Új hozzászólás Aktív témák

  • tothjozsi96

    addikt

    válasz runner 125 #108946 üzenetére

    Az rendben van hogy hamarabb lesz párás a levegő, de naponta 3 alkalommal kereszthuzatot csinálsz az elég jól kiszellőzteti a házadat.

    Most beszélgethetünk erről a betonpárkányról, csak szerintem nincs értelme.
    Legutóbb betonkoszorúval hasonlítottad hogy a betonkoszorút úgy öntik hogy vékonyabb a koszorú és tesznek a külső síkra XPS-t. Hogyha nincs leszigetelve a házad akkor ennek van jelentősége, mert nyilván, a betonkoszorú előbb vissza fog hűlni mint a téglafalad, de hogyha van a B30-as téglafalon illetve a betonkoszorún is 10 centi nikecell akkor ne mond már hogy ott kifog alakulni 6-7 fokos különbség, mert ha 1-2 fokkal hidegebb, nem fog lecsapódni a pára. Vagy lefog csapódni a pára hogyha amúgy se nagyon fűtöd a házad, akkor elhiszem hogy ez megtörténhet, de egy normálisan 22-23 fokra fűtött háznál nem.

    Másik dolog, ez a betonpárkány 5-6 centi vastag és kb 30 centi széles lehet. Én azt elhiszem hogy ez visszahűti a betonkoszorút, de ez kicsit olyan mintha fűtetlen garázst szigetelnél, sok értelme nincs. Külső oldali épületrész, tehát nem fűtött, így ha teszek rá 10 centi szigetelést, sokkal beljebb nem leszek. Kevésbé hűl tőle vissza a betonkoszorú de attól az még egy betonpárkány lesz és ugyan úgy meglesznek a maga rossz tulajdonságai, hőhíd.

    Csak egy kis érdekességképpen, ~2 éve le lett szigetelve a ház egyik fele, északi fal.
    Szüleim szobájában penészes volt a fal, de nem lett lefújva Szavóval.
    Tavaly december 25-én lefújtam Szavóval a penészt, végig a betonkoszorú volt penészes, tehát a szobának a mennyezet és a fal találkozásánál. Miután lefújtam, rendszeresen szellőztettünk, azóta nem jött vissza a penész.

    Én úgy gondolom hogy egy régi házat nem lehet egy újjal egy lapon hasonlítani. Én értem amit mondtál hogy a tetőt meg kellett volna emelni, bár nem tudom, szerintem az se egy normális dolog hogy a csendesítő alulról meg van emelve, vagy nem tudom hogy gondoltad amit írtál, én így értettem. Mikor megcsináltattam a tetőt elmondtam mindent annak a Bramac-rendszermesternek aki csinálta a tetőt, mondtam hogy szigetelve lesz meg mondtam a betonpárkányt is. A cseppentőlemezt úgy rakták fel hogy ki van fújva purhabbal belülről, tehát majdhogynem összeér a födémszigetelés (ha elkészül) a homlokzatival.

    De hogyha régen nem volt szigetelve a ház és mégse volt körbe penészes minden a betonkoszorú miatt, csak az északi oldalon illetve csak 1-2 sarokban, nem hinném hogy így leszigetelve ennek nagyobb esélye lenne. Persze azt megértem hogy alapból több a pára így a lakásban ami fokozza az esélyeket, de melegebb is a fal.

    Tehát 22 fokos szobahőmérséklet mellett 60% páratartalomnál a harmatpont 13,1 fok.
    Azért 13,1 fok az 9 fokkal hűvösebb, mint maga a benti hőmérséklet.
    Hogyha leszigetelem a födémet is, nem gondolnám hogy ez megtörténhet.

    De én kíváncsi vagyok a te véleményedre is, hogyha már adott egy ilyen ház, így leszigetelve hogy 5 centi XPS lábazaton, 10 centi a homlokzaton és 2 centi XPS a betonpárkányon, te mit tanácsolnál? Nem leszigetelni a födémet a betonpárkány miatt? Te hogy látod ezt?

Új hozzászólás Aktív témák