Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz Beniii06 #10526 üzenetére

    egy rendes mérés minimum a következőkből áll:
    - alapsávi átvitel mérése, ez nagyjából egyenáramot jelent, 3 ezer forintos 8 ledes dobozka megmondja, hogy helyesen vannak-e bekötve az érpárok, nincs-e szálcsere
    - hossz mérés
    - átviteli jellemzők mérése alapsávon és a kábel hitelesítés frekvenciáján
    -- tehát mérik például 500MHz-en az érpárak egyenkénti csillapítását, frekvenciamenetét, együttfutását,
    -- kábelhossz mérése tdr-rel, visszaverődések, csillapítások kijelzése kábelhosszon (tdr: time domain reflektometer)
    -- áthallások mérése a mellette fekvő másik ethernet kábellel és a külvilággal
    -- kisugárzási teszt, mérés
    - kábel mérése digitális átvitelteszttel

    ebből az egyenáramú dolgok mérése filléres tétel (3-8 ezer forintos műszer), a digitális átvitelteszt mérése már drágább, az analóg nagyfrekvenciás jellemzők mérése az sokmilliós tétel. A kisugárzás mérése például úgy történik, hogy a hírszerzés egyik szolgáltatója megáll egy párszáz milliós mérőkocsival a ház előtt, és megmérik, hogy az adott kábelből mekkora jel jut ki, mennyit lehet fogni a háznál, a háztól x méterre, telekhatáron, stb.

    Abban egyetérthetünk, hogy a nagyondrága mérés otthonra túlzás. de szerintem egy alapszintű nagyfrekvenciás mérés otthonra is illik, szerintem nem elég a párezer forintos dobozka. a digitális átvitelteszt is alap, legrosszabb esetben feldugod a notebookodat a végpontra és tolsz egy iperf-et. a tdr-es mérés otthonra sok, 5-10 fős vállalatnál nagyobb cégekben alap. a kisugárzási tesztet olyan helyeken kötelező, ahol államtitkokat, NATO bizalmas vagy NATO szigorúan bizalmas minősítésű adatokat kezelnek.

    a nagyfrekvenciás méréssel meg lehet nézni, hogy a kábel helyesen lett-e telepítve, megvan-e a minimális hajlítási sugár, a kanyarok száma nem lépte át a maximumot, stb. stb.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák