Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Frawly #12256 üzenetére

    Na, időközben megoldottam ezt a problémát. Kiderült, hogy a nem az MTU, MSS beállítása okozta, hanem hibás szolgáltatói DNS. Mióta az 1.1.1.1-es DNS-t használom, azóta rendben betölt az imgur.com és a mediafire.com is. Érdekes, hogy ez DNS-től függ, mert a 8.8.8.8-as Google-féle DNS se oldotta meg, csak ez a CloudFare-es 1.1.1.1. Pedig a nevet feloldotta más DNS-ekkel is, de tanúsítványhiba miatt nem volt megjeleníthető az oldal.

    A másik érdekes, hogy Windows 10 alatt jó volt eleinte a szolgáltatói DNS-sel, de aztán ott sem volt jó.

    Ha már Win10, elővettem egy külső SSD-ről egy régebbi, pár hónapja használt Win10 Pro telepítést, lényegében egy legális, stock telepítés, 1-2 offline játékkal, alig van rá valami feltéve, tehát nincs összegányolva. Elkezdett frissítést keresni, de hiába nem talált, a TiWorker meg valami Module Installer és az amúgy letiltott Windows Defender annyira pörgette még az SSD-t is, hogy semmit nem lehetett csinálni a gépen, és még 15 perc múlva sem hagyta abba, folyamatosan 99-100% volt a lemezhasználat. Annyira pörgették a lemezt, hogy letérdelt a Samsung PM800 SSD, igaz csak SATA2-es USB3-as portra dugva átalakítóval, de nem lassú fajta, 5-6 mp. a Win10 bootideje vele USB3-ról is. Mégis letérdelt a brutális lemezhasználat közepette. De ez még mind semmi. 15-20 perc után elegem lett, próbáltam újraindítani a gépet, hogy átbootoljak vissza Linuxra. De csak írta, hogy Restarting, tekerte tovább a lemezt, hogy az csak ciccergett meg darált (pedig nem HDD-ről van szó), végül meguntam, hogy a kikapcsológombót 5 másodpercig nyomva tartva kényszerleállást hajtottam végre. A meglepetés itt ért, hogy az USB3 port dedikált áramellátású, az USB átalakító LED-je tovább villogott kikapcsolás után is, az SSD tovább darált, nem hagyta abba percekig. LOL! Gondolom a vezérlő próbálta folytatni a felgyűlt munkát, ledolgozni a hátralékot. Úgy kellett a portból is kihúznom, ami jót nem tett neki a megszakadt áramellátás miatt, de még így is jobbat tett, mintha kivárom az értelmetlen, végtelen lemezdarálási loopot. A drágalátos Windózer nem egészen 1 óra alatt felhányt több mint 5 GB írást az SSD-re, a Linux egész nap alatt nem ír ennyit.

    Az MS Store-ból való Netflix app reklamált, hogy van frissebb verzió, azt kell használni. Nyomtam neki az Update-re, de nem talált semmit. Végül le kellett szedni, és az MS Store-ból újra feltenni, de úgy meg nem települt, elakadt a telepítési folyamat (igaz ez aközben volt, hogy a Windows tekerte az SSD-t).

    De még ez előtt kipróbáltam Windwoson a Hyper-V-t is. 15 percig telepítette, szintén SSD-re, i7-es mobilprocin, egy olyan Windows összetevőt, ami eleve benne van már a Windowsban. Majd további hosszú percekig tartott, mire 4×!!!! indította újra a gépet, közben az összetevő telepítésén dolgozott. LOL. A QEMU-KVM-hez elég feltenni a qemu csomagot, ami hipp-hopp települ (alig van függősége is), és utána használatra kész, mindenféle lemeztekerés és újraindítgatás nélkül.

    Na, ilyenkor nem bánom, hogy ezt a foshalmot nem használom. Nem veszettem vele semmit, hogy évekkel ezelőtt átálltam Linuxra. Az ilyen szopások a hátam közepére nem hiányoznak, és még a Linuxra mondják, hogy nem felhasználóbarát. Ehhez a szarkupachoz képest, amit Win10-nek neveznek, egyenesen ufótechnológia, annyira fényéveket ver rá, igaz nem is nehéz megugrani a szintet, alacsonyan van a léc.

    Az még hagyján, hogy frissíteni próbált, de meg sem lehetett jeleníteni, hogy milyen frissítéseket talált, mit próbál telepíteni, mennyi ideig fog még tartani, meddig várjon az ember. Ezzel szemben a linuxos csomagkezelők szép kulturáltan előre kilistázzák a frissítendő csomagokat, majd lehet látni sorban, hogy melyik letöltés hol tart, majd melyik telepítése hogy áll, közben lehet használni a gépet mindenféle lemeztekerés nélkül, és 1-2 perc alatt végez SSD-n akkor is, ha több száz csomag frissül (ebben minden benne van letöltés után, csomagok ellenőrzése, kibontása, telepítése, post install scriptek futtatása, kernelfrissítésestől, initramfs frissítésestől, tokkal vonóval. Arról nem is szólva, hogy Linuxnál a csomagkezelőt akkor futtatod, ha van időd frissíteni, és nem az kezd magától magánakciózásba.

    Élére fordított léccel kéne agyonverni mindenkit Redmondban. Ha nem tudnak OS-t írni, akkor menjenek el a Mekibe kiszolgálónak vagy takarítani. Nem kell erőltetni, ami nem megy. Értem, hogy kell nekik a pénz, Usákiában különösen drága az élet, de ha máshogy nem megy, álljanak be transzvesztinek a pornóiparba, vagy valami. Csak ilyen sz@rral ne keserítsék azt a pár milliárd embert.

Új hozzászólás Aktív témák