Új hozzászólás Aktív témák

  • bogyo74

    tag

    válasz szaszlaci #5781 üzenetére

    Köszönöm, akkor pontosítok.

    "A hagyományos LED "egők" tulképpen LED-ek és tápegység egybeépítve, elektronikus tápegységgel, ami ha jól tippelek, egy kapcsolóüzemű táp."
    Fajtája válogatja, aminél látod, hogy vibrál, ott sokkal egyszerűbb megoldást alkalmaztak.

    Pont ezt szeretném megérteni. Tudomásom szerint hagyományos táp nincs hagyományos (pl.: E27, E14, stb.) LED "egőben". Kapcsolóüzemű van, ami vibrál, és van, ami nem. Mondjuk nem drága egy táp, de jó lenne tudni, mire figyeljek vásárláskor (kezdeti feltétel volt: LED szalag táplálása).
    (Hagyományos táp: lineáris üzemű, nem kapcsolóüzeműre gondolok.)

    "a LED egy passzív elem"
    A LED az NEM passzív elem. Egyik félvezető sem az.

    OK, elfogadva, aktív.

    "Ott, ha jól gondolom, a 2 irányú egyeinrányítás és a kellő pufferkondi elég."
    Jól gondolod. Minden ilyen jellegű felhasználásnál elég. Persze a hálózati feszültségváltozásokat látni fogod, ahhoz baromi sok puffer kellene.

    Hálózati feszültségváltozás nem zavar, az villoghat. A folyamatos vibrálás zavar.

    "Mi a helyzet az elektronikus tápok esetében?"
    Minden táp elektronikus.
    Hogyha kapcsolóüzeműre gondolsz, az egészen más konstrukció, már a bemenet pufferelve van, abból történik az átalakítás, a kimenet pedig szintén pufferelt. Jó esetben ez figyelve van egy visszacsatolással, és épp ezért stabil, vibrálás mentes feszültség lesz a kimeneten, a hálózat pillanatnyi feszültségingadozása esetén is.

    Pontosan én sem tudom. Természetesen mindegyik elektronikus, de sok tápot árulnak a neten, némelyikét elektronikusnak nevezik, így próbáltam megkülönböztetni. Gőzöm sincs, hogy benne mi van, kis terhelhetőség esetén akármi is lehetne.

    "látom az 50Hz-es LCD tv vibrálását"
    Azt biztos nem, mert az LCD TV háttérfénye általában 52000 Hz. De a fényerőszabályozása is 200 Hz fölött van, látni azt sem lehet, de érzékelhető és zavaró.

    Pontosítok, zavar az 50 Hz-es tv képfrissítése, amit az emberek nagy része nem lát. Ezért írtam, hogy sok esetben számomra az zavaró, ami másnak nem. Ha belépek egy szobába, ahol vibrál a fényforrás, legyen az hagyományos fénycső, vagy nem jó LED, azonnal látom, és zavar.
    Ez csak plusz, nem lényegi infó, gondoltam megjegyzem.

    Bogyó

Új hozzászólás Aktív témák