-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fonok87
aktív tag
Új topic a kedvencek-listára
A hétvégén haladni fogok a saját építésű kerti sütővel, mindenképp jelentkezem képekkel majd.
Illetve megosztom (itt is, részletesebben) a mindent ütő pác receptet, amit nagyszüleim fél évszázadon keresztül tökéletesítettek
Hozzávalók (kb., hús kg-onként):
- só, bors ízlés szerint
- 2 fej hagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- pirospaprika (én édeset használok, csípőset tesz mindenki magának az elkészült húsra)
- 3-4 ek. mustár (egy nagy flotty)
- 1 ek. kecsap (egy kis flotty)
- 2 dl olajHúst felszeleteljük (én tarját szoktam ezzel a páccal készíteni, azt max. ujjnyi vastagra vágom). Hagymát karikázzuk, félretesszük. Fokhagymát passzírozzuk vagy apróra vágjuk, és a többi fűszerrel, kecsappal, mustárral elkeverjük az olajban. A 2dl olaj nincs kőbe vésve, annyira van szükség, hogy miután felvette a mustárt meg a többi sarat, maradjon egy kis leve. Ez ugye azért fontos, hogy amíg a hús pácolódik, levegővel ne érintkezzen, tehát a pác lepje el és közte se maradjon levegő. Edénybe rétegezzük a mindenfélét: aljára kis pác, hús, teteje megken, hagymával megszór, ismétlés az első lépéstől amíg megtelik az edény vagy elfogy a hús. Legjobb, ha egy napig ázik, de ha nincs idő, 5-6 óra múlva is nyugodtan lehet sütni.
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
Én sose veszek ilyen előre pácolt mindenfélét, pontosan azért, mert nem lehet tudni miből van... Jó fűszeres, piros vagy barna sár fedi a húst, esélytelen megállapítani milyen színe volt eredetileg (ami elsődleges támpont a frissesség / minőség megítélésénél). A másik "jó" tulajdonsága, hogy a lottó 5-ösre nagyobb esélye van, mint arra hogy olyan legyen ami nekem ízlik. Főleg mert agyonsózott/fűszerezett a pác, nem biztosan azért, mert régi a hús, de ki tudja. Vissza is értünk az előző ponthoz
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
Na, kezd végleges formát ölteni a tűzrakó
Tervben van még egy ajtó alulra, meg egy lemez fedél felülre, szabályozható nyílásokkal, hogy barbecue-ra is alkalmas legyen, de ez már valószínűleg jövő évre csúszik.
Úgyis a tűztér kérdését kell megoldani előbb:
Egyelőre kissé messze esik a rácstól a legközelebbi parázzsal beteríthető felületTruss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
Ha már négyszög rácsot szereztem, négyszög lesz a tűztér is. 5 kiló tarjánál ki kell használni a sarkokat is Megfelelő sűrűséggel rakott 6-os 8-as vagy 10-es betonvasból pl tökjó rácsot tudok csinálni a parázsnak, amin megmarad de levegőt is kap alulról. Cserépkályha alkatrészeket is néztem, majd szép apránként meglesz minden a következő szezonra A tetejét még nem tudom miből csinálom, de az biztosan saját kezűleg méretre fog készülni hordóból, vagy valami szerzett acéllemezből.
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
Igen, biztosan lesz ilyen. Sőt, már van is egy jó kis tepsim amit biztosan felhasználok. Pont a Te egyik hozzászólásod nyomán kezdtem el utánanézni, hogy is tudnám "BBQ-sítani" az eszközt Rögtön van i egy kérdésem. A deflektornak ha jól sejtem az a szerepe, hogy felfogja a sugárzó hő nagy részét, így indirekt módon jut a hő a sütőtérbe. Ez a lemez lehet valami vékonyabb fém is, vagy kellene legyen valami hőtehetetlensége?
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
A beton tetejébe lesz dübelezve zsanér, és így lesz neki lehajtható fedele. Azért így, mert lusta voltam Ha csináltam volna egy léc keretet, ami pont akkora mint a rács, és betonozásnál belenyomom, akkor most pontosan illeszkedne a rács a tetőre. Nem csináltam, így nem a betonban van egy sima és vízszintes lépcsős perem, amire végig felfekszik a rács, hanem egy egyenetlen felületre teszem, és a csemperagasztó plusz lapvastagsággal értem el hogy egy szintben legyen a teteje. Nem billeg, de szelel. Szóval most olyan tetőt kell csinálni, ami a csempére zár szépen, különben lőttek a precíz levegőszabályzásnak.
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag
válasz Brandynew #1199 üzenetére
Attól függ hol Úgy emlékeztem grillezni szabad, de azért rákerestem.
A Katasztrófavédelem oldalán ez áll. A leírás szerint az erdők, fásított területek közelében lévő külterületi ingatlanokra is kiterjed a hatálya. Tehát ha település közig. határán belül van a kert/telek és nincs 200m-n belül erdő vagy fával beültetett terület, akkor a tűzrakóhelyedet használhatod tilalom idején is.[ Szerkesztve ]
Truss me, I'm an engineer.
-
fonok87
aktív tag