Új hozzászólás Aktív témák

  • horcsog

    tag

    válasz jpeetr #54086 üzenetére

    Milyen a víz halállománya ahol horgásznál , és mennyire akarod szelektálni a kapitális halakat és még sok egyéb kérdés.

    Tigrismogyoró, kukorica, pisztrángtápos bojli (ezt én csinálom ). Tigris jó ha sok az apróhal/törpe , kukoricával is lehet játszadozni sokféleképpen és a keszeget /törpét ki tudod vele zárni, pisztrángtápos bojli akkor jó ha nincs sok törp azok ellen még az sem használ ha csont keményre szárítod . Ha törpés vízre mész ne azzal kezd veszel egy zsák drága gyári bojlit mert drága horgászat lesz sok bosszankodással. :)

    Egy átlagos peca nálam pl ha csónakból etetek mondjuk 1-2-3 kiló leforrázott repce és odateszem hajszálas cuccot . Néhány órás esti pecára. El szokta vinni a ponty a fenti csalikkal, de ez nem szelektálja a nagy halat se a csalizásom se az etetés. Van olyan ismerősöm aki úgy csalizik kukoricafüzér a horogra összegöngyölve akkora méretben amennyire szelektálni akar (pingponglabdához közeli méretekben is, az már brutális vsz, de szokott fogni szép halakat).

    Milyen bojli/vagy csali a legelső kérdések egyike milyen évszakban. Pl most jégolvadás után kimész nem a bojli lesz valószínű a legkapósabb csali, de lehet bojlizni is persze. Ha gyári bojlikat akarsz használni vsz kis mennyiségekben próbálj ki sokfélét és amelyik beválik abból vegyél többet. Ha kora tavasszal használnád én valami oldódó puha bojlit próbálnék ki.

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz jpeetr #54086 üzenetére

    Áprilisban már lehet etetni pontyra szoktató etetéssel. Régen sokszor etettünk főtt kukoricával áprilisban egy egy helyet rendszeresen és esténként jártunk ki pár órát horgászni , fogtuk a pontyokat sorban. (nem nagyokat). Bojlizást is legkorábban április környékén kezdeném és akkor sem a csontkeményre szárított bojlival.

    Persze fognak bojlival bármilyen vízhőfoknál bármilyen vízből. Csak mennyi idő alatt és mennyit. Ez is vízfüggő mondjuk egy kifejezetten bojlis tavon amiben nagy a halsűrűség gondolom jégolvadás után azonnal beindul a nagyüzemi bojlizás. Ilyen helyekre én nem járok így nem tudok ebben tapasztalatot mondani.

    [ Szerkesztve ]

  • sityupityu

    veterán

    válasz horcsog #54098 üzenetére

    Azért kevés az olyan rész az élőn, ahol a könnyű cucc helyben marad vagy minimális a sodrás (ahogy írod visszaforgó stb), nem ez a jellemző. Nem hogy a picker, de még a könnyebb feeder is nehezen használható a legtöbb helyen.

    --albán bérgyilkosok, nürnbergi gengszter... na hagyjál már!--

  • horcsog

    tag

    válasz sityupityu #54104 üzenetére

    Pickert csak a 150 grammos feeder kevés e a Dunára és milyen erősség elég már kérdésre mint szélsőséges példa hoztam fel.

    Minden olyan hely ahol meglassul valahol a folyás vagy gödör van vagy medertörés vagy bármi ami megfogja. Egy kőgátnak a ráfolyás felőli oldalán is lehet olyan pontot találni ahol még áramlik a víz , nem egy posvány de lassabban áramlik és szereti a hal és akár még egy pickerbottal is leülhetsz ha kézzel etetsz és 30 grammos pálcaólom lazán megáll vékony zsinórral. Még lehet sok is. :) Jó ez nem egy márnás húzós pálya lesz.

    Vagy ha nem ennyire finom megoldás , lazán lehet használni dunai fenekezésre akár bojlis botot ha húzós vízben mondjuk márnáznál. 2 - 3 librás . Kb ugyanaz a bot mint a feeder csak a spicce nem annyira érzékeny (ami néha még jó is húzós vízben kicsit vastagabb zsinórral nem görbíti úgy a sodrás) Valaki horgászik 25-ös zsinórral a folyáson fenekezve azt nyugodtan egy ilyen bottal is nyomathatja vsz. Meg fogja rázni a spiccet a hal, de még a botot is elviszi ha úgy van. Vagy bármilyen hasonló bottal aminek a spicce nem egy durung.

    Csak arra akartam kilyukadni lehet elveszett a sok szövegben, hogy ahhoz lemenjen a Dunára fenekezni nem kell beszerezni a meglévő botok mellé még 300 gramm dobósúlyú feederbotot. Persze be lehet ha valaki rendszeresen a húzós vízen akar keszegezni fenekezővel. Nekem ez a műfaj nem tartozik a kedvenceim közé finoman szólva. :)

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz sityupityu #54104 üzenetére

    Egy másik extrém példa szoktam használni dunai fenekezésre egy 430-as beastmaster surfbotot. A dobósúlya 200 gramm. Viszont a spicce olyan finom kis túlzással mint egy feederspicc, annál kicsit keményebb de pont jó bizonyos helyeken nem hajlik karikába a sodrástól. :) Nagyon finom spicce van a bot erejéhez és dobósúlyhoz képest és ráadásul fehér a spicctag gyárilag . Ezt akkor szoktam bevetni ha tépni kell a halat, de keszeget is fogtam már vele bőven . Amúgy meg nádi és akadós úszózásra szoktam használni állóvízen.

    Nem kell feederbot mindenképp mert a spiccről nézzük a kapást csak példaként erre ez az elég extrém megoldás. Ez megint csak nem egy keszeges ideális megoldás , de vsz a 250- 300 grammos feeder se az hiába finomabb a spicce azért a bot nem úgy dolgozik mint egy könnyűfeeder. Egy ilyen feeder az egy kemény pontyozó bot érzékenyebb feederspiccel. De kifárasztani vele egy tenyeres keszeget nem sok különbség van mintha egy 2,5-3 librás bojlis bottal húznád ki, vagy a 430-as dióverő surfbotommal.

    [ Szerkesztve ]

  • sityupityu

    veterán

    válasz horcsog #54105 üzenetére

    Persze, vannak helyek ahol jól lehet finom cuccot is használni, csak általánosságban nem ez a jellemző a nagy Dunára. De a kivételek amiket leírtál azokkal egyetértek. Én is ha pl csónakkal megyek ki az élőre (bár abból inkább már csak pergetek), akkor teljesen más cuccokat használok, teljesen más dimenzió mint partról horgászni. :K

    --albán bérgyilkosok, nürnbergi gengszter... na hagyjál már!--

  • BÁ Nutrition

    addikt

    válasz vihartigris #54103 üzenetére

    [link]
    konnyen potolhato ;]

    youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

  • joe979

    aktív tag

    Azért szépen eljutottunk a tesztpecától nem tudom hova :) pedig többször szerettem volna hozzászólni de mindig közbejön valami .

    Szissz

  • Gabi atya

    csendes újonc

    válasz vihartigris #54110 üzenetére

    Milyen fejet vág a kutya is 8:57-nél... :)
    Hát a legjobb botomat adnám a kezébe ha eljönne velem horgászni. :D
    Na de tényleg térjünk vissza a realitás talajára és a pecához!
    Akadjon horogra sok szép sellő, akarom mondani süllő, süllő!

  • horcsog

    tag

    válasz sityupityu #54107 üzenetére

    Csónakból be lehet állni olyan helyekre ami partról nagyon akad mondjuk vagy meg sem horgászható olyan távol van. Medertörésekkel párhuzamosan beállni.

    De nem a finom cuccra akartam kihegyezni a mondandóm. Csak arra, hogy 150 grammos bot bőven horgászbot a Dunán fenekezéshez szerintem sőt az erősebb kategória. Nem sok olyan bottal horgászom ott ami nagyobb dobósúlyú lenne de azok is általában harcsázó botok. :) Persze bot és bot között jelentős különbségek vannak azonos dobósúlynál mit bír. Pl ha már szóba hoztam ez a 200 grammos surf botom szerintem fél kilós súlyt is elbírna dobásnál 20 méterre . De lehet olyan 150 grammos is, hogy 150 grammtól karikába hajlik talán van hasonlóm is egy nexave bot ami ha jól emlékszem 3 librás de 50 gramm is határeset neki. Egyébként ezzel is szoktam folyóvízen horgászni mert szinte feeder érzékenységű a spicce, de nem egy ideális fenekező bot.

    Srác aki kérdezte csak abban akartam segíteni neki mert egy pár évtizede járok már a Dunára, hogy a 150 grammos feedere mellett levisz néhány keményebb, finomabb kétrészes (vagy teleszkópos ) pontyozó botot és bőven tud bármilyen viszonyok között horgászni a Dunán . Esetleg 1-2 könnyebb nehezebb pergető botot. Van egy 50-200 grammos harcsapergető botom az olyan kemény bot szerintem 1 kilós súlyt is el lehetne vele dobni ha muszáj. Ennek ellenére mégis alkalmas dunai fenekezésre (persze nem egy feeder érzékenységű spiccel rendelkezik , de nem is snecikre horgászom vele, harcsára szoktam fenekezni vele kilós harcsa a vízbe görbíti kapásnál simán pedig azzal fát lehetne vágni olyan merev bot:)

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz sityupityu #54107 üzenetére

    https://www.youtube.com/watch?v=Toax7Iom2_M&t=233s

    Jankovichnak ezt a videóját megnézed. Horgászik nem tudom hány grammos feederbottal , nagy orsóval , fonott zsinórral, amurra, pontyra a Dunán. Olyan csalizással olyan horoggal ami kizárja a keszeget nagyjából . Ilyen kemény szerelékkel és ilyen célhalakkal mi szükség van egy feederbotra? Semmi szükség nincs rá vsz. Ugyanezt a pecát lenyomná 3 librás 2 részes jófajta boljis bottal , 30-35-ös monofil zsinórral ideálisabb lenne hozzá vsz. Fárasztásoknál mindenképp, kapásnál pedig azért ilyen célhalnál a Dunán nem szükséges a nagyon finom feederspicc.

    Jobban passzolna egy bojlis bothoz a nagy orsó, a vastag zsinór, máshogy dolgozna fárasztásnál a bot. Nagyobb gyűrűk rajta nem megy tele minden kis szöszmösztől mint a feederen a sok pici gyűrű. Rossz hallgatni a vastag fonott zsinór surrogását a pici gyűrűk között a videóban, hülyét kapnék ettől a felszereléstől. :)

    De Dömének is vannak ilyen filmjei mikor nem a keszeghorgászat új dimenziót fedezi fel a Dunán. :) Jó hát akkor már nem feedermánia lenne a műsor címe , és a többi . :) De várom már mikor állnak neki harcsára is kuttyogtatni feederrel akkora divat ez most, mindent el lehet vele adni.

    [ Szerkesztve ]

  • jpeetr

    aktív tag

    válasz horcsog #54113 üzenetére

    a feederhorgaszat mint olyan, akkor vesztette el az ertelmet, mikor elkezdtek eroltetni a tavdobast, elektromos feeder kapasjelzőt, stb...

  • galervin93

    őstag

    válasz jpeetr #54114 üzenetére

    Miért vesztette volna el, nem kötelező használni ezeket, szerencsére...

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • pöpö

    tag

    Sziasztok.
    Lenne egy kérdésem.
    Tegnap váltottam ki az éves jegyet és azt látom rajta,hogy kivették a Visegrádi öblöt a vermelő helyek listájáról és a Hárosi részt tették be helyette .
    A kíméleti területek tájékoztató térképén sem szerepel viszont a fohesz oldalán meg igen :F
    Ilyenkor mi van?Lehet ott pecázni vagy nem?
    :R

  • hermanyi

    őstag

    Élő dunán elég a max 60g os kosár . Ha csonakbol féderezűnk én sem használok nagyobbat . Partrol viszont sajnos néha a 150g os kőrmös is sokszór kevés . pedig a táv 20m :)

    Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

  • Vitee

    aktív tag

    válasz hermanyi #54117 üzenetére

    K-hídnál van, hogy a 270grammos kosarat rakom fel, a 240grammos kosarat olyan szépen pakolgatja, hogy hajajj :)
    Igaz én csak partról horgászom a Dunán.
    A távtól függ, van, hogy 160gramm elég közelebbre.
    Volt, hogy 2 bottal horgásztunk, barátnőm 190-210-240gr, én 160gr, és neki sorra jöttek a paducok, szilvák, míg nekem alig alig.
    Csak egy pár méter volt a különbség, de akkor, ott, mégis számított.
    Fővárosi szakaszon, amikor feederrel horgászom, 100-240grammos kosarakat használok.
    A leggyakoribb a 100-130-160-190gr.
    Volt, hogy jöttek oda horgászok és nézik a nagy dobósúlyú feedereket, majd mesélik, hogy a lábuk alá 3-5 méterre, a kövezés tövébe horgásznak 30-60grammos kosarakkal, picker bottal, ólmokkal, gilisztával, etetö nélkül és gyönyörű halakat fognak.
    Ott ahol én dobálgatom a többszáz grammokat.
    Egyszer egy ilyet is ki kellene próbálni, lehet eredményes :)
    Nekem annyira bejött a feeder a fővarosin tavaly, hogy olyan 60alkalomból 50 biztos feeder volt, a pergetést, úsztatást sikerült is elhanyagolni :( :)

    [ Szerkesztve ]

    "Life before death, strength before weakness, journey before destination."

  • hermanyi

    őstag

    válasz Vitee #54118 üzenetére

    Én itt nagyfaluba Rakozom ,elvétve az Árasztó utcánál feederezem . Csonakbol pedig lentebb Lorévnél szoktunk feederezni .

    Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)

  • saen

    veterán

    Ha már ennyi szó esik a Dunáról, kérdeznék én is. Ügye elkezdtem összerakni a dunás feeder szettet, orsó már megjött, kiállítások alatt veszek majd valami erősebb feedert. Ami érdekelne az, hogy milyen vastag zsinórral és dobóelőkével horgásztok és milyen szereléket érdemes összerakni. Olvasok itt ezekről a nagy kosarakról, de én boltban szerintem még nem láttam, merre szerzitek be?
    Köszi előre is! Ja és annyi, hogy univerzális cuccot szeretnék, nincs még helyem, olyan összeállítás kéne ami sok helyre jó. Pickerrel már pecáztam Dunán, az nagyon limitált szerintem.

  • Zoli bácsi

    őstag

    válasz saen #54120 üzenetére

    Én folyóvízi feederre 0,25-ös monofilt teszek főzsinórnak, ez alá nem megyek többet. Akadók mellett azonnal meg kell fogni a halat, elfordítani az akadóktól, különben lehet betépni a szereléket. (Rábán szoktam pecázni). Dobóelőke fonott, 0,16-0,18.. Attól függ milyen tekercs van megkezdve.
    Végszerelék az vagy a főzsinóron csúszó karabiner, lehet alá 10-20cm erőgumi, és hosszú előke. Vagy tört gubancgátló csöves szerelék, de erősebb cső kell ami bírja. Döme G. valamelyik folyóvízi feederes filmjében ólomkapcsot használt, ha elakad a kosár a kövek közt, akkor le tud akadni. Nem rossz ötlet, ezt még nem próbáltam.
    Nagy, folyóvízi kosarat nem minden pecabolt forgalmaz, legegyszerűbb hogy rendelsz webáruházból.Xfish, Pecaplaza, vagy a közkedvelt Haldorádó.. ;] Dunai pecához nem konyítok, a Rábán helykereséssel (Visszaforgó, kanyar után) lehet könnyen olyan helyet találni, ahol az átlag(nál alig nagyobb) kosár megáll.

  • galervin93

    őstag

    válasz saen #54120 üzenetére

    Én könnyebb feederen használtam 20-as monot 16-20-as fonott dobóval, ez is működött, de a másik, erősebb szerkón teli fonott volt (papíron 0,15, valóságban inkább 17-18) erőgumival. Mindkettő működik a maga előnyeivel, hátrányaival, ki kell próbálni.

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • Spoon16

    tag

    válasz saen #54120 üzenetére

    Én leginkább a Tiszán pecázok, ott 10-12-es fonottat használok vagy 20-as monót. Dunára most hétvégére 16-os fonottal és 22-25 monóval készülök. Nagy kosarat sok helyen lehet kapni, a soroksári és a dunakeszi Walterban tuti.

    Alapvetően a netes írásokban dunai pecára 20-35 monóig kb. mindent olvastam már.
    Arra amúgy kíváncsi lennék,hogy a zsinór vastagság mennyire befolyásolja,hogy mekkora kosarat lehet megállítani. Nyilván nem mértani pontossággal,de mondjuk mennyivel kell nagyobb kosár egy 25-ös monóhoz,mint egy 20-ashoz,van-e köztük kimutatható különbség.?

  • horcsog

    tag

    (bojlis feedertechnikát elektromos jelzős távdobálásra írtam Jpeetr hsz-re válaszként, nem nyomtam rá a válasz gombra most látom)

    Saen, Spoon16 :

    18-40-ig kb amit használok monofilt dunai fenekezésre békéshalakra.

    Feederen 18-20-25-ig. De én nem használok ekkora nagy kosarakat amiket láthatsz haldorado és nem tudom milyen dunai horgászfilmekben a kosár 200 gramm és megtömi kajával. Nem használok fonott dobóelőkét sem , sőt sokszor dobóelőkét sem . Általában ha fenekezek békés halra ólmot használok és az etetés nem kosárral megy. Kivétel van egy nehéz fenekező összeállítás etetőkosárral pontyra. Nagy trapézólom mondjuk ilyen https://racvarosihorgaszbolt.hu/termekeink/trapez-olom-csuszo-80g és fölötte egy etetőkosár alatta ütköző és egy db nagyméretű pontyozó horog a nagyméretű alatt értsd 2-től felfelé 1/0-2/0 se ritka. Kosár megtömve masszív darával olyannal ami a Dunában se egykönnyen oldódik ki. De ezt a cuccot se a húzós egyenletesen áramló vízbe a parttól távol dobom be. Nem azért van rajta ekkora ólom ilyen helyen megálljon. :)

    Nagy különbség tud lenni 20-as és 25-ös között ha olyan helyen használod ahol van sodrás rendesen és nincs semmi ami megfogja a cuccot . Mert az nem baj ha mozgatja a sodrás csak tegye le a haltartó helyen. :) Ha egy kopár egyenletes meder van ahol zúdul a víz gyorsan és beljebb is horgászol lehet, hogy 100 grammot is jelenthet ekkora zsinórvastagságbeli különbség.

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz saen #54120 üzenetére

    Pickerrel sok helyen lehet horgászni vsz a Dunán, inkább az a kérdés ami sokszor kizárja van e értelme azon a helyen használni olyan finom cuccot. Meg tudod horgászni a jó helyet vele , kapásod is lesz , de halat ki nem veszel vele.

    Egy példa kőlábnál horgászol, olyan a vízállás a legjobb meghorgászni egy bolognaival úgy, hogy a spicc alatt van a cucc. Így eléred a kőlábat. De ha nem olyan a vízállás és fenekezővel horgászod meg ugyanazt a helyet lehet rajta pickerrel horgászni, lesz kapás, de elég ha a finom zsinór egy kőhöz hozzáért és game over. Komolyabb akadókról nem is beszélve.

    [ Szerkesztve ]

  • saen

    veterán

    válasz horcsog #54125 üzenetére

    Én haldorádót nem nézek, mert az csak reklám. Pár éve már nekiálltam ennek, de aztán az utolsó pillanatban mégis meggondoltam magam és mégse vettem meg a cuccot. Viszont kiállításon beszélgettem a dunai feederezésről Erdei Attilával és a Novák Janival is.
    Mindketten ezt a nagykosaras feederezést ajánlották a Dunára, szóval ezért ezzel akarok kezdeni. Persze nem tudom, hogy ez-e a tuti, meg lehet van más útja is, de azért a fennti két emberben megbízom annyira, hogy totál hülyeségre nem próbálnak rávenni.
    Sajnos nincs olyan ismerősöm aki vérprofi a dunai feederben, így szükség lesz némi kisérletezésre, viszont valamivel kezdeni is kell. Azonnal nem akarok 17 féle cuccal kezdeni, az csak összezavar.

  • horcsog

    tag

    válasz saen #54127 üzenetére

    Az etetőkosaras fenekezésnek van egy olyan előnye a kaja ha az folyóvízre való nehéz etető az jó helyen lesz. Egy bolondbiztos megoldás nagyjából bármilyen helyen. Lehet vele keszegfélékből , márnákból ha olyan a hely nagy zsákmányt összehozni nagyon sok helyen. Ha ólmot használsz és külön etetsz azt behatárolja a parttól való távolság ha partról horgászol , a hely jellege vízmélységtől az áramlásig stb. Nagyon el lehet rontani így a helyet . Nem annyira bolondbiztos megoldás mint ez amit láthatsz mostanában a folyóvízi feederezésről általában horgászfilmekben.

    Versenykörülmények között amire ők általában készülnek megint behatárolja a módszert az a hely amit húzott , a többi versenyző hogyan etet, hová horgászik stb , és az idő rövidsége és a többi. Más azért ez a peca mint elmenni úgy kiválasztom a szerintem legjobb haltartóhelyet abban az évszakban, napszakban, vízállásnál stb és éppen aznapi körülményekhez a szerelést és nem etet mellettem senki . Mondjuk tudok este horgászni vagy hajnalban amikor azon a pályán megjelennek a komolyabb halak és nem arra megyek egy szák keszeget fogjak mert azzal lehet pár óra alatt versenyt nyerni. Ők ha lemennek a Dunára vszínű edzenek versenyekre ahol így horgásznak. + mégis sok mindent el lehet ezzel a módszerrel adni a nagy etetőkosártól az ehhez való botokig stb, ez se mellékes szempont.

    A legjobb az ha a Dunán majd nyitott szemmel jársz ott sokféle módszert meg lehet figyelni, helyi erők miket művelnek. Aztán kialakul neked mi tetszik milyen módszer milyen halakra.

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz saen #54127 üzenetére

    Annak idején én egy úttörő bot rileh rex orsóval kezdtem horgászni az első valódi horgászbotom. :) 30-as zsinórral. Kiváló felszerelés volt . elég változatosan lehetett vele horgászni , bot jól bírta de az orsó. :) Pontosabban először tároló orsó volt rajta gyárilag az volt egy komoly szerkezet , lehetett vele úsztatni patakokban főleg, fék olyan volt rajta ha egy tenyeres keszeg ráment akkor kézzel kellett fékezni mert húzta a legerősebb féket. :) Tök jókat úsztattam vele sőt még fenekeztem is vele patakokban "feedereztem" vele.

    Mondjuk az tény, hogy sokat segíthet aki ismeri a viszonyokat helyeket stb, mert anélkül nehezebb . De ha csak annyit csinálsz kiülsz egy kőruganyra ott általában horgásznak többen , főleg hétvégén már sok mindent meg lehet figyelni egy horgásznap alatt is.

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz saen #54127 üzenetére

    Aztán van olyan lehetőség is az ólomra nyomod rá a darát. Nem kell feltétlenül bazi nagy kosár. Ólmos cuccra akár egy kétkezes gombócot is rányomhatsz extrém esetben ha kellően tapadós kaja. :)

    De mennyire sokféle lehetőséged van pl Jankovich-nak a dunai amuros videóját megnézed. Ha azon a helyen ilyen vízállásnál horgásznál egy pillekönnyű feederrel 18-as monofillal és tennél 23-as monofil dobóelőkét ha sokat akarsz dobálni mindjárt megállna 50-60 gramm is. Sőt ha keresnél azon a terepen olyan helyet ahol van egy púp és mögötte gödör lehet, hogy a 30 grammos is. Nem kell nagy gödör , vagy púp csak kicsit egyenetlen a meder. Nem célzottan amurra horgásznál egy kemény cuccal hanem finom kis horog , finom előke , keszegcsali . Megetetni akár nehéz gombócokkal akár főtt búzával stb. Mindjárt a keszegfélék megtámadnának hacsak az amur be nem áll annyira mindent elver onnan. :)

    De kimehetnél oda egy bojlis bottal ugyanezzel a végszerelékkel amit használ 30-as zsinórral amurozni, akkor kb ugyanígy nézne ki a peca mint amit csinál.

    Ezen a helyen még 20 másik módszerrel és halra horgászhatnál kb. Akkor az még csak 1 hely a Dunán. Pergethetnél is ott este van egy-két ígéretes rész amennyire látszik a videóban. :) Még harcsára is fenekezhetnél ezen a részen akár éjszaka pl, de nappal is csak akkor nem az amuros részen hanem ahol letörik a meder beljebb. :) 1 dunai hely de a pickertől a harcsázó fenekezőig bármivel meghorgászhatod .

    [ Szerkesztve ]

  • horcsog

    tag

    válasz saen #54127 üzenetére

    Csak annyi még beszéltünk egyszer a csukázó cuccról és mondtad szereted a 80-100 gramm körüli teleszkópos kicsit hosszabb botokat csukázni. Semmi mást nem viszel és veszel csak előveszed ezeket a csukázó botjaidat rajta 30-35 ha kell nehéz terepen 40-es zsinórral és máris dunai horgászatnak rengeteg lehetősége megvan. Keszegezhetsz is vele nyugodtan 30-as zsinórral, raksz 25-ös előkét és 10-12-es horgot telerakod csontival, vagy harmatgilisztával , trágyagilisztával. Olyan méretű keszegféléket foghatsz vele, hogy a tavi telepített 1 kilós pontyok megijednek tőle. :) Nagyon sok öreg dunai pecást látok régi üvegbotokkal csalizik gilisztával arra bármi jöhet alapon, ahogy ezelőtt 40 évvel is nyomatta. Pl paduc nagyon sok finomszerelékes úszós pecásnak kedvenc dunai hala. Fehér hungarocellel pici horoggal nehéz fenekezős cuccal durung spiccű üvegbotokkal /teleszkópos karó botokkal mennyit láttam már fogni a Dunán. :) Nesze neked kenyérrózsa meg így úgy amúgy súlyozott úszó és kényes hal nagyon finom zsinór stb. Néha az ilyen "primitív" egyszerű dolgok bőven jók ha eszik a hal és jó helyen vagy. :)

    Befejezem a dumát mert teleírtam a fórumot.

    [ Szerkesztve ]

  • szgzuri

    csendes tag

    Sziasztok!

    Már egy éve olvasgatom ezt a fórumot, most végre rászántam magam, hogy belépjek, és megosszam a saját tapasztalataimat a dunai feederes peca témában.

    Tavaly tavasszal kezdtem el rendszeresen lejárni a Dunára, az Újpesti vasúti híd környékére.
    Egy év alatt kb 40 alkalommal sikerült lejutnom a folyóra, kb 10 helyet próbáltam ki.
    Még kezdőnek tartom magam a dunai feederezés témában.

    Ami a felszerelést illeti a kezdeti útkeresés után ősz közepére nagyjából összeállt az a kombináció, ami az általam látogatott horgászhelyekhez, és a saját "stílusomhoz" nagyjából passzol.

    Hobbi pecásként úgy állok hozzá, hogy bármi halat fogok, annak örülök (talán a gébet kivéve).
    Így főleg csontival és gilisztával szoktam csalizni, 12-es, 10-es lapkás horoggal, 18-as, 20-as monofil előkével, hossza 80 cm, felette 15 cm Drennan erőgumi. Ha nagyon rámáll a sok kis keszeg, és szelektálni akarok, akkor 12-es, 10-es füles horgot teszek fel (horogelőke ugyanaz, mint előbb), csalitüskével, rajta egy szem kemény kukorica vagy 8-10mm-es wafter, így ritkább a kapás, de nagyobb eséllyel jön márna vagy szebb dévér.

    Kosárral szoktam etetni, kb 10 percenként dobok újat, a Walter-féle bütykös kosarat használom, leggyakrabban a 150 grammosat. Más folyóvízi kosarakhoz képest ez kb közepes méretű.
    A sodrás erejétől függően ez a kosár a parttól úgy kb 15-25 méter távol áll meg, ennél bentebb nem szoktam horgászni.

    A fogott halak mérete leggyakrabban fél kiló alatti, de azért néha meglátogat egy-egy márna, 1-4 kiló közöttiek.

    A fent vázolt dunai körülményekhez, végszerelékhez és halakhoz a következő felszerelést használom:
    Manta Evo-XT 360 heavy feeder bot (3oz-os spicc van fenn, ezt a sodrás már eléggé befeszíti, lehet, hogy a 4oz-osat kellene inkább használnom).
    A bot "hivatalos" dobósúlya 100g, de simám bírja a 150g-os kosarat (plussz kaja), a dobó mozdulat lassú, a távolság nem nagy.
    Nyeletőfékes orsó 40-es méretben.
    22-es monofil főzsinór, 9 méter 16-os fonott dobóelőke.
    Nyárfaszösz idején a dobóelőke csomója sok szöszt összeszed, ami megakad a kicsi feeder gyűrűkön, lehetetlenné téve a horgászatot.
    Ilyenkor átváltok 25-ös főzsinórra, dobóelőke nélkül, kisebb, 100 grammos kosárral. Ezt a terhelést max két pecán keresztül bírja a 25-ös, a végére már nagyon pödrődik, ilyenkor az utolsó 8 métert levágom.

    Két bottal horgászom, ha az egyik végszerelék beszakad kosárral együtt (pecánkét átlag 2x előfordul), és szerelgetnem kell, akkor még mindig benn van a másik, és szól rajta a nyelető, hogy kapás van.
    Bottartónak tripod-ot használok, van rajta két kar a botoknak, középen kampó, ebbe akasztok egy vászonszatyrot, benne egy nagyobb kővel, atom stabil.

    Úgy érzem ez a szerelék nagyjából összeállt, a részei egyensúlyban vannak egymással, persze még kísérletezem horgokkal, előkékkel, csalikkal, a fék beállításával (valószínőleg túl keményen használom).
    Még nem éreztem igazán szükségét, hogy ennél erősebb felszerelést használjak.
    Úgy vélem hogy ennél húzósabb vízen könnyen felborulhat a most működő egyensúly, nagyobb sodrás, más tapadásúra kell bekeverni az etetőt, nehezebb kosár, nagyobb terhelést kap a finom orsó a nehéz kosár kitekerésekor, stb.
    Persze vannak olyan pályák, amiket így nem tudok meghorgászni, de egyenlőre elégedett vagyok az így elérhető lehetőségekkel és apró sikerekkel.

    Ami igazán megfogott, az a halfajok változatossága, egy átlagos peca során 5-6 különböző fajta halat szoktam fogni (és nagyrészüket visszaengedni), éves összesítésben 23-ig jutottam, némelyik meghatározásához Google segítség kellett.

    Találtam néhány helyet, ahol lassabb a sodrás, idén ezeket is ki szeretném próbálni, könnyebb kosárral, médium feeder bottal.

    A tapasztalt kollegáktól elnézést kérek a hosszú bejegyzésért.
    Remélem néhány infó a hozzám hasonló, Dunával most ismerkedő horgásznak hasznos lehet.

  • saen

    veterán

    Köszi srácok a dunai pecás infokat, nem értem miért szabadkoztok a sok írás miatt, ez a fórum lényege és én örülök mindenféle tapasztalatnak. Jöhet még ha valakinek írhatnékja van, szivesen olvasom :K

  • galervin93

    őstag

    válasz szgzuri #54132 üzenetére

    Korrekt! :K
    (Mondjuk én megpróbálnám egy pickerbottal is, 40 grammos ólommal, biztos ami biztos. ;] )

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • KunEmber

    senior tag

    Ha már feeder: január elején volt téma az olcsó, kezdőknek szánt feeder bot Dömééknél, mely egyszerű anyagból, 20khuf alatt készül, viszonylag ellenálló, direkt kezdőknek ajánlják. Hermanyi álláspontját tiszteletben tartva (rossz botot ne vegyél, mert rossz az élmény) úgy gondolom, hogy ez egy jó meglátás a részükről, hogy ne egyből egy ultralight feederrel kezd. Ha szeretnék egy ilyen botot, de nem Döméset, milyen irányba nézelődjek? Decathlonban van valami hasonló tudású, árú pálca?

    (Más: tapasztalt horgász barátom minden áron le akar beszélni a Caperlan botokról, szerinte kifejezetten rosszak. Tényleg lenne érdemi különbség egy 17 ezres By Döme heavy feeder és egy 17 ezres Caperlan heavy feeder között?)

    http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg

  • Zoli bácsi

    őstag

    válasz KunEmber #54135 üzenetére

    Álló vagy folyóvíz, mekkora dobáshoz, mekkora várható végszerelék súllyal..? Árkategória..?
    Ha ezeket megválaszolod, egyszerűbb lesz... :)
    Általánosságban szerintem 10e. ft-os sávban Eurostar Master Class feeder, ami kezdéshez is jó lehet.
    15-20 ezerért a Nevis Vanity botcsalád, itt a pickertől a folyóvízi "dióverőig" minden van, találnál kedvedre valót.
    Olcsóbbak közül ezeket mondanám, ha többet szánsz rá, akkor 30 körül a Walter botok is jók, ettől felfele én már nem vagyok képben. :)

  • KunEmber

    senior tag

    válasz Zoli bácsi #54136 üzenetére

    Bocsi, csak én fejemben van meg a kép. Teszkós pontyot fogni a tavon, megtanulni feederezni. Pl.: Budaörs melletti nagy tó, vagy Etyeken a Diána. Vagy épp az icipici Kis-Bleró Dél-Pesten. Árszintben 15-20 között mondjuk.

    [ Szerkesztve ]

    http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg

  • Steady74

    Topikgazda

    válasz KunEmber #54135 üzenetére

    Nevis botokat nézd meg, áruk jó, a Vanity 3.6 MH szerintem jó mindenes bot. Pontyra tuti jó, nagyot is lehet vele dobni, ha tovább akarsz váltani, könnyen el tudod adni.

  • pupehap

    tag

    válasz KunEmber #54135 üzenetére

    Én most rendeltem egy Nevis sprint feeder botot, ajánlás alapján választottam, meg a 150 grammos dobósúlya is nyomott a latban.
    [link]
    Szerintem egy magamfajta kezdő pecásnak megfelel, ráadásul jó az árfekvése is.

    "ha meg kell b@szódni, akkor meg kell b@szódni " José Luis Torrente

  • Spoon16

    tag

    válasz KunEmber #54137 üzenetére

    Steadyvel értek egyet,ennyiért Vanity! Nekem van egy 270-es XH csónakos pecához meg egy 360-as MH állóvízre. Nagyon jó bot.

  • Vitee

    aktív tag

    válasz saen #54133 üzenetére

    Akkor már én is írok egy wall of text-et.

    Én soha nem gondoltam volna, hogy valaha komolyan leülök egy bot mellé, és nézem a kapásjelzőt, vagy a spiccet.
    Mindig is pergettem, legyezéssel is próbálkoztam, de sok évig semmi más nem érdekelt. Egy munkatársam horgászik a Dunán és már nagyon sokszor megígérte, hogy megmutatja, milyen a kenyérzsákos úsztatás. Tavaly előtt ősszel össze is jött, innen pedig elindultam a lejtőn :C
    Annyira elragadott a vízben állva való úsztatás, és a finom matchbottal való horgászat, hogy mást nem is csináltam hónapokig.
    Egy nap, egy barátom megmutatta a feederezést is. Ez is nagyon megtetszett, annyira, hogy megbeszéltünk egy napot, amit kikértünk a munkahelyünkről, és irány a fővárosi Duna.
    De itt már beleásta magát az agyamba a gondolat, hogy nekem bizony feeder cuccot kell vennem.
    A pontyshow-n ez meg is történt, így a kiszemelt napon már azzal is mentem, bár gébeken és 1-1 márna szakításon kívül, a novemberi 20 fok örvendeztetett csak :DD
    Innen pedig a tavalyi szezon következik, ahol 95%-ban szinte csak a feedert használtam a Dunán.
    Az első bot egy Döme Power Fighter River Feeder XXH 3.90m 100-250gr dobósúllyal.
    Igen ez, durung, erős, durva cucc, de megvan a létjogosultsága.
    Lett egy másik botom is, a fenti kisebbik testvére, egy 3.60m XXH 50-180gr dobósúllyal.
    Ezekhez kezdetnek egy első fékes 40-es Power Feeder orsó.
    Nem vagyok Döme fan, senki fanja se vagyok, ez volt olcsó és a célra alkalmas. A kiállításon ilyen erős botot semmit nem találtam, a nagy kosarakhoz pedig mindenki ezt ajánlotta. Nyilván ahogy tágul az ember, vagyis a horgász tapasztalatának a tárháza, rájön, hogy mást is tudott volna választani, de a tanulópénzt mindenkinek magának kell megfizetnie.

    Itt pedig következett a helyek keresése. Megmondom őszintén nagyon tapasztalatlan vagyok/voltam a nagy folyón, most már természetesen valamivel több van, de én a fent is taglalt dolgokat legtöbb esetben nem figyeltem.
    Gondolok itt a medertörésekre, hol kezdődhet a meder, hova dobjak és a többi. Úsztatásnál, az első törést könnyen megtalálni melles csizmában, de feederrel ezt nehezen lehetne kivitelezni. Ezek amíg nem kezdtem horgászni sokszor fejtörést okoztam nekem.
    Legtöbbször kinéztem egy helyet, leültem ,és horgásztam, nem is eredménytelenül.
    A tavalyi kb.60 alkalomból talán 2-3 volt amikor semmit, vagy csak gébet fogtam. Szerencsére nagyon szép halakat sikerült fogni, főleg nyártól, őszig.
    Én is szinte mindent a Youtube filmekből és cikkekből tanultam, majd próbáltam alkalmazni.
    Kinézek egy tetszetős helyet, ahol elsőnek nem tudom hol van a törés, vagy bármi akadó. Próbálok a fő sodorvonalhoz közel dobni, mert ott változik meg a sodrás, de legtöbbször az dönti el, hogy mekkora kosár van nálam. A nálam lévő legnagyobb kosarat felrakom, majd addig dobálok üres kosárral, amíg úgy meg nem áll, hogy a sodrás miután leérkezett a kosár, ne tudjon rajta egyet se mozdítani, ne görgesse odébb. Én mindig kizárólag klipszelve, beakasztott zsinórral horgászok a pontos távolság miatt. Néha a parton ilyenkor leteszem a kosarat egy kőre, majd elsétálok addig amíg be van akasztva és teszek oda valamit, hogy megjegyezzem a helyet ha szakadok, vagy ki kell akasztani.
    Szerintem az eredményesség egyik fontos pontja, ez a pontos horgászat és az etetési sáv kialakítása.

    Többszöri alkalommal bizonyosodott be nálam, hogy ez nagyon fontos az eredményesség szempontjából.
    Az egyik hely ahova járok, néha tele van horgásszal, és van hogy napokig senki nincs ott.
    Leült mellém egy spori, pont akkor pakoltam ki és megkérdezte ide ülhet-e mellém. Mondtam neki, persze, nyugodtan. 2 bottal horgászott, én mindig egy bottal szoktam. Engem frusztrált a kettő botra való koncentrálás, ha megy a hal akkor azért zavaró, ha nem megy, akkor pedig kettővel se fog.
    Gondolkodtam már ilyen esetre sajttal, vagy wafterssel való, kereső ólmos horgászatra a második boton, de soha nem volt kedvem vele foglalkozni.
    A szomszéd sima bordás kosárral és kenyérrel, meg etetőanyaggal horgászott. Előre lelövöm a poént, de semmit nem fogott a pár órás horgászat alatt, pedig mellettem ült, és a végén minden dobásra fogtam a keszeget.
    Az első hiba, amit én a saját tapasztalatom alapján gondolok, a pontos távolság volt.
    Nem volt elég nehéz a kosár amivel dobált, így bedobást követően görög az aljzaton a kosár, egészen addig amíg meg nem találja a medertörés szélét, vagy éppen egy akadót.
    Sokszor mondják, hogy pont ez a jó, hogy a mederszélre sodródik a kaja a kosárral, de szerintem nem (a görgetést most nem venném ide, az pont ennek a módszernek a tökéletesítése, vagy a belvárosi sajtos, ólmos Feedermania film,a hol pont ennek a sávnak a megkeresése a lényeg).
    A másik, hogy ő se fixen, klipszelve dobált, hanem mindig éppen ahova ment. Természetesen akinek már annyira a kezében van, nincs szüksége ilyesmire, de ez nem én vagyok, főleg nem ilyen súlyokkal :D

    Egy 3 órás horgászatra olyan 1.5kg etetőanyagot szoktam vinni, néha megmarad belőle, néha elfogy hamar. Mindig 5 percenként dobok újat, hogy az etetőanyag elég sűrűn jusson be nekik, kialakítva egy sávot, amit tudnak falatozni.
    Leggyakrabban sajtos, kagylós etetőt szoktam, 3-5dl elő csontival. Teszek még néha bele kukoricát, búzát, süllyedő angol morzsát, vagy valami aromát.
    Néha vanilincukorral, fahéjjal bolondítom, ami éppen itthon van. Amit még szeretek az a zsemlemorzsa.
    Én nem szoktam nehezíteni földdel, vagy csak nagyon nagyon ritkán, és rostán se töröm át a szemeket, ott helyben keverem össze. Lehet, hogy sokkal eredményesebb lehetnék ezekkel a módszerekkel, nem tudom.

    A második hibát pedig itt látom.
    Azokon a horgászokon kívül, akik ugyan ezt a módszert alkalmazzák, amit látok, hogy a legtöbben nagyon ritkán dobnak újat a szerelékkel. És ez szerintem egy nagy hiba.
    Kettő munkatársamat, akik évek óta nem horgásztak szépen beoltottam, és be is vásároltunk nekik egy szerelést a Dunára.
    Egy Nevis Vanity Carp 60-180 grammos botot, ami konkrétan majdnem ugyan az mint a Döme, csak zöld és olcsóbb :D
    Az idősebbik, kicsit makacsabb, és az istenért nem fogadta meg a tanácsomat arra vonatkozóan, hogy használjon megfelelő súlyt, és gyakrabban dobjon, ha nem is 5 percenként.
    Neki elég volt a 30 percenkénti dobás, amit miután szedett volna ki, elég sokszor beszakított.
    A probléma ugye itt az, hogy a kis súly miatt a sodrás szépen görgeti az akadóba. De ha sűrűn dobna újra, ez hamar kiderül, de ő csak 30 percenként volt hajlandó.
    Az első pár másodpercben már az akadóban van a kosár, a többi időt pedig feleslegesen tölti a vízben a cucc :D Nem is fogott semmi egész nap, csak 1 pici márnát, amíg nekem egész nap jöttek sorra a halak.
    Másik munkatárs gyakrabban dobál, de ő klipszelni nem akar, így neki is éppen mindig ahova megy a szerelék oda dobál. Ez az akadások szempontjából is fontos lenne, mert az akadót így nem tudja megjegyezni, és ennek sokszor szakadás a vége.

    Szóval amit először szoktam tenni, megkeresem a megfelelő távolságot, ahol pontosan megáll a kosár, majd sűrűn 5-6 percenként dobálok. Nekem ez minden alkalommal meghozta szépen a halakat.
    Eddig 25-ös főzsinórt és 20-as fonott dobóelőkét használtam, de most váltok teli 25-30-as fonottra.
    Nem egyszer akasztottam olyan halat, hogy kapást követően rohantam a parton, vagy a köveken, mert a hal megállíthatatlan volt, mire észbe kaptam, már a klipsznél szakadt is a cucc, időm se volt kiakasztani. A mono 1-2 horgászat után eléggé gyengül és szakad ilyenkor sajnos. Így most kipróbálom a teli fonottat.
    A főzsinórra, egy csúszó úszórögzítőt rakok, majd ide pár darab nagyobb gumigyöngyöt, és egy gumiütközőt. Csinálok egy dupla hurkot, ide megy kb 15cm erőgumi, aminek a két végén egy-egy dupla csomó van. A főzsinór végén lévő hurkot ide rögzítem, a gumi másik végére ugyan csak dupla hurokkal egy 70-100cm-es előke, amiből használok 18-22 közötti méreteket.
    Kosárból 100-240gr közöttieket használok hely és távolság függvényében.
    Horognak Gamakatsu F22-őt használok 10-14 méretben, csalinak pedig 4-6 szem csontit, vagy csemegekukorica-csonti kombót.
    Ősszel egyszer próbáltuk a killbill-t azt is nagyon ették a márnák.
    Tripodot nem használok, egy sima ágasom van, amit a sóder vagy kövek közé simán beszúrok, vagy gumikalapáccsal beütök, ha ez se jó akkor kövekből egy párat egymásra pakolok és körbeépítem az ágast :)

    Nagyon szép, gyönyörű halakat lehet fogni a Dunán, olyan fajokat, amiket a legtöbben is nem ismernek. Nagyon szép koncérokat, márnákat sikerült fogni tavaly, a hatalmas paducokról, szilvákról nem is beszélve. Ezért is hanyagoltam a pergetést, mert ott közel sem volt ennyi sikerélményen a Dunán, hiába a szép balinok, az ágasról boruló feederbot most nálam mindent vitt :D Sok cucc se kell hozzá, bicikli, hátizsák és botzsák simán elég.
    Ezek csak az én tapasztalataim, nem kell készpénznek venni, mindenki máshogy alkalmazza a módszereket, számomra ez így bevált.
    Raknék néhány képet is :DD

    Ennyi simán elég ;)

    [ Szerkesztve ]

    "Life before death, strength before weakness, journey before destination."

  • galervin93

    őstag

    válasz Vitee #54143 üzenetére

    Nagy lályk, köszönet hogy leírtad! :K
    Senki ne sajnálja a klaviatúrát, az ilyen posztokért érdemes feljönni ide. :)

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • saen

    veterán

    Köszi Norbi neked is, igazán részletes lett :K :C

    Akciós Walter hétvégét lehet már tudni mikor lesz? Weben még nincs semmi...

  • galervin93

    őstag

    válasz saen #54145 üzenetére

    Fehova...? Akkor szinte mindenütt van akció. Be is vásárolok szerintem apróságokból.

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • jjohn

    aktív tag

    válasz KunEmber #54135 üzenetére

    Szia!
    Én is egyet értek Steady-vel. Nekem egy Nevis Vanity 3,9 XXH-ám van. Nagyot lehet vele dobni nagyobb súllyal is. A Dunán kiválóan teljesít nem durung, nagyobb halak esetén is jól teljesít. Ami még fontos hogy 0,5-1 kg-os halak kapása is jól észrevehető és a fárasztás is élvezetes.Rugalmas jól kezelhető.
    A fonott zsinórt is jól bírja, akár dobóelőke vagy telibe a dob.

    A Balatonon is jól szerepelt. Úgymint távdobásra nagysúlyú etető anyaggal. A nagy pontyok fárasztása is élmény vele.
    Az ára pedig nagyon jó. Ugyanazt tudja mint a drágább testvérei, halat fog és horgászatra használható.
    Én csak ajánlani tudom mindenkinek mindegyiket legyen az MH, XH, XXH.

    [ Szerkesztve ]

  • saen

    veterán

    válasz galervin93 #54146 üzenetére

    Úgy emlékszem Walteréknek is szokott lenni saját hétvégéje és ekkor adják a legnagyobb kedvezményeket. Fehovás hétvégét szeretném kikerülni, márcsak a pesti forgalom miatt is, illetve bemenni a Fehovára nem éppen olcsó (benzin + parkolás + belépő). Nekem egyszerűbb az egyik Walterlandba bemenni, ott mindig vannak azok a feederek amik közül választani akarok és apróság is tuti van.

  • galervin93

    őstag

    válasz saen #54148 üzenetére

    Fehova ideje alatti webes akciókra gondoltam.
    Helyben drága a Walter, max akcióban jó vétel. Meg persze helyben tapizni a dolgokat. :))

    [ Szerkesztve ]

    Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!

  • saen

    veterán

    válasz galervin93 #54149 üzenetére

    Botokat meg akarom fogni vásárlás előtt és az a kettő ami játszik, az máshol se olcsóbb. Egy-két aprócikk meg most belefér, azért túl sok minden nem kell.

Új hozzászólás Aktív témák