Új hozzászólás Aktív témák

  • runner 125

    nagyúr

    válasz cafat #101008 üzenetére

    Ez fogós kérdés, mivel vályogról beszélünk, ami azért porózus szerkezetű anyag..
    Milyen vastagok a falak?
    Az egyik, legbiztosabb opció ilyen esetben, h a fal mellett közvetlenül, a szarufák fal felőli tartószerkezete az előtér szintjétől meg van támasztva. Ehhez nem kell óriási keresztmetszetű szerkezet, 5 x 10cm-es gerendák megtennék, amiket a falhoz tudsz fogatni több ponton pl. gázbteton dübel + facsavarral, bár elég szűk a feljáró..
    Amennyiben nem szeretnél a falnál látszó tartószerkezetet és vannak legalább 45cm-es falak, akkor meg kell próbálni legalább 35 cm mélyen befúrni, majd a furatok portalanítása után legalább 20mm-es menetesszárat 2 komponensű ragasztóval beragasztani. A szár túlnyúlásánál számításba kell venni a leendő gyapot + ragasztó + vakolat vastagságát, + a fakötésű alátét és az anyáét is. Ebből fakad h a szárakat nyilván hőszigetelés előtt be kell fúrni, rögzíteni. Ahhoz a menetesszárakra kerülő vízszintes tartó ne nyomja össze a gyapotot lehet alkalmazni ellenanyát, fakötésű alátéttel, de az is megoldás, h a menetesszárak alá és fölé a kőzetgyapot + színezés vastagságával megegyező fadarabokat vágsz be a gyapotba. Így ezek pontos távtartóként szolgálnak, amikor az anya ráhúzásra kerül.
    De az a baj, h vályognál tényleg a helyszínen derül ki, h mennyire száraz, mennyire porózus, mennyire hullik szét fúrásnál. Tehát először kísérleti jelleggel 1-et csinálj meg, ragassz be. Jellemzően 15-20 perc után a vegyi dübelek megkötnek. Utána simán kézzel meg kell cibálni, h lazul-e, mozog-e.
    A linkelt beütős dübelt ebben az esetben felejtsd el, az nem előtető terhéhez való és nem is vályoghoz.
    Függőleges tartóoszlopoknak elég a 10x10-es.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák