Új hozzászólás Aktív témák

  • nobeige

    tag

    Egy hét használat után egy rövid beszámoló az LG 50LA660S készülékemről.

    A készülék egy 4 éves Samsung PS50C430-as HD-Ready (1366x768-as felbontású) plazmát váltott le.

    A váltásra az adott indokot, hogy gyengének találtam a feketét a plazmán, egyre inkább idegesített a képvisszamaradás, szerettem volna (passzív) 3D-t és mozgásinterpolációt - ha olyan kedvem van, akkor én szeretem a szappanopera effektet. Hozzáteszem, a hálószobában egy PS43D450-es plazma van (HD-Ready 1024x768), aminek lényegesen jobb a feketéje mint a C430-é és egyáltalán nincs rajta képvisszamaradás, cserébe erősen zúg, ami este nem nagy öröm.

    Hosszas olvasgatás után az látszott, hogy 50-es panelméretben passzív 3D-vel vagy Panasonic vagy LG tévé jöhet szóba. (Sony W6 sorozatban nincs mozgásinterpoláció, úgyhogy alapból kiesett.)

    Azt is sikerült kiderítenem, hogy az 50-es LA660-ban AUO VA panel van, ez az IPS-nél jobb feketét és rosszabb betekintési szögeket jelent. A Pana ET60-ról nem tudtam kideríteni, hogy IPS vagy VA panel van-e benne. Mivel az eddigi feketénél jobbat szerettem volna, ezért végül is az LG 50LA660S típusra esett a választásom. Múlt vasárnap egy Auchan áruházból el is hoztam a készüléket, 260 ezer Ft-ot fizettem, hivatalos LG magyarországi garanciával.

    Tapasztalatok:

    Fekete:
    Az 50C430-as plazmához képest lényegesen mélyebb fekete, a 43D450 plazmánál is valamennyivel jobb fekete, mindez kikapcsolt local dimming-el. Local dimming-et bekapcsolva viszont nincs verseny, a plazmáim (még a jobbik feketéjű sem) nyomába sem érnek az 50LA660S-nek. Ezen kicsit meglepődtem. Bekapcsolt local dimmingnél a váltás a sötét és nem annyira sötét jelenetek között finom, nem ugrásszerű. Szerintem egészen ügyesen oldották meg.

    Fényerő:
    Azt gondoltam, hogy az LCD nagyobb fényerővel bír...
    Nem azt mondom, hogy kevés, éppen megfelel nappal, de itt többet vártam. Energiatakarékosság kikapcsolva, háttérvilágítás 100-on, és csak tök sötétben zavaró, ha néha jön egy nagyrészt fehér képernyő.
    Amit igazán szerettem az 50C430 plazmámban az az volt, hogy a tipikus ABL-es képeken kívül szép fényes volt a képe. (20-as cellafényen és 95-ös kontraszton használtam, így nappal is teljesen nézhető volt).
    Sajnos a 43D450-es plazmámnak messze nincs ekkora fényereje, de azt gyakorlatilag csak sötétben nézzük, úgyhogy ez nem akkora baj, arról nem is szólva, hogy a fényerő (cella fény) növelésekor egészen komolyan tud zúgni.

    Betekintési szög:
    Az LG 50LA660S tévé betekintési szöge annyira elegendő, hogy két-három ember egy kanapén ücsörögve, a tévétől 3,5 méterre, még éppen nem találkozik azzal az extrém kifakulással és elszíneződéssel, ami ennek az 50-es panelnak a sajátja. Természetesen oldalról és felülről is lehet látni a képet, de ez csak arra jó, hogy információt kapjunk arról, hogy mi megy a tévében, de nézni onnan nem érdemes. Tessék szépen leülni, szembe a tévével, és akkor minden OK.
    A pazmáim előnye ezen a téren vitathatatlan.

    Mozgás:
    Mérőábrával nézve az LG 50LA660S készüléken mozgásinterpoláció nélkül kb 400 sort láttam, trumotion "törlés" és felhasználói (de-judder 3, de-blur 5) állásban kb 550 sort láttam.
    MKV-kat és HD adásokat nézve - sportot is - nem éreztem különbséget a mozgásban a plazmák és az LCD között. Focinál nagyjából hasonlóan mosódott a középvonal, a reklámtáblákon a szöveg a plazmákon is, mint az LCD-n. A trumotion felhasználói beállításával (de-judder 3, de-blur 5) az LCD-n javult azért a helyzet.

    Színek:
    Mind a három tévémen elégedett voltam/vagyok a színekkel, kalibráltatva nincsenek, ez látszik azon is, hogy mindhárom egy kicsit más, de számomra mindegyik elfogadható.

    Hang:
    Az 50LA660S-nek számomra csak akkor van elfogadható hangja, ha a Hang opciókban a Normál-t választom, nem pedig a Falraszereltet, vagy az Állványos opciót. Ez utóbbi kettő szerintem nagyon megvágja az amúgy sem erős mélyeket. Tudom, hogy van egy "mélynyomó" a tévében, de így is csak éppen elviselhető a hangja.

    3D:
    Eddig két filmet néztünk meg, mindkettő élmény volt. Ami a legnagyobb öröm, hogy a feleségemnek is tetszik. A házi béke fontos dolog. Tegnap már ő kérte, hogy nézzünk meg valami filmet 3D-ben.

    Egyebek:
    Beépített médiajátszó jól használható. 720p 24 kockás mkv-t nem 24p-ben játszik, de de-judder 3 és de-blut 5 esetén még nem szappanoperás, de már nem ricegős. Érdekes, hogy a gyári Törlés (clear - hogy ez miért Törlésnek lett fordítva?) 3-as de-judder állásban erős szappanopera hatást kelt. Felhasználói beállítás esetén de-judder 5 kell a szappanoperához.

    SD tévéadások, média:
    A plazmákon a rossz minőségű SD jobban mutat, de a jó minőségű SD-t szépen mutatja az LCD tévé is.
    Azt vettem észre, hogy a sötétebb részeken található tömörtési problémákat jobban lehet látni az LCDn, mint a plazmán. Azt gyanítom, hogy a plazmákon pont a sötétebb árnyalatoknál érzékelhető dither valamennyire elfedi a tömörítési hibákat.

    Okos tévé, média megosztás:
    Az okos funkciók működnek, a fuso viszont gyakorlatilag használhatatlan. Elképesztően lassú. Nem tudom, hogy milyen eszközön tesztelték, de ennek így nem lett volna szabad élesbe kerülni.
    Háózatos megosztást nem használom, hordozható vinyót és pendrivot direktben csatlakoztatom a tévéhez.

    Összességében elégedett vagyok, nagyjából azt kaptam, amire számítottam. Valahogy az az érzésem van, hogy kettőt léptem előre és felet hátra. (A fél hátralépés a betekintési szög)

Új hozzászólás Aktív témák