Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22151 üzenetére

    Az Arch, Void, Gentoo, és ezek klónjai mind független, közösségi disztrók. Nem áll mögöttük semmilyen nagy cég. Nincs felhő, nincs CDN, nincs vállalati tőke mögöttük. Szerveződött közösség van, akik adományokból tartanak fent központi (tier 1) tükröt, és innen meg egyes felhasználók független magántükrei syncelik. Magántükröt úgy kell érteni, hogy saját zsebből van állva (akinek van rá szabad gépe, kellő netsávszélessége, és így támogatja a közösséget, nem pénzbeli adománnyal), akár magánember, akár pl. valami intézmény, iskola, egyetem, stb.. Ugyanez áll a Debian-tükrökre is, és a Mint saját tükreire (bár utóbbi nagyrészt az Ubuntu tükreit használja, ami mögött viszont áll céges tőke).

    Szórakozás azért kell, mert nem fogod tudni, hogy a sok magánmirrorból, mindegyiknek más a címe, melyik jó a usernek?

    Archon pl. a /etc/pacman.d/mirrorlist fájlban default van egy nagy rakás mirror, mindenféle országból, 100+ sor. Ha én pl. most helyben itt a UK-ben kiválogatom a nemzeti szervereket, akkor is van egy csomó különböző itteni mirror:
    ## United Kingdom
    #Server = http://archlinux.uk.mirror.allworldit.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://archlinux.uk.mirror.allworldit.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirror.bytemark.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirror.bytemark.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.gethosted.online/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.gethosted.online/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.manchester.m247.com/arch-linux/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.melbourne.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.melbourne.co.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://www.mirrorservice.org/sites/ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = https://www.mirrorservice.org/sites/ftp.archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirror.netweaver.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirror.netweaver.uk/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://lon.mirror.rackspace.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = https://lon.mirror.rackspace.com/archlinux/$repo/os/$arch
    #Server = http://arch.serverspace.co.uk/arch/$repo/os/$arch
    #Server = http://archlinux.mirrors.uk2.net/$repo/os/$arch
    #Server = http://mirrors.ukfast.co.uk/sites/archlinux.org/$repo/os/$arch
    #Server = https://mirrors.ukfast.co.uk/sites/archlinux.org/$repo/os/$arch

    Ez még mindig 19 mirror, ebből melyiket használjam. Eleve ezeknek a szűréséhez is kell az Arch oldala, mert mint látod, nem mindegyik végződik a szokásos angol .co.uk domainre, vannak közöttük .com és .org URL-ű mirrorok. De ezek között sem mind lesz automatikusan jó, mert különböző sávszélességük van, különböző frissességük, különböző tier-ben vannak, stb.. Ezekre is lehet szűrni az Arch oldalán a mirrorlist generátorban, de sose lesz elég tuti a lista, csak akkor tudod meg, hogy egy mirror milyen, ha már huzamosabb ideje használod.

    Pl. a http://mirrors.manchester.m247.com/arch-linux/$repo/os/$arch elsőre jónak tűnt nekem, helyi, angol, nem sok mérföldre tőlem. Sávszél is jó, top tier, frissess. Csak sunyik, mert éjszakánként és néha hétvégén vannak sávszélcsökkenések, és kimaradások, így pl. lesoroltam ezt a tükröt, de ehhez egy ideig használni kellett. Voidon ez annyival nehezebb, hogy mivel kisebb disztró, kevesebb a tükör, 18 tükrük van, ebből csak 4 darab tier 1. Angol tükröt nem is látok, európai tükör sem sok van, abból is se angol, se német. Van dán, finn, magyar (magyar is mák, hogy van abból kemény 1 darab.). Artix Linux még rosszabbul állt mirroral, mert ott sem volt pl. angol, de magyar se, és a relatíve közeli mirroroknak is elég szar volt a sávszélessége, fele sebességen jöttek le a csomagok, ami nagy érvágás volt, részben ez is az oka annak, ami miatt dobtam.

    Minél kisebb egy független disztró, annál nagyobb probléma az erőforráshiány. Annál kevesebb fejlesztő tud szoftvert csomagolni (már pedig sokféle csomagra van igény, és ezek rollingnál gyakran is frissülnek), annál kevesebb felhasználó tart fent tükröket.

    Ráadásul itt jön be, amiről megint nemrég írtam: ha nagy cég kiadás alapú disztróját használod (Red Hat, Cannonical, Suse), akkor azok bezárnak egy céges buborékba, megvédenek mindentől, tőlük függsz mindenben, mindent próbálnak helyetted csinálni (eldönteni mi kell neked, mennyire kellenek neked friss verziók, milyen defaultok kellenek neked, fenntartják neked a szervereket). Ha csak ilyeneket használtál, akkor az olyan, mintha homokba dugtad volna a fejed, a nagy szabad, linuxos forgatag nagy részéből úgy kimaradsz, kicsit olyan, mintha nem is a linuxos világnak lennél felhasználója, hanem csak egyfajta linuxos árnyvilágban lennél, ami csak egyfajta másolata annak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák