Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22155 üzenetére

    Igen, meg van csinálva, mert egy multi megcsinálja. Ez nagyon kényelmesnek tűnik, de egy csomó mindent eldöntenek helyetted, default progikat, beállításokat, milyen csomagok legyenek a tárolókban, mikor léptessék a verziókat, mikor implemenetáljanak, engedélyezzenek feature-öket.

    Ezzel szemben a tisztán közösségi disztróknál nagyobb a szabadság, nem döntenek el helyetted semmit, azonnal a legfrissebb verziókat, és legújabb feature-öket használhatod, mindenféle patch, meg céges policy/felvigyázás nélkül. Cserében a mirrorokkal kell eleinte egy kicsit szórakozni (mikor először használod az adott disztrót, az első pár napban, újratelepítésnél már a régi mirrorlist fájlt visszahúzhatod mentésből). Nem vészes, hacsak nem valami isten háta mögötti országban laksz, ahol nincs mirror és minden ezer mérföldekre van tőle, de akkor a nyíltsüsü se lesz a legsimább.

    Ha meg neked a munkád a Linux OS fejlesztése, akkor meg végképp kéne lássad, hogy miért kell független disztró és nem céges buborékba záródni. Illetve szerintem ez az otthon már csak használni szeretnéd kifogás, mert ha már egyszer ez is a munkád, és beletetted a tudást, tanulást, a munkában megcsináltad magadnak a rendszert, onnantól semmi nem akadályoz meg, hogy otthon is azt használd klónozva, vagy mechanikusan ugyanolyanra telepítve. Arch is olyan, hogy egyszer megcsinálod magadnak, többé nem kell hozzányúlni. Az, amit én a topikban írni szoktam, az nem az Arch, hanem a minimalista kísérletezés miatt van, amit folyton művelek, de itt meg csak a szakmai kíváncsiság hajt, feszegetem a határokat, hogy meddig éri meg elmenni minimalizmusban, mennyi sebességnövekedést és hatékonyságnövelést hozhat. Ha ezt nem csinálnám, mert kb. 3-4 éve majdnem változatlanul használnám a rendszert, de ha nem akartam volna fejlődni, akár 5+ éve is.

    Mondom ezt úgy, hogy a Suse-val nincs sok bajom, bár a tipikus vesszőparipáim megkapja, nagyvállalati, bloat, spéci tárolók, stb.., én így soha nem fogom használni, még a Leap-et sem. Ha váltok is Archra, akkor az min. vagy a Gentoo lesz, vagy valami BSD, a többi már kizárva, mert mind visszalépés lenne. Ahogy pl. GRUB-ot, DE-ket se fogok már soha használni.

    Ha már elérsz egy minimalista, haladó szintet, akkor a disztró majdnem mindegy lesz. Hiszen pálcika WM-eket, a terminálos, CLI progikat, amiknek amúgy is alig van függősége, bármilyen disztróra fel lehet tenni, ha véletlen nem is lenne a tárolókban valamelyik (ritka), akkor forráskódból nagyon gyorsan lefordítható, mivel a kódja is kicsi. A terminál meg minden disztrón ugyanolyan. Így már csak a disztrók a frissítési mechanizmusban (kiadás alapú, rolling vagy ezek kombinációja) és frissességben különböznek. A többi különbség eltörpül, csomagkezelő kb. mindegyiken megszokható, a default progikészlet mellőzhető, ha minimal netinstallból indulsz ki. Igazából a frissességi probléma is tompítható, mert majdnem minden disztrónak van rolling, testing tárolós kiadása. Debian--nak a Sid, ami akár még Minten is használható, LMDE-vel, Ubuntunak bétái meg dev kiadásai, szóval aki akarja megoldja magának akármilyen disztrón, de egy eleve rollingnak szánt rendszeren ezt könnyebb, kevesebb munka megoldani.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák