Új hozzászólás Aktív témák

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz cigam #6045 üzenetére

    Az hogy anonim vagy sem, teljesen irreleváns. Akarok küldeni adatokat? Nem. Ebbe minden beletartozik, a-tól z-ig, akár anonim, akár nem. Főleg, hogy én nem tudhatom hogy valóban anonim-e vagy sem. Ha pedig nem járulok hozzá semmilyen formában az adattovábbításnak, akkor ez ellen semmilyen kifogással nem lehet élni.

    Ha a háttérben mégis küldözget akár csak anonim adatokat, az már visszaélés.

    Az EULA egy dolog, az etika meg egy másik. Figyelembe kell azt is venni, hogy az ms monopolhelyzetben van. Kvázi az átlagember rá van kényszerítve hogy windowst használjon. Pl. a munkahelyemen windowst kell használni bizonyos feladatokra, nincs választásom. Ebben az esetben még az sincs, hogy elfogadtam az eulát, mivel még csak nem is én telepítettem.
    Magánügyeket nem intézünk munkahelyi gépen, ez rendben van. De attól még hogy nem teszek ilyet, az hogy hogy használom a gépet, miket és mikor kattintok és hová kinek mikor miért írok emailt attól még az az én dolgom, és ehhez az ms-nek semmi köze nincs főleg hogy ezek már akár céges ügyek is lehetnek.

    Szóval pl. a fenti esetben nem feltétlenül én döntök arról hogy wint kell használnom vagy sem, és mégis data leak áldozata lehetek.

    A másik, hogy a korábbi win verziók (win7 és 8) is megkapták a "telemetria funkciót" egy frissítésben, így akár a keyloggert is. Ezt pedig nem fogadtad el pl. win7 telepítéskor...

    Egyébként mondok egy szélsőséges példát. Ha a win eulában az van, hogy a windows bárki adataival visszaélhet, és ezt elfogadja a user, akkor a win akkor sem élhet vissza, mert ez bűncselekmény, hiába egyezett bele. Ugyanígy nem küldhet személyes adatokat. Főleg, ha kikapcsolja a user a hozzáférést, és a win meg sunyi módon mégis visszakapcsolja.

    "úgy fogadd el te is, hogy ezek számomra nem fontos dolgok. (Bár itt nem vagyok biztos abban, hogy egyre gondolunk)"

    Nem egyre gondoltunk. Én ezt arra mondtam, hogy te nem döntheted el helyettem, hogy az én adataim számomra mennyire fontosak. Mint ahogy én sem dönthetem el, hogy a privát dolgaid neked mennyire. A véleményed persze meglehet ezekről, de dönteni nem áll jogodban az én dolgaim felett.

    Viszont ms most pontosan ezt csinálja, ez pedig törvényt és etikát sért. A törvényt már belinkelte bambano egyszer valami másik topikban.

    [ Szerkesztve ]

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

Új hozzászólás Aktív témák