Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz Bici #53985 üzenetére

    Ha így teszed fel a kérdést, akkor vissza kell kérdezzek: mit jelent számodra a hőszigetelés?

    Mert vannak anyagok, aminek mérhetőek a hőszigetelési, jobban mondva hőátbocsájtási tényezője. Ez egy anyag tulajdonság. És vannak a szerkezetek, aminek vannak hasonló tulajdonságai, amik szintén mérhetőek lennének, de inkább számítani szokás. Az előbbi alapvetően egység dimenzióban megadott érték.

    Vannak ilyen régi vályogházak. Főleg vidéken. Hiresen jó hőszigetelő és hőtartó képességű szerkezetek (ami egyébként részben inkább szetereotípia, mai igények figyelembe vételével már nem igaz). Pediglen a vályognak önmagában kifejezetten magas a átbocsátás tényezője. Kicsit megfordítva a dolgot, rakhatsz fel a falra akármilyen csúcsszuper szigetelő anyagot, 1 cm-ben nem sokat jelent a ház hőveszteségének szempontjából. Mondjuk itt vannak a hipeolt hőszigetelő redőnyök. PUR habbal van kitöltve, aminek a hőátbocsájtási tényezője a fele polisztirol lapokénak. Igenm, de 2-4 mm vastagságban van csak, így nem sokat ér. Persze még mindig többet, mint ha ott sem lenne.

    Szóval mit tekintünk jó hőszigetelésnek? Ha tisztán a hőszigetelő anyagokat nézzük, akkor perlit alapanyagú vakolóanyagot érdemes használni. Azok anyagtulajdonság szerint a hagyományos meszes-cementes vakolatokhoz képest kedvezőek. De ha 1-2 cm vastagon vakolsz, akkor kb tök mindegy, hogy mi van fenn a falon.

    üdv, föccer

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák