Új hozzászólás Aktív témák

  • gyapo11

    őstag

    válasz dzsi23 #24945 üzenetére

    Ja, látszik, hogy más szokásaink vannak.

    Automata fényerő...

    Nem jó, a legkisebb is túl erős. Biztos telefontól is függ, de ezért nem fogom lecserélni.

    Telefon mindig van nálam, lámpa meg max. évente 2x. A telefonon is van "lámpa".

    Ha nem vagy sötétben, akkor téged nem érint a probléma, hogy sötétben hogyan kell megnézni az órán az időt.
    A telefon ledje egy fényerőt tud, ami vakít, a lámpák között van ennél sokkal kifinomultabb is. Egyszer egy ismerős mutatta a telefonját, hogy milyen bikán világít. Aztán elővettem a kulcstartós kis lámpácskát, és gyorsan eltette a telefont. Bár ez a nagyobb fénytartományban volt, de a kisebb fényeknél meg fokozottan igaz, hogy egy világításra készült lámpával egy telefon ledjét össze se lehet hasonlítani sok szempont közül egyikben sem.

    Igen, ha kilépek a lakásból, akkor van nálam kulcscsomó és azon a kulcstartós lámpa, tehát mindig van nálam lámpa. Nagy valószínűséggel másik lámpa is, ha tudom, hogy sötétben leszek.

    Ha luméról van szó, miért nem az a kérdés, hogy meddig világít?

    Mert eléggé mindegy, hogy 1 perc vagy 20 perc vagy egy óra. Ha több órát vagyok sötétben, akkor mindenképpen rá kell világítani (vagy saját fényt bekapcsolni). Ez alól kivétel a trícium, ami viszont 10 év alatt már fele fény és tovább halványul folyamatosan. És praktikum szempontjából megfontolandó a döntés, hogy rávillantok lámpával és ez a módszer évtizedekig működik, vagy folyamatosan egyre jobban kell mereszteni a szememet a halványuló tríciumra, és egyszer csak lámpával nézni azt is.

    Akkor miért kell a lume, ha úgyis a lámpával játszol?

    Á, szóval nem világos a használat. Ha rávilágítok az órára, akkor a sötéthez szoktatott szememet még a legkisebb fény is vakíthatja, ez is lámpafüggő. Sokszor ez nem gond, de csillaglesnél fontos. Viszont ha rávillantok, miközben nem nézek oda vagy letakarom az óra-lámpa párost, akkor utána szépen látom az időt a világító mutatóknak és indexeknek köszönhetően, és ez már nem vakít.

    [ Szerkesztve ]

    menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet

Új hozzászólás Aktív témák