Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz A Zéé #136229 üzenetére

    Nem akarom nagyon szakmaira tolni a figurát, de remélem azért érthető lesz pár mondatban. Kémia nélkül igen sok egyszerűsítéssel :)

    Normál, tömör betont akarunk készíteni, mert az lesz szilárd, tartós. Miért? A cement ha vízzel érintkezik, akkor (mondjuk úgy), hogy kicsi tüskék nőnek ki belőle. Ha egymás mellett van 2 cement szemcse, akkor a belőlük kinövő "tüskék" összenőnek és közöttük jelentős súrlódás lép fel, ha egymástól el akarnának mozdulni. A tüskék nagyjából mindig ugyan olyan hosszúak, minél közelebb vannak egymáshoz a cement szemcsék, annál nagyobb felületen "nőnek egymásba" a tüskék, annál nagyobb lesz a köztük lévő súrlódás, ezáltal annál nagyobb lesz a beton szilárdsága.

    Azért lágyítjuk a betont, hogy könnyebb legyen bedolgozni, tömöríteni, ezáltal a cement szemcséket egymáshoz minél közelebb tolni.

    Ezért nem jó a földnedves beton, mert az nem lehet betömöríteni. Ha vizezzük a betont, akkor könnyebb lesz betömöríteni és közelebb lesznek a cementszemcsék...

    Várjunk, itt ellentmondtam saját magamnak. Látszólag. Valójában nem.

    Tömörség és kapilláris méretek.

    Egy földnedves beton nem lesz tömör, vagy legalábbis nagyon durva gépészettel (vibropréselés) lehet elfogadható tömörré tenni. Ha nincs tömörség nincs szilárdság. Ezen a tömörségen segít a felvizezés, ezért bizonyos szintig lehet nagyobb szilárdságú betont elérni, de ez valójában csak a FN beton tömörítési hibáját "fedi el".

    A szilárdság és még inkább a beton tartóssága a cementkőben rejlik. A cementkő tömörségét leginkább a betonban alkalmazott cement és víz aránya határozza meg (Víz/cement tényező). A cementszemcsék közé ilyen mérettartományban csak a víz tud beférkőzni. Minél több víz van a betonban annál messzebb tolja el egymástól a cement szemcséket egymástól, így a kialakuló tüskék nem fognak kellő szilárdságot adni a súrlódásukkal. Itt már beszélhetünk beton tartósságról. Ha kicsi a cementszemcsék között, akkor a beton száradása után a fennmaradó kapillárisok eléggé kicsik maradnak, így oda a későbbiekben nem tud víz vagy egyéb agresszív anyag bekerülni.

    A betont nyomószilárdságra (is) tervezzük, ami során a Víz/Cement tényezőt határozzuk meg, ami (cement típustól függően) 85%-ban meghatározza a szilárdságot. Tehát a V/C tényező az kulcsparaméter. Ha a fentieket végig gondoljuk, akkor látjuk, hogy fordított arányosság van a V/C és a szilárdság között.

    No, akkor most már nagyjából megvan, hogy hogy épül fel a beton szilárdsága és tartóssága. (nagyon távolról).

    Miért nem szabad a földnedves betont elvizezve bedolgozni? Ugyan nyerünk a tömörséggel egy kis pluszt, de sokkal többet vesztünk azzal, hogy a cementkő szilárdságát elrontjuk. Miáltal a földnedves betonok tervezési víztartalma jóval alacsonyabb, mint a képlékeny (F2-F3-F4) betonoké, így a tervezett cementtartalma is jóval alacsonyabb. Ha felvizezzük, akkor a V/C tényező jelentősen megnő, így a szilárdság és a tartósság is jelentősen romlik (mivel a a beton cementtartalma nem nő).

    A hétköznapi életben az "ideális" arány kb 0,50 körüli V/C. Dupla annyi cement, mint víz, tömegarányban. Ezzel már "jó" betont lehet elkészíteni. Sózást ez sem bírja, vagy koptatást, de

    Üzemi körülmények között 0,40-ig legyünk le, ez alá nem nagyon, csak ha nagyon muszáj. 0,8 felett már nincs értelmezhető szilárdság.

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák