Új hozzászólás Aktív témák

  • atuci

    senior tag

    A bútorlap és egyéb faanyagok vágásához lenne néhány gyakorlati tanácsom, ha megengeditek.
    (már túl vagyok egy pár kilométeren a dekopírfűrésszel :) )

    1. A dekopírfűrészeken általában 2 (esetleg 3) féle rotáló mozgási fokozat található a magasabb vágási arányhoz (értsd: minél nagyobbat leng a fűrész( nem csak fel-le mozog, hanem előre hátra is), annál jobban harapja az anyagot, de annál csúnyább, szakított lesz a vágási él, viszont gyorsabban halad előre)
    Ha szép vágási felületre van szükség (ahol látszik a vágott él,), ott a normál fokozat a jó, ahol nem számít, mert csak darabolsz, ott jól jön a turbó fokozat. Íves felületet csak és kizárólag normál fokozatban szabad vágni!

    2. Ha tökéletes egyenest akarsz, akkor használj körfűrészt :)
    De természetesen bármikor levágok neked akár 2 métert is max. 1 mm-es tűréssel.

    Ha nincs kéznél körfűrész, akkor egyenest dekopírral a legkönnyebben úgy tusz vágni, hogy megvezeted a fűrészt egy léc-bútorlap-acélvonalzó-vízmérték mellett, úgy, hogy a vezetőlécet a vágandó darabhoz hozzászorítod minimum 2 db asztalos szorítóval .

    3. A fűrészlap fogazásán nagyon sok múlik, ha minél szebb vágási felületet szeretnél, annál inkább oda kell figyelni a jó minőségű fűrészlapra, illetve azok cseréjére, ha elkoptak.
    Minél ritkábbak a fogak, annál gyorsabb de durvább lesz a vágás. Ha fontos, hogy az anyag felületén ne legyen kiszakadás, akkor sűrű fogú pengét kell választani.

    4. A fűrészlap szakítási irányától függően kell a vágandó anyagot feljelölni. A pengék legtöbbször felső fogállásúak, mivel így a vágás során fellépő erők az anyagra szorítják a gépet, de emiatt a vágás oldalán nagyobb a kiszakadás. Így ha a hátsó oldalán vágjuk az anyagot, a front oldalon szebb vágásképet érhetünk el :)

    A vastagabb fűrészlapok egyenesebb vágási élt eredményeznek és stabilabban vezethe-tők, de nagyobb vágásréssel dolgoznak, ezért ezt már illik számításba venni (nem mintha a vékonynál nem kellene, de az ált. belefér a vágási pontatlanság kategóriájába)

    5. Végül pedig néhány fűrészlaptípus, ezek a legelterjedtebbek.

    HCS (High Carbon Steel): nagy felületi keménységű, nagy kopásállóságú acélfajta. Az ebből az anyagból készült pengék fa, laminált bútorlap és műanyag vágására alkalmasak.

    HSS (High Speed Steel): gyorsacél. Főleg wolfrámmal és némi krómmal szokták ötvözni. Nagyon strapabírók, még vörösen izzó állapotukban is kemények, tehát éltartók maradnak. Az ebből az anyagból készült fűrészlapok alkalmasak a mindenféle acél- és vaslemezek, illetve színesfémek vágására.

    Bimetall: a dekopírfűrészlapok esetében ez a HSS fogak alkalmazását jelenti egy HCS szerszámtesten, ezáltal a tisztán HCS-ből készült lapokhoz képest kb. 10-szeres éltartósság érhető el. A HSS ridegsége miatt azonban nagyobb a valószínűsége a fog törésének vagy csorbulásának.

    TPI (Tooth Per Inch): fogsűrűség, az egy inch ( 25,4 mm) hosszon található fogak számát jelöli.

    6.A gép kiválasztásakor érdemes a következőkre figyelni:
    - praktikus a gyors szerszámcserés típust választani (szinte már mindegyik ilyen)
    - a löketsebesség állítható legyen
    - érdemes a 300W körüli teljesítményű típusokat választani, mert az jól jöhet a folyamatos munkánál (ha csak hébe-hóba kell, vegyél olcsót (~10k), de soha ne teszkógazdagságosat (mert az xar ügy, mikor az utolsó 10 centinél ég le a motor :)) )
    - a jó lapvezetőgörgő sokat számít
    - vegyél hozzá rögtön egy csomag fűrészlapot, mert az is mindig az utolsó 10 centinél törik el :)

    Remélem tudtam segíteni, bocsi, ha túl hosszú lett.

    Basil Fawlty: ''Don't mention the war. I mentioned it once, but I think I got away with it. So it's all forgotten now and let's hear no more about it....''

Új hozzászólás Aktív témák