Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #21166 üzenetére

    Ez így van. Teljesítményre workstation laptopot kell venni, de azzal épp úgy nem leszel sokkal előrébb, mert azok épp úgy batár szörnyek meg ugyanolyan méregdrágák is, mint egy gamer laptop, annyi, hogy a workstationökben workstation GPU (Quadro, Radeon Pro) szokott lenni a gamer GPU helyett, meg több RAM-VRAM. Tehát pont azok, amiket te szeretsz, papírvékonyság, 1,2 kg-os tömeg, 8 óra aksiidő, mind megy lefelé a lefolyóba.

    #21164 ivana: az attól függ kinek mi a teljesítmény. Nekem mint írtam, nincsenek nagy igényeim, de ami előtte volt lapos, az már nem elégítette ki ezeket az alap igényeket. Nem mintha mindennapi használatban használhatatlan lett volna, de azért megette az idő vasfoga, 8+ éves, 2 mag, 4 szálas proci (nyögött kódforgatás alatt rendesen, már 10+ perc volt, mire egy normális kernel lefordult rajta), régi GPU, nuku DX11-12, nuku Vulkan-támogatás, nuku x265, VP8-9, 4K hardveres dekódolás, HD-s TN paneles kijelző, USB 2.0, PCIe 1.0, stb., mind kezdett már erős korlát lenni, ennek ellenére használtam, amik nem kezdett kirohadni a hardver alólam. Azért mégis csak sokat fejlődött a technológia 8+ év alatt, főleg az utóbbi pár évben, mióta az AMD is versenyben van. Mindezt úgy, hogy az egész nem volt sokkal drágább, mint egy fullosra kimaxolt, néhány gennel ezelőtti használt ThinkPad, ami itt benne lett volna 400-600 fontba kb. (attól függően, hogy mennyire van kimaxolva és hány gennel korábbi), ez meg majd az SSD-s bővítéssel hozzászámolva 870 volt.

    Tegnap nyomtam egy kis benchmarkot, és azok szerint a Ryzen 4700U teljesítményben kicsit veri az asztali i7-7700K-t, ilyen 5-10%-kal gyorsabb, egy- és többszálas teljesítményben is, de azért durva, mert ez csak egy 15W-os, ultralow voltage mobilproci, míg a 7700K egy 91W-os asztali proci, magasabb frekikkel. A 65W TDP-s asztali Ryzen 1600-zal meg majdnem egy szintben van. Igazából ez a lapos még gamerkedésre se lenne olyan rossz egy dedikált GPU-val, de az IGP se gyenge, elég használható, ha valaki nem ultragraf vagy high refresh sznob, meg nem a legeslegújabb AAA-s címekkel tolja.

    Egyelőre még mindig nincs rajta Linux, most majd írom ki az Artix telepítőt, de nem azonnal telepítem, mivel először még nagymosást tartok meg hdparm-mal letitkosítom hardveresen a benne lévő SSD-t, és majd csak utána mehet a móka.

Új hozzászólás Aktív témák