Nem kell hely a tűznek, és fával sem fogok benne fűteni az biztos.
-
Essejó
Topikgazda
válasz kk831228 #597 üzenetére
A kéményre elfeledtem válaszolni, egyfelől a kinézete design, másfelől meg ők többnyire rendelésre készítenek és akkor felsorolják, hogy mi mindenből lehet választani.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Azért némi füstölőfa kell majd, egyébként a tisztán fatüzeléses a leg autentikusabb. Csak hát egy méretes offsetben egy komolyabb sütés alkalmával elfűthetsz jó pár ezer Ft-nyi fát.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
A amit én ajánlottam azt is megoldható kosaras formában is alatta kell hely, különben nem kap alulról levegőt, bár ha egy öntvény lapra teszed a faszenet ott is ég izzik csak egy kicsit nehezebben indul be, viszont tovább bírja Azért a tűztered ne legyen nagyon kicsi, igaz a füstölőfa úgy is befér mert nem mázsás rönköket raksz bele úgysem de az egészséges tűznek kell némi hely, és sosem tudhatod hogy a jövőben mivel is fűtesz majd benne.
Én mindenféleképpen ilyen tűzteret készítek, ha már időt és energiát szánok rá akkor ne csak "szép" de praktikus is legyen
Igaz ezt egy kicsit bonyolultabb elkészíteni, a tetejét izmosabb anyagból min 4 -s kazánlemezből csinálom hogy ne húzza el a hő. -
gu007
aktív tag
A kalkulátor szerinti tűztérméret meglesz. Kosaras lesz, alul 50mm légréssel és ennyivel magasabb lesz a kazán. Meg hagyok a kosár és a kazán fal között is hagyok majd légrést. Majdcsak jó lesz.
-
Essejó
Topikgazda
De ha jól rémlik, te vettél plazma vágót, szóval azzal nem lesz olyan túl bonyolult kivágni, mintha flexel kellene megoldani ugyanezt. Sőt akár készítheted telibe felnyithatóra is, és akkor rakhatsz ide egy kivehető grillrácsot is amin rá tudsz pirítani a húsra. Csak akkor lehet kellene egy csappantyú amivel lezárod a füstölő tartályba menő átvezetést, hogy ne menjen el arra a meleg.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
ProdyG
senior tag
Akkor te nagy bontott tégla szakértő vagy
Szóval így, hogy kiderült, hogy hagyományos kisméretű téglákból készült a bográcsozóm, így annyira nem kell aggódnom a téli fagyásveszély miatt? Bevallom nem takargatnám télen, ha nem muszáj
A kőművesek felcsiszolták a téglákat miután kész lett az építmény, de olajat, savat ilyesmit nem tettek rá az tuti. Szerintem most így hagyom, aztán meglátom hogy fog később kinézni, ezt a csiszolás - savazást gondolom később is meg tudom csinálni. -
Essejó
Topikgazda
Egy minőségi faszén beszerzési forrás Pesten.
Black Rock Charcoal Group Grade A Restaurant Barbecue Lumpwood Charcoal BBQ & Grill Faszén Gasztro faszén, nem csak vendéglátó egységek számára. Kiválóan alkalmazható nyitott és zárt kemencékben egyaránt. A nagyobb csonkoknak köszönhetően átlag 6-8 óra a hőtartás, ebből adódóan kiválóan alkalmazható természetes BBQ technológiával készülő ételeknél. Több fajta keményfa fajtát tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló aromával teszi különlegessé az ezen készült ételeket Keményfa mix: bükk, gyertyán, kőris, tölgy. A termék technikai jellemzői: Carbon content: from 80% to 90% Ash content: to 3% Humidity: to 8%Calorie content: from 8200 to 8400 cal Glow time: about 6-8 hours Fraction: 20 -120mm -not less than 95% Hosszú égési idő, magasabb hőmérséklet és kevesebb maradék hamu a fatípusnak köszönhetően.Lassú grillezéshez és füstöléshez is tökéletes, messziről felismerhető kellemes illatával különleges aromákkal képes megbolondítani a sütnivalókat Árak és szállítási feltételek- 320 Ft/kg- 3200 Ft 10 kg papírzsákos kiszerelésben Budapesten a kiszállítás ingyenes!Személyes átvételre, előre megbeszélt időpontban van lehetőség a 18. kerületben.A vendéglátó egységek, valamint viszonteladói árakról, feltételekről érdeklődjön!Egyéb információért érdeklődjenek az alábbi elérhetőségek egyikén Email: blackrockcharcoal@gmail.com
szegedi.norbert@kodo.hu
Mobile: +36702792312
Facebook: @BlackRockCharcoal BlackRock TeamA viszonteladóknál alkalmazott árak változhatnak az oldalon meghirdetett ártól.A megrendelések leadására és módosítására minden pénteken 12:00-ig kerülnek feldolgozásra. Az ezt követően leadott rendeléseket a jövő heti kiszállítással tudjuk teljesíteni!
Üdvözlettel, BlackRock Team@[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
A savazás értelme az, ha építés közben malteros lesz a tégla felülete a sav a malterban a meszet felbontja, és egy ronggyal letörölhető. A lenolajos átkenés meg kiemeli a tégla színét, szerkezetét - szebb lessz.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy mondta a kolléga, arra való a sav (háztartási sósav) és a lenolaj
Nem vagyok tégla guru de jártas vagyok az építőiparban
A fehér kicsapódás az nagy valószínűséggel salétrom, sajnos az nagyon kártékony dolog, de nem kell megijedni hosszú évekig bírni fogja, de hiába kaparod le egy két hét és vissza jön. Az lehet attól hogy nincs szigetelés a tégla és a beton közt, vagy már eleve benne volt a salétrom a bontott téglában ez az utóbbi eléggé gyakori.
Szét nem fagy télen, de ha nem takarod le akkor ősszel legalább a vízszintes felületeket kend át lenolajjal, de akár egy cseresznye lazúrral is átkenheted
Itt a képen megláthatod a különbséget a téglák közt, a tied nagy része hagyományos kisméretűből van rakva ahogy a szavaidból és a képből kivettem. A turbó tárcsás csiszolással még szebbé teheted, érdemes egy tárcsát venni és kipróbálni, megfogsz lepődni a különbségen főleg ha még átkened utána lenolajjal Én is úgy fogom majd csinálni csak jussak odáig -
lemmy71
Topikgazda
Igen jól emlékszel rendeltem egyet és meg is jött, 6 -os lemezt viszi de nem olyan szép a vágás, sokat kell utána köszörülni A külső részeknél marad a flex a nyitható főzőtér ajtót meg beviszem egy vasas céghez és ott lézerrel szépen körbevágatom. A belső tűztér kosár és egyebekhez marad a plazma, az úgysem fog látszódni Egy kis kerek grill rácsra én is gondoltam, azon a lángolt kolbász lehetne sütni, de lezárni a tartály összekötő kéményét szerintem felesleges, úgy is felfelé szál a meleg., de lehet hogy teszek bele egy egyszerű pillangó szelepet, mint a régi sparhelteken süt fűt Mert ha bográcsot teszek rá akkor kell a kémény.
Ma behoztam a vasakat a telephelyről, lassan annak is neki állok. Úgy döntöttem hogy maga a tűztér egy fiat acél felniből lesz és hengereltetek köré 3mm kazánlemezt, cirka megegyezik átmérőben a tartállyal. Találtam még pár rozsdás laposvasat, azok meg jók lesznek az ajtók köré szegőnek. Maga a tartály egészséges rozsdamentes és szépen fog majd mellette mutatni a rozsda rágott kráteres laposvas, persze feketére festve. Amúgy is mángorolt laposvasban gondolkodtam de ez így szebb és kéznél is van Találtam még egy nagy öntvény kukoricamorzsoló kereket, jó lenne még egy és azon gurulna a smoker, mert ahogy számolom bitang nehéz lesz a cucc
Az a faszenes cég jól hangzik, jó hogy bedobtad Kérdés hogy mire ide érkezik a cuc mennyibe is fog kerülni
Hallottam hogy Arad megyében Mennyháza környékén is van valami faszenes cég, most már itt van a kiránduló idő majd rákérdezek ha arra járok. -
Essejó
Topikgazda
Nem, nem ugyanazt árulják, ráadásul előbb voltak vele a piacon, talán tavaly év elején? De nekem eddig úgy rémlett, hogy Erdélyből származik, de lehet tévedek.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Na, akkor lehet hogy az amiről én hallottam Menyháza környékén, valószínűleg kint harmad ennyiért kapható Majd nyáron körbenézek, tőlem nincs messze kerek 100km. és csodálatos az a táj. Székelyföldön is vannak faszenesek arról is hallottam, kopjafa ügyben is mennem kell oda majd akkor ott is érdeklődöm. Harminc éve Kerecsend és Maklár környékén is voltak mészégető boksák, vajon ott nem csinálnak mostanság faszenet
-
kk831228
addikt
Guszta kis szett, nem olcsó, de legalább van EU-ban is... Eddig csak Amerikában találtam hasonlókat...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Essejó
Topikgazda
válasz kk831228 #633 üzenetére
Tiszta jó, hogy lehet kapni.
Mondjuk eddig csak olyannal találkoztam ami vagy a beállított hőfokon tartotta, vagy a szondákon keresztül a hőfokokat (rács, és maghő) mérte. Ideje volt egybe rakni a cuccost.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
kk831228
addikt
Nekem itthon kávéfőzőn van PID, Rex 1-2000 ft a vezérlő +kell hozzá egy venti ami megint 2-3000 ft + 1 szenzor... Csak nem akarok odáig 220-at vinni... 12v - os - ba meg nem találtam ilyen vezérlőt... [link]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Peetta14
tag
Hasonlóm van. Mi lenne a helyes huzatszabályozás? Ugye 4 szellőző van rajta (mindkét oldalt alul és felül). Nálam gyakran kialszik a parázs, pedig nyitva van 1 vagy 2 szellőző. Olvastam, hogy érdemes levenni a kis gumidugót a fedeléből, hogy résmentesen záródjon a fedél. Én gyakran sütök benne indirekt módon (parázs az egyik oldalon, hús a másikon).
Más.
Húshőmérőt (vezetékest) tudtok ajánlani? Ikea Fantast (2k) megteszi?
köszi -
Essejó
Topikgazda
válasz Peetta14 #636 üzenetére
1? Az kevés. Egy felül, az a kémény az teliben legyen nyitva, és egy lent azon az oldalon ahol a parázs ég. Az alsóval tudod a parázs intezitását szabályozni.
A fantast jó cucc.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
jim bcs
MODERÁTOR
(#618) Essejó
Ez a Sparban kapható BBQ faszén nekem nagyon bevált, eddig a legjobb az ilyen gyorsan beszerezhetőek közül. 2-essével 3-massával veszem nekem annyira bejön.(#636) Peetta14
Hááááát, azt mondom elsőnek kellene valami jobb minőségű faszén mert az az alapja, ha sz@r a faszén minősége akkor megette a fene, a fentebb linkelt Sparos pl. nekem nagyon bevált, szép nagyok és ha egyszer begyújtottad akkor azon bármi megsül szépen egyenletesen, még órák múlva is tartja a 100 fokot. Nekem a 2 alsó szellőző mindig nyitva van teljesen és a 2 felsővel szoktam játszadozni, a parázs tálca pedig totál leengedve dugig faszénnel.[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
Peetta14
tag
Köszi...próbálkozom.
-
lemmy71
Topikgazda
-
Essejó
Topikgazda
Azért az a 100° grillhez kicsit kevés, a bbq hötartománya 110°-120°. Nekem megéri az a +40 Ft/kg, mert nem kell cipelnem a 10kg-os zsákot hanem Pesten ingyen házhoz hozzák. Persze ha lenne kocsi...
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
jim bcs
MODERÁTOR
Azt már a végére értettem mikor megsült minden és mindenki jóllakott, azon még 1-2 apróság megsül.
Megrakott tálcával 130-200°C között van, attól függ hova állítom a parázs tálcát és hová állítom a 2 felső szellőzőt.
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
lemmy71
Topikgazda
Faszén teszt Lidl vs Tesco
Mindkettő jól szerepelt a mai megmérettetésen, sütés után még egy bő félórával is szépen izzott mindkettő Minionban használtam az olcsó tescóst, jól látszódik hogy szépen izzik még sütés után is A most kibontott lidl -s egy kicsit apró volt, meg is lepődtem de végül az is jól teljesített -
gu007
aktív tag
Sajnos nem nagyon sikerült előrejutnom a szmókerral. Berajzoltam a tartályt és annyi. A nagybendzsó bedöglött, munkahelyemen a darabolóban még nem vágták le a tűztér anyagát... Lehet ez a jel, hogy hagyjam
Szerintem ennek a Tesco-ban kapható szénnek a brikettje nagyon jó
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Ne add fel ilyen könnyen Én is ott tartok valahol mint te, van egyéb meló is a ház körül, de nem adom fel ha már behurcoltam a telephelyről az anyagokat Nekem még a sütőszigetet is meg kellene építeni ha már haza cipeltem cirka 2000 bontott téglát, bár van aki ennyiből garázst épít Most tél végén és tavasz elején a haveroknak csináltam két grillt, egyet lábon állót felniből és egy kis 70 literes tartályost, úgy hogy most már az enyém jön, csak legyen hozzá erőm
Nekem ez is nagyon tetszik, egyszerű mint egy háromszög
Én nagyon kedvelem a tömény zsírban sült húsokat. Vajon ilyenben pizzát is lehetne sütni
Ha lesz még egy tartályom akkor ez lesz a következő áldozat, bár a család már megjegyezte hogy egy kicsit grill függő vagyok -
KoVee84
senior tag
Sziasztok!
Nem házi, de grill, hátha tudtok tanácsot adni.
Kerámia tojásgrillt szeretnék venni. Melyik az ajánlott márka belőle az ésszerűség határain belül (~300k)?
Monolith
Kamado Joe
Primo
Vagy esetleg másik?Köszi
-
supercow
őstag
Sziasztok szakemberek, erről a grill-pizzasütőről van valakinek véleménye?
Gondolom nem egy top cucc de nem is kell nekem a legtutibb.
https://www.klarstein.hu/Konyhafelszereles/Grillsutok/Kerti-grill/Pizzaiolo-Perfetto-pizzasuto-kemence-35-x-35-cm-valodi-ko-1-2mm-acel-hordozhato.htmlIn nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz supercow #649 üzenetére
Érdekes egy szerkezet Az a vékony anyagvastagság (falvastagság) és a kemence tűztértől való távolsága, szerintem nem a legjobb megoldás. Grillezésre biztosan jó lesz, a pizza sütést meg majd kitapasztalod De ha megveszed akkor jöhetnek a képes beszámolók
Nem tudom mennyire vagy pizza párti, de ha igen és van fix helyed, akkor én inkább egy épített [gömböcben] gondolkodnék. Ha "sk" magad készíted akkor a linkelt vaskemence árából vidáman kijön, még marad is
Vannak készen is ilyen épített gömböcök házhozszállítással, cirka 250 és egy milla közt.[ Szerkesztve ]