Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Richard Stallman visszatér az Free Software Foundationhoz, ahonnan a 2019-es botránya miatt kényszerült lemondani. Bár most nem elnök lesz, hanem csak vezetőségi tag, de máris sokan hőbörögnek emiatt. Mindegy, én örülök, hogy visszatér, mert igaz, hogy túl sokat nem csinál, meg a poszt se fizet valami sok pénzt, ami miatt úgyis mindegy, hanem legalább valamilyen szinten visszakapja az egzisztenciáját, ha erre ő igényt tart, akkor legyen, meg eleve méltánytalanul lett menesztve. Nyilatkozik hülyeségeket, amiket valóban nem kéne neki, meg a lábkeményedését rágcsálja, szóval vannak gáz dolgai, de ő már csak ilyen antiszociális különc volt mindig is, aki követi a karrierjét, meg olvassa a weboldalát, a 2019-es botrány előtt is látta, hogy sok mindenben vall szélsőséges vagy extrém nézeteket, politikailag és szakmailag is. Ennek ellenére szakmailag megérdemli, hogy az FSF-ben legyen, hiszen ő hívta életre az egészet, egyfajta emblematikus figurája az egésznek. Nélküle az FSF amúgy is csak egy random, névtelen civil szervezetté süllyed vissza, mert nincs náluk másik olyan karizmatikus, hiteles, ismert figura, aki népszerűsíteni tudná az ügyüket. Így inkább ők vannak rászorulva Stallmanra, mint fordítva. Lehet őt nem szeretni, de nálánál elkötelezettebb és ismertebb figura nincs az ügy mellett, az biztos.

    Írom ezt úgy, hogy az extrémségeivel én se értek egyet, pl. én a helyében nem használnák hitelességből egy közel 20 éves, elavult laptopot, csak azért, mert az teljesen libre, libreboottal, firmware nélküli libre kernellel is működőképes, meg nincs benne a procijában management engine, ami megfigyelné. Meg pl. e-mail proxyn keresztül netezik és egyéb agyamentségek. Én ilyen messzire nem mennék el az elveim miatt. Épp így azt sem tartom fontosnak, hogy valaki ilyen FSF-kompatibilis, szigorúan (licencszempontból) free disztrót használjon, pl. Debian, Parabola, Trisquel, stb., sőt, ezek a túlzottan free-pártiságukkal még valamennyire ártanak is a Linux ügyének, mert az egyszeri kezdő életét megnehezítik elvi megfontolásokból, és emiatt sok laikusnak rossz véleménye alakul ki a Linuxról, hogy ez se, meg az se működik rajta, pedig ugye menne, ha a nonfree tárolókat engedélyezné, de pont ezek a dolgok, amit a laikusok nem ismernek.

    Épp így a 100% free/libre gépet sem tartom reálisnak. Ilyen spyware management engine minden x86-os prociban van már, nem csak Intel, AMD-kben is mindben. BIOS-a/UEFI-je se free software egyik gépnek sem, a legtöbb Wi-Fi kártya, GPU, stb. igényel zárt firmware-t, ezt nem lehet megúszni, így ebben gyakorlatiasnak kell lenni. Nyilván free opensource megoldást kell használni abból, amiből csak lehet, de végletekig nem érdemes elmenni elvekből. Nyilván én is szándékosan nem veszek olyan gépet, aminek hírhedten szar BIOS-a van (pl. HP), meg pofátlanul feketelistáznak benne, meg olyag épen, amiben NV GPU van integrálva, meg NV dedikált GPU-t sem.

    Még a minimalizmusnál is próbálok nem elvi síkon a legmesszebb elmenni, mert ott is látom, hogy az extrém minimalizmusnak nincs értelme, mert egy szinten túl a hatékonyságot nem növeli, hardverigényt nem csökkenti, futási sebességet nem növeli, csak felesleges rugalmatlansággal a user életét nehezíti, meg az egész öncélú, önsanyargató sznobság lesz. Van értelme, csak egy szinten túl nem érdemes hajszolni.

Új hozzászólás Aktív témák