Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz bambano #12552 üzenetére

    Én úgy tudom, hogy az Android szabad, azaz „a szabad országban, szabad ember azt csinál, amit szabad” szabadságú. A Google licencdíjat szed a gyártóktól, csak akkor tehetnek Androidot az eszközre, ha az ~5 USD-s licencdíjat kipengették készülékenként, ami így leírva nem is tűnik nagy pénznek, de ha beszorzod sokmillió eladott készülékkel, akkor mocsok durva számok jönnek ki. Ugye nem gondoltad, hogy a Google jótékonyságból fejleszti a Veresegyházi Asszonykórus megsegítésére? Ennek ellenére opensource, meg te magánemberként felteheted a telefonra licencdíj nélkül is, csak nem Sámsong, meg Hauwlóbránerék, mert nekik tejci-tejci van, hogy ne csak gazdagodnak más munkájából.

    Amit írtam, az csak egy szabályozási ötlet volt, hogy a Google hogy tudná elejét venni, hogy a rendszerébe belegányoljanak. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha.

    A Linuxnál valóban nem korlátoz semmi, hogy saját disztrót, spint, remastert adj ki, nem is azt írtam, hogy betiltanám, hanem hogy értelme nincs sok, csak arra jó, hogy a fejlesztők és a felhasználók szétforgácsolódjanak feleslegesen.

    A Windows meg valóban szétforgácsolt volt, de az MS pont azért törekszik rá, hogy egységesítse, mindenkit a Win10 felé tereljen, nem engedik letiltani se a frissítéseket, se a telemetriát, Win10-ből is csak 1-2 kiadás támogatott, nem az összes (SP nélkülieknek gyorsan lejár), dot NET-ből is általában a legutolsó verziót erőlteti mindenki, XP, Vista supportot is rég dobta minden fontosabb fejlesztőcég. Nem úgy értettem, hogy Windows terén nincs fragmentáció, hanem kisebb, mint Linux alatt, de akkor csak nem látjuk egyformán. Nem csak azt kell nézni hány verzió van kint, hanem hogy ebből mennyi támogatott, és mennyire oszlanak meg közöttük a userek, márpedig Win10-et használ már szinte mindenki, a Win7-nek vannak még állásai nem sokáig, a 8.1-es felhasználók meg elenyésző szám (ők jellemzően még az ingyenes időszakban frissítettek 10-re, mert az automata frissítő a képükbe nyomta erőszakkal a Win10 telepítését, ha kérték, ha nem).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák