Új hozzászólás Aktív témák

  • Zoli bácsi

    őstag

    válasz Szten Márs #6409 üzenetére

    Már hiányoltalak, Nagyúr. :)
    Utánanéztem. A keresőt tényleg nem kellett volna irigyelnem, de eddig meg voltam győződve, hogy a D70s pentaprizmás volt. :B
    Bár igazából az akkoriban istenített 18-70-es obit irigyeltem.
    Tisztában vagy vele, hogy a mostani vásárlás előtt is tesztek, tesztképek tucatjait néztem át.
    Első körben, tanulva a tavalyi esetből az objektívparkot néztem át, melyik gyártónál találom meg az igényeimet, a közalkalmazotti buxával egyeztetve.
    A Nikkor 18-105VR, és a 35mm f1,8 obik miatt a Nikon mellett döntöttem, és hát úgy is tudod, hogy nekem valahogy arrafele húz a szívem. Még a D50 zárjának abnormális viselkedése ellenére is.
    A dinamika és zajszint értékek tanulmányozása után arra a következtetésre jutottam, hogy nekem CMOS kell, azaz a D3000 kiesett. Viszont a D5000 a 18-105 obival 210e. ft. 40e.-el több a D90 ugyanezzel az obival.
    70 ezret nem érne meg a különbség, de a 40e.-nél már hezitáltam. A tesztképek nézegetése közben persze képbe került a Canon is, a 450D és az 500D. Egész jó lett az IS kitobi, és a fix olcsó 50mm-es obi miatt gondolkodóba is estem. A magyar nyelvű menü, és a dedikált ISO gomb szintén a Canon fele húzott a D5000 ellenében.
    És igen, amire azt hiszem rátapintottál, az emberi tulajdonság, hogy jobbat akarunk. Hatalmas késztetést érzek, hogy a belépő szintű gépek után egy középkategóriást birtokolhassak. Az adóvisszatérítésnek hála, pénz is jól meglenne rá.....
    És a felhasználás? Családi képek, kirándulások, portré az utódról. Nagyjából ISO400-ig, néha 800, ezen érzékenység fölött elvétve használnám. A képeket lemezre írnám, néhányból készülne kisméretű papírkép, 1-2 jól sikerültről A4-es nyomat. Próbálkoztam régebben RAW fájlokkal, de most erős késztetést érzek, hogy kipróbáljam csak RAW formátumban a fotózást, és a gép előtt alakítsam kedvemre a fotókat. Mondjuk erre azóta érzek késztetést, mióta beszélgettem egy biológus hallgatóval, akinek a hobbija történetesen a fotózás.
    Hát ez van. Gépet venni kellek, az már szent, a D50-est már tavaly a nejemnek ígértem, szereti is használni, bár most megint kölcsön van adva kollégának családi eseményhez. :)
    Hála istennek a tavalyihoz hasonló hirtelen felindulásból elkövetett gépvásárlás (Postaládaürítés, szórólap nézés, gépvásárlás, mindez kb 30 percben) nem fenyeget, minden nap nappal dolgozom. Azért előre megfontolt szándékkal meg fogom venni a masinámat. :K

Új hozzászólás Aktív témák