Új hozzászólás Aktív témák

  • freelanced

    addikt

    válasz hermanyi #64779 üzenetére

    Köszönöm a válaszod!

    Spicc botra esetleg tudsz ajánlani konkrét modellt, márkát, hogy merre érdemes nézelődni?

    A Zéé

    Köszönöm a részletes válaszod!

    Erről a botról mi a véleményed, véleményetek? Okuma Custom Black Feeder

    Illetve köszönöm az ajánlásod bot, orsó terén is, így kicsit könnyebb lesz elindulni mind Feeder, mind spiccbot és pergető terén.

    Az egyéb kiegészítők kapcsán márkában vállalható általánosságban bármi vagy azért itt is résen kell lenni?

    Abszolút egyetértek egyébként, első körben én sem szeretnék a legdrágább botok felé menni, sőt, ki szeretném tapasztalni a dolgot.

    Viszont akkor vélhetően ez lesz az egyik legjobb elindulási módszer, a spicc botot hermanyi kolléga is javasolta, így vélhetően egy spicc egy feeder egész sok mindenre elég lesz, ha nem is veszem meg egyből a kettőt, felírom a listára mindenképp.

    A dunakeszi Waterland lényegében útba esik, opció lehet, köszönöm a javaslatot, ha időm engedi benézek.

    Atis45

    Köszönöm a te válaszod is, úgy tűnik elég sokan horgásztak spiccbottal az elején. Sajnos nem nagyon van ismerősöm aki horgászna, vagy érdekelné a dolog, bár a neten egész jó videók vannak de azért nem az igazi. A befektetett pénz kapcsán pedig szintén jó lehetne a használt ha érdemes, abból ki lehet szállni jobb esetben viszonylag kis veszteséggel.

    saen

    Köszönöm, hogy leírtad a véleményed.

    Valóban, én is erre jutottam, csak ugye számomra az jelenti a nehézséget, hogy nem ért konkrétan olyan hatás, vagy nem motivált olyan személy ami / aki miatt elindultam volna az egyik vagy a másik irányba, emiatt viszont az érdeklődési köröm elég széles, mondhatni minden halra szívesen horgásznak előbb vagy utóbb, mind érdekel. Ettől függetlenül egyet értek, valóban nem lenne ideális mindenre egyszerre. Ami mindig is érdekelt ha valamit muszáj mondanom az a pisztráng, de vélhetően nem optimális ezzel kezdeni és mivel mondhatni ritka sok utazást is igénybe venne így nem is említettem ezt, nekem is ideálisabb lenne elsőként egy-egy közeli hely, viszonylag könnyen elérhető cél.

    A válaszod mindenképp hasznos, több helyen is olvastam illetve tanácsolták a pontyot, illetve te is megerősítetted, attól függetlenül, hogy érdekelnek a ragadozóhalak nagyobb esélyem lesz könnyen elindulni a békés halak irányába így talán célszerű arra mozognom első körben.

    Horgászfilmek terén van esetleg olyan amit szívesen ajánlanál?

    Nem is vártam, hogy helyettem döntsön bárki, viszont azok amiket leírtak most itt hasznosak és segítenek abban, hogy én döntsek a kérdésben, mert sok olyan dolog is elhangzott amit ebben a formában nem szednek össze egy leírásban. Illetve sok esetben külföldi oldalakat olvasgatok de ott is nagyon más tud lenni az ajánlás, valami oknál fogva eddig bármit néztem 198 - 213 cm körüli Medium pergetőbotot (spinning) javasoltak kezdésnek, ami viszont teljesen az ellentéte az itt kapott ajánlásoknak, ami feltételezem az adott víztömegek, halfajták eltéréséből, sajátosságából adódhat, mert szinte senki nem ajánlotta pergetőt itthon eddig kezdésképp.

    Első körben egyébként azt mondanám, hogy inkább több halat szeretnék fogni, mintsem nagy méretűeket. Nyilván jó lenne komolyabban űzni, nagy halakat fogni, de úgy vélem kezdésnek ez nem ideális, inkább vagyok híve a fokozatos kitapasztalásnak, illetve azért valahol a több fogás sikerélmény terén is többet tud nyújtani, legalábbis abból kiindulva, hogy vélhetően egy nagy halnál több faktor is számításba jöhet ami a sikeres és sikertelen fogás közötti különbséget jelenti.

    Általános kérdések:
    Érdemes használt termékeket is nézni, azokban gondolkodni?

    Illetve költség terén mivel lehet számolni, milyen konstrukciót javasolnátok? Az állami jegyről tájékozódtam már, de azt egyelőre jegy hiányában nem látom a rendszerben, hogy egy-egy adott területre mennyibe kerül a jegy, milyen konstrukciók vannak.

    Maga az engedély illetve az azt követő költségek sem teljesen egyértelműek:

    Horgászkártya - 2200 Ft / 5 év
    Horgászokmány tok - 600 Ft
    Állami horgászjegy - 3000 Ft / Turista horgászjegy 2000 Ft
    (Itt például nem világos, hogy ha turistajegyet vált az ember annak árát be tudja váltani állami jegy vásárlásakor végül vagy sem? Egy kolléga mintha említette volna itt, hogy igen, de múltkor kérdeztem a központi számon ahol azt mondták nem, illetve állítólag turista jeggyel a jegyárak is drágábbak.
    Horgászvizsga - Ingyenes
    Fogási napló - 300 Ft
    Egységes szövetségi hozzájárulás - 2000 Ft

    Egyesületi tagdíj - Minimum 2000 Ft
    (Ez ismét nem teljesen világos, van ahol ezt látom van ahol 42.000 Ft-ot látok új belépő tagok esetén, netán a Tagfenntartó díjat kéne nézni? Szintén van ahol 8000 Ft-ot találtam az állami jegyre egy adott egyesület weblapján.)

    Alapjáraton ezek alapján minden együtt körülbeül 10.000 Ft körül kellene, hogy legyen. No de mennyi az annyi? Jön ehhez még valami, kihagytam esetleg valami, netán félrenéztem?

    Gondolom ami még plusz költség a területi jegy ára, ami országosan 74.000 Ft. Közületek általánosságban ki milyet fizet, milyen konstrukcióban horgászik?

    Milyet lenne érdemes váltanom szerintetek? Netán célzottan szoktatok attól függően, hogy ki hova megy?

    A másik kérdésem az, hogy nem lehet érdemes sporthorgásznak jelentkezni? Avagy a költségek ott is hasonlóak ha a nevezési díjat stb hozzáadjuk ( ha jól rémlik két verseny kötelező) ? Azért is kérdezem mert az első pár hónapban nem feltétlenül bánom ha nem vihetek el halat, szívesen visszaengedem amit vissza lehet, úgy is csak gyakorolni szeretnék első körben, viszont emiatt ha nem is viszek el semmit kissé sokallom a 74.000 Ft befizetését. Próbáltam utánanézni a dolognak de eléggé szétszórtak az infók erről, szóval ha meg tudnátok osztani ki milyen konstrukcióban horgászik vagy nekem mit javasol így Budapesthez közel azt megköszönném. Ha jól rémlik lehet csak a duna szakaszra venni amiben például a hermanyi kolléga által említett RSD is benne van, de az is 50.000 körül van ami szintén nem biztos, hogy megéri ha 24.000 Ft-al többért mindenhova lehet menni. Szóval kissé tanácstalanul állok a dolog felett, sőt így első körben mindennel együtt nem is kis befektetés, tehát ha van alternatíva azt nem bánnám.

    Köszönöm a válaszokat előre is!
    Üdv,
    Freelanced

    Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.

Új hozzászólás Aktív témák