-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Így kérte a haver vagy is így szeretné Amúgy én úgy szoktam begyújtani a grillt hogy keményfából tüzet rakok a tűztérben és ráöntök egy félzsák szenet, majd leülök mellé egy sörrel a kezemben vagy kettővel és egy óra hosszáig előmelegítem a sütőt, legalábbis a nejemnek ezt mondom amikor megkérdezi hogy mit ücsörgök a sütő mellett na ilyenkor néha nekem is jól jönne egy ventilátor, szeretem nyugodtan meginni a sörömet . Magamnak is építek majd egy nagyobb sütőt tavasz folyamán és lesz benne ventilátor vagy valami kovács fújtató. Ezzel a decemberi két gill építéssel nagyon elvagyok havazva, azon kívül hogy méretre szabtam az anyagokat és homokfújattam két acél felnit, sehol nem tartok, hátha az új év új erőt ad
[ Szerkesztve ]
-
jim bcs
MODERÁTOR
Van más módja a faszén begyújtásnak, nem kell ott ülni mellette (kivéve ha ürügy ) és nem kell ventilátor sem, de fújtató sem, kíváncsi vagyok ki jön rá hogyan kell csinálni. Annyit elárulok, hogy 2 összetevő kell a faszénen kívül, újságpapír és borosüveg.
Na, valaki? Aki járt már görögben és tudja az most ne szóljon, ottani 100 éves találmány és tökéletesen működik a mai napig.
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
jim bcs
MODERÁTOR
(#183) soldi3r
Na majd teszek fel képeket róla jövőre az első grillezésnél.(#184) Essejó
Nem rossz megoldás, de a borosüveges nekem nagyon bevált. Pár éve mutatta egy haverom aki járt görögben, ott minden este így gyújtanak be a grillbe a tengerparton.Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
Essejó
Topikgazda
Azt pontosan még sosem. Én elég szabadelvűen készítek szószt, a tűzhely mellett ott a fűszeres polcom, az alapokat, paradicsomszósz, barna cukor, só, bors belerakom a lábasba. Aztán ami a kezem ügyébe kerül és tetszik beledobálom. Mondjuk a kínai kacsafűszert még eddig kihagytam. Meg nem szoktam grammozni, hanem hasra ütve. Mondjuk bírom amikor azt írják, hogy evő kanál. Benyúlok a fiókba és minimum 6 féle különböző méretű evőkanalt kiveszek, de teás és kv-s kanálból is 4-5 különböző méretűt. Ezért van egy igen ronda kb 70 éves Alu evő kanalam arra áll rá a kezem a főzés közbeni adagoláskor. Viszont már többször elhatároztam, hogy legközelebb ha járok az IKEA-ban akkor veszek Csésze - Cup típusú mérő készletet, asszem 4 db-os, de amikor ott vagyok mindig elfeledem.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Ok 70 K a lemez, mi kell még? Miből készült a rács? Expandált lemez, ponthegnesztett hullámrács, saválló rúd, esetleg lézer vágott lemez vagy csak betonvas? Mennyi flex korong ment el, és hegesztő pálca, esetleg Co is volt? Kellett egy felszerszámozott műhely, néhány kerék, fogantyú, hőmérő, alkiton hőálló festék, menetes szár, csavarok egyéb apróságok. Esetleg a festés előtt egy homokozás, vagy flex és néger tárcsa vagy drótkorong. Lakatos vagy és a műhely adott, szóval van gyakorlat? Vagy nem ilyesmiből élsz , de van egy "hobbi" műhelyed, hogy ami kell a ház körül azt meg tudd csinálni?
Mit is akarok ebből kihozni? Ja igen, szóval magadnak megcsinálva persze olcsóbb a felénél is, de ha egy offsetért kellene minden szerszámot megvenned ami kellhet, plusz a hozzá való anyagokat, amiket adott esetben táblában és szálban kapsz, és még némi lakatos gyakorlatod sincs. Akkor megértem azokat, akik megveszik a készet.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy már írtam én is sokallom az árát, de azért nem úgy van hogy egy nap alatt összedobod, még ha profi lakatos vagy és megvan minden szerszámod hozzá. Max ha előtte mindent profin összevágtál lehajlítottál megterveztél stb. de még akkor is necces egy ekkora szmókernél. Arról meg ne is beszéljünk hogy ha az első prototípust készíted, hiába van kész terved mindig közbe jön valami és akkor lehet agyalni hogy is tovább. Az meg ha kezedben egy tervel elmész egy lakatos műhelybe legyártatni egy "sütőt" nem az anyag ártól dobsz egy hátast hanem a munkadíj lesz horror. Egyszóval ha nem tudod megadnak összehozni akkor mélyen zsebbenyúlós a játék, de hát ez a luxus ára
-
tvamos
nagyúr
-
Essejó
Topikgazda
Ennek ellenére sokkal jobb egy vastag falú offset mint a barkácsboltokban kapható kartonpapír vastagságú offsetek, utóbbiakban még jó időben is nehéz az egyenletes 110 fokos hőfoktartományt tartani órákon keresztül. Egy UDS vagy egy Töltény szmóker teljesen másképp viselkedik mint az offset. Hiszen ez utóbbiakban a hús mondhatni a felszálló meleg felett van közvetlenül, na jó egy deflektor lemez vagy vizestál közbeiktatásával. Télen meg mondjuk pár kg sóval töltve a víz helyett.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Samottozni egy USD vagy gömb grillt értelmetlen, azt maximum kikenni lehetne, agyag samott tört H cserép és vízüveg keverékéből, de az első komolyabb felfűtésnél ledobná az acél magáról a rákent anyagot mint a huszonegy, ha meg tégláznád akkor inkább építs egy fix rakott vagy tapasztott kemencét
Abban igazad van hogy maga az acél nem rendelkezik hőszigetelő tulajdonsággal, de az 1mm és az 5mm lemez közt hőtartásban igen komoly különbség van.
Én ha USD készítenék, akkor tennék a hordóra kívülről egy hőszigetelő héjazatot, 10cm üveg vagy kőzetgyapot amit beborítanák egy 0.8 -s lemez palásttal. -
Essejó
Topikgazda
Én nem is használok az UDS-ben deflektor lemezt, hanem mint a képen látszik vizes tálat. [link]
Egy sima offsetben meg nincs is deflektor lemez, a reverse flow az meg más ott reverse plate van. abban a hőelosztás a lényeg. Ne úgy működjön mint egy hőtárolós kályha.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
nessh
tag
Próbáltam keresni szilikont de nem találtam nagyban.
De hogy használhatót is mondjak, van alukasírozott 3cm kőzetgyapot. Az egyik oldala alu, a másikra lehet venni vastag alufóliát. Én ezt tervezgetem most. Ja és van hőálló alu ragasztószalag is, azzal körbe lehet ragasztani. -
Essejó
Topikgazda
Ez igaz, de tegyük azért hozzá, hogy a kerámia sütöket nem elsödlegesen bbq sütésre találták ki, hanem a magas höfolon való grillezésre. Mig az offset, a töltény szmoker, az uds az alacsony höfokon való füstön sütésre való.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Igen, mindkettőben alul ég a tűz, kb ennyiben hasonlítanak egymásra, de akkor ez igaz az uds-re is. A kamadók működése meg nagyon pici tűzzel tényleg lehet bennük füstölni, de elsődlegesen nem erre valók, hanem a magas hőtartományban történő sütésre (250 ° felett) ráadásul ezt a magas hőfokot hosszú ideig képesek tartani. A hőszigetelt szekrények meg elsősorban a vendéglátóhelyek és a bbq versenyekre lettek fejlesztve. A pelletes meg tán 3-4 éve jelent meg, alapból áram kell a működéséhez (vezérlés, begyújtás, csiga hajtás, ventiláció miatt) ráadásul egy kb kéttenyérnyi tűztere van, szóval az alakját kivéve miben is hasonlít az eredeti offsetre? De tudod mit, legyen neked igazad, építs egy akármilyen szókert, szigeteld le és használd. Én két éve sütök a magamnak készített uds-ben, és nem éreztem késztetést arra hogy szigetelnem kéne, igaz a nagy zimában elcsomagolva pihen az eresz alatt. Majd Márciusban kezdődik nekem a bbq szezon. Elvileg tervben van egy offset építése is, meglátjuk idén összejön-e, de azt sem fogom szigetelni!
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Hát abból a szempontból már abszolút nem hasonlítható, a pellet sem a sima ofszettel sem a reverse platevel, már csak azért sem mert a pelletnél a tűztér közvetlenül a sütőtér alatt van.
