Új hozzászólás Aktív témák

  • harry

    veterán

    Elkezdtem nézelődni olyan lakások között is, melyeket fel kéne újítani, korszerűsíteni, stb., ezekkel kapcsolatban szeretnék kérni az egyes munkákra legalább nagyjából egy irányárat, ár-intervallumot, akár külön munkadíj + anyagköltség bontásban, és esetleg, hogy egy szakembernek mennyi ideig tartana adott munka elvégzése, vagy az engedélyeztetés, stb.

    A kiszemelt lakások nagyjából 45-55m^2 között, 1.5 szobával rendelkeznek.

    - fal bontása, szobák egybenyitása (gondolom kell statikus, engedélyek, sok sittet elszállítani, meg persze ténylegesen szétverni a falakat)
    - fal felhúzása (GK, Ytong, tégla?)
    - teljes konvektoros fűtés saját gáz-cirkóra cserélése (gázművekkel egyeztetni, terv, engedélyezés, anyagok, munkadíj, kémény bélelés (?), régi csövek / fűtőtestek eltüntetése, egyéb dolgok?)
    - rosszabb esetben, régi faparketta felújítása (jobb esetben gondolom felcsiszolni, lakkozni, de mi van, ha recseg, nyikorog, azzal mit lehet tenni, mekkora munka azt javítani?)
    - vízvezeték csere / áthelyezés (pl. fürdő és / vagy konyha újracsövezése, esetleg átépítése). Ezt gondolom akkor is érdemes megcsinálni, ha a burkolatot cserélném, hisz később ne kelljen szétverni újra az egészet.
    - csempézés, akár csak a régit lecserélni (ha tudom, hogy jók a csövek), akár a fenti vezeték csere munkálat velejárójaként
    - villamoshálózat felújítása (vésni, csőbe-húzni, vezetékezni, kapcsolók / konnektorok, régit kikapni, miegymás)
    - külső nyílászáró cserék (mondjuk 3 nagyobb ablak, és bejárati ajtó)

    Azért érdekelne, mert ha látok egy lakást, ami alapvetően tetszik, meg az árát, így egyből hozzá tudnám számolni, az nekem végül mennyibe lenne. Nem szívesen kezdenék nagy felújításba, de sajnos sok régebbi típusú ház van, ahol fűtés és nyílászárócsere szinte biztos kéne legalább. Falbontás, fürdő és konyha macerálás pedig, hogy számunkra használhatóbb legyen, nagyobb terek legyenek.

    Nem feltétlenül egyszerre csinálnánk mindent, ha több meló van, inkább valahogy értelmesen, blokkokra osztva. Sok mindent szívesen csinálnék én, ám az a gond, hogy amihez nem értek, azt vagy nem kéne piszkálni, vagy túl sok idő menne el az utánajárással (pl. napokig kereshetek megoldást arra, amire egy szaki ránéz, és mondja, és, hogy mi a helyzet). De azért alapvetően próbálnék magam dolgozni egyes részeknél, pl. csempézés menne, a vezetékezéseket azért hozzáértőre bíznám, mert ott lehetnek komoly következmények.

    Theoretically, this damn thing oughta work now.

Új hozzászólás Aktív témák