Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #21848 üzenetére

    Nem csak a videóküldözgetés nem jön be nekem, hanem semmi ilyen multimédia formájában küldött üzenet, információmegosztás. Mert nagyon emberközelinek tűnik, de az időm pocsékolja. Mire végignézek nem tudom hány perc videót, vagy meghallgatok egy podcastot, addigra írott anyagból elolvastam volna ugyanazon időegység alatt min. 50× annyit, amiből min. 20× annyi információ elért volna hozzám. Minimum, mert ha nagyon jól megírt, összefoglaló jellegű anyag, akkor akár 100× többet.

    Már a YouTube-on sem szeretem a telepítési, programozási, stb. tutorialokat. Egyrészt a fentebb említett okból, hogy 1-2 órás videó, mire feltelepíti az adott disztrót, közben meg ugyanazt sokkal gyorsabban el lehet olvasni az Installation Guide alatt a disztró oldalán, plusz amit a videón mutat, annak a fele egyéni beállítás, egyéni szokásokhoz és egyéni hardverhez, ami nekem irreleváns. De a sok noob meg ragaszodik hozzá, mert legalább konkrét példát lát maga előtt, hogy hogyan kell telepíteni. Közben meg ha a disztró oldalán olvassa, ott aktualizálva van, meg csak egy pár KB-ob szöveg és nem kell végignézi egy nagy felbontású, több száz megás videót. Csak az túl sok embernek büdös, hogy írott szöveget normálisan elolvasni, megtanulni értelmezni.

    A lényeg a lényeg, a jól leírt szöveg a leghatékonyabb információmegosztási módszer, ezt semmilyen modernebb, videózós, csilivili technológa nem fogja kiváltani. Oktatásban is próbálkoznak vele, interaktív anyagok, okostábla, okosbili, amibe lehet okoskaksizni, de igazából dedó szint, és nem hatékony.

    Egyedül ott van értelme ennek a videón mutogatós oktatásnak, amikor valami készséget adnak át, főzés, kiejtés, hangszertanulás, egyéb kézügyességi dolog, amit nem lehet annyira leírni, hanem muszáj elmutogatni, több szögből levideózni, demonstrálni, mert szövegben csak hosszan, körülményesen lenne körülírható és sokan nem tudnák elképzelni. Vagy pl. ha kifejezetten valami művészeti dolgot kell bemutatni, festmény, zene, akkor azt tényleg csak úgy lehet, ha hallja az ember, meg látja vizuálisan.

    De ugyanez van, amit a kezdők sem bírnak megérteni az itteni linuxos topikokban. Hogy miért írunk terminálos parancsokat, mikor ők terminálozni nem akarnak, miért nem lehet inkább GUI-ban elmutogatni. Azért. Mert kell hozzá egy rakat screenshot, és minden grafikus felületre, WM-re, DE-re lehetne külön leírást adni, a végén lenne vagy 100 oldal, áttekinthetetlenné dagadna. Míg Bash vagy valami shell terminállal vagy konzollal minden disztrón van, és parancsok java része épp úgy működik, a valami parancs vagy progi nem fut le, látszik az írott kimenetben a hiba, szövegként kivágható, plain textbe exportálható, ide hozzászólásban beilleszthető. Plusz az, ami GUI-ban egy csomó kattintás, elrejtett menüpontból nyíló rendszerbeállító ikon, 20. alikonjának 5. fülének utolsó gombjára előjövő rejtett párbeszédablakában külön jelölőnégyzetre előhozható, default inaktív beállítást végigkattintgat az ember, ugyanaz terminálban egyetlen jól célzott parancs (aminek jó részét végig se kell írni, hanem Tab-ra lehet egészíteni), vagy egy konfigfájlba beillesztett egyetlen sor. És akkor nem értik, hogy miért nem GUI-n mutatom, mert biztos elitkedek. Azt se szokták megérteni, hogy az Arcnak se véletlen, hogy nincs telepítője, nem kicseszésből, hanem testre szabási és hatékonysági okokból.

Új hozzászólás Aktív témák