Talán ez az elrendezés még hasonlít kicsit a Reverse flow-ra:
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Nem rossz az elképzelés és a 4 -es anyagvastagság sem probléma egy tűztár (rácsnál tálcánál) még így is benne van a pakliban hogy a hő elhúzza és szétszedni meg újból összerakni már nehézkes lenne ha precíz pontos illesztésekkel kalkulálsz.
(#356) hegegabi80
[Itt] van egyszerű olcsó és a célnak tökéletes.
[kép]
Használat közben, nem ég ki alatta a fű a bográcstartó pedig leszúrható. -
hegegabi80
addikt
Jónak tűnik, de ez már kicsit bonyolultabb, ettől egyszerűbb kell.
lemm71:
köszi újra a képeket, egy hasonló tökéletes lesz. Remélem még nyitva a méh telep és elugrok egy kis anyagbeszerzésre.
Bár heggesztőm az nincs, meg nem is tudok vele bánni, de majd megoldom csavarozva.
én még mosógép belső fobjára ix gondoltam, de az nem tudom mennyire strapabíró.
Aztán skatok majd még egy kis kemencét, de az még nem ma lesz. -
Essejó
Topikgazda
Franklin offsetben süt, itt neg uds-röl esik szó épp, nem ugyanaz a kettö.
Ráadásul a vendéglős szmokerei tisztán fatüzelésesek. Nincs bennük tűzrács, és a levegö szabályozása a tűztér ajtóval történik.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
A Figure2 -n mire is gondolsz, a kéményre vagy a tűztér és a sütő közti csatlakozásra A kémény az tuti nem olyan, bár egy két leírásában szerepel ez a fajta kéménycsatlakozás is. A tűztér becsatlakozása szerintem ugyan az amiről beszél csak más módon vázolta a terelőlemezt és nem rajzolta köré a "rejtélyes" dobozt.
Úgy érzem hogy megszületett a végleges terv hogy hogy is csináljam meg az összekötést. Egy dobozt készítek én is ami a tartályban lesz és ahhoz csatlakozik majd a tűztér, a doboz tetején elfér a vizes tál is. A dobozba teszek egy kazán lemezt amit majd kívülről tudok szabályozni, akár teljes lezárásra is jó lesz. Hagyok a doboznak egy belső peremet amihez laposvasból készítek egy 45 fokos lamellás rácsot, vészesetén azt is belehet majd tenni, úgy mint Franklin master a rendszámot Szerintem ennek így jónak kell lennie A levegő áramlás az tökéletes már teszteltem, szépen körkörösen cirkulál a tartályban. A meleg a fűst, spirálisan áramlik ki a kéményből, úgy ahogy Franklin vázlatán -
-
Madoc
veterán
válasz soldi3r #1024 üzenetére
Uds-be samottot tenni szerintem szentségtörés, bár nem vagyok szakértője. Kemencét meg már csináltam lásd: alant, na abban van samott bőven. De azért köszi!
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
gu007
aktív tag
válasz soldi3r #1075 üzenetére
Akkor nem tudom mi értelme van a dupla lemeznek.
Festéket már megvettem ezért el is használom. Szigetelés is megvan, csak még a borító lemezeket is festeni kell.
Összehegesztés akkor volt amikor az egész meg volt heftelve. Merevítette egymást a lemez ezért nem húzta el.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1075 üzenetére
Pedig igen Próbáld majd ki ha grillezel, dobj az izzó faszénre egy 3 millis lemezdarabot, pár perc és meggyújthatod rajta a cigit, milyen pokoli hőmérsékletet abban a zárt tűztérben
#1076 gu007
"Ponthegeszted" vagy valami rozsdamentes popszegeccsel teszed fel a borítást[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1080 üzenetére
Én ezt csak azért mondtam, mert az egyik gyerekkori cimborámnak az apja kovács, szenes kovács tűzhelye van amiben patkókat kovácsolt és ha a smoki tűzkosarat nézed ott is van ám hő mint egy szenes kohóban.
Amúgy az anyai nagyapám is kovács volt még a nagy Magyarország területén, a most készülő offset smokerembe olyan patkócsavarokat építek bele amit még anno ő kovácsolt kézzel. Lehet hogy egy kissé a véremben van ez a dolog -
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1283 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, igen nem a beáramló levegőt szabályozza de az látható a képen is hogy a tűztér ajtón nincs állítható "súber".
Bent a sütőtérben jobb oldalt van egy "doboz szerűség" amire a vizes tálcát is teszi, az alatt jön be a forró fűst. Ott szabályozza az áramlást, különböző lemezekkel. Az egyik írásában meg is említi hogy egy fém rendszámtáblát rakott be, az volt hirtelen kéznél -
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1463 üzenetére
Igen lehet azzal is, de én amikor begyújtok és sütök akkor nem hajt a tatár. Szeretek minden szépen komótosan csinálni, hogy közben nyugodtan tudjam kortyolgatni a sörömet
#1465 Essejó
Tudom jól milyen mert vagy 25 éve azzal gyújtok be a csempekályhába telente, magyarán büdös. Van nekem is begyújtókéményem, de nem használom, szeretek el szaszerolni a begyújtással és közben beszélgetünk a családdal vagy a barátokkal. Én eleve a grillben gyúltok be, egy kis papír és vékony keményfa szeletek, szóval én a grill közelébe sem viszek szintetikus vagy olajszármazékú begyújtót Esetleg azt a gáz dolgot amiről a múltkorában beszéltem, beépítem a következő grillbe -
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1596 üzenetére
Na ez így már korrektebb mint lehengereltetni egy tábla lemezt, főleg ha vadidegenként sétálsz be, egy lakatos üzembe
Itt a videón is hasonló elgondolással és méretű csőből dolgozik emberünk
Még egy észrevétel vagy kérdés, ha már lakatos munka a téma. Tegyük fel ha frissen lehengereztetnék 6 -os lemezből egy 1300X600 csövet és nem varrnám végig csak a szélétől számított 70mm. Így kevesebbet kellene vágnom az ajtó nyíláson, szóval ha kivágom az ajtót akkor abba vajon mennyi feszültség marad, menyit deformálódik majd[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1604 üzenetére
Nekem jó árban ezt dobta ki a google Buda Vasáruda itt ugyan arra 508X8 -as spirálvarratos csőre, bruttó 25.200ft/fm -t ír. Most vagy az oldal régi, vagy ekkora különbségek lennének
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1614 üzenetére
Határ esett a 400 átmérő de még elmegy, abba simán belefér egy 380X800 rács, arra meg lehet már pakolni.
gu007 fórumtárs kisebb tartályból csinálta a reverset némi fűtési gyakorlat után jó dolgokat sütött benne.
De készít belőle egy pöpecc grillt vagy tepsis sütőt[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1819 üzenetére
Nem felesleges Búbos kemencénél sokan így csinálják, amúgy az üveg már megvan, a helyi közüzemi cégnél van ismerősöm és kaptam egy kisplatónyi boros üveget Van egy nagy betonkeverőnk és abban gondoltam hogy összetöröm, beteszek két betondarabot meg egy rakás üveget és leturmixolom
-
Ittnemaz
aktív tag
válasz soldi3r #1823 üzenetére
Nem feltétlenül van igazad.
Míg korábban az általad írt megoldás miatt alkalmazták (drága volt), egy időben az olcsó tömeg és hőszigetelés miatt. Később felvaltottak a samot es egyeb hőszigetelőanyagok, de bizonyos kemencék esetén jó megoldás lehet alkalmazni. Tehát fogalmazzunk úgy bizonyos típus kemencék eseten ne vessük el alkalmazásnak lehetőséget. -
gu007
aktív tag
válasz soldi3r #1820 üzenetére
[Kb 9. perctől elmondja]
De nem ezért lett az enyém ilyen hanem mert ehhez volt elérhető rajz -
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1832 üzenetére
A betonalap már készen van, vagyis beton placc. Kisméretűből falakat rakok (cirka 65 centi magasan) és azt a közt töltöm fel tört üveggel, amit alaposan betömörítek. Erre fogom építeni a kemencét, még az a kérdés hogy mivel ragasztom vagy ágyazom be rá a törtüvegre a samottlapokat vagy téglát. De szerintem agyaggal és samott lisztel fogom csinálni, mint a csempekályhák belsejét, vízüveget csak keveset teszek hozzá mert attól nagyon rideg lesz és könnyen megreped.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- A Gigabyte is visszaveszi alaplapjainak alapértelmezett tuningját
- Házimozi belépő szinten
- Kempingezés és sátrazás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen SSD-t vegyek?
- Kés topik
- Google Pixel 3a teszt - a Nexus szellem-e?
- Google Pixel 3 - egyszerűen nagyszerű
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...