Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #22213 üzenetére

    Ez változó, hogy kinek mi éri meg. Az LFS és Gentoo szerintem sem éri meg a legtöbb embernek. Az Arch, Void szint viszont még egyértelműen megérheti, az még kellően szabad, rugalmas, de még nem kell hozzá túl sokat mókolni, értelmes munkával megtanulható bárkinek.

    MacOS-nél szépen összefoglaltad, hogy miért nincs értelme: csak Apple hardver, csak ez, csak az, csak ahogy az Apple megengedte, csak úgy, ahogy megengedte. Egy ennyire zárt rendszeren a user lényegében röghöz kötött rabszolga. A MacOS helyett bármi jobb, egy PopOS, Ubuntu, Elementary (ezek eddig mind Mac-utánzatok), Mint is magas szinten veri, de ha már röghöz kötve akarok lenni, akkor akár még egy szutyok Win10-et is hamarabb feltennék, legalább az PC iparági standard, és minden játék és szoftver fut rajta, ami a Mac-ről nem mondható el. Igen, épp úgy szutyok, de legalább egy szélesebb körben használható szutyok. De ahhoz, hogy ezt lásd, évekig kell használni egy rendszert, és túl kell látni a felületén, meg a dizájnosságán. A Linux erre is jó, hogy sokféle formában létezik, sokféle disztró, init, felület, stb.., és tágítja a látókört, megismersz új technikákat, felületeket, módszereket, jobban meg tudsz ítélni egy megoldást.

    Igazából a MacOS épp úgy nem éri meg, ahogy a Gentoo, csak annak egy ellenkező véglete, teljesen fordítottja. Nyilván értelmes user, főleg ha nem időmilliomos meg IT véna, akkor nem a végletekre megy rá, hanem értelmesebb középútra törekszik, ahol még a kompromisszumok ellenére a leghasználhatóbb rendszert kapja még a legkisebb idő/erőbefektetésre. De ez felhaszhasználófüggő is, mert ha valaki nagyon laikus, és úgyis csak böngészik, meg netflixezik, csak Facebook meg alap dolgok mennek nála, akkor általában már PC-je sincs (se asztali, se laptop), hanem valami androidos okosteló, táblagép, iPad is megfelel neki, ha játszani akar, akkor konzol, feltéve, hogy ezek a kontroller szutykok nem teszik neki tönkre a játékélményt, ahogy pl. nekem.

Új hozzászólás Aktív témák