Új hozzászólás Aktív témák

  • Penty

    tag

    Karajcsont előtt nem sokkal 1-es kollégám vett egy laptopot valakinek karácsonyra. Behozta a gépsárkányt a melóhelyre, majd megkérte 2-es kollégámat, hogy rakja fel rá a 8-as Windowst, merazjó, meg ő nem ért a gépekhez, a 2-es kolléga meg nagy Windows-mágus.
    2-es kolléga dicséri az 1-es gépét, hogy ez egy bizony nagyon zsírkirály gép, mert 4 giga memória van benne, a videókarcsi meg kétgigás. Oké. Bólintok az okosságokra, majd a háttérbe húzódok nézni a mestert.
    A gépet bekapcsolja, a DVD-t berakja és indul a... FreeDOS. Meglepetés! 2-es kolléga fejét vakarja, nem tudja mit kell tenni. FreeDOS angol (-1), kolléga meg magyar (1), de a nyelvtudása meg 0. Adjuk csak össze 1+-1+0=0: Hát ez bizony nem fog menni. Kezd mosolyra fakadni a szám széle...
    Fordulnak hozzám, hogy nézzek már rá, mert nem tudja a DVD-t elindítani a nyolccal, csak ez a fekete alapon fehér halandzsa jön be. Ránézek. Mondom a szitut 2-esnek, majd megemlítem, hogy miután megcsinálta, amit mondtam és újraindul a gép, kellene egy F12-t nyomni, hogy a boot sorrendet meg lehessen változtatni a DVD javára, máskülönben megint Angolföldre kerül. Előadásom végeztével megyek vissza a háttérbe, de nem sokáig vagyok ott, mert valami megint nem jó. Előremegyek ismét. Megnézem mit csinál rosszul: Elindítja a gépet, majd megnyomja natur! a narancssárgával írt F12-es feliratú gombot az FN nélkül! Megmagyarázom, hogy miért is narancssárga az a gomb, majd miután probléma megoldva, indul végre a lemez.
    Úgy döntöttem most már nem vonulok vissza a háttérbe; a szórakozásra vágyásom erősebb volt, semmint hogy egy facepalm-mal fejezzem ki a véleményemet, így ott maradtam elöl, hadd legyen már nekem is egy jó napom így karácsony előtt.
    Kérdem az 1-estől, hogy mennyibe volt ez, mármint a Win-es aktiválókód, de 2-es kolléga válaszol helyette, hogy ez bizony a Windows 8 ingyom-bingyom-warezpisti-hiper-super-edition-je, ehhez nem kell semmi, ingyenes, megy ez magától. Türtőztetem magam, nehogy kibukjon belőlem egy ordas röhögés.
    Miközben az oprendszer települ, jönnek 1-estől a kérdések 2-es felé, hogy "Ezen van vírusírtó, meg minden?" – "Persze, alapból ott van benne" – reagál 2-es azonnal. – "Internet is van benne?" – "Persze." – jött a válasz. Még néhány percnyi hasonlóan épületes beszélgetés után aztán végül végzett a telepítő, indult a gép, miközben én meg a háttérben fuldokoltam a röhögéstől.
    Még kipirosodott arccal előre mentem, hogy megnézzem a művet: Hát mit ne mondjak, elég régen láttam már Windowst így közelről élőbe, de nekem egy kicsit sok volt ez a színes-szagos-csempés izé. A 7-es az még szép volt, nekem tetszett, de ez a 8-as valahogy nem jött be. Mindegy. Ízlések és pofonok.
    Közben 2-es kolléga már rakja is be a driver-lemezt, felrakja róla a cuccokat, majd utána előveszi az aduászt: a programokat tartalmazó lemezt. Van itt minden, ami csak kellhet egy átlagember Windowst futtató gépére: Ofisz (persze a fullos verzió, mert hát az kell a népnek), lemezíró (szintén valami fullos többszáz megás izé), akrobatríder, krómböngésző, valami faszbukos anyámkínnya, meg minden. Persze ezek mind "ingyen", "merthát kijaza hüje aki pénzt ad érte".
    Röpke fél óra után fent is vannak az átlag-, lebutított ember nélkülözhetetlen programjai. Jöhetnek a frissítések.
    Még mielőtt azonban erre rátértek volna, megkértem 2-est, hadd nézzek már rá az oprendszerre. Nyomtam egy jobb gombot a C: meghajtón, majd rákukkantottam a merevlemez foglalásra. Mikor megláttam a 30 giga feletti merevlemez-foglalást, majdnem dobtam egy hátast. Anyám! Én a 4-5 körüli Debianomat akarom fogyókúrára fogni, mert kövérnek találom, ezek meg itt dobálóznak a 30+ gigákkal. Eszem megáll! És még nincs is rajta semmi frissítés!
    Mindegy! 4-5 órával később, mikor bekukkantottam hozzájuk már 26%-on volt a frissítés... első, vagy második szakasza. Másnap megtudtam, hogy otthon még rá kellett küldeni párszor a frissítést, mert mindig talált valami frissíteni valót a rendszer. Persze közben a gép fél napon át használhatatlan volt, mert rengetegszer kellet restartolni. Ehh!
    Ilyenkor döbbenek rá arra, hogy milyen jó is az, hogy nekem nem kell már ilyen víruskergetőkkel, meg bizonytalan forrásból származó warezpisti programokkal foglalkoznom. Mennyivel tisztább, szárazabb érzés a Linux világa az apt-get, pacman és társaikkal...

    Na, csak ennyit szerettem volna ide írni, bepótolván az idei évi hozzászólás-adagomat.
    Boldog új évet!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